@-GRIS 8 april 2016
Senaste uppdatering gjord 8 april 22,10
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser
Lugnt på marknaden v 15, i väntan på värmen
Det sker inga prisrörelser v 15, varken i Tyskland, Danmark eller Sverige. Vi väntar oss uppgång, men det har varit kallt och regnigt senaste veckan i norra Europa. Söderut har dock vårvärmen börjat komma och med den har intresset ökat för grillprodukterna. Nu är det vackert grillväder hela Europa väntar på.

Örongodis från finska Fazer
I veckan kungjorde finskägda Fazer, som inte enbart tillverkar choklad och karameller, att man byter ut allt importerat griskött till svenskt. Restaurangkedjan Fazer har många välkända kockar och serverar 80 000 måltider per dag. Det här ur pressmeddelandet förtjänar att återges i @-GRIS:
-Antibiotikaanvändningen bland djur ökar risken för multiresistenta bakterier. Nu tar Fazer Food Services Sverige aktiv ställning i frågan, och efter utvärdering av djurvälfärden för grisar i flertalet EU-länder har Fazer Food Services Sverige som serverar över 80 000 måltider per dag, beslutat att byta ut importerat fläskkött mot svenskt i restaurangerna.
-Vi värnar om djuren och vill begränsa användningen av antibiotika. Genom det här beslutet kan vi bidra till en förbättrad djurhållning, där djuren har möjlighet till ett för dem så naturligt beteende som möjligt”, säger Jim Nilsson, inköpare på Fazer Food Services.“
-Andra fördelar med att köpa lokalt producerat fläskkött är stödet till det svenska jordbruket och främjandet av svensk produktion.
Så ska det låta! Bland de mest kända Fazer-produkterna kan nämnas Skogholms limpor och bl a godiset Dumle och Geisha. Att det mest välkända godiset är fyllt med likör har väl inte undgått någon.

Danska Tönnies satsar stort på ekologiskt
För en tid sedan skrev jag om Tönnies övertagande av Tican och att man ska investera 100 miljoner i utveckling. Nu har en av ägarna, Clemens Tönnies, sagt vad han vill satsa på. Det är framför allt ekologiskt kött, samt tillväxt för Ticans danska slakt.
-Ekologiskt är en växande marknad, säger han, och den vill vi gärna in på. Av den danska slakten totalt har vi 18 % idag, det bör snarast bli 25, säger han.
Han ger vd Ove Thejls i uppdrag att skaffa grisarna. Det är således sörjt för tuffare konkurrens om danska grisarna. Det är nyttigt för grispriset.
I tabellen här intill kan du se att Danmarks grispris ligger mer än 9 cent över Tysklands. Det beror nog inte bara på Thönnies, men det har knappt inte skett tidigare i modern tid. DCs vd Kjeld Johannesen har lovat detta högre danska pris i många år, men nu har han uppfyllt sitt löfte. Hur länge det håller?

Elisabet Qvarford vd för Svenskt Kött
Svenskt Kött har fått ny vd från 1 april. Det blev icke helt oväntat tf vd Elisabet Qvarford.
-Hon har mer än väl visat att hon är rätt person för uppgiften, säger Torbjörn Lithell, som är styrelseordförande för Svenskt Kött.
Elisabet Qvarford har tidigare arbetat tre år som kommunikatör med ansvar för press och PR på Svenskt Kött. Innan dess har hon arbetat på bland annat LRF, Stiftelsen Lantbruksforskning, Miljöpartiet och TCO. Hon har gått journalisthögskolan och har en examen från IHR i företagsekonomi med inriktning på reklam och PR.

Elisabet Qvarford, ny vd i Svenskt Kött



Svenskt Kött starkt märke som fasas ut
Att Svenskt Kött är ett starkt märke på köttpaketen är helt oomtvistat numera. Det är en framgångssaga. Märket är nu så starkt att det t o m klistras på livsmedel som inte innehåller en enda gnutta griskött. Som bilden nedan visar, Risgrynsgröt. Ris Från Sverige, odlat och förpackat i Sverige!? Jag tycker dock att märkningen förpliktar att blanda in en rejäl dos tärnad skinka! Jag tror det skulle bli en god rätt, eller....? Med märket är halva marknadsföringen fixad. Det är Jens-Ole Laustsen som köpt gröten i en skånsk butik.
Nästa vecka presenteras fortsättningen för Svenskt Kött-märket vid en presskonferens med Svenskmärkning AB. Vi vet dock redan att märket Svenskt Kött ska fasas ut när den nya märkningen Från Sverige introduceras senare i månaden. /LG 160408

Risgrynsgröt, Svenskt Kött, Från Sverige. Tillverkaren visar att det är rätt att vidga märkningen till även andra produkter från Sverige!
Men ris från Sverige...? Hoppas inte Jens köpte varan 1 april!



Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Vädret är lite för växlande med inslag av regn och kyla för att grillen skall komma igång på allvar. Tillverkning av grillprodukter är trots väderläget inledd. Notering vecka 15 oförändrad.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det blir oförändrat grispris nästa vecka också. Försäljningen är som vanligt så här års och grillningen har inte kommit igång. Det är nu balans både för slaktgrisar och smågrisar.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Den här veckan har varit mycket lik föregående. Alla priser är oförändrade.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -.

Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Priserna år oförändrade även nästa vecka. Vi har balans både för smågrisar och slaktgrisar
-Utbyggnaderna vid slakteriet går enligt plan, men det har inte gjort något om vi varit klara tidigare. Vi blir klara ungefär till semestrarna, eller augusti.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Med en viss försening är det lite av baksmälla från påsken som kan spåras på marknaden för färskt griskött i Europa. För flera köttdetaljer är det en växande obalans mellan efterfrågan och utbud, vilket ger press på priserna.
-Vi ser en efterfrågan på framändar och bod som fint motsvarar vårt utbud, men avsättningen på skinka och kotlett är något svagare. Det bjuds ut rikliga mängder runt om i Europa. På den positiva sidan ser vi bättre efterfrågan på karré. Det ser ut som om grillsäsongen börjar så smått i Mellan- och Sydeuropa, där det varit utmärkt vårväder, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Till länderna utanför Europa är det fortsatt riktigt god efterfrågan från Kina och stabil försäljning till Japan.

ISN, Tyskland
Tyskland tappar fart - flesta priser oförändrade i EU
Marknaden för slaktgrisar i Europa är veckan efter påsk fortsatt irriterad. Försörjningen är pga puckeln efter påsk generellt sett tillräcklig. Många priser i Europa förblev oförändrade, bl a i Danmark, Frankrike och Österrike. Även den spanska blev nästan oförändrad.
Tyska slaktbranschen utnyttjade situationen med de tillräckliga volymerna slaktgrisar efter de många helgerna till att få ner priset 3 cent och skapade därmed en dålig stämning både på hemmamarknaden och exporten. En fransk aktör fruktar att att sänkningen får inflytande även i Frankrike, som redan har en ansträngande marknad. Även i Belgien och Holland föll priserna, med 3,7 resp 0,9 cent. På Irland föll priset 3,9 cent.
Pga den tyska sänkningen blev gapet ännu större mellan länderna. De tyska och danska priserna kom således ännu längre från varandra och ligger nu på anmärkningsvärda 9 cents skillnad. Det danska priset blev än mer ledande bland de fem främsta grisländerna i Europa. Skillnader har det varit tidigare och vi konstaterar att danskarna klarar bäst av alla att absorbera det tryck som förbudet mot export till Ryssland orsakat.
Tendens på tyska marknaden: Enligt marknadens aktörer är i huvudsak marknaden balanserad. Den eftersläpning i slakten som uppkom efter påsken försvinner nu snabbt. Det vårliga vädret för med sig optimism inom handeln med dagligvaror, särskilt grillprodukter. Förutsättningarna för ett oförändrat pris är goda. .

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Stora kapital på villovägar
Den senaste tidens bankoro vid Swedbank och nu senast Nordea visar hur girigheten firar sina triumfer. Måtte domen falla hårt över dessa girigbukar. Panamadokumenten visar att svenska banker, framförallt Nordea, har bidragit till att föra ut astronomiska 46 miljarder ur Sverige som till stor del borde ha investerats i svenskt näringsliv. Om 1 % av dessa miljarder hade investerats i svensk grisproduktion hade vi kunnat bygga 10 000 nya suggplatser som givit inemot 300 000 fler slaktgrisar!
Nu har emellertid bankerna föredragit att placera pengarna i högre avkastning och risk i skatteparadis. På den tiden då bankerna uppfattades som hederliga så jobbade man efter kyrktornsprincipen, dvs att man lånade ut pengarna i samma närområde som man hade sina sparande kunder. Detta kräver mera arbete från bankerna och eftersom kunskapen hos banktjänstemännen har urvattnats kraftigt så är det enklare att flytta pengarna till andra finanshajar.
För några år sedan tog jag kontakt med Nordea där jag sökte deras lantbruksansvarige, eftersom Nordea sade sig vilja investera i svenskt lantbruk. Vi ville bygga ut för grisar. Nordeas lantbruksansvarige har ännu inte ringt och jag kan omöjligt lita på henne eller Nordea. Swedbank är också ute på bråddjupt vatten och tafattheten hos deras lantbruksansvariga på huvudkontoret verkar att vara total. Det finns några mindre fristående sparbanker som fortfarande jobbar efter kyrktornsprincipen med god kännedom om sina kunder i närområdet. Vilken annan fullsortimentsbank skall man som lantbrukare vända sig till? Landshypotek har ju enbart bottenlån och där är man jätteskraja. Hur funkar LF-bank, SEB, Danske bank? Handelsbanken jobbar ungefär som Landshypotek, men är jätteskraja att satsa på animalieproduktion då de helt saknar kompetens om djur. Fråga några nya mindre banker ex ICA-banken, Ålandsbanken eller Ikanobank.
Skärpning finanshajar!!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
A

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Utan spaning ingen aning. Är det kartan som gäller eller verkligheten?
Fördelen med att inte ha fasta arbetstider är att man kan ägna sig åt en omfattande omvärldsspaning. Man kan delta i frukostmöten och seminarier, vilket kanske inte alla som deltar i debatten verkar kunna ägna sig åt. Omvärldsspaning ger möjlighet att titta på verkligheten och fånga fakta och inte fastna i kartan, som vissa ritade för flera år sedan.
En reflektion efter seminariet på ABF 4 april, som ordnades av LRF var just att deltagarna fastnat i kartan – sin egen eller LRFs? Temat var svensk livsmedelsförsörjning. Att Torbjörn Iwarsson, råvaruexpert, var mer intresserad av den politiska färgen d v s (mer rödgrön än blå) i boken Maten och Moralen än budskapet i boken är avslöjande. Pinsamt blir det när han hävdar att 20 års väg med svenska mervärden, gett effekten att 70 % av grisköttet är importerat och därför bör förkastas, vilket han uppfattar stöds av LRF. Sanningen är ju att det är precis tvärt om. 70 % av grisköttet som konsumeras i Sverige är svenskt. Det har skett ett trendbrott, enligt Jordbruksverket. Importen har minskat. Svenskt kött har stärkt sin position på marknaden.
Åsa Odell, LRF vägrar att tillkännage att köttbönderna i Sverige får 30 - 40 % högre avräkningspris än i övriga EU. Det känns som om LRF har fastnat i kartan, som man skickade in i Konkurrenskraftutredningen 2013 där allt var bara elände. Med all respekt för att svensk mjölkproduktion backar, kan man fråga sig varför svensk kycklingproduktion ökar. En tidig ursprungsmärkning (2006), en sammanhållen bransch och tydlig marknadsföring. Mervärdesmodellen visar sin fördel nu, när det finns ursprungsmärkning och handeln har insett att djuromsorg och hållbarhet är viktiga för konsumenterna. Konsumenterna betalar mer och dagligvaruhandeln kommunicerar svenska djurskyddlagsbaserade mervärden.
Ett annat exempel är att Staffan Danielsson hänvisar till Johan Westerholm, Ledarsidorna, som ondgör sig över synen på lantbruk och bristande vilja att göra något. Westerholm hävdar att det skulle rädda smågrisar att spärra in suggan i bur. Men nu är det faktiskt så att två tunga grisforskare på uppdrag av Jordbruksverket i sin utvärdering av en svensk pilotstudie och internationella studier, drar slutsatsen att fixering av suggan inte räddar smågrisar i samband med grisning. Detta är väl något som Bengt Gustafsson f d professor vid SLU borde ta till sig i sin sporadiska blogg, som publiceras på Grisportalen.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 15



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 15 v 14 v 13 v 12
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,20 16,20 16,20 16,00
Dalsjöfors 75-99,9 16,20 16,20 16,20 16,00
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Plus ** 75-102,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,35 15,35 15,35 15,35
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans överst balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 15 v 14 v 13
10,78 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 8,70 8,70 8,70
24,96 Nortura 67,1–90,0a nkr 26,01 26,01 26,01
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro heml heml heml
? Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 15 v 14 v 13 v 12 v 11
5 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
11,89 Tyskland, 56 % 1,28 1,28 1,31 1,33 1,29
- D:o svenska*** - - - - -
5 apr jämförbara**
13,66 Italien - 1,471 1,484 1,461 1,416
12,30 England - 1,325 1,292 1,260 1,327
12,29 Danmark - 1,324 1,324 1,324 1,262
12,22 Frankrike - 1,316 1,316 1,314 1,312
12,05 Polen - - - 1,298 1,299
11,87 Spanien - 1,278 1,284 1,284 1,265
11,53 Tjeckien - - 1,242 1,235 1,205
11,48 Tyskland - 1,226 1,256 1,276 1,236
11,11 Irland - 1,199 1,238 1,238 1,238
10,97 Österrike - 1,181 1,181 1,181 1,181
10,85 Holland - 1,168 1,177 1,196 1,158
10,78 Belgien - 1,161 1,198 1,211 1,174
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
5 apr
29 msr
22 msr
15 msr
Utbud
1780
2750
1690
2842
Sålda
1780
1660
540
2100
Medelpris, euro
1,32
1,34
1,36
1,38
Lägst
1,31
1,31
1,35
1,36
Högst
1,34
1,34
1,36
1,39
Medelpris, skr
12,26
12,36
12,56
12,72

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 15 v 14 v 13 v 12
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 8,50 8,50 8,50 8,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dalsjöfors 58% 7,15 7,15 7,15 7,15
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 15 v 14 v 13
6,32
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,10 5,10 5,10
14,78
Nortura Fri vikta nkr 15,40 15,40 15,40
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
8,58
VEZG 56 %b euro 0,93 0,93 0,93
Galtar
5,08
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,10 4,10 4,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 14 v 13 v 12 v 11 v 10 v 9 v 8
Pund
11,47
11,68
11,66
11,70
12,02
12,13
11,81
Dollar 8,11 8,14 8,27 8,20 8,47 8,62 8,49
Euro 9,29 9,23 9,24 9,22 9,29 9,36 9,35
Dansk 1,24 1,23 1,24 1,23 1,24 1,25 1,25
Norsk 0,98 0,98 0,97 0,97 0,99 0,99 0,97
Yen 7,46 7,24 7,33 7,34 7,45 7,56 7,57
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 15 v 14 v 13 v 12
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,45 24,45 24,45 24,45
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 620 620 620 620
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 550 550 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - brist brist brist
KLS Ugglarps brist brist brist brist
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 15 v 14 v 13 v 12 v 11
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
236
Basis 7 kg 191 190 190 190 181
412
Basis 30 kg 333 331 331 331 319
243
SPF+Myc 7 kg 196 195 195 195 186
419
SPF+Myc 30 kg 338 336 336 336 324
248
SPF 7 kg 200 199 199 199 190
424
SPF 30 kg 342 340 340 340 328
1280
Økologi 30 kg 1033 1033 1033 1033 1022
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 920 920 920 920 920
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
464
VEZG 28 kg 50,00 50,00 48,50 48,50 47,80
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.