@-GRIS 12 februari 2016
Senaste uppdatering gjord 15 februari 18,20
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser
Scan höjer 25 öre v 7, Mila med grisinfo 18 februari
Alla priser är oförändrade, både i Tyskland, Danmark och vid de flesta slakterier i Sverige. Men Scan tar initiativet inför våren och höjer 25 öre. Bra! Höjningen behövs dock utanpå det låga 15,10, som nu blir 15,35, därför att de flesta andra slakterier ligger på 16 kr. Ginsten toppar med 16,40 kr. Alla har dessutom tillägg så det blir 17 kr eller mer. Det sista får man förhandla fram själv.
Scan höjer smågrisarna 10 kr.
Marknaden i Sverige är också ganska oförändrad. Det är god efterfrågan på svenskt griskött för årstiden och det är brist på smågrisar.
Scans höjning kanske har samband med årets goda resultat. Scan tjänade pengar i fjol, 21,1 milj euro, att jämföra med 1,7 året innan. Det är efterfrågan på svenskt kött som förbättrat resultatet. Nettoomsättningen minskade dock p g a mindre slakt.
Svenska vinsten gjorde i sin tur att HKScans förlust begränsades till -0,6 milj euro (+7,1).
Mila i Malmö hålls 18 - 20 februari. Första dagen är det branschdag för grisnäringen. En av talarna är Mattias Espert, vice ordförande i Sveriges Grisföretagare och en av de största grisproducenterna i landet.
-Det är lönsamt att bygga för grisproduktion nu, säger han. Det är därför vi bygger, både jag och ordföranden i Sveriges Grisföretagare, Ingemar Olsson, och några fler. Vi har båda gjort betydande tillbyggen, utöver den tidigare produktionen.
-Jag kommer vid branschdagen på Mila att kommentera lönsamheten just nu och även ta upp en diskussion om varför vi inte tidigare fått igång utbyggnader. Det borde vara många nya stallar klara nu när alla efterfrågar svenskt griskött, men de är inte många. En orsak är givetvis den djupa kris grisnäringen varit i och framför allt har krisen varat alldeles för länge.
Vid branschdagen blir det bl a en paneldiskussion om MRSA, som kan sägas vara en av orsakerna till vändningen för svensk grisproduktion. MRSA-debatten för snart ett par år sedan satte fokus på skillnaden mellan svenska modellen av grisproduktion och den som förekommer i andra länder söderut.
Ingemar Olsson, Alkvetterns Herrgård, Karlskoga, visar f ö sina nya stallar för allmänheten på måndag 15 februari 10 - 15. Han har byggt ett danskt stall med transponderutfodring och blötutfodring av suggorna. Betäckningsavdelningen är med nersänkt spalt med strö bakom boxarna.
Nu får vi se om trenden vänder för tekniken med transpondrar i Sverige? Vi var först, men nu är vi sist!
Förra veckan hölls Hindersmässan i Örebro, med anor från 1300-talets järnhantering, men nu är det chokladbollar och krimskrams gata upp och gata ner. Det intressanta är dock maskinvisningarna, som numera sker på maskinfirmorna runt om i stadens ytterområden och drar mycket folk. Några företag bjöd på ärtsoppa och då upptäckte jag vad jag först trodde var en muslimsk variant utan de traditionella och viktiga fläsktärningarna. Lite research visade dock att det var Scans och 16 % kött i soppan, vilket dock tyvärr inte märktes.
Jag kände mig således lite förberedd den här veckan när Scan presenterade nya matkoncept, korvish och järpish. Det är korv och järpar med hälften grönsaker, t ex kålrot, ärtor, palsternacka och morot. Hälften är kött från rapsgris. Scan hänger med dessa nya produkter på trenden med mindre kött och mer grönsaker. Lägg korvish och järpish på minnet, säger Scan. Det kommer mer!
Jag ska gärna pröva både korvish och järpish och jag ska skynda mig. Det introduceras väldigt många nya korvar, charkprodukter och annat, men äter man dem inte under introduktionstiden, kan det vara för sent. Det ryms inte mycket mer i butikshyllorna och många väldigt goda nya korvar stångas snabbt tillbaka av Scans hotdogs, de korvar som barnen äter. Det barnen vill äta, det stannar på matbordet. Men en del nytt blir kvar i butikernas sortiment och blir storsäljare.
Jag minns när tunna skivor introducerades. På ett bondemöte i Halland sa en leverantör: Det var det dummaste, sälja tunna skivor! Tjocka skivor ska det vara, så vi säljer mer kött.
Han hade helt fel. Det har aldrig sålts mer pålägg än efter introduktionen av tunna skivor. Pärsons blev Pärson med alla konsumenter efter den succén och Scan köpte företaget. Dyrt köp, men säkert lönsamt. Det är bara att kolla kilopriset på smörgåspålägg!
Veckans köttdebatt svarade landsbygdsministern för. Heder åt en så rakryggad person som Sven-Erik Bucht!! Han fick hela grönsaksmaffian på fötter och tidningarna fylldes med omdömen, mest negativa, tyvärr. Sven-Erik Bucht visste säkert vad han gjorde när han avvisade köttskatt och lade fast att staten inte ska bestämma vad medborgarna äter. Dessutom lade han klart och tydligt till att "jag tycker mycket om kött"!
Nu känner vi igen honom från tiden som kommunalråd i Haparanda, där han sa vad han tyckte! Och gjorde ett bra jobb.
Glöm inte att söka ersättning före 15 februari för den dyrare kastreringen med bedövning. Några kronor i bidrag lättar upp humöret, men idag meddelade danskarna att man snart följer efter. Rätare sagt, tvingas följa efter. 1 januari 2019 har Tyskland bestämt att kastrering utan bedövning ska upphöra. Eftersom 25 % av danska smågrisarna exporteras till Tyskland, har Danmark inget annat val än att följa tyska reglerna! /LG 160212


Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Har du sett vår senaste satsning på charken? Fem nyheter till charkhyllan för att möta nya konsumenttrender. Bara Svenska råvaror – hälften kött (svensk rapsgris) och hälften grönsaker. Full listning – våra kunder vill vara med! Det är så smart och så gott! Lägg namnen korvish och järpish på minnet!
Noteringen vecka 7 höjs 25 öre/kg på slaktgris och 10 kr/smågris..


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: Det händer inte så mycket så här års och allt rullar på som tänkt. Priset är oförändrat, det är brist på smågrisar och balans i slakten.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Allt är oförändrat.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Allt är oförändrat, priserna, balanserna och marknaden.


Dahlbergs Slakt
Håkan Alqvist: -Priserna är oförändrade v 7.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -Fortsatt bra efterfrågan på suggor.
-Vi har plats för fler leverantörer. Vill man göra en provleverans så ring oss (044-42080) så hjälper vi er. Fri vikt och klass och marknadens bästa pris.


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Signalerna på den europeiska marknaden för färskt griskött har inte ändrat sig mycket den senaste veckan. Det är fortsatt ganska tydligt, att det är fler säljare på marknaden än köpare. Detta utmanar priserna.
-Det är fortsatt svag efterfrågan efter framdelar, bog och kotlett och därmed press på priserna. Skinkorna är mer stabila och det är rimlig balans mellan utbud och efterfrågan. Avsättningen för karré till länder utanför Europa gör dem i stort sett till den endaste ljuspunkten för ögonblicket, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Den här veckan är det semestrar i Kina och en stor del av Asien, eftersom man firar det kinesiska nyåret. Därför ligger den kinesiska marknaden helt stilla. Avsättningen till Japan är stabil.

ISN, Tyskland
Balanserad grismarknad, priserna oförändrade
Den europeiska marknaden för slaktgrisar är balanserad. En del priser står stilla, medan t ex priserna i Holland, Belgien och England rör sig nedåt. I Spanien stiger priset något uppåt.
I flera EU-länder, utom i södra Europa, är det ganska måttliga utbud av slaktgrisar och marknaden är i stort i balans. En del slakterier klagar dock över att stämningen inte är på topp. I Österrike, t ex, väntar man på impulser från korv- och skinkfabrikerna och att det snart är påsk. Därför tror man på stabila priser.
Trots stort utbud i Spanien blev det ett något högre grispris. I England kämpar man mot säljtryck från kontinenten, vilket leder till fallande priser.
Tendenser på tyska marknaden: Det ser oförändrat ut på slaktmarknaden. De grisar som bjuds ut säljs utan problem. Det är inget som tyder på ändringar på marknaden eller prisets utveckling.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Bucht gillar kött
I veckan har återigen diskuterats köttskatt.
Ett antal envisa journalister tycker att vår landsbygdsminister skall i den framtida livsmedelsstrategin införa restriktioner för köttätandet. Journalisterna begriper inte att köttproduktionen ingår i kretsloppet. Nötens gaser, framförallt koldioxid, tas genom fotosyntesen upp av alla gröna växter där nötens foder kommer ifrån. Har journalisterna sovit på biologilektionerna under sin skolgång?
Sven-Erik Bucht lämnar svar på tal och tycker att vi svenska medborgare gör våra egna val av vad vi vill äta. Definitivt ligger inte detta ansvar på landsbygdsministern. Tänk själv om staten skulle begränsa våra möjligheter att resa.
För första gången på länge känns det som att vi har en landsbygdsminister som står på jordbrukets sida. Det är på tiden att vi får längre spelregler att jobba efter då livsmedelsstrategin skall läggas fram.
Nu tar Grisgeneralen en kortare ledighet och återkommer om två veckor.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
En hållbar livsmedelsstrategi – allt och alla skall med
Den 27 januari var det åter en fullmatad grön seminariedag i Skåne: Alnarps Jordbruks- och trädgårdskonferens 2016. Denna gång avslutad med mingel och gemensam middag för deltagande agronomer, hortonomer, lantmästare, studenter, trädgårdsmästare och andra yrkesgrupper och företagare. En alldeles utmärkt ide.
Om det gemensamma projektet Svensk mat i samverkan, skall ha en chans att bli verklighet är det en god början att umgås över rågångarna och lära känna varandra bättre på alla nivåer. Heder åt de grupper som var värdar för konferensen, Partnerskap Alnarp, m fl. Och ingen skugga på ämnesval, pressens föredragsreferat eller de medverkande föredragshållarnas, mestadels rappa yngre damer, sätt att framföra sitt budskap. Väl kyld skånsk mingelcider och en utmärkt köttvarmrätt fulländade partyt.
Men några av nedanstående reflektioner och frågetecken blir jag inte kvitt. Mest kretsar det naturligtvis kring livsmedelsstrategien. Målkonflikterna stå här som spön i backen: Mer närodlat- mer export, mer eller mindre köttkonsumtion, ursprungsmärkning, etc. Kunskaperna i ämnet lantbruk är bristfälliga. Även minister Bucht tycks ha mer att lära.
"Jag har blivit tillsagd av chefen att inte avslöja något viktigt här", skämtade det unga departementsrådet inledningsvis i sin lägesrapport om departementets pågående jobb med en svensk livsmedelsstrategi för framtiden. Han höll sitt löfte. Få som följt frågan tidigare torde hört något nytt. Regeringen har ju enligt vad man läser, så många andra problemområden som pockar på lösning; de nya svenskarnas mottagande, inhysning och integrering, Europas sämsta grundskola, den havererade universitetsutbildningen det obefintliga militära försvaret och därtill den minskande självförsörjningen med mat.
Det senare har även Tidskriften Lands debattredaktör börjat bekymra sig för. Man frågar sig t o m om självförsörjningen är 50 % eller något annat. Varför inte skicka en stockholmstrainee med gångavstånd till Statistiska centralbyrån och fråga om man har några säkra siffror på hur många veckor vi klarar oss utan matimport!
Flera på konferensen undrade hur det går med en strategi som i bästa fall tas fram under 2016 om vi får en ny regering nästa mandatperiod ! Hur gick det med alliansens och Erlandssons ambitiösa och påkostade kampanj Mat Sverige när Bucht tillträdde?
När det saknas konkreta förslag inbjuds alla (även cykelfrämjandet, enligt ett referat från ett liknande möte i Stockholm!) att bidra till matstrategin. Det var tydligt även i Alnarp, där utkastet till en skånsk strategi presenterades. Där saknades inget eller ingen och de flummiga formuleringarna inte blev något konkret utan en "Mädchen fuer alles".
Sverige skall också satsa på merväxtförädling och teknikutveckling i lantbruket, betonades. Hur kom ett annat utmärkande drag hos dagens unga debattörer och trainee fram nämligen bristen på historiskt kunnande: Man vet alltså inte att svensk växtförädling och teknikutveckling i många år legat för fäfot och svårligen kan tas upp igen inom rimlig tid.
Tyvärr tycks de som borde kunna sin historia använda sitt kunnande i först hand för att verifiera hur kloka ock förutseende de var i nu brännande frågor för 40 år sen. Men spilld mjölk uppskattas bara av ladugårdskatter! Nu gäller det allmän samling kring avgörande framtidsfrågor.
Kanske skall, som någon sa, en uthållig matstrategi ges grundlags status, dvs kräva flera riksdagsbeslut för att antas eller ändras. (Kanske också några fullmånar dess emellan!)
Och alla intressenter längs matkedjan måste vara med.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Kött engagerar!
En landsbygdsminister som inte vet att köttkonsumtion ökat och bör minska och en avlagd liberal riksdagsman, som vill frånta oss rätten att välja eller framför allt välja bort kött, präglade måndagens mediadebatt. Sven-Erik Buchts uttalande i P1:s program Matens pris väckte berättigat uppseende. Det borde knappast ha undgått landsbygdsministern att en för hög köttkonsumtion är negativt för hälsan och att köttet bidrar med stora utsläpp av växthusgaser. Man kan också bli verkligt förvånad över Buchts okunnighet om den kraftigt ökade konsumtionen av kött i Sverige under senare år. Diskussionen om svenska höga priser på livsmedel hade funnits i många år. När gränserna öppnade vid EU-inträdet ökade importen av billigt kött. Så enkelt är det. Men det verkar faktiskt som om den ökande trenden har stannat av.
Vi äter alldeles för mycket kött och ofta fel kött. Föreningen Vi Konsumenter tog tag i frågan redan 2011, med en workshop. Vi har skrivit debattartiklar i frågan 2014, med uppmaning till livsmedelskedjans aktörer – från LRF till livsmedelsindustrin, besöksnäringen, den offentliga upphandlingen och detaljhandeln. Och jag vill hävda att det har hänt massor. Vi hade en bra överläggning med handeln 2014 och redan då var det mycket på gång. Det finns ett jätteintresse hos många kockar kring grönsaker som huvudingrediens och detaljhandeln har satsat på vegetariskt – inte minst recept i deras tidningar. Det som Matens pris missar är att man måste skilja på kött och kött. Det är därför Köttguiden www.kottguiden.se är ett bra hjälpmedel. Vi kan och ska helst välja kött som gynnar den biologiska mångfalden och som kommer från djur som har varit friska och haft det bra.
Frågan om att rätten att välja kött med hänsyn till hållbarhet, livsmedelssäkerhet och djurskydd ifrågasätts av marknadsliberalen Carl B Hamilton i DN under rubriken ”Gör upp med den svenska köttprotektionismen. Importerat kött är ofta billigare och bättre än svenskt” hävdar Hamilton. Och då undrar man, bättre för vem? Inte är det för djuren, miljön och folkhälsan i alla fall. Har han missat att svenskt djurskydd är unikt i världen, vi har salmonellafria livsmedel och förbrukar minst antibiotika till djur i EU. Jag kan visst tänka mig att välja skotskt naturbeteskött. Men många vill kanske gynna sysselsättningen och den biologiska mångfalden på svensk landsbygd. Det är inte svensk köttprotektionismen. Det är att utnyttja sin konsumentmakt.
Det finns ett lagkrav i EU att ursprungsmärka i stort sett allt kött – dock inte på krogen? Tror Hamilton verkligen på allvar att folk från Afrika skulle stanna där om man bara fick producera kött och exportera till EU. Jag har inget emot att man tar bort handelshinder, men frågan är om inte handel inom afrikanska kontinenten skulle gynna både hållbarheten och välfärden. Och hur ser det ut med djurskyddet och antibiotikaanvändningen i Rumänien? Snälla Carl B Hamilton låt mig få ha rätten att välja bort kött som är i strid mot mina värderingar! Och det gäller exempelvis antibiotikaberonde gödkalvkött från vissa länder.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.
Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 7

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!







Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 7 v 6 v 5 v 4
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Dalsjöfors 75-99,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Plus ** 75-102,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,35 15,10 15,10 15,10
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans brist brist balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 7 v 6 v 5
10,87 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 8,70 8,70 8,70
24,96 Nortura 67,1–90,0a nkr 26,01 26,01 26,01
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro heml heml heml
13,58 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 7 v 6 v 5 v 4 v 3
9 feb Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,40 Tyskland, 56 % 1,31 1,31 1,31 1,31 1,31
- D:o svenska*** - - - - -
9 feb jämförbara**
13,65 Italien - 1,442 1,477 1,503 1,508
11,83 England - 1,250 1,297 1,326 1,364
12,51 Danmark - 1,322 1,323 1,323 1,322
12,30 Frankrike - 1,299 1,296 1,291 1,285
12,11 Tjeckien - - 1,279 1,292 1,280
12,30 Spanien - 1,299 1,285 1,279 1,275
12,08 Irland - 1,276 1,276 1,276 1,276
11,89 Tyskland - 1,256 1,256 1,256 1,256
10,99 Belgien - 1,161 1,186 1,211 1,211
10,78 Holland - 1,139 1,168 1,187 1,187
11,32 Polen - - - 1,196 1,178
10,99 Österrike - 1,161 1,161 1,161 1,161
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
9 feb
26 jan
12 jan
8 jan
Utbud
3383
1985
2630
1380
Sålda
3263
1985
2630
810
Medelpris, euro
1,36
1,35
1,36
1,34
Lägst
1,33
1,34
1,33
1,32
Högst
1,36
1,36
1,37
1,35
Medelpris, skr
12,87
12,64
12,71
12,38

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 7 v 6 v 5 v 4
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 9,50 9,50 9,50
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 7,15 7,15 7,15 7,15
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 7 v 6 v 5
5,62
Danish Crown 129,9 kg- dkr 4,50 4,50 4,50
14,78
Nortura Fri vikta nkr 15,40 15,40 15,40
Finland
8,13
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
8,80
VEZG 56 %b euro 0,93 0,93 0,93
Galtar
4,37
Danish Crown 109,9 kg- dkr 3,50 3,50 3,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 6 v 5 v 4 v 3 v 2 v 1 v 53
Pund
12,18
12,32
12,15
12,15
12,29
12,52
12,52
Dollar 8,39 8,44 8,51 8,58 8,53 8,57 8,40
Euro 9,47 9,37 9,26 9,35 9,26 9,24 9,20
Dansk 1,27 1,25 1,24 1,25 1,24 1,24 1,23
Norsk 0,98 0,98 0,98 0,96 0,96 0,95 0,96
Yen 7,44 7,16 7,16 7,35 7,22 7,26 6,96
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 7 v 6 v 5 v 4
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,95 23,95 23,95 23,95
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 620 620 620 620
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 550 540 540 540
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan brist brist brist brist
KLS Ugglarps brist brist brist brist
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 7 v 6 v 5 v 4 v 3
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
236
Basis 7 kg 189 189 186 186 186
411
Basis 30 kg 329 329 327 327 327
242
SPF+Myc 7 kg 194 194 191 191 191
417
SPF+Myc 30 kg 334 334 332 332 332
247
SPF 7 kg 198 198 195 195 195
422
SPF 30 kg 338 338 336 336 336
1293
Økologi 30 kg 1035 1035 1035 1035 1035
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
580
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
456
VEZG 28 kg 48,20 47,20 47,20 44,90 42,70
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.