@-GRIS 1 januari 2016
Senaste uppdatering gjord 5 januari 23,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser
Helt oförändrat v 1
Grispriserna är oförändrade v 1 både i Tyskland, Danmark och Sverige. En del slakterier satte inte priset förrän den här veckan.
Årets första veckas grispris är kanske det högsta vi gått in med vid ett nytt år någonsin, sa Ove Konradsson den här veckan. Skövde betalar enligt prislistan 16 kr + tillägg v 1 i år. Det blir ca 17 kr. Även vecka 1 2013 gick alla slakterier in med ovanligt höga grispriser. Skövdes pris enligt prislistan var 2013 samma som i år, 16 kr, efter en höjning (OBS!) med 1 kr v 1. Hur höga tilläggen var detta år vet jag inte.
Då liksom nu låg dock Ginsten högst upp i tabellen och visade 17.15 kr 2013. Ginstens pris i år v 1 är 16,40 kr, alltså lägre. Inte heller för Ginsten vet jag tilläggens storlek.
Vi kan i alla fall konstatera att januari börjar bra för grisnäringen. Slakterierna tror att trenden ska hålla i sig, eftersom man utfäster golvpriser för 2016 som för Skövdes del är 16,50 som snitt över kvartalen och Scan utlovar (enligt en grisföretagare) 16 kr under en period av 24 månader.
Att lova ett pris under två år är något vi behöver mer av. Gärna längre tid. Det skulle sätta fart på investeringarna. Den som går till banken idag får i alla fall inte låna pengar om det inte finns en serie bra år.
Jag talade nyligen med en grisföretagare som har utbyggnadsplaner. Han fick nej av banken, eftersom man i det fallet ville ha en historisk serie på 3 - 4 år med höga priser för att bevilja lånet. Men det måste givetvis ha gått ännu bättre med garantipriser några år framåt.
Jag undrar hur man på banker tänker? Man ska invänta en serie bra år, sedan ska stallet byggas och innan man har djur att sälja är risken stor att grisnäringen är inne i en ny lågkonjunktur! Det är väl nästan alltid på förväntningar man investerar?
HKScan meddelar att man säljer av resten av Gotlands Slagteri AB. Köpare av de ägda 25 procenten säljs till huvudägaren i Svensk Butikskött, VD Thomas Östlund. I höst tar Gotlands Slagteri över avtalen för djurinköp på Gotland och Scan avslutar sin verksamhet på ön. Visst samarbete på köttmarknaden ska dock fortsätta.
De danska grisföretagarna förlorar inom kort sin vd i Danske Svineproducenter, Hans Aarestrup. Han slutar och börjar som vd för Bärkraftigt Lantbruk. Det är en LRF-liknande organisation, men som organiserar proffslantbrukarna och fokuserar på frågor som snabbt för lantbruket framåt. Organisationen vill ha bort alla pålagor, så att medlemmarna ska få arbeta med det som ger pengar och utveckling.
Sedan 2010 har man samlat medlemmar som nu har nästan hälften av Danmarks odlade areal och föreningen har blivit en maktfaktor i det politiska livet. Hans är en dynamisk ledare och kommer att passa bra in i den organisationen.
Ägarna till andelsslakteriet Tican i Danmark röstade precis före nyår ja till att sälja slakteriet och verksamheten till tyska slaktföretaget Tönnies. Nu återstår att danska konkurrensverket säger ja, vilket man beräknar ska ske i februari. Till slut konstaterar jag att årets julförsäljning av griskött inte stördes av utplanterade skandaler, som traditionen tidigare bjudit. Jodå, Djurens Rätt gjorde försök med sin hittills dyraste kampanj, med annonsering i större tidningar och affischering i kollektivtrafiken. Men medierna sa inget och har förmodligen tröttnat. Jag har inte träffat på någon som lagt märke till kampanjen. /LG 160105

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-
151120
Nya förhandlingar med ryssarna
EU-lagring väntas vid nyår
151106
Mindre grisslakt kv 3, men ...
DCs ägare får mer av årsvinsten
151104
Siljans bygger ut för biprodukter
151103
Tönnies tar över Tican vid nyår
Ryssland ska öka Asien-export
151102
Tyska Tönnies köper Tican
DC - Tican-fusionen gick i stöpet!
151030
Lantbrukstjänst till Köttföretagen
Vakna politiker, manar Kjeld!
Även Konsum Värmland är i kris
Norges bästa pinnekjøtt!
Varför inte gris till Halloween?
151029
Axfood vinstvarnar positivt
DC har hittat bantningsnyckeln?
Tyskland ökar i tredje land
7,4 % fler ryska grisar till sept



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Marknadskommentarerna tar en paus och är åter fredagen den 8e januari.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi har ett antal överstående slaktgrisar kvar att slakta, men det tar på dem.
-Vi ändrar vikten och priset på smågrisar till 30 kg smågris och 640 kr. Det är ett grundpris och det finns tillägg.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Veckans pris på slaktgrisar är kanske det högsta vi börjat ett nytt år med, 16 kr plus ca 1 kr i tillägg = runt 17 kr. Vi har alltså oförändrat pris från v 52 och 53.


Dahlbergs Slakt
Håkan Alqvist: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Oförändrade priser de kommande två veckorna
Den europeiska industrin för förädling har stängt för julen. Enstaka företag producerar även på juldagen och för dem gäller att de i god tid disponerat och försäkrat sig om de nödvändiga råvarorna.
-Julen är i stort sett ingen spotförsäljning alls. De senaste veckorna har vi i stort sett haft fokus på att sälja färsk vara. På så sätt har vi utrymme för att slakten över julen i hög grad kan frysas in till våra kunder på de andra sidorna haven. Därför känner vi i stort sett också att de hemtagna priserna också kan låsas för priset för grisar veckorna 53 och 1, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning. I södra Europa sträcker sig julen helt fram till Trettondagshelgen. Därför kommer skärningen av färskt griskött igång först i början av vecka 2. Då träder även den EU-stöttade privata lagringen av griskött i kraft.
-Vi har en förhållandevis stark tro på att privata lagringen kommer vid en lämplig tidpunkt i år. Dvs att det läggs stora volymer kött i frysarna och vi kan undgå den så vanliga säsongsmässiga prissänkningen i Europa, säger Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
EUs grismarknad har fortsatt helgledigt
De europeiska ländernas marknader för slaktgrisar firar fortsatt helg. I alla länder är aktiviteterna i handeln efter julhelgen och de uteblivna slaktdagarna låg. Priserna är oförändrade. Tyskland, Danmark, Frankrike och Österrike ligger kvar på samma nivå. I Österrike fick man inte alla grisarna slaktade före jul, men man enades om ett oförändrat pris. I Frankrike satsar man starkt på reklamkampanjer i detaljhandeln i början av året och hoppas få igång efterfrågan.
Engelska uppfödarna tvingades se ett litet prisfall. Pga helgledigheten sattes inga priser i Spanien, Holland och Belgien.
Trend för tyska marknaden: Som väntat visar marknaden stort lugn. På det nya året blandas kortleken igen och då är EUs privat lagring av griskött med i given. Den kan ev öka efterfrågan på marknaden.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Sent skall syndaren vakna
Såg på TVs Rapport i kväll att det råder köttbrist i Sverige. Detta medför att det importeras kött från bl a Tyskland och Polen, som har mycket högre antibiotikaanvändning till djuren, vilket i sin tur ger betydligt högre förekomst av antibiotikaresistenta bakterier i det köttet än vad som förekommer i svensk produktion.
Från LRFs håll beklagar Lennart Nilsson och har ingen idé om hur vi kan förse de svenska konsumenterna med inhemskt kött. Förresten har LRF inte i modern tid gjort ett förbannat dugg för svensk köttproduktion. Detta gör att vi som är medlemmar i LRF verkligen bör tänka till mer än en gång innan vi betalar 2016 års medlemsavgift till organisationen.
Även handeln ojar sig och verkar inte att förstå hur det har blivit så här. Vi är många grisproducenter som påtalat risken för den ohämmade import som handeln har sysslat med. Sent skall syndaren vakna.
Vad kan vi göra? På längre sikt krävs investeringar som för grisnäringen kräver avräkningsnoteringar på 18-19 kr per kg fläsk. Dessutom måste vi kunna få längre pålitliga kontrakt samt att bankerna, som verkar ha gått i ide, måste vakna. På kort sikt skulle vi kunna höja slaktvikterna på grisarna med 10 kg så är det 10 % högre produktion.
På nötsidan kan vi upphöra med kalvköttsproduktionen och föda upp djuren till ungnöt samt att vara noga med att endast slakta slaktmogna djur med fettgrupp 3 till 4. Betäck alla kvigor, som inte är till rekrytering inom mjölk- eller dikoproduktion, med en lätt köttras, ex Aberdeen Angus, efter det slaktas kvigorna som ungko vilket är ett utmärkt kött.
GOTT NYTT kött-ÅR!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

GOTT NYTT 2016
Dagarna mellan jul och nyår är det dags för eftertanke och önskningar inför det nya året. ”Klimatförnekare är ett utdöende släkte” sa Johan Rockström i går. Och det låter ju trösterikt. Jag har å andra sidan hört att det finns många klimatförnekare bland republikanerna i USA. Jag hoppas innerligt att dessa inte får genomslag när det gäller USAs åtaganden inom ramen för klimatavtalet.
I diskussionen kring klimat och hållbarhet saknar jag ofta djuren. Jag skulle vilja att Johan Rockström, som är gift med en veterinär, utökade sitt resonemang kring hållbarhet med att också tala om antibiotikaanvändningen och resistens då f f a antibiotika till djur. Vi behöver kraftfulla avsändare till budskapet om att vi behöver alla åtgärder som medverkar till att hålla djur friska. Och det inkluderar också ett gott djurskydd. De som talar om att sänka det svenska djurskyddet till EUs nivå, borde få en tankeställare om man tittar på antibiotikaanvändningen till djur i vissa EU-länder. Vi behöver bli både planetskötare och bra djurskötare. Men vi kan också påverka användningen av antibiotika till djur genom våra val av kött, kyckling, ägg och mejeriprodukter.
Den stora utmaningen nästa år är livsmedelsstrategin och en ny djurskyddslag. Vi är nog överens om att alla skulle må bra av ett starkt politiskt intresse för en svensk livsmedelsproduktion och dess förutsättningar. Sannolikt, och det hoppas jag fortfarande, skulle klimatet, den biologiska mångfalden, miljön, livsmedelssäkerheten och djurens välfärd gynnas om vi ökar svensk produktion (se tidigare blogg). Inte att förglömma en levande landsbygd och ökad sysselsättning. Jag kan nog lova att det kommer bli många bloggar om detta nästa år.
”Bönder och konsumenter förena er” Gunnar Rundgren lanserar en av mina favoritslogans. Han skriver: ”Det finns inte mycket för industrin att tjäna på lågförädlade varor och mat som äts i mer eller mindre samma form som de lämnar gården, som potatis och morötter. Industrin och affärskedjorna är mer intresserade av mat som kräver omfattande processande eftersom de kan ges unika varumärken och ”profileras” till olika kundsegment, vilket ger mycket högre vinstmarginaler. Det är därför chipshyllan i affären är minst fem gånger större än potatishyllan och det är därför du kommer se mycket mer reklam för olika flingor än för rågmjöl. Sammantaget så finns det allt mer och mer pengar mellan bönderna och konsumenterna. Detta borde underlätta en situation där bönderna kan se mer till kvalitet och konsumenterna kan ägna sig åt att laga mer mat (och kanske jobba lite mindre?). För att det skall hända måste vi se relationen mellan mellan bönder och konsumenter lite mer som…
….en relation, helt enkelt!
Jag vill gärna bli en bättre planetskötare. Jag har bil, men går, cyklar, åker kommunalt och kör bil minimalt. Jag har en riktig utmaning. Jag behöver minska min köttkonsumtion. Men jag gillar kött. Jag vill gynna svenska djurbönder och tycker det är gott med revbensspjäll. Mindre, men bättre – ja visst. Jag är långsamt på väg åt rätt håll. Miljömärkt fisk och lite annorlunda grönsaker får mer plats i kosthållet.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.
Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 1

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 1 v 53 v 52 v 51
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,80
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,00 16,00 16,00 16,30
Dalsjöfors 75-99,9 16,00 16,00 16,00 16,30
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,20
Skövde Plus ** 75-102,9 15,90 15,90 15,90 15,90
HKScan Agri *** 70-99,9 15,30 15,30 15,30 15,80
Lövsta Kött 75-92 15,75 15,75 15,75 15,75
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
överst överst överst balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 1 v 53 v 52
10,70 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 8,70 8,70 8,70
24,18 Nortura 67,1–90,0a nkr 24,93 24,93 24,93
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro heml heml heml
13,44 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 1 v 53 v 52 v 51 v 50
30 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
11,50 Tyskland, 56 % 1,25 1,25 1,25 1,25 1,25
- D:o svenska*** - - - - -
29 dec jämförbara**
13,62 England - 1,481 1,536 1,545 1,576
13,23 Italien - 1,439 1,418 1,410 1,425
11,88 Danmark - 1,292 1,293 1,320 1,320
11,83 Tjeckien - - - 1,286 1,294
11,72 Spanien - 1,274 1,274 1,278 1,282
11,73 Irland - - 1,276 1,276 1,276
11,65 Frankrike - 1,267 1,266 1,265 1,270
10,79 Polen - - 1,173 1,131 1,112
11,00 Tyskland - 1,196 1,196 1,196 1,196
10,57 Belgien - - 1,149 1,149 1,149
10,48 Österrike - 1,140 1,140 1,140 1,140
10,30 Holland - 1,120 1,111 1,111 1,111
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
15 dec
8 dec
27 nov
20 nov
Utbud
2250
2420
2140
1710
Sålda
1250
1800
1780
1170
Medelpris, euro
1,29
1,30
1,31
1,28
Lägst
1,28
1,28
1,30
1,36
Högst
1,29
1,31
1,32
1,30
Medelpris, skr
11,95
11,98
12,13
11,87

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,50 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 1 v 53 v 52 v 51
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,50 9,50 9,50 9,50
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,50
Dalsjöfors 58% 7,15 7,15 7,15 7,15
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 1 v 53 v 52
5,53
Danish Crown 129,9 kg- dkr 4,50 4,50 4,50
13,80
Nortura Fri vikta nkr 14,23 14,23 14,23
Finland
8,09
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
8,55
VEZG 56 %b euro 0,93 0,93 0,93
Galtar
4,30
Danish Crown 109,9 kg- dkr 3,50 3,50 3,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 53 v 52 v 51 v 49 v 48 v 47 v 46
Pund
12,52
12,77
12,76
13,00
13,18
13,28
13,19
Dollar 8,40 8,55 8,54 8,71 8,37 8,69 8,67
Euro 9,20 9,30 9,27 9,22 9,26 9,28 9,32
Dansk 1,23 1,24 1,24 1,23 1,24 1,24 1,25
Norsk 0,96 0,97 0,97 1,00 1,00 1,00 1,00
Yen 6,96 7,05 6,97 7,05 7,12 7,05 7,05
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 1 v 53 v 52 v 51
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,95 23,95 23,95 23,95
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 21,00 21,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade - + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 620 620 620 620
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 540 540 540 570
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 1 v 53 v 52 v 51 v 50
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
228
Basis 7 kg 186 186 186 192 188
402
Basis 30 kg 327 327 327 335 329
234
SPF+Myc 7 kg 191 191 191 197 193
408
SPF+Myc 30 kg 332 332 332 340 334
239
SPF 7 kg 195 195 195 201 197
413
SPF 30 kg 336 336 336 344 338
1273
Økologi 30 kg 1035 1035 1034 1041 1053
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
570
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
354
VEZG 28 kg 38,50 37,50 37,50 36,00 35,90
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.