@-GRIS 6 november 2015
Senaste uppdatering gjord 7 november 9,20
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Vi bygger om!

Vi bygger om och kommer att plocka ut 400 självstängande foderbås. Båsen togs i bruk 1990.
Samtidigt tar vi ut 250 ej självstängande foderbås av märke Stallsystem.
Kontakta
Mattias Espert
070-658 12 21
espert@kvarnlyckan.net

Gård med
suggbesättning
köpes eller
arrenderas

500 suggor eller större,
även integrerad

Konfidentiell handläggning
För klients räkning, f v b
gris@agrar.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Ginsten höjer 20 öre v 46 och når upp till 17 kr inkl tillägg
Ginsten är enda slakteri som höjer priset på slaktgrisar på måndag. Höjningen är 20 öre till 16,80 kr, vilket innebär att inkl lastningstillägget når många av Ginstens leverantörer 17 kr per kg. Det kommer säkert fler höjningar fram till jul, men nästa vecka är det inga övriga slakterier som höjer.
Sorgligt nog går priserna ned vid slakterier söderut. Tyskland sänker med ytterligare 5 cent till 1,33 (12,46 kr) nästa vecka och sänkningen var 4 cent innevarande vecka, vilket är en press mot de svenska betydligt högre priserna. Men svenskt griskött står starkt, det säger alla, och snart är det jul och det går åt mycket svensk skinka och massor av chark, som i allt högre grad innehåller svensk råvara. Det blågula märket Svenskt Kött säljer som aldrig förr.
Danska priset är oförändrat för slaktgrisar nästa vecka, men sänks för suggorna, som i hög grad är charkråvara. De som kommenterar utvecklingen på den europeiska marknaden säger att sänkningen av priserna i Europa är normal för årstiden, men att nivån varit oväntat hög hittills i höst. Konsumtionen minskar så här års. Men julen innebär ökad konsumtion i fler länder än Sverige. Så det finns krafter som håller emot tendensen till sänkning.
Danish Crowns vd Kjeld Johannesen antydde förra veckan att EU kanske kommer med ett nytt stödpaket till grisproduktionen. Det lät som om EU är lite tidigare ute med stödet i år. I fjol kom stödet när försäljningen i Europa tagit fart.
Förra veckan kommenterade jag priset på ekogrisar. Ingen har hört av sig för att berätta mer om priserna. Gör det gärna! Men i Danmark uttalar sig en stor grisföretagare om ekogris.
-Vi satsade stort på ekogrisar, men vi är besvikna. Handlarna ropar att det är brist, brist och brist, men man köper endast om ekoköttet säljs billigt. Ekogrisar går inte, vi stänger företaget, säger bonden.
Hur är det i Sverige? Förr var det mycket ekogriskött som såldes till samma pris om konventionella grisar. När jag går i butiker, ser jag att mycket eko säljs på rea, både kött och mjölk. Hur är egentligen marknaden? På restaurangsidan låter det bättre?
Veckans stora händelse är givetvis att den tänkta fusionen mellan Danish Crown och Tican sprack. DC drog tillbaka ansökan till konkurrensmyndigheterna om att få fusionen godkänd. Det är sju månader sedan fusionsavtalet undertecknades och DC har gjort flera eftergifter för att få fusionen godkänd. Nu är den inte lönsam längre, sa man.
Det dröjde inte många timmar tills att Tican meddelade att man i stället köpts av tyska storslakteriet Tönnies. Men affären är inte klar där heller. Endast ett ramavtal har skrivit och Tönnies sägs vara mycket tuffa förhandlare. Det slakteri man sedan tidigare äger i Danmark, tror jag aldrig har gått med vinst. Danskt DC-folk har sagt i medierna att Ticans ägare tappat pengarna.
Händelseutvecklingen mottogs både med förfäran och glädje, beroende av vilket läger man tillhör. Största glädjen blev det hos Ticans anställda, som nu får arbetstillfällena, slakteri och fabrikerna kvar. DC har tappat miljontals grisar senaste åren och har lätt kunnat köra Ticans grisar till de egna slakterierna. Därför blev det besvikelse hos många DC-ägare, som också såg många andra möjligheter till samordning och framför allt att praktiskt taget allt danskt griskött kunnat samlas under samma säljorganisation. Med Tönnies som ägare blir DC och Tönnies arga konkurrenter på världsmarknaden, även om danskt griskött. Båda slaktjättarna är mycket stora på export.
Surt sa räven, men DCs vd gick snabbt ut och sa att en fusion med Tican hade kostat DC 1,4 miljarder dkr och de pengarna kan man nu använda på annat sätt. Medierna spekulerar i andra försök till köp (varför inte i Sverige, det finns mycket som DC sysslar med som passar in), men danska grisuppfödare tycker att pengarna vore bättre att använda i primärproduktionen där det finns många hål att stoppa i.
I dag fick grisproducenterna i varje fall ett svagt svar från DC. DCs fullmäktige beslutade att hälften av de pengar som DC varje år sätter av till egen konsolidering och därmed även till köp av nya företag, de ska öronmärkas till varje enskild grisuppfödare (och nöt-) som skulle haft dem om pengarna delats ut. Och det är kanske 200 miljoner per år till konsolidering, varav alltså grisföretagarna får hälften insatta på ett konto hos DC.
Danska grisuppfödarna får nu i varje fall en god pension, med utbetalning när man slutar som leverantör till DC, även om de helst önskat pengarna utbetalda direkt för att stärka den egna dåliga ekonomin just nu.
Jag kan inte danska skatteregler, men om danskarna har samma regler som i Sverige, får danska grisföretagarna kanske glädjen att betala skatt varje år för de pengar man får in på sina låsta konton i DC. Detta har inte sagts något om under dagen.
Jag kan nu konstatera att medlemmarna i DC blir ganska mycket större direkta och personliga ägare av DC. De har givetvis sina insatser innestående, som alltid, men nu även ett betydande kapital som växer varje år.
Detta sagt även som ett inlägg i svenska debatten om vem som egentligen äger tillgångarna i de ekonomiska föreningarna. DC-upplägget är kanske något för svenska föreningar att titta närmare på? Det blir som att varje år köpa nya aktier i företaget, men utan rösträtt.
En dansk grisuppfödare med 10 000 grisar gör, enligt DCs exempel, en kontant insättning i DC på ca 60 000 kr per år. Totalt kan ca 100 milj dkr per år av DCs eget kapital få individuella ägare. På sikt blir det betydande belopp som blir en föreningens skuld till djurägarna utöver insatserna.
Föreningen Danske Svineproducenter, motsvarigheten till Sveriges Grisföretagare, sätter tummen upp för att grisföretagarna blir mer direkt ägare av Danish Crowns kapital. Det är ett steg i rätt riktning, säger ordföranden Henrik Mortensen. Föreningen gjorde även tummen upp för spruckna fusionen och menar att den gett för lite konkurrens om grisarna. Alternativet Tönnies är bättre.
En mera lokal svensk nyhet: Jag satte i veckan full fart på GrisPortalen. Nedan kan du se rubrikerna till vad som publicerats under veckan, Nu ska du kunna hålla dig bättre uppdaterad om vad som händer inom grisnäringen igen.
Hör av dig med tips, artiklar och annonser! Jag kommer att vara på kontoret betydligt mer i fortsättningen! /LG 151106

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-
151106
Mindre grisslakt kv 3, men ...
DCs ägare får mer av årsvinsten
151104
Siljans bygger ut för biprodukter
151103
Tönnies tar över Tican vid nyår
Ryssland ska öka Asien-export
151102
Tyska Tönnies köper Tican
DC - Tican-fusionen gick i stöpet!
151030
Lantbrukstjänst till Köttföretagen
Vakna politiker, manar Kjeld!
Även Konsum Värmland är i kris
Norges bästa pinnekjøtt!
Varför inte gris till Halloween?
151029
Axfood vinstvarnar positivt
DC har hittat bantningsnyckeln?
Tyskland ökar i tredje land
7,4 % fler ryska grisar till sept


Fusionen mellan
Danish Crown och Tican sprack!!
Fusionen mellan Danmarks två största slakterier jätten Danish Crown och det mindre Tican har spruckit.
Konkurrensmyndigheterna har ställt hårda krav på att den danska inhemska konkurrensen ska upprätthållas och Danish Crown har gjort flera eftergifter.
-Nu överstiger kostnaderna för eftergifterna den synergieffekt en fusion kan göra möjlig. Vi tar tillbaka ansökan om att få fuisionen godkänd, skriver DC.
Vad som nu ska hända med Tican, som mer eller mindre är tvingade att hitta samarbetspartner, framgår inte ännu
Läs om den fortsatta utveckingen på www.grisportalen.se /LG 151102

Tyska slaktjätten
Tönnies köper
danska Tican
Endast några timmar efter att meddelandet om spruckna fusionen DC-Tican briserade kom nästa slaktbomb: Tyska Tönnies köper Tican.! Bra eller dåligt, det diskuterar nog många danska grisuppfödare just nu. DC + Tican skulle bli ett starkt företag på exportmarknaden, därför blev det en besvikelse. Men nu kommer en stark tysk spelare in på danska marknaden, igen, och Danish Crown måste upp till bevis och visa att man betalar bäst, hemma. Det är en diskussion som pågått sedan decennier, men DCs löften om bättre pris har endast infriats då och då. Just idag ligger Danmark över Tyskland med 38 öre. Kraftfull konkurrens om grispriserna i Danmark, är nog många grisuppfödare som hoppas på Tills nu har man tvingats transportera grisarna till Tyskland för att få bättre pris. Och det gör som bekant många. Särskilt gäller det smågrisar. /LG 151102



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Fortsatt bra efterfrågan på svenska råvaror. Måndag vecka 45 sänktes övre viktgränsen från 99,9 till 94,9 kg. Fortsätt jobba med planeringsanmälan på gris och vi kommer som vanligt hålla utrymme öppet hela tiden så att det är möjligt att göra justeringar på sin anmälan senast tisdagen innan slaktveckan. Vi tar gärna mera anmälan på sugga framåt då julens charktillverkning står för dörren!
Notering vecka 46 är oförändrad.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -.-Slakten och produktionen går för fullt nu och allt går att sälja.
-Vi höjer slaktgrisarna 20 öre nästa vecka och det är balans på allt.
-Det har varit lite färre slaktgrisar att slakta under året. En del uppfödare har lagt av. Därför har vi något färre slaktade grisar i statistiken för kv 3.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Priserna är oförändrade, någon brist för slaktgrisar och balans för smågrisar.
-Enligt slaktstatistiken har vi ökat 19,2 proc månaderna 1 - 9, men om vi räknar egna inköpta grisar så är slakten ungefär oförändrad. Det är legoslakten för Scan som är ungefär de 15 - 19 procenten. Men jag har inte satt mig så mycket in i siffrorna ännu.
-Vi har inga ambitioner att växa på slaktmarknaden, utan i första hand ta hand om de grisar vi redan har.


Dahlbergs Slakt
Håkan Alqvist:

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -.


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Den europeiska marknaden för färskt griskött befinner sig fortsatt vid ett vadställe och väntar på att gå över. Det är hösten som håller press på priset. Det är helt klassiskt för säsongen, att marknaden blir mer trög, berättar Søren Tinggaard, som är underdirektör vid Danish Crowns exportavdelning.
-Vi är fortsatt i en mellanperiod, där sommarens försäljning tagit slut och lagren är väl uppfyllda. Nu väntar vi på att julhandeln ska ta över och ge priserna ny vind i ryggen, säger han.
-Priserna på skinka, framändar och bog är under press, men för kotlett är det mer stabilt. Försäljningen av bacon är oförändrad på en tillfredsställande nivå. Pressen på priserna hänger samman med ett stort utbud av grisar.
-Just nu upplever vi att det är riktigt gott om grisar på marknaden, speciellt i södra Europa. Där är det många spanska grisar till salu. Det ger naturligtvis press på priset, eftersom efterfrågan inte hänger med, säger Søren Tinggaard.
-Försäljningen till länder utanför Europa är oförändrad.


ISN, Tyskland
Osäkerhet i Tyskland, priserna är under press
EUs marknad för slaktgrisar var i veckan under starkt inflytande av vad som hände på tyska marknaden. Efter fallet med 4 cent förra veckan, följde många andra länder efter. Priserna föll i Holland, Danmark och Belgien mellan 2,4 och 4,8 cent. I Österrike kämpar redan producenterna sedan veckor med det det låga priset, men priset fortsatte falla. I Spanien är utbudet f n mycket stort och marknaden därmed i obalans. Det gjorde att priset fortsatte falla.
I Frankrike blir situationen allt mer fastlåst och det är ingen lösning i sikte. Det politiskt satta priset på börsen i Plérin är fortsatt utsatt. Huspriserna, de som i verklighet blir utbetalat av franska slakterierna, ligger enligt en intressent på marknaden, väsentligt under det politiskt fastlagda lägsta priset.
Dessutom diskuterar marknadens intressenter i alla EU-länder rapporten från WHO-experterna om cancerrisken med rött kött. Alla är eniga om att rapporten inte är till gagn för näringen.
Tendens på tyska marknaden: I början av veckan ser marknaden ut att vara i balans. Som det ser ut, väntas inga ändringar och priset borde därmed kunna hålla sig på oförändrad nivå. .

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

LRF-styrelsen består av främlingar
På senaste tiden har vi kunnat läsa i vår lantbrukspress att LRFs förbundsstyrelse ska fara på en resa till USA för 700 000 kr. Officiellt för att styrelsen ska lära känna varandra. Det låter mera som en nöjesresa och bör tas upp som en skattepliktig förmån.
Några ledamöter har varit så förståndiga att de har bestämt sig för att inte följa med. En av dessa är LRFs vd Källström som genom sina alltför många uppdrag utanför LRF inte kan åka med. Hockey verkar att vara viktigare.
Annika Bergman med sina totalt 17 uppdrag har inga skrupler vad gäller sina engagemang inkl USA-resan.
Det är svårt att förstå hur många av dessa mångsysslande ledamöter kan koncentrera sig på sitt huvuduppdrag, särskilt med tanke på att dessa människor har ju inte mer än 24 timmar per dygn, precis som alla övriga människor på jorden.
Inställ resan och ge förbundsstyrelseledamötena en vecka överlevnadskurs med lite redskap och en ask tändstickor, förslagsvis med destination Gotska Sandön i oktober eller november.
Då kommer dessa människor definitivt att lära känna varandra.
LRF måste se till sitt grunduppdrag och ägna sig åt ALLA bönders plånboksfrågor.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Kalkoner, kaniner, kalorier och en suckande gris
Agronomer bosatta i Skåne har en ärevördig men livaktig kamratförening med för närvarande totalt ca 450 medlemmar. En av många aktiviteter är höstliga studiebesök på intressanta företag i den gröna sektorn. I går kväll var ett tjugotal av oss på Ingelsta Kalkon.
Här, några kilometer öster om Tomelilla, Skåne, startade 1984 ett innovativt äkta par, utan tidigare erfarenhet av djuruppfödning, ett småskaligt kalkonföretag. Uppslag och ideér hämtades vid besök i USA. Verksamheten har nu vuxit ut med t ex butiker i Stockholm, Malmö, Lund , samarbete med COOP, ICA, LIDL, m fl och 9 lokala kontraktuppfödare. Man slaktar 450 000 kalkoner årligen och omsätter 280 miljoner med totalt 175 anställda. Man säger sig i dag ha världens bredaste kalkonsortiment med hundratalet produkter.
Företaget är till sin uppbyggnad och inriktning i flera avseenden ett föredöme för verksamhet inom livsmedelssektorn som nu behövs på landsbygden, med enkel organisation och lokalt förankring vad gäller anställda och produktionsresurser samt "klimat- och energismart". Mycket skulle och borde kunna användas vid uppfödning, förädling och försäljning av andra köttslag. Jag tänker i första hand på kaniner, får och andra mindre djur. Det skulle, för att åter ta fram min käpphäst, passa många av den första generationens nya svenskar som kommer hit med ett användbart kunnande och snabbt behöver försörjning. Mark, isolerade bostäder och erforderliga stallbyggnader finns i de trakter som är aktuella. Här är "taket inte nått".
Den pågående debatten om cancerrisker med kött låg i luften vid vårt besök, men verkade inte skärra kalkonfolket, även om amerikanarnas populära sandwich med en rökt skiva kalkon är med på den "dödslista" som redovisades i senaste nummer av tidskriften TIME (nov. 2), där framsidan för övrigt har en färgglad A-4 bild på två baconskivor bildande ett kors(!).
Kalkonköttet beskrevs som lågt i fett och kalorier, proteinoptimalt och innehållande 20 av de 22 viktiga näringsämnen vi behöver. Något för framtidens hälsofixerade konsument.
Vid hemkomsten återgick jag till min något mödosamma kvällsläsning av valda delar av Helena Röcklinsbergs 450-sidiga tyskspråkiga doktorsavhandling (teologi) "Das seufzende Schwein" (Den suckande grisen) där det undersöks hur teologisk djuretik och praktisk djuruppfödning förhåller sig till varandra.
Allt efter som antalet anhängare till religioner med bestämda krav och synpunkter på djuruppfödning, slaktmetoder, djurslag och konsumtion av kött ökar i norra Europa, desto större anledning kommer de traditionella uppfödaren av nöt och gris sannolikt att ha anledning sucka.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Tillsammans och med omsorg ska vi säkra svensk mat.
Hedersdoktorsföreläsning
2 oktober 2015
Min son har i sin kommande bok ett intressant resonemang kring vad som driver förändring. Hans slutsats, med hänvisning till sin mamma, är att drivkraft inifrån är väl så viktig och pådrivande, som externt påverkan.
Extern drivkraft och påverkan kan vara media, opinionsbildare eller kraftfulla pådrivande frivilligorganisationer kring miljö och djurskydd.
Min erfarenhet är att det behövs ett externt tryck, men mycket drivkraft och förändring skapas om det finns en intern drivkraft inom näringen som möter den externa kraften, d v s man gör saker tillsammans. Det var denna kombination som skapade Slakteriförbundets handlingsprogram Omsorg i Djurskötseln, LRFs breda satsning på Sveriges bönder på väg mot världens renaste jordbruk och formandet av den Svenska Modellen, med värderingar kring miljöhänsyn, djuretik och säkra livsmedel.

Blogginlägget handlar om Gunnelas föreläsning, när hon blev hedersdoktor. Läs hela inlägget genom att klicka på Gunnelas blogg

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 46

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 46 v 45 v 44 v 43
Ginsten Slakteri 75,0-99,9 16,80 16,60 16,60 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,30 16,30 16,30 16,10
Dalsjöfors 75-99,9 16,30 16,30 16,30 16,10
Skövde Plus ** 75-99,9 16,20 16,20 16,00 16,00
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-94,9 15,80 15,80 15,55 15,55
Lövsta Kött 75-92 15,75 15,75 15,75 15,75
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - 15,30 -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
brist balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 46 v 45 v 44
11,50 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,20 9,20 9,40
25,73 Nortura 67,1–95,0a nkr 25,73 25,73 25,73
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro heml heml -
13,58 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
4 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,46 Tyskland, 56 % 1,33 1,38 1,42 1,42 1,42
- D:o svenska*** - - - - -
4 nov jämförbara**
15,68 England - 1,674 1,671 1,635 1,649
15,29 Italien - 1,632 1,656 1,653 1,657
14,05 Frankrike - - - - 1,500
13,47 Tjeckien - - 1,438 1,439 1,434
12,91 Spanien - 1,378 1,407 1,436 1,468
12,74 Danmark - 1,360 1,387 1,387 1,387
12,89 Tyskland - 1,326 1,366 1,366 1,366
12,35 Polen - - 1,319 1,334 1,344
12,31 Österrike - - 1,314 1,314 1,345
12,32 Irland - 1,315 1,315 1,315 1,315
11,92 Belgien - 1,273 1,297 1,297 1,322
11,56 Holland - 1,234 1,282 1,282 1,282
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
6 nov
27 okt
20 okt
13 okt
Utbud
1840
2495
2775
2880
Sålda
890
1240
2415
2750
Medelpris, euro
1,34
1,44
1,46
1,47
Lägst
1,34
1,43
1,45
1,45
Högst
1,35
1,45
1,47
1,48
Medelpris, skr
13,55
13,43
13,76
13,68

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,50 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 46 v 45 v 44 v 43
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,50 6,20 6,20 6,20
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Dalsjöfors 58% 7,15 7,15 7,15 7,15
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 6,50 6,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - 7,50 -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 4,20 4,20 4,20
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 46 v 45 v 44
7,12
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,70 5,70 5,70
14,43
Nortura Fri vikta nkr 14,43 14,43 14,43
Finland
8,24
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml 0,34
Tyskland
9,46
VEZG 56 %b euro 1,01 1,06 1,06
Galtar
5,87
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,70 4,70 4,70
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 45 v 44 v 43 v 42 v 41 v 40 v 39
Pund
13,29
13,03
12,64
12,55
12,63
12,69
12,83
Dollar 8,64 8,54 8,33 8,11 8,42 8,39 8,40
Euro 9,37 9,33 9,43 9,31 9,28 9,35 9,41
Dansk 1,25 1,25 1,26 1,24 1,24 1,25 1,26
Norsk 0,99 0,99 1,01 1,00 1,00 0,98 1,01
Yen 7,10 7,07 6,95 6,82 6,88 6,96 6,98
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 46 v 45 v 44 v 43
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,95 23,95 23,95 23,95
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 605 605 605 605
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 570 570 560 560
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
245
Basis 7 kg 196 195 201 201 201
436
Basis 30 kg 341 341 349 349 349
251
SPF+Myc 7 kg 201 200 206 206 206
432
SPF+Myc 30 kg 346 346 354 354 354
256
SPF 7 kg 205 204 210 210 210
437
SPF 30 kg 350 350 358 358 358
1328
Økologi 30 kg 1063 1063 1070 1004 1004
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
880
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
580
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
362
VEZG 28 kg 38,70 38,70 38,70 38,70 38,70
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.