@-GRIS 19 februari 2016
Senaste uppdatering gjord 19 februari 23,20
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser
Skövde höjer suggor och smågrisar med 1,25 v 8
Priserna på slaktgrisar ligger stilla både i Tyskland och Danmark v 8, så också vid alla svenska slakterier. Däremot höjer Skövde både suggorna och smågrisarna med 1,25 kr. Därmed betalar Skövde lika mycket för suggor som Knorrevången och Eriksson Transport, alltså 10 kr.
-Det är efterfrågan på suggkött, säger Ove Konradsson, Skövde Slakteri.
Det är nästan första gången ett av de större slakterierna utmanar de mindre slakterierna om suggorna. Det har alltid varit ett ganska stort gap mellan de mindres och de störres betalningsförmåga. Exporten till Tyskland har också gett ett högre pris, men inte just nu.
-Nej, nu stannar även de suggor vi köper in och transporterar hos svenska slakterier, säger Torbjörn Eriksson, Erikssons Djurtransporter i Tomelilla AB.
Tre svenska slakterier med 10 kr för suggorna, alltså.
Jordbruksministrarna i EU är överens om att försöka få slut på ryska embargot mot livsmedel från EU. Jordbruks- och livsmedelsminister Christian Schmidt i Tyskland ska resa till Moskva för att förhandla.
Det blev inget Mila i år för min del. Jag lyckades göra misstaget att lägga ett arrangemang i min gårdsrestaurang samma dag som Mila öppnades och branschdag gris hölls. Så du får läsa Bengt Gustafssons blogg nedan.
Men jag gjorde av med några svenska skinkor till de 75 gästerna och det kan ju vara bra så här års. Om någon tänker hålla möten eller fester här i mellansvenska Kumla-trakten, så står jag gärna till tjänst! Lokalen är en gammal lada där man kan köra in även stora traktorer och maskiner, om det behövs. Perfekt för produktvisningar! Kolla hemsidan Stenåsen Kafé och Kök, eller Facebook.
17 februari öppnades webbplatsen www.fransverige.se där du som tillverkar och säljer svenska livsmedel ansöker om att få använda det nya märket Från Sverige och Kött från Sverige. Märket Från Sverige kan användas på alla svenska livsmedel och alltså inte enbart kött. Kött från Sverige används till kött och charkprodukter.
Efter en övergångstid ska det hittills använda märket Svenskt Kött att fasas ut.
Initiativet till märkningen Från Sverige och Kött från Sverige kommer från Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF som gemensamt bildat bolaget Svenskmärkning AB, som äger och förvaltar märket. Maria Forshufvud basar för den Svenskmärkning AB.
Nedan kan du se hur märket för kött- och charkprodukter ser ut. /LG 160219

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Lite svagare efterfrågan på grund av sportlovsveckorna vilket också är prognosticerat. Notering vecka 8 oförändrad.
Kom ihåg att lägga in planeringsanmälan på gris, kontakta din inköpare om du behöver tips.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit en normal vecka och nästa vecka är det sportlov i området och en del konsumenter försvinner till fjällen och åker skidor. Men det brukar inte påverka försäljningen särskilt mycket.
-Det är fortsatt brist på smågrisar, men hyfsad balans i slakten. Priserna är oförändrade.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Det är fortsatt stabil marknad. Marknaden påverkas dock av att perioden med sportlov är igång. Men i år är påverkan mindre än tidigare år.
Alla priser är oförändrade. Det är balans i slakten, men fortsatt brist på smågrisar. .

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Vi höjer både smågrisar och suggor med 1,25. Slaktgrisarna är oförändrade. Det nya smågrispriset blir 22,25 kr. Nya suggpriset blir 10 kr. Det är efterfrågan på suggkött.
-Marknaden är ganska oförändrad sedan förra veckan.
-Det var inte många grisar på Mila, men seminarier. Två minigrisar, det var vad jag såg. Visningarna av nöt var dock massiv. I går var det mycket folk, idag något färre. Lokal mat var också något som stack ut.


Dahlbergs Slakt
Håkan Alqvist: -Priserna är oförändrade v 8.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -Fortsatt bra efterfrågan på suggor. Vi har plats för fler leverantörer, vill man göra en provleverans så ring oss (044-42080) så hjälper vi er. Fri vikt och klass och marknadens bästa pris.


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Den europeiska marknaden för färskt griskött har just nu svårt att komma bort från det grunda vattnet. Det är fler säljare på marknaden än köpare och det ligger en konstant press på i stort sett alla köttdetaljer.
-Den senaste veckan har särskilt skinka kommit under press. Samtidigt är det fortsatt svag efterfrågan på framändar, bog och kammar, medan försäljningen av karré till länder utanför Europa fortsatt gör den till den enda ljuspunkten, säger Søren Tinggaard, under direktör i Danish Crowns exportavdelning.
Den kinesiska marknaden är på gång att repa sig efter firandet av kinesiska nyåret förra veckan. Det är stabil avsättning till Japan.
-När vi ser några veckor framåt, så är det vår klara förhoppning om att våren kommer tidigt i år, i varje fall till södra Europa. Av erfarenhet vet vi, att en tidig vår säter igång konsumtionen av griskött bl a i caféer och restauranger. Rent generellt skapar våren optimism och lust hos konsumenterna att spendera pengar, säger Søren Tinggaard.

ISN, Tyskland
Stabila priser och god stämning på grismarknaden
Slaktgrisarna i EU är fortsatt i balans. Priserna ligger på i stort sett oförändrad nivå. Det gör även tyska priset, liksom danska och belgiska.
Även i Holland, där priserna justerades ner förra veckan kunde priset ligga fast. Ändå ligger Holland på sistaplatsen prismässigt i gruppen länder med flest grisar. Avståndet mellan Tyskland och Holland är 12 cent och alltså ovanligt stort. Det är holländska slakterier klara över, men ändå är inte skillnaden så stor att slaktgrisar strömmar över till Tyskland i någon större utsträckning. Så brukar det annars vara.
En tendens till stigande priser konstateras i Spanien och Frankrike. I Österrike förbättrades priset med två cent. Enligt den österrikiska organisationen VLV är efterfrågan inte speciellt hög efter karnevalen, men utbudet av slaktgrisar faller, så slakterierna har problem med att fylla kapaciteten på slaktbanden.
Tendens på tyska marknaden: Balansen på marknaden för slaktgrisar torde inte förändras markant de kommande dagarna. Efterfrågan stiger efter karnevalen och utbudet av slaktgrisar kan falla ytterligare pga att vintern har kommit tillbaka. Eftersom det finns en positiv grundstämning på marknaden, kan vi räkna med stabila priser.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Bucht gillar kött
I veckan har återigen diskuterats köttskatt.
Ett antal envisa journalister tycker att vår landsbygdsminister skall i den framtida livsmedelsstrategin införa restriktioner för köttätandet. Journalisterna begriper inte att köttproduktionen ingår i kretsloppet. Nötens gaser, framförallt koldioxid, tas genom fotosyntesen upp av alla gröna växter där nötens foder kommer ifrån. Har journalisterna sovit på biologilektionerna under sin skolgång?
Sven-Erik Bucht lämnar svar på tal och tycker att vi svenska medborgare gör våra egna val av vad vi vill äta. Definitivt ligger inte detta ansvar på landsbygdsministern. Tänk själv om staten skulle begränsa våra möjligheter att resa.
För första gången på länge känns det som att vi har en landsbygdsminister som står på jordbrukets sida. Det är på tiden att vi får längre spelregler att jobba efter då livsmedelsstrategin skall läggas fram.
Nu tar Grisgeneralen en kortare ledighet och återkommer om två veckor.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Modererade svinmöten på Milamässan i Malmö 2016
Morgonläsningen av Sydsvenskan på tåget till Hyllie gav mig en första presskontakt med årets Milamässa. Under rubriken " Kviga sprang lös mitt i stan", beskrevs hur ett ungt nötkreatur, svårt stressat, lyckats fly från mässområdet dagen före uppvisningen, stångat en polis, hotat flera personer i stan och slutligen skjutits till döds av polis! Fasade kvigan för att bli uttittad i bedömningsringen eller var panikflykten resultatet av inkompetent djurhantering i en ovan situation?
Jag skulle till mässan för att bevaka den halva branschdagen om svin. Sympatiskt att svinen kom med. Övriga branscher gällde mjölk, nötkött och får. Jag fann så småningom var det hela skulle hållas. Skyltning, tillgång på informationsmaterial, presentation av medverkande (vi måste lära känna varandra bättre!) och allmän kundservice var jämfört med mina tidigare mässbesök något modererad. Men mina intryck gäller ju en dag och en speciell del av mässan.
Svindagen präglades av viss optimism inför branschens framtid. Det är alltid stimulerande att träffa (gruppen kunde i dag ha varit större) sakkunniga, svinuppfödare och forskare.
Under minglet i fikapausen fick jag som amerikanarna säger "straight from the horse´s mouth" (information direkt från källan) bekräftat att "fasthållning av grisande suggor med metallgrindar" som djurskyddsaktivister och likställda gillar att tala om, är en sten i skor främst hos just djurskyddsaktivister. Mer seriösa och sakkunniga debattörer har andra större problem. Såsom, hur ska vi lösa ursprungsmärkningen av kött. I dag har vi sannolikt fler köttskandaler i handeln än djurskyddsbrott i stallarna. Hur ska vi uppnå full konkurrenskraft med nuvarande stelbenta djurskyddsbestämmer, som LRFs representant frågade. Vem och när och hur ska våra uppfödare som gör det mesta rätt bli kompenserade för sina merkostnader gentemot konkurrenterna. Vad har det kostat svenska svinuppfödare att i flera decennier "vara först"? Hur går det med våra unika mervärden när finnar, danskar och andra är i fatt oss i djurvälfärdsloppet?
Handligsplan Gris-30 för 550 kommenterades av flera talare och prisades av alla. Målet är är att med bibehållen djuromsorg producera minst 30 grisar per sugga och år för en kostnad av högst 550 kr per gris. Dagens situation med ca 20 grisar per sugga och år är naturligtvis för dåligt och olönsamt. Tilläggsbetalning med 5 - 10 kr per gris under kommande treårsperiod bör stimulera till förbättringar. Ingen frågade om våra suggor är gjorda för att trycka fram 35 grisar per år. Är det inte ett djurvälfärdsärende? Men alltför få av de högröstade aktivisterna vet väl i dag något om kullstorlekar, avvändningstid, etc.
Hur blir man då en framgångsrik svinuppfödare med modet att bygga nytt i dagens läge? Praktikens representant hade inga magiska råd att ge.utöver de vanliga: Sträng kostnadskontroll, god omsorg om djur och anställda, tro på egen förmåga, inköp av goda råd även om de förefaller dyra, och ständig fortbildning på alla nivåer i företaget.
På tåget hem till Lund tänkte jag på den stackars kvigan, den stångade polisen och de skärrade stadsborna.
Råd: Lär mer om djurs beteende, hantering, skötsel och omsorg och köp garanterat svenskt kött! Och lägg gevär!

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Konkurrenskraftutredningen har sina begränsningar och löser inte jordbrukets problem
Med dårarnas envishet upprepar bonderepresentanter och vissa politiker att bara man genomför Konkurrenskraftutredningens (KKU) förslag, så fixar sig böndernas lönsamhet. Man behöver inte invänta livsmedelstrategin. Jag tycker det är klart vilseledande. Därmed inte sagt att det inte fanns bra förslag i KKU kring företagande, innovation, forskning, utveckling och rådgivning.
1. Konkurrenskraftutredningen innehöll begränsningar. Utredaren tilläts inte i sitt uppdrag ta upp beskattningar och avgifter. Rolf Annerberg vågade dock uttala att han avrådde från ytterligare sådana, som exempelvis handelsgödselavgift. Observera att när mjölkbönderna fick frågan på Mjölkdagen i riksdagen så är det skattetrycket som kommer först när man talar om lönsamhetsproblem. I andra sammanhang har bönderna också pekat på löner och byggkostnader.
2. Att peka ut svenska särregler som djurskyddsregler, som boven i dramat, är enkelt, eftersom de är ”lätta” att ta bort. Men KKU:s underlag för kostnaderna för dessa regler var begränsade. Jordbruksverket konstaterade själv att betesrapporten inte inkluderar djurhälsoaspekter eller miljömål. Argumenten för Grisföretagarnas kontrollprogram har utarmats genom utvärderingen av Jordbruksverkets experter. De ökade kostnaderna för att producera i Sverige jämfört med andra länder går inte att hänföra till djurskyddsreglerna. Många bönder tycker faktiskt inte att svensk djurskydd är ett problem. Då är det magstarkt att fortsätta hävda att sänkt djurskydd är den enkla lösningen på konkurrenskraften.
3. Konkurrenskraftutredningens bedömningar är i vissa avseenden förlegade och överspelade. KKU hade ett tydligt producentperspektiv. Vad som hänt sedan utredningen presenterades, är ett rejält genomslag för svenska mervärden, högre avräkningspris till svenska köttproducenter än resten av EU, ökad framtidstro hos köttproducenterna och ökad efterfrågan på svenskt kött. Detta startade redan 2014. De tydliga markeringar som kommit från handeln, konsument, miljö – och djurskyddsorganisationer talar för att ett försämrat djurskyddet kan få tydliga negativa effekter. Om man läser argumenten för svenska animalieprodukter från lantbruksnäringen (LRF, LRF Mjölk, Svenskt Kött o s v ) talas varmt om svenska mervärden som ett gott djurskydd och kor på bete. Att då å andra sidan tala om djurskyddet som ett problem skapar misstro och bristande tillit för svenska varor (läs gärna bloggen från Djurskyddskonferensen). Att ta bort beteskravet kan väl knappast öka lönsamheten radikalt och rädda svensk mjölkproduktion.
I oktober 2014 skrev Åke Rutegård och Martin Wierup i en debattartikel i DN att orsaken till att svensk produktion minskat efter EU-inträdet var svenska särreglerna för djurskyddet. Men fakta och verkligheten har sprungit ifrån Rutegård och Wierup. Det framgår av punkterna 3 och 4. Marknadsliberalen Carl B Hamilton har hittat artikeln från Rutegård och Wierup från oktober 2014 och hänvisar till denna i sin slutreplik i DN kring den svenska köttprotektionismen. Undrar om Åke och Martin gillar att gå i armkrok med Hamilton, som hängdes ut av många inklusive Jordbruksverket, LRF och Svenskt kött. LRF argumenterar för svenska mervärden, men man kan inte äta kakan och ha den kvar. Sverige kan inte fullt ut konkurrera med lågt pris.
Rekordet slår ändå Marie Söderkvist, Livsmedelsföretagen, som i ATL uttalar att hon tycker att värna om djur och miljö inte ingår i livsmedelsstrategin. Har hon verkligen sina medlemmar med sig i sådana uttalanden? Ska svenska livsmedelsföretag inte ha någon hemmamarknad? Deras markandsanalyser säger ju att nu ska det vara svenskt. Och svenskt måste fyllas med värden. Hur stämmer detta med regeringens strategi kring hållbar konsumtion? Och Stefan Ljungdal, Jordbruksaktuellt kommenterar Sven- Erik Buchts inslag i Ekot. Jag undrar verkligen om det gynnar Sveriges bönder att kalla kritikerna på Buchts uttalanden för vänsterfolk, veganrörelsen och miljöfanatiker. Det handlar om organisationer som Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, WWF, Sveriges Konsumenter och ideella djurskyddsorganisationer. Vill man få starka folkrörelser att lyssna, så ska man nog passa sig för att köra med sådana invektiv. Och det är varken Marie Söderqvist eller Stefan Ljungdahl, som bestämmer livsmedelstrategins mål.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.
Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 8

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!


huvudsida

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 8 v 7 v 6 v 5
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Dalsjöfors 75-99,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Plus ** 75-102,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,35 15,35 15,10 15,10
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans brist brist
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 8 v 7 v 6
10,87 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 8,70 8,70 8,70
24,96 Nortura 67,1–90,0a nkr 26,01 26,01 26,01
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro heml heml heml
13,58 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 8 v 7 v 6 v 5 v 4
17 feb Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,39 Tyskland, 56 % 1,31 1,31 1,31 1,31 1,31
- D:o svenska*** - - - - -
16 feb jämförbara**
12,50 Danmark - 1,322 1,322 1,323 1,323
13,18 Italien - 1,394 1,442 1,477 1,503
11,93 England - 1,262 1,250 1,297 1,326
12,34 Frankrike -- 1,305 1,299 1,296 1,291
12,03 Tjeckien - - 1,277 1,279 1,292
12,33 Spanien - 1,304 1,299 1,285 1,279
12,07 Irland - 1,276 1,276 1,276 1,276
11,88 Tyskland - 1,256 1,256 1,256 1,256
10,98 Belgien - 1,161 1,161 1,186 1,211
10,77 Holland - 1,139 1,139 1,168 1,187
11,53 Polen - - - 1,219 1,196
11,17 Österrike - 1,181 1,161 1,161 1,161
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
19 feb
9 feb
26 jan
12 jan
Utbud
1780
3383
1985
2630
Sålda
3600
3263
1985
2630
Medelpris, euro
1,31
1,36
1,35
1,36
Lägst
1,30
1,33
1,34
1,33
Högst
1,32
1,36
1,36
1,37
Medelpris, skr
12,39
12,87
12,64
12,71

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 8 v 7 v 6 v 5
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 9,50 9,50
Skövde 140- 10,00 8,75 8,75 8,75
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 7,15 7,15 7,15 7,15
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 8 v 7 v 6
5,62
Danish Crown 129,9 kg- dkr 4,50 4,50 4,50
14,78
Nortura Fri vikta nkr 15,40 15,40 15,40
Finland
8,13
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
8,79
VEZG 56 %b euro 0,93 0,93 0,93
Galtar
4,37
Danish Crown 109,9 kg- dkr 3,50 3,50 3,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 7 v 6 v 5 v 4 v 3 v 2 v 1
Pund
12,15
12,18
12,32
12,15
12,15
12,29
12,52
Dollar 8,49 8,39 8,44 8,51 8,58 8,53 8,57
Euro 9,46 9,47 9,37 9,26 9,35 9,26 9,24
Dansk 1,26 1,27 1,25 1,24 1,25 1,24 1,24
Norsk 0,99 0,98 0,98 0,98 0,96 0,96 0,95
Yen 7,45 7,44 7,16 7,16 7,35 7,22 7,26
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 8 v 7 v 6 v 5
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,95 23,95 23,95 23,95
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 620 620 620 620
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 550 550 540 540
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan brist brist brist brist
KLS Ugglarps brist brist brist brist
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 8 v 7 v 6 v 5 v 4
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
236
Basis 7 kg 189 189 189 186 186
411
Basis 30 kg 329 329 329 327 327
242
SPF+Myc 7 kg 194 194 194 191 191
417
SPF+Myc 30 kg 334 334 334 332 332
247
SPF 7 kg 198 198 198 195 195
422
SPF 30 kg 338 338 338 336 336
1293
Økologi 30 kg 1035 1035 1035 1035 1035
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
580
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
455
VEZG 28 kg 48,20 48,20 47,20 47,20 44,90
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.