@-GRIS 22 april 2016
Senaste uppdatering gjord 23 april 11,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser
Dåliga vädret hinder för grillning och prishöjning
Vädret för grillning låter vänta på sig och då ligger även grispriserna stilla. Så är det i Sverige och så är det i hela nordvästra Europa. Inga prishöjningar nästa vecka, alltså.
-Det är som att skaka en flaska ketchup, skriver Danish Crown om situationen på marknaden för färskt griskött. Man skakar och skakar, men det kommer inget. Underförstått att snart kommer allt, när solen börjar skina.
Introduktionen av den nya märket Från Sverige och Kött från Sverige skedde med en presskonferens i Stockholm i onsdags. Det var en fantastiskt positiv presskonferens med över 70 deltagare. Extra stolar fick ställas vid borden. Så många tidningar med intresse för ett nytt märke på maten finns väl knappast, men idag mitt i tidningskrisen ökar matskribenterna i antal tack vare alla bloggare som ersätter alla journalister som blir övertaliga när redaktionerna krymps. Intresset för mat är jättestort och nu är det fokus på svensk mat. Det är f ö en internationell trend med nationell mat.
Jag tror inte jag varit med om en så välbesökt presskonferens under min 52-åriga tid i yrket. Inte heller en så positiv anda både från medverkande och journalister. Och inte från industrin, handeln och definitivt inte från regeringen. Det har nog aldrig hänt förr att en socialdemokratisk regering varit så positiv till svensk mat som nu. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht klippte det blågula bandet, invigningstalade och arrangerade t o m mediernas bilder vid fotograferingen så att svenskmärkningen lyftes fram så bra som möjligt.
-Det här är klockrent för svenska livsmedelsstrategin. Vi har inte fått den till Riksdagens bord ännu, nu hann ni i näringen före. Det är bra, sa han.
-Idag är en viktig dag för svenska konsumenter, som nu får lättare att göra medvetna val. Det spelar ingen roll hur bra mat vi tillverkar och säljer i Sverige, om inte konsumenterna hittar den i varuutbudet.
-Svenska livsmedel har högt miljötänk. T ex använder vi minst antibiotika av alla EU-länder. Märket Från Sverige står för den kvalitet konsumenterna vill ha, sa landsbygdsministern.
Mitt i denna eufori kunde jag inte annat än att tänka på alla möten, uppvaktningar, alla politiska utspel och inte minst negativt inställda jordbruksministrar under åren till svenskmärkning.
Här kan man tala om en trilskande ketchupflaska! Vi har skakat den i minst 20 år och nu kommer äntligen något ut ur den – och på en gång!
Första tydliga minnet, och något jag aldrig glömmer, var när Svenska Svinavelsföreningens styrelse fått uppdraget att få Slakteriförbundet att sätta ett svenskmärke på Scans varor. Troligen var det sedan någon stämma uttalat sig. Jag var sekreterare i föreningen. Vi begärde att få ett möte med Slakteriförbundet för att framföra önskemålet.
Efter en hel del annat snack som tog mesta tiden, och en god lunch, framfördes till slut önskemålet att Scans köttvaror borde svenskmärkas. Lars Danell, som var vd, svarade med att rada upp en massa hinder mot märkning, bl a tekniska, att det var trångt på paketen och etiketterna. Intresset för märkning var minst sagt lågt.
Det breda intresset för märkning är av ganska sent datum. EU-valet, MRSA och debatten om klippta danska svansar, osv, är sådant som drivit på utvecklingen åt rätt håll. Svenskt Kött är en framgångssaga. När alla parametrar för svenskmärkning låg rätt kom Svenskt Kött in och påverkade marknaden i rätt tid.
Presskonferensen i onsdag visar att framgångssagan kan fortsätta och nu med många fler svenska livsmedel. Fler och fler företag anmäler sitt intresse. Svenskmärknings vd Maria Forshufvud berättade att 27 företag gått med, bl a flera stora. Men det finns hundratals kvar. Nu har lavinen rullat igång och industrin och handeln tjänar pengar på att sälja svenskt. Det ser perfekt ut!
Här i Kumla har Moab utsetts till Årets företag. Moab styckar Dahlbergs grisar och är också en framgångssaga och växer fint.
En annan framgångssaga verkar danska European Protein vara. En del av er läsare kommer kanske ihåg Jens Legart, Våtfoderexperten, som var en stark förespråkare av fermentering av foder till grisar. Bl a satsade en del svenska uppfödare på tekniken, som dock inte alltid var så lätt att bemästra. European Protein startade 2011 och tillverkar designat protein för olika behov till framför allt grisar och fjäderfä. Företaget har byggt en fabrik i Danmark och sedan en i USA och nu ska man bygga en i Ukraina med kapaciteten 100 000 ton fermenterat protein per år. /LG 160422


Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Nu har grillförsäljningen kickat igång. Håll utkik i butik efter årets alla goda nyheter! Design och utseende på förpackningar är nya för säsongen.
Oförändrad notering vecka 17.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är god marknad och vi ser ljust på framtiden. Nu ser vi ljus i tunneln för grillvaraorna, trots vädret. Vi väntar att de kommer igång, eftersom det är nära till 1 maj då de alltid börjar röra på sig. Till detta kommer att kampanjen för svenska varor, Från Sverige, är igång. Det är synd att vi sålt ut våra svenska livsmedelsföretag. KLS Ugglarps är danskt, Findus är utlandsägt, osv.
-Priserna är oförändrade och det är brist på både slaktgrisar och smågrisar.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Nästa vecka tar grillprodukterna fart på allvar. Grispriserna är oförändrade, det är balans i slakten och en mindre brist på smågrisar.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Vi väntar fortfarande på bättre väder, så grillningen kommer igång. Vädret påverkar i hög grad grispriset. Det blir således oförändrat v 17.
-Det är brist på smågrisar och ett visst överskott på slaktgrisar.

Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Priserna är oföränddrade nästa vecka.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:
Fakta runt avgifter för gemensam branschutveckling
I takt med att de statliga resurserna för att utveckla svensk grisproduktion krymper, så får branschen själv ta ett allt större eget ansvar för utvecklingsarbetet. Det gäller bl a tillämpad forskning, rådgivning, djurhälsoarbete, utvecklingsprojekt och marknadsföring av svenskt kött.
Branschen samverkar med en gemensam och bred finansiering av utvecklingsarbetet för att stärka den svenska grisuppfödningen. Slakterierna och Sveriges grisföretagare stödjer slakteriernas insamlingsmodell. Därför specificeras dessa branschavdrag på slaktavräkningen till varje producent. Branschutvecklingsavgiften ersätter avgifterna för tidigare Djurhälsovården och Svenska Pig.
Från 1 januari 2016 beslutade styrelserna i Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan att avgifterna för Djurhälsoavgift och avgiften för tidigare Svenska Pig slås samman till en enda benämning, Branschutveckling. Den totala summan avdrag för Branschutveckling är den samma som tidigare för gris, se tabell nedan. Av de 3,50 kr som tidigare har gått till Gård & Djurhälsan dras ca 0,70 kr för utlysning som kan sökas av övrig grisnäring. Gård & Djurhälsan har då ca 2,80 kr per gris för branschgemensamma frågor såsom sjukdomsövervakning, stöd i kommunikationen runt den svenska modellen, antibiotikaproblematiken och medverkan i myndigheternas referensgrupper och WinPig/PigWin, m.m. Arbetet med att omfördela pengarna ytterligare pågår, målet för SGF är att större del av branschutvecklingspengarna ska vara tillgänglig för hela grisnäringen.
Avgifter 2016
Branschutveckling 3,50 kr
Svenskt Kött 1 kr
SLF 1 kr
Totalt 5,50 kr


Danish Crown
Alla vet hur det känns att skaka på en flaska ketchup, utan att det kommer ut något. Så är det med priserna för färskt griskött i Europa nu. Alla väntar på vårvärmen, den som ska få efterfrågan att stiga. Men den stora vågen med varmt väder låter vänta på sig.
-Vi ser en stabil försäljning av framändar och avsättningen av bröstfläsk löper också tillfredsställande. Det är lite press på skinka, medan efterfrågan på kotlett är mycket svag med låga priser som följd. Omvänt ser vi stigande priser på karré och det är ett klart tecken på att sommaren är på väg. Men vi saknar fortsatt temperaturerna över de 20 graderna i norra Europa, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Till länder utanför Europa är det stabil avsättning i både Kina och Japan..

ISN, Tyskland
Stiltje på marknaden i väntan på vårvärmen
Det är ännu ingen fart på försäljningen av varor för grillning pga att vårvärmen inte kommit ännu i Europa. Priserna står därför kvar på den mycket låga prisnivån. Nästan alla EU-länder har oförändrade priser denna vecka. I alla länder säger man samma sak: Köttmarknaden är svag och det saknas argument för att höja priserna så länge inte efterfrågan stiger. Dessutom misslyckades det tyska försök som diskuterats att höja priset.
Det spanska priset borde normalt sett börja sitt prisrally så här års. Men det är för mycket kött på marknaden, trots livlig export.
I Österrike stoppades prisfallet upp senaste veckan. Marknaden är dock fortfarande pressad som följd av stort utbud av grisar. Det holländska priset gick ned något, eftersom det oförändrade tyska priset inte gav något stöd. Englands plus två cent kan endast tillskrivas förändringar i valutan.
Trend för tyska marknaden: Den nya veckan i Tyskland börjar med balanserad marknad. Trenden är dock minskat utbud slaktgrisar och alla som anmäls säljs. Dock är marknaden svag och saknar impulser. Det förväntas att priset blir fortsatt oförändrat.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Scan drar ner på kött från svenska gårdar
Då jag i början på veckan besökte affären där jag handlar mat fick jag syn på nya produkter från Scan. Scan är ju mycket för att prova nytt. Den här gången har Scan något de kallar ”Korvish” och ”Järpish”. Det är produkter som innehåller 45 % grönsaker såsom bruna bönor, gula och gröna ärtor samt div importerade saker. Detta betyder att Scans slogan ”kött från svenska gårdar” inte stämmer längre. Hur kan Scan komma på tanken att ta fram dylika produkter? Är det påtryckningarna ifrån pressen att minska köttätandet eller?
En till mig närstående person köpte ett paket ”Korvish” för att tillaga. På paketet finns inga tillagningsråd. Emellertid provade hon att först koka korveländet och den sprack. Därefter gjordes ett försök att steka korvishen som även där sprack trots låg värme. Smaken var rent ut sagt äcklig och påminde om rå pölsa.
Jag trodde att Scan skulle arbeta FÖR svensk animalieproduktion och inte konkurrera ut den. Skäms på Scan!!
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Storgräl förväntas på
stämman ..
Våren är föreningsstämmornas, kongressernas och årsmötenas tid. Styrelser väljs, ledarskap granskas, ansvar utkrävs .... För exakt tio år sen skrev jag en krönika med ovanstående rubrik (Gris nr 5, 2006). Den återges i det följande ordagrant, något förkortad. Ska du låta dig väljas?
“Teoretiskt lagda ekonomer analyserade tidigt värdet av ja- och nej-sägare i en organisation. Om jag har tolkat de matematiska modellerna riktigt är sambanden egentligen ganska enkla: Arvoderas man för sina prestationer efter en subjektiv bedömning gjord av vd eller motsvarande är det oftast bäst att  hålla inne med vad man egentligen tycker i en fråga och följa huvudströmmen, dvs sitta av mötena, vara svenskt anpasslig och lita på att de andra i styrelsen förstår  bäst.
Det duger inte att hänvisa till bristande sakkunskap. Man har ett ansvar och är skyldig dem man representerar att ställa obekväma frågor om man inte begriper det som avhandlas.
Men den svenska sammanträdeskulturen och miljön inbjuder i första hand till anpasslighet och konsensus och det kostar på att uppträda som bråkstake, vara obekväm och visa civilkurage i de fina styrelserummen.
Men forskarna menar att resultatet av konformiteten blir ett mindre kreativt arbetsklimat och en ineffektiv organisation med stark, dvs med objektivt mätta prestationsrelaterade arvoden, finns det ju inga pengaskäl att svära på mästarens ord. Där kan därför sty?relsemedlemmarnas kapacitet och ansträngningar utnyttjas bättre och till hela organi?sationens bästa.
Så tycker tydligen - till svenska styrelseproffs (spelade?) förvåning - också representanterna för de utländska ägargrupper som denna vår bråkat på flera stämmor. En bråkstake eller upprorsmakare lär för övrigt definieras som en person för vilken driften att säga ifrån i för bolaget, föreningen, institutionen o dyl i kritiska situationer är större än omtanken om den egna personliga framgången. Egendomligt nog är en sådan läggning föga gångbar för den som i dagens Sverige kandiderar som t ex slakteridirektör, höjdare i lantbrukets organisationer, eller som  bankman.
Ingen klok person borde acceptera ett styrelseuppdrag i ett stort börsbolag. Så drastiskt uttrycker sig en forskare från det aktade Harvard-universitetet i USA. Hans artikel (Sahlman, 1990) är grundad på en analys av ett faktiskt erbjudande om en styrelsepost med fast årligt arvode plus fast tillägg för fyra årliga möten. Eftersom han tar erbjudandet och styrelsejobbet på blodigt allvar, bläddrar han först igenom det tryckta, flera tum tjocka, material han fått om företaget och försöker uppskatta vilken tid det skulle ta att lära sig det nödvändiga om företaget och den för företaget aktuel?la näringsgrenen.
Han letar information om vilka som nu är de tongivande i företaget och i styrelsen. Hur är vd:n, frågar han sig, och de övriga styrelsemedlemmarna. Är relationerna ledning - anställda - fack goda. Eventuella etikproblem nu eller tidigare. Är företagets verksamhet miljövänlig, landsbygdsutvecklande, o s v. Hur ser konjunkturerna ut för företaget? Vilken personlig risk löper man som styrelsemed?lem i förhållande till sitt arvode. Kan styrelsearbete komma i konflikt med mina andra uppdrag. Vilka personliga försäkringar behövs som skydd för familjen mot en ekonomisk krasch, etc, etc.
Slutsatsen i artikeln blir att uppdraget, omsorgsfullt genomfört, skulle kräva allt för mycket tid och ge alltför liten timpenning och ett blygsamt tillskott vad gäller erfarenhet, personligt kontaktnät, prestige, o dyl. Förhållandena avser som sagt
USA med dess speciella lagstifning, ansvarsregler och affärsmoral, men kan i sina huvuddrag ha intresse även för oss med ett tilltagande internationellt ägande i de flesta branscher.
Gamle Volvochefen P G Gyllenhammar kommenterade från brittisk horisont för några år sedan bl a Skandiaskandalen, faran med mångsyssloriet bland svenska s k styrelseproffs, strävan efter samförståndslösningar, bristen på direktörernas civilkurage och andra egenheter som han såg i vårt näringsliv. Mot bakgrund av bl a senare tiders mutskandaler, jävsdiskussioner, krav på varannan damernas i styrelserna o dyl är artikeln lika tankeväckande i dag som då den skrevs (DN 2003-12-23).
PGG menar bl a att man kan klara högst tre styrelseuppdrag. Avgående vd:n ska inte kunna bli ordförande i sitt eget bolag.
Bland styrelsekandidaterna bör man na?turligtvis sortera bort dem som är vad man på engelska kallar crooks (oetiska, oärliga), men också dem som är kända som cowards ("krukor", personer utan civilkurage). Ett särskilt problem utgör enligt PGG en tredje grupp av möjliga kandidater, de s k cronies, d v s gamla kompisar. De gör ofta styrelsejobbet lättare, men deras obenägenhet att säga emot kan få förödande konsekvenser. Kvar blir ett gäng av "obekväma", kompetenta, ansvarskännande och debattglada frifräsare som gör stämmorna till konstruktiva "gräl".
Det ligger kanske också något i framlidne USA presidenten Lyndon Johnsons syn på att välja in bråkstakar i en styrande grupp. Johnson tog ju på sin tid in den obekväme Bobby Kennedy i regeringen med den på mustig texasdialekt uttalade motiveringen att "det är bättre att ha honom inne i tältet p-ssande ut, än att han hålls utanför och p-ssande in på oss!
På tal om stämmor blev jag själv på Skånska lantbruksmuseet i Alnarp, ideell förenings stämma den 8 maj 2006 enhälligt vald till revisorsuppleant.
PS På 2016-års stämma i förra veckan avgick jag, av åldersskäl!     

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Om svenska kor och svenska mjölkbönder
På måndag delar LRF Mjölk ut mjölkmedaljerna. Guldmedaljen är den högsta utmärkelsen som premierar skicklighet och ansvarskänsla i arbetet med mjölkkvaliteten, som har sin bakgrund i en tradition från början av förra seklet. Kungen delar ut medaljen till 37 mjölkbönder som levererat förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det sker under en av de jobbigaste tider som svenska mjölkbönder gått igenom på mycket länge. Det är med blandade känslor jag går dit. Kommer några av dessa bönder finnas kvar om 20 år? Men visst är det viktigt att lyfta fram positiva exempel.
Den senare tidens debatter om mjölkkrisen i riksdagen har intressant nog inte lyft det svenska beteskravet. Det nämndes inte heller på Alliansens livsmedelsstrategiseminarium. Jordbruksverket föreslår i sin remiss om beteskravet att korna ska vara ute lika länge som idag, men den krånglighet och byråkrati som Svensk Mjölk föreslog 2012 har förenklats. Därmed borde både intressenterna kring betet d v s djurskyddet, miljöorganisationerna och mjölkbönderna vara nöjda – eller? Remissen ska besvaras i veckan.
Debatten undviker den verkligt kritiska frågan – varför har Arla tvingats sänka sitt mjölkpris till en katastrofalt låg nivå. Och den låga nivån måste övriga svenska mejeriföretag och även gårdsmejerier förhålla sig till. Jag håller inte med mjölkbonden Malin Sundin i hennes gripande monolog till sin ofödda dotter i P1, där hon påstår att vi har en kostnadskris. Det resonemanget fanns inte när mjölkpriset låg långt över 3 kronor. I kycklingbranschen hade man åtminstone tidigare en förhandling mellan uppfödare och slakteri som fastställde avräkningspriset i relation till produktionskostnaderna.
Jag har läst jämförelser mellan ekologiska och konventionella kor och studerat en intressant utvärdering av svenska celltal. Celltal är en viktig indikator för juverinflammation, mastit. Ju lägre celltal ju högre mjölkavkastning d v s friska kor mjölkar bättre. Svenska celltal har ökat under senare år vilket är oroande. I jämförelse med övriga nordiska länder har Norge och Finland lägre celltal i levererad mjölk än Sverige. Danmark har sänkt sina medelcelltal och närmar sig svensk nivå. Det hade varit jätteintressant att koppla ihop celltal och användningen av antibiotika i de nordiska länderna.
Ekologiska kor avkastar mindre, men har inte bättre juverhälsa än konventionella kor. Det är som tidigare konstateras, större skillnader mellan besättningar inom system än mellan ekologisk och konventionell produktion. Effekt har besättningsstorlek, inhysningssystem, raser och olika regioner. Ju större besättning ju högre celltal och robotbesättningar har mer mastit än andra system. SRB är fortfarande friskare än Holstein-kor. Kor i Norrland är friskare än i övriga landet. Västra och östra Götaland har högre celltal än övriga landet. Det är generellt också små skillnader i olika hälsoparametrar som andel svåra kalvningar och dödfödda kalvar och fertilitet mellan ekologiska mjölkbesättningarna och konventionella.
Nyligen hittade jag i Jordbruksaktuellt bilaga Ekoweb en artikel som refererade Ekesbos studie kring hälsofördelar med bete. Studien visade att betet ger positiva effekter som gör det lönsamt. Intressant eftersom Stefan Ljungdahl, Jordbruksaktuellts chefredaktör tillhör de som vill avveckla beteskravet.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 17



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 17 v 16 v 15 v 14
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,20 16,20 16,20 16,20
Dalsjöfors 75-99,9 16,20 16,20 16,20 16,20
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Plus ** 75-102,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,60 15,60 15,35 15,35
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
brist balans balans överst
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 17 v 16 v 15
10,70 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 8,70 8,70 8,70
24,96 Nortura 67,1–90,0a nkr 26,01 26,01 26,01
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro heml heml heml
? Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 17 v 16 v 15 v 14 v 13
19 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
11,73 Tyskland, 56 % 1,28 1,28 1,28 1,28 1,31
- D:o svenska*** - - - - -
19 apr jämförbara**
12,56 Italien - 1,370 1,395 1,471 1,484
12,15 Danmark - 1,326 1,326 1,324 1,324
12,30 England - 1,342 1,323 1,325 1,292
12,08 Frankrike - 1,318 1,316 1,316 1,316
11,31 Polen - - - 1,234 1,278
11,73 Spanien - 1,280 1,278 1,278 1,284
11,16 Tjeckien - - 1,218 1,214 1,242
11,33 Tyskland - 1,226 1,226 1,226 1,256
10,99 Irland - - 1,199 1,199 1,238
10,99 Holland - 1,158 1,168 1,168 1,177
10,64 Belgien - 1,161 1,161 1,161 1,198
10,54 Österrike - 1,150 1,150 1,181 1,181
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
15 apr
5 apr
29 msr
22 msr
Utbud
1630
1780
2750
1690
Sålda
1200
1780
1660
540
Medelpris, euro
1,34
1,32
1,34
1,36
Lägst
1,28
1,31
1,31
1,35
Högst
1,35
1,34
1,34
1,36
Medelpris, skr
12,31
12,26
12,36
12,56

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 17 v 16 v 15 v 14
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 8,50 8,50 8,50 8,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dalsjöfors 58% 7,15 7,15 7,15 7,15
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 17 v 16 v 15
6,27
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,10 5,10 5,10
14,78
Nortura Fri vikta nkr 15,40 15,40 15,40
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
8,54
VEZG 56 %b euro 0,93 0,93 0,93
Galtar
5,04
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,10 4,10 4,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 16 v 15 v 14 v 13 v 12 v 11 v 10
Pund
11,65
11,53
11,47
11,68
11,66
11,70
12,02
Dollar 8,12 8,16 8,11 8,14 8,27 8,20 8,47
Euro 9,17 9,19 9,29 9,23 9,24 9,22 9,29
Dansk 1,23 1,23 1,24 1,23 1,24 1,23 1,24
Norsk 0,99 0,98 0,98 0,98 0,97 0,97 0,99
Yen 7,40 7,46 7,46 7,24 7,33 7,34 7,45
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 17 v 16 v 15 v 14
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,45 24,45 24,45 24,45
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 620 620 620 620
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 570 570 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - - - brist
KLS Ugglarps - - brist brist
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist balans balans brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 17 v 16 v 15 v 14 v 13
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
234
Basis 7 kg 191 191 191 190 190
409
Basis 30 kg 333 333 333 331 331
241
SPF+Myc 7 kg 196 196 196 195 195
415
SPF+Myc 30 kg 338 338 338 336 336
246
SPF 7 kg 200 200 200 199 199
420
SPF 30 kg 342 342 342 340 340
1270
Økologi 30 kg 1033 1033 1033 1033 1033
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 920 920 920 920 920
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
458
VEZG 28 kg 50,00 50,00 50,00 50,00 48,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.