@-GRIS 20 november 2015
Senaste uppdatering gjord 20 november 23,20
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Vi bygger om!

Vi bygger om och kommer att plocka ut 400 självstängande foderbås. Båsen togs i bruk 1990.
Samtidigt tar vi ut 250 ej självstängande foderbås av märke Stallsystem.
Kontakta
Mattias Espert
070-658 12 21
espert@kvarnlyckan.net

Gård med
suggbesättning
köpes eller
arrenderas

500 suggor eller större,
även integrerad

Konfidentiell handläggning
För klients räkning, f v b
gris@agrar.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Fortsatt nedåt i Tyskland, 1,25 € v 48
Det är tur att vi inte har de tyska grispriserna i Sverige! Då har vi fått 11,60 skr. Tyska grispriset faller v 48 till 1,25 €. Det är 3 cent lägre än bottennoteringen i fjol i början av året. Men före rysskrisen, kring jul 2013, låg tyska priset på ca 16 kr ungefär.
Tyska grisuppfödarna är inte glada och de får inte kalkylerna att gå ihop. I dag träder ett hjälppaket i kraft, där bönder kan söka bidrag till räntorna på upp till 10 000 € per gård. Prisfallet på mjölk och kött ska ha varit minst 19 % i år t o m september. 70 milj € kommer från Bryssel, så det är tydligen ett EU-lån som bör vara tillgängligt i fler länder. Grisföretagare i Sverige får dock knappast ta del av pengarna!
De tyska köttbönderna rasar över alla reor och rabatter på kött, som prisfallet senaste tiden fört med sig. De anklagar de stora slakterierna för att gå ut med egna lägre priser än tyska noteringen och sedan sänka priserna i butikerna till orimliga nivåer. ISN berättar om en uppmaning eller tävling, där man ber läsarna att bli "lägsta pris-detektiver" och avslöja de som sätter låga priser. Man ska fotografera prisetiketten, annonsen eller hyllkantsetiketten och skicka in till föreningen, som sedan ska publicera dem. Det ska helst framgå vilket företag som säljer.
-Det handlar inte om måttliga rabatter på 10 - 20 %, utan 40 eller mer, skriver ISN. Förra veckan såldes blandad köttfärs för 1,99 € per kg, ca 18,50 kr per kg.
De svenska priserna på slaktgrisar ligger stilla nästa vecka. Det har nog varit prishöjningar på gång, men de tyska låga priserna är en risk för att företag som nu köper svenskt lockas att göra sig en hacka på att köpa import. Däremot fortsätter suggorna uppåt, nästa vecka med en höjning hos Scan med 50 öre.
Ett påslag på grispriserna kan den göra som tar sig rejält i kragen och höjer produktiviteten i smågrisproduktionen. Snabbaste sättet att öka den svenska grisproduktionen och få fram mer svenskt efterfrågat kött, det klarar man genom att få fler överlevande grisar per sugga. Managementet kan man börja med på direkten, aveln tar rätt mycket längre tid och nybyggnation tar flera år innan satsningen ger fler grisar till slakt.
För att stimulera till förbättrad produktivitet kommer nu en ny grispeng, som lanserades vid grisföretagardagen vid Elmia i veckan.
I Danmark säger man att en grisbonde inte kan överleva utan att producera 30 smågrisar per sugga och dit har vi en god väg, i varje fall i snitt. Premien, grispengen, är på 5 och 10 kr per smågris vid vissa förutsättningar.
Till skillnad från grisföretagardagen för två år sedan var alla glada och optimistiska och det var god uppslutning. Lunchen skulle därför kunna vara gjord på de mer ädla delarna av grisen, det har plånboken tålt, men i stället var den gjord på delar av grisen som går till hund- och kattmat, eller kanske inte ens detta. Svansar, huvud, hjärna, kind serverades på tallrikarna. Aldrig har så många grissvansar bitits på så kort tid som på lunchtimmen i onsdags! I varje fall inte av grisföretagarna!
Orsaken till matkompositionen är den svenska satsningen på Kina. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht med följe ska resa till Kina och försöka få ett avtal om leveranser av det som vi idag kallar biprodukter, men som kineserna och flera andra folk ser som delikatesser. Efter lunchen på grisföretagardagen var det många som håller med kineserna, Rätt anrättat smakar det bra med griskind, svansar, m m.
Den som vill pröva kan besöka nyöppnade restaurang Printz i Solna, där Fredrik Malmstedt är kock. Det var han som lagade lunchen på Elmia.
Mer från grisföretagardagen och inte minst lunchen kommer på GrisPortalen. /LG 151120

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-
151120
Nya förhandlingar med ryssarna
EU-lagring väntas vid nyår
151106
Mindre grisslakt kv 3, men ...
DCs ägare får mer av årsvinsten
151104
Siljans bygger ut för biprodukter
151103
Tönnies tar över Tican vid nyår
Ryssland ska öka Asien-export
151102
Tyska Tönnies köper Tican
DC - Tican-fusionen gick i stöpet!
151030
Lantbrukstjänst till Köttföretagen
Vakna politiker, manar Kjeld!
Även Konsum Värmland är i kris
Norges bästa pinnekjøtt!
Varför inte gris till Halloween?
151029
Axfood vinstvarnar positivt
DC har hittat bantningsnyckeln?
Tyskland ökar i tredje land
7,4 % fler ryska grisar till septMarknadskommentarer
HKScan Agri
Fokus på julproduktionen och vi slaktar även lördagar under två veckor för att hinna få fram alla produkter som våra kunder vill ha till julen!
Vi tar gärna emot fler suggor till slakt närmsta tiden då det behövs så mycket charkråvara som möjligt. Vi höjer sugga med 50 öre/kg vecka 48. Övrig notering oförändrad.
Vi går tillbaka till ordinarie viktintervall måndag vecka 52 det vill säga slaktvikt 70 kg – 99,9 kg.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit en bra vecka och vi räknar med att det ska flyta på bra ända till jul.
-Priserna är oförändrade, balans både för smågrisar och slaktgrisar.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Marknaden denna vecka är som förra veckan.
-Priser och balanser är oförändrade.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det är full fart på marknaden för griskött. Priserna är oförändrade och balanserna ok.


Dahlbergs Slakt
Håkan Alqvist:

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -.


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
De senaste veckorna välde Danish Crown att lägga fast priserna på slaktgrisar på två veckor och därför är det inga överraskningar kring priset för råvarorna denna vecka. Samma gäller marknaden för färskt griskött, som inte gör några stora svängningar i priskurvan.
-Vi ser en europeisk marknad, som är relativt stabil. Det är ett stort utbud av griskött överallt i Europa, men den stigande konsumtionen när julen närmar sig medverkar till att priserna hålls uppe på någorlunda oförändrad nivå, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Canish Crowns exportavdelning.
I flera områden av Europa är grispriserna under markant press, grundad på stora utbud av kött från särskilt Spanien, men Danish Crowns breda tillgång till marknader för export har hittills hållit priserna borta från att ta ett dyk.


ISN, Tyskland
B

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Ännu en grispeng
Vid veckans händelse på Elmia vid grisföretagardagen presenterades ännu en grispeng. Grispengen ska utbetalas till smågrisproducenter som ökar produktiviteten med ytterligare avvanda smågrisar per sugga och år. Pengen är 5 resp 10 kr per smågris.Målet är att så många som möjligt ska nå 30 smågrisar per sugga och år. Målet är relevant men behöver man verkligen tillföra dessa ”småpengar” då lönsamheten i att öka smågrisantalet är jättelönsamt. Med dagens smågrispris så överstiger marginalvinsten mer än 400 kr per smågris. 400 kr är betydligt mer än 10 kr!
Varför har inte rådgivarna klargjort och propagerat för att ökningen är uppenbart mycket lönsam.
Den enda som är riktigt glad är troligtvis Terese Strand på Pig som ser hur anslutningen till Win-Pig sugg bör öka. Vi drar igång ännu en reglering som kommer att kräva kontroller för att undvika fusk. Vem ska betala kalaset? Att ta det på avräkningspriset för fläsk är uteslutet då full lönsamhet i slaktsvinsledet fortfarande är avlägset. Kom igen då vi nått 18,50 kr per kg som årsmedeltal! Att ta ut det på smågrisar som förmedlas är lika fel då de integrerade besättningarna även omfattas av grispengen.
Det måste finnas många, framförallt inom LRF, som älskar regleringar. Vi vet ju att alla regleringar är i längden skadliga då de lätt förvrider marknader.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Vetenskap och fakta måste gälla – fixering av suggor räddar inte spädgrisar
Att fixera suggan efter grisningen räddar inte fler spädgrisar. Det är en av slutsatserna av Per Wallgrens, SVA, och Stefan Gunnarsons, SLU, utvärdering och avrapportering till Jordbruksverket av pilotförsöket för ett eventuellt kontrollprogram för grisuppfödningen. Detta stöds också av vetenskapliga studier. Nu måste grisnäringen och LRF acceptera fakta och inte vilseleda Sveriges grisuppfödare. Det var viktigt att pilotstudien i alla sin ovetenskaplighet utsatts för en seriös utvärdering. Inte minst beroende på hur stor vikt pilotstudien fått i lantbruksvärlden. Den stora frågan har just varit om man genom att fixera suggan ett antal dagar efter grisningen skulle rädda fler spädgrisar i en situation där smågriskullarnas storlek ökat kraftigt. Avrapporteringen innebar inga stora nyheter jämfört med näringens egen presentation i mars i år och de vetenskapliga fakta som finns i bl a EFSAs rapporter.
Trots detta har Grisföretagarna, LRF-representanter m fl envist hävdat att kontrollprogrammet skulle lösa problemen med spädgrisdödlighet. Senast i fredags hävdade Åsa Odell i ATL att LRF står bakom Grisföretagarnas Djuromsorgsprogram.” Det är nödvändigt med åtgärder som både kan förbättra djuromsorgen i form av minskad smågrisdödlighet och öka konkurrenskraften i svensk grisköttsproduktion.” I Almedalen gjorde Lotta Berg på Djurskyddet Sveriges seminarium en ordentlig genomgång av kunskapsläget kring fixering av suggor och spädgrisdödlighet. Inget i EFSAs rapport och senare forskning tyder på att vi räddar fler smågrisar med att fixera suggan i en vecka efter grisning. Ändå står Ingemar Olsson, Grisföretagarna, på samma seminarium helt okänsligt och talar för den lösningen. Ett antal interjuver med större grisföretagare nu i oktober visade Grisföretagarnas genomslagskraft. De ropar på ändring av reglerna för fixering och minskade ytor.
Syftet med kontrollprogrammet är tänkt att göra det möjligt för grisuppfödare att avvika från gällande djurskyddsföreskrifter under förutsättning att man vidtar ett antal förebyggande åtgärder. Knäckfrågan är också att antibiotikaförbrukningen inte ökar. Tidigare avvänjning kan vara ett intressant alternativ. Utvärderarna kan tänka sig ökad beläggning för växande grisar under vissa förutsättningar. Personligen känner jag mig här mer tveksam med tanke på att tidigare studier visat på tydliga samband mellan större yta per gris, friskare djur och bättre tillväxt. Och Sverige har världens bästa tillväxt tillsammans med USA, som använder antibiotika som produktionshjälpmedel.
I september 2014 startade Åke Rutegård och Martin Wierup en debatt i Svenskt Veterinärtidningen under rubriken ”Sverige i otakt med EU – behov av ny strategi”. Man gick till hårt angrepp mot Sveriges vägval i djurskyddsfrågor. De utfärdade rejäla rallarsvingar för okunnighet och naivitet riktat mot veterinärkollegor, forskare, myndigheter, LRF och ideella organisationer. Debattinlägget blev också en debattartikel i DN i februari 2015. Inläggen besvarades av Bo Algers m fl och av mig i flera omgångar i Veterinärtidningen och i DN. I debatten fick jag frågan från Stig Einarsson, professor emeritus, varför jag motsatte mig en fixering av suggan, som skulle rädda spädgrisar för att klämmas ihjäl. Mitt svar var att jag ville ha fakta innan jag tar ställning. ”Jag har mött många konsumenter, som blivit väldigt upprörda över att man skulle återgå till att spärra in suggorna – rätt eller fel? Om fakta talar för att spädgrisarna dör av svält snarare än klämskador, kommer man då dra rätt slutsats? Har Martin och Åke redan fakta?” skrev jag då. Och jag vill hävda att de är många i debatten som inte tagit till sig fakta i denna fråga. Men det är dags nu.
Jag måste säga att jag känner mig i dag, som senhösten 2001, när Jordbruksverket meddelade att man avrådde från import av 500 avelsgaltar från Danmark. Det var på den tiden som Peter Raztar som dansk VD för Swedish Meats hade föreslagit en satsning på ”industrigrisen” senare omdöpt till charkgrisen. Satsningen omfattade en import av 500 danska avelsgaltar. Som garant för att detta var möjligt från smittskyddsynpunkt stod Svenska Djurhälsovårdens chef Martin Wierup. Frågan väckte en omfattande diskussion, som omfattade SLU, SVA, djurskyddet m fl. Det var inte bara en smittskyddsfråga utan då också hur vi ville att grisaveln skulle bedrivas i Sverige. Redan på sommaren hade Quality Genetics , avelsbolaget, meddelat att man avsåg importera 500 galtar om SVA och Jordbruksverket godkände import. Jag gjorde en ordentlig analys av hot och möjligheter med en sådan import i slutet av augusti. Jag hade inte i min vildaste fantasi trott att LRF skulle gilla Peter Raztars idé med tanke på vad som stod på spel – svensk djurhälsa, svenska tilläggsgarantier, svensk grisavel och förtroendet för svenskt griskött. Men Peter Raztar lyckades övertyga både Caroline Trapp, ordförande och Thomas Magnusson, vice ordförande att satsningen var rätt. LRFs ställningstagande innebar att jag belades med munkavle. Men debatten fortsatte att föras i alla led. Beskedet kom så småningom att Jordbruksverket efter samråd med SVA klart avrådde från import och Swedish Meats vek sig. Jag fick ett tydligt erkännande från Caroline Trapp: ”Du hade rätt i alla fall”. Caroline bjöd mig på lunch, men då hade jag redan bestämt mig. Jag tog ett halvt års tjänstledigt fr om mars 2002. Det hade varit för tufft. Ett av mina bästa halvår under min yrkeskarriär.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 48

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 48 v 47 v 46 v 45
Ginsten Slakteri 70,0-95,9 16,80 16,80 16,80 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,30 16,30 16,30 16,30
Dalsjöfors 75-99,9 16,30 16,30 16,30 16,30
Skövde Plus ** 75-99,9 16,20 16,20 16,20 16,20
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-94,9 15,80 15,80 15,80 15,80
Lövsta Kött 75-92 15,75 15,75 15,75 15,75
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans brist balans
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 48 v 47 v 46
11,50 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,20 9,20 9,20
25,73 Nortura 67,1–95,0a nkr 25,73 25,73 25,73
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro heml heml heml
13,51 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 48 v 47 v 46 v 45 v 44
17 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
11,60 Tyskland, 56 % 1,25 1,30 1,33 1,38 1,42
- D:o svenska*** - - - - -
10 nov jämförbara**
15,32 England - - 1,662 1,674 1,671
14,43 Italien - - 1,566 1,632 1,656
14,05 Frankrike - - - - -
13,06 Tjeckien - - - 1,417 1,438
12,53 Danmark - - 1,360 1,360 1,387
12,44 Spanien - - 1,350 1,378 1,407
12,12 Irland - - 1,315 1,315 1,315
12,00 Polen - - - 1,302 1,319
11,76 Tyskland - - 1,276 1,326 1,366
11,27 Belgien - - 1,223 1,273 1,297
11,27 Österrike - - - 1,222 1,314
10,94 Holland - - 1,187 1,234 1,282
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
20 nov
10 nov
6 nov
27 okt
Utbud
1710
2305
1840
2495
Sålda
1170
2125
890
1240
Medelpris, euro
1,28
1,34
1,34
1,44
Lägst
1,36
1,33
1,34
1,43
Högst
1,30
1,34
1,35
1,45
Medelpris, skr
11,87
13,35
13,55
13,43

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,50 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 48 v 47 v 46 v 45
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,50 9,50 9,50 6,20
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
HKScan Agri 140- 7,50 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 7,15 7,15 7,15 7,15
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 4,20
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 48 v 47 v 46
7,12
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,70 5,70 5,70
14,43
Nortura Fri vikta nkr 14,43 14,43 14,43
Finland
8,20
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
8,63
VEZG 56 %b euro 0,93 0,98 1,01
Galtar
5,87
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,70 4,70 4,70
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 47 v 46 v 45 v 44 v 43 v 42 v 41
Pund
13,28
13,19
13,29
13,03
12,64
12,55
12,63
Dollar 8,69 8,67 8,64 8,54 8,33 8,11 8,42
Euro 9,28 9,32 9,37 9,33 9,43 9,31 9,28
Dansk 1,24 1,25 1,25 1,25 1,26 1,24 1,24
Norsk 1,00 1,00 0,99 0,99 1,01 1,00 1,00
Yen 7,05 7,05 7,10 7,07 6,95 6,82 6,88
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 48 v 47 v 46 v 45
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,95 23,95 23,95 23,95
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 605 605 605 605
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 570 570 570 570
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 48 v 47 v 46 v 45 v 44
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
245
Basis 7 kg 196 196 196 195 201
436
Basis 30 kg 341 341 341 341 349
251
SPF+Myc 7 kg 201 201 201 200 206
432
SPF+Myc 30 kg 346 346 346 346 354
256
SPF 7 kg 205 205 205 204 210
437
SPF 30 kg 350 350 350 350 358
1328
Økologi 30 kg 1063 1063 1063 1063 1070
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
880
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
575
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
340
VEZG 28 kg 36,70 37,70 38,70 38,70 38,70
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.