@-GRIS 27 november 2015
Senaste uppdatering gjord 27 november 23,20
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Vi bygger om!

Vi bygger om och kommer att plocka ut 400 självstängande foderbås. Båsen togs i bruk 1990.
Samtidigt tar vi ut 250 ej självstängande foderbås av märke Stallsystem.
Kontakta
Mattias Espert
070-658 12 21
espert@kvarnlyckan.net

Gård med
suggbesättning
köpes eller
arrenderas

500 suggor eller större,
även integrerad

Konfidentiell handläggning
För klients räkning, f v b
gris@agrar.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Dahlbergs höjer 20 öre v 49
Trots att vi är mitt i säsongen för griskött till jul, är det endast Dahlbergs som höjer grispriset nästa vecka 49. Dahlbergs har dock legat ganska långt nere i tabellen i närheten av Scan. Dahlbergs hamnar nu på samma pris som Skövde. Som alla vet tillkommer tilläggen och då blir bilden en annan än den de s k noteringarna visar.
Tyska priset ligger oförändrat och på en låg nivå och trycker även svenska priserna. Danish Crown hade oförändrat denna vecka, men sänker nästa vecka 30 öre och hamnar på 11,03 skr. Eftersom detta är ett pris som endast kan räknas upp med efterlikviden, så är skillnaden betydande mot svenska priserna inkl tillägg.
De danska grisuppfödarna har i veckan fått veta Danish Crowns årsresultat och det blev en positiv överraskning, med tanke på hur besvärligt det varit med framför allt utebliven export till Ryssland. Det hade spekulerats i 90 danska öre i efterlikvid, men det blev 1,05 dkr. 1,30 skr ska man således lägga till på danska priset för det gångna verksamhetsåret.
Danska producenterna får nu en bra slant att stoppa i de ekonomiska hålen efter ett jobbigt grisår och även om de kan glädjas åt att Danish Crown går bra, så kritiserar man föreningen för att hålla inne alltför mycket pengar. Det är bättre att betala ett högre grispris under året, tycker man. Från gångna verksamhetsåret ska grisuppfödarna även räkna en del av Danish Crowns pengar till konsolidering som sina egna pengar. Halva detta belopp ska sättas in på personliga konton hos Danish Crown och betalas ut under ett antal år efter att produceenten slutat. /LG 151127

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-
151120
Nya förhandlingar med ryssarna
EU-lagring väntas vid nyår
151106
Mindre grisslakt kv 3, men ...
DCs ägare får mer av årsvinsten
151104
Siljans bygger ut för biprodukter
151103
Tönnies tar över Tican vid nyår
Ryssland ska öka Asien-export
151102
Tyska Tönnies köper Tican
DC - Tican-fusionen gick i stöpet!
151030
Lantbrukstjänst till Köttföretagen
Vakna politiker, manar Kjeld!
Även Konsum Värmland är i kris
Norges bästa pinnekjøtt!
Varför inte gris till Halloween?
151029
Axfood vinstvarnar positivt
DC har hittat bantningsnyckeln?
Tyskland ökar i tredje land
7,4 % fler ryska grisar till septMarknadskommentarer
HKScan Agri
Fokus på julproduktionen och vi slaktar även lördagar under två veckor för att hinna få fram alla produkter som våra kunder vill ha till julen!
Vi är just nu i bra fas och tackar alla leverantörer för gott samarbete kring anmälan och hämtning av slaktgrisar. Fortsatt behov av mer charkråvara till julprodukterna så vi tar gärna emot fler suggor till slakt.
Vi går tillbaka till ordinarie viktintervall måndag vecka 52, det vill säga slaktvikt 70 kg – 99,9 kg.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit en bra vecka och vi räknar med att det ska flyta på bra ända till jul.
-Priserna är oförändrade, balans både för smågrisar och slaktgrisar.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Nu kan vi inte tala om överskott på kött, eller överproduktion. Vi säljer så mycket vi orkar!
-Det är balans både för smågrisar och slaktgrisar. Priserna är oförändrade.


Dahlbergs Slakt
Håkan Alqvist: -Vi höjer slaktgrisarna med 20 öre och sänker slaktvikterna. Det är balans både på slaktgrisar och smågrisar.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -.


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
DPriserna på den europeiska marknaden för färskt griskött har länge varit pressad av ett stort utbud. Den pressen ser inte ut att minska den kommande veckan, då priserna på flera detaljer fortsatt är påverkade av att det är stora volymer kött på marknaden. -Vi upplever fortsatt ett ganska stort överutbud innanför EU. Det gör att vi är fokuserade på försäljning av skinka, framändar, bog, kotlett och bröstfläsk i Europa. Karrén är utanför säsong i Europa, men den kan vi f n sälja rimligt bra i Asien. säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
-Det är dessvärre inte många ljuspunkter på den europeiska marknaden, som det ser ut just nu. Vi hoppas dock på en förbättring i december, fortsätter Søren Tinggaard.
Till länderna utanför Europa är avsättningen stabil, men priserna i Kina har sviktat en smula.


ISN, Tyskland
Pressen på EUs grispriser fortsätter
De europeiska grispriserna är fortsatt under press. I alla länder talas det om mättade marknader och generell svaghet på köttmarknaden. Dessutom sänktes tyska priset med ytterligare fem cent, vilket påverkar prisbilden i många länder. Holland, Belgien och Österrike följde med ner lika mycket. Spanien och England sänkte något mer moderat.
Endast danska priset stod emot och höll nivån 1,36 € och är nu ledande inom gruppen av de fem största grisländerna. Pga prisfallet i Spanien kunde Danmark öka försprånget på förstaplatsen ännu en gång.
Tendens på tyska marknaden: Situationen på tyska marknaden för slaktgrisar har inte ändrat sig sedan senaste veckan. Generellt är försörjningen riklig, men enligt marknadens aktörer omsätts grisarna ganska snabbt. Därmed borde situationen stabilisera sig.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Gunnela Ståhle skriver i @-GRIS 20 november att ett av hennes bästa halvår var 2002, då hon tog ledigt.
Per Karlsson

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

LRF + Hembygdsföreningen = sant?
Under den senaste veckan har vi återigen blivit påminda om att vi har en organisation som heter LRF. Detta därför att avierna om årsavgift 2016 har hamnat i mångas brevlådor.
Vad har vi egentligen för nytta av LRF? På LRF har man tydligen en indisk tro, eftersom man endast jobbar för de heliga mjölkkorna. Övriga produktionsgrenar gör LRF inte ett enda dugg för. Då vi hade det som värst inom grisnäringen gjordes ingenting för oss ifrån LRF.
Det som LRF slår ett slag för är att medlemmarna kan få extra rabatter på div förnödenheter, försäkringar och bilar. Hur skulle det vara om LRF hjälpte oss att få lönsamma villkor i vår näring så att vi hade råd att köpa ny bil, m m.
LRFs stora vision är att bevara, och se till att vi som arbetar på landet ska ha vår verksamhet som en livsstil. Det är just av denna anledning som LRF bör fusioneras med Hembygdsrörelsen. På en fråga från mig till vd Anders Källström om hur många som arbetar på LRF svarade han ”ungefär hälften”. Då passar det ju bra att sparka varannan medarbetare på LRF eftersom dessa enl vd ändå inte arbetar!
Det som ligger oss livsmedelsproducenter varmt om hjärtat är våra företag som vi vill utveckla och få lönsamma. Därför bör denna del anslutas till Svenskt Näringsliv. Det ligger också i linje med hur regeringen har gjort. Vi har ju inte längre varken jordbruks- eller landsbygdsdepartement, eftersom dessa frågor numera sorterar under näringsdepartementet.
Vi måste få starka och framåt ledare inom vår näring!.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Antibiotikaresistens – mindre snack och mer verkstad!
Förra veckan var det antibiotikadagen den 18 november. Den bästa uppmärksamheten i frågan gav nog Vetenskapsradion i lördags. Bl a ett långt inlägg kring MRSA (multiresistenta bakterier) på grisar i Danmark, Norge och Sverige. Christina Greko, SVA, som vanligt saklig och professionell. Norrmännen hävdar säkert med rätt att Sveriges grisar inte är fria från MRSA. Vi har ju inte letat tillräckligt. Men som Christina säger, vi måste veta hur vi ska hantera positiva fynd.
Norge har valt att försöka helt eliminera MRSA på norska grisar, vilket kostat grisuppfödarna stora summor. I Danmark, som har stora problem med MRSA på både grisar och människor, ifrågasätts om man har låtit utvecklingen gå för långt. Det gavs flera skrämmande exempel på hur människor fått svårbehandlade infektioner. Otto Cars berättade om en oroande colistin-resistens i Kina. Många internationella organisationer som WHO, FAO och EU har utarbetat handlingsplaner mot antibiotikaresistens.
Så nu gäller det! Mindre snack och mer verkstad! Det finns många globala hot – inte minst i länder med växande medelklass, som kommer öka köttförbrukningen och kommer använda antibiotika för att öka effektiviteten i köttproduktionen.
www.skyddaantibiotikan.se heter den nya hemsidan som ska kommunicera handfasta råd till oss alla. Antibiotikaforum den 18 november hade kommunikation som fokus. Och det behövs! Läkemedelverket redovisade en enkät, där 40 % angett att man är beredd att köpa receptbelagda läkemedel på nätet. I Storbritannien har man prövat ett koncept med ”antibioticguardians”. Organisationer och enskilda som tagit ansvar för att förmedla budskapet om hur vi kan bevara antibiotika som verksamt läkemedel. Jag noterade att antalet deltagande bönder var besvärande lågt. En utvärdering visade att kunskapen om antibiotikaresistens ökat och vad som krävs för att bevara antibiotika som verksamt läkemedel. Dagen avslutades med en gruppövning, där jag fick chansen att marknadsföra att vi bör äta mindre kött men bättre, d v s svenskt, med tanke på vår låga antibiotikaförbrukning till svenska djur.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 49

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 49 v 48 v 47 v 46
Ginsten Slakteri 65,0-90,9 16,80 16,80 16,80 16,80
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,30 16,30 16,30 16,30
Dalsjöfors 75-99,9 16,30 16,30 16,30 16,30
Skövde Plus ** 75-99,9 16,20 16,20 16,20 16,20
Dahlbergs 76-98,9 16,20 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-94,9 15,80 15,80 15,80 15,80
Lövsta Kött 75-92 15,75 15,75 15,75 15,75
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- överst överst överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans brist
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 49 v 48 v 47
11,03 Danish Crown 70,0–89,9 dkr 8,90 9,20 9,20
25,73 Nortura 67,1–95,0a nkr 25,73 25,73 25,73
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro heml heml heml
13,42 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
25 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
11,57 Tyskland, 56 % 1,25 1,25 1,30 1,33 1,38
- D:o svenska*** - - - - -
24 nov jämförbara**
15,25 England - 1,647 1,640 1,662 1,674
13,63 Italien - 1,472 1,518 1,566 1,632
12,59 Danmark - 1,360 1,360 1,360 1,360
- Frankrike - - - - -
12,38 Tjeckien - - 1,338 1,376 1,417
12,12 Spanien - 1,309 1,331 1,350 1,378
11,81 Irland - - 1,276 1,315 1,315
11,05 Polen - - 1,194 1,251 1,302
11,07 Tyskland - 1,196 1,246 1,276 1,326
10,63 Belgien - 1,149 1,198 1,223 1,273
10,55 Österrike - 1,140 1,191 1,222 1,222
10,28 Holland - 1,111 1,158 1,187 1,234
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
27 nov
20 nov
10 nov
6 nov
Utbud
2140
1710
2305
1840
Sålda
1780
1170
2125
890
Medelpris, euro
1,31
1,28
1,34
1,34
Lägst
1,30
1,36
1,33
1,34
Högst
1,32
1,30
1,34
1,35
Medelpris, skr
12,13
11,87
13,35
13,55

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,50 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 49 v 48 v 47 v 46
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,50 9,50 9,50 9,50
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
HKScan Agri 140- 7,50 7,50 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 7,15 7,15 7,15 7,15
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 49 v 48 v 47
6,07
Danish Crown 129,9 kg- dkr 4,90 5,20 5,70
14,43
Nortura Fri vikta nkr 14,43 14,43 14,43
Finland
8,14
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
8,61
VEZG 56 %b euro 0,93 0,93 0,98
Galtar
4,83
Danish Crown 109,9 kg- dkr 3,90 4,20 4,70
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 48 v 47 v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Pund
13,18
13,28
13,19
13,29
13,03
12,64
12,55
Dollar 8,37 8,69 8,67 8,64 8,54 8,33 8,11
Euro 9,26 9,28 9,32 9,37 9,33 9,43 9,31
Dansk 1,24 1,24 1,25 1,25 1,25 1,26 1,24
Norsk 1,00 1,00 1,00 0,99 0,99 1,01 1,00
Yen 7,12 7,05 7,05 7,10 7,07 6,95 6,82
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 49 v 48 v 47 v 46
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,95 23,95 23,95 23,95
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 605 605 605 605
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 570 570 570 570
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
233
Basis 7 kg 188 196 196 196 195
407
Basis 30 kg 329 341 341 341 341
239
SPF+Myc 7 kg 193 201 201 201 200
414
SPF+Myc 30 kg 334 346 346 346 346
244
SPF 7 kg 197 205 205 205 204
419
SPF 30 kg 338 350 350 350 350
1305
Økologi 30 kg 1053 1063 1063 1063 1063
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
880
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
574
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
339
VEZG 28 kg 36,70 36,70 37,70 38,70 38,70
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.