@-GRIS 21 maj 2016
Senaste uppdatering gjord 24 maj 15,10
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser
Danmark höjer 20 øre v 21, men prisrallyt kom av sig
Bakslaget i vårvädret gjorde att det europeiska prisrallyt för slaktgrisar kom av sig. Men Danmark höjer ändå 20 øre och tyska priset hann gå upp 14 cent, 1,30 skr, på tre veckor innan det blev slut på grillglädjen i trädgårdarna. ISN skriver att den hastigt komna sommarvärmen gjorde helt rent på slaktfärdiga grisar i Europa och slaktvikterna är låga. Det finns ingen reserv att ta av och inget köttberg som trycker.
Det tyska officiella grispriset är 1,42 € även nästa vecka, 13,27 skr, men på auktionen över internet betalade man idag 1,49 €, 13,93 skr. Det är för stor skillnad och kommer att jämnas ut och mycket tyder därför på att det snart blir nya prishöjningar, särskilt om vädret blir bättre.
Även i Sverige blev det stopp i diskussionerna om prishöjningar efter snöoväder så långt söderut som i Örebro län. Men det säljs ändå mycket griskött. Grillköttet drar med sig övriga köttprodukter.
-Problemet är nu inte att sälja, utan att få tag på grisar att slakta, säger Bengt-Göran Bengtsson, Ginsten. Vårt lilla slakteri behöver 400 - 500 grisar ytterligare per vecka just nu om vi ska kunna svara upp mot efterfrågan.
Och snart kommer badgästerna till Västkusten!
-Vi har stort behov av bl a karré, skriver Scan i sina kommentarer. Vad bästa grispriserna i praktiken ligger på just nu i Sverige, har jag inte mycket koll på. Men att någon ska behöva referera till golvpriserna, eller garantipriserna, satta i början av året, är väl knappast troligt. De är 16 kr hos Scan och 16,50 hos Skövde.
Förra veckans snittpris i Sverige var 17,08 kr där en del får mer, en del mindre.
I Finland har man en prissättning ungefär som vi, ett officiellt pris (som numera är så hemligt att det inte får vara med i @-GRIS) och därutöver olika offentliga tillägg och hemliga tillägg. En grisuppfödare som levererar till Snellman, ett mindre slakteri med egna och högre officiella priser, och till viss del kan liknas vid Ginsten, uppges ligga på ungefär 1,50 € för kött% 60 och för smågrisar 32 kg 71 €, Det stämmer väl ungefär med prislistan här intill, som det gör hos Ginsten.
En helintegrerad grisuppfödare med 300 suggor som levererar till Atria får ungefär 1,43 € för en 60-procentgris. Det är 13,27 skr och något för en finsk grisuppfödare att klaga på. Priset uppges vara från en grisföretagares avräkning. HKScan brukar inte ligga högre än Atria, men hur det är idag vet jag inte.
Klagar gör även finska grisuppfödare pga av ändrade grunder för klassificering. Medeltalet har sedan februari sjunkit med 1 %. Alla klagar, säger min talesman.
I Sverige får vi glädjas över att produktionen av grisar inte fortsätter minska. Enligt slaktstatistiken för kv 1 har slakten ökat med 2,6 %. Vilka slakterier som delat på den ökningen kan du snart läsa på GrisPortalen och även att det är slakterier som meddelat att man inte vill att siffrorna publiceras alls. Vilket slakteri det gäller ska jag klura på ännu någon dag. Det är mycket som är hemligt i slaktbranschen!
I dagarna har även publicerats vilka kedjor i Sverige som säljer mest livsmedel, bl a griskött. Liksom i slakten är det ständiga vinnare och ständiga förlorare. Ica ligger nästan alltid på plus och gör det för 2015 också. Ica har nu 50,7 % av svenska marknaden, alltså säljer mer än hälften av de livsmedel vi köper, och ökade i fjol med 0,2 %. Den nästan ständige förloraren är Coop, som har 19,8 % och minskade 0,8 i fjol. Axfood fick + 0,4 % och ligger på marknadsandelen 16,1 %, Bergendahls 7,3, en ökning med 0,2, Lidl 3,9 %, en ökning med 0,1 %. Netto har oförändrat 2,3 %. Icas ökning av omsättningen 0,2 % är i pengar 4,6 miljarder kr och Coops minskning med 0,8 % är en halv miljard kr.
Jag fick en tankeställare när jag köpte ost på Coop och såg att den såldes till halva priset. Datumet höll på att gå ut, vilket inte gör ost sämre. Tvärt om, lagrad ost brukar vara dyrare! Samma dag sålde Netto samma ost ännu billigare än Coops halva pris, samma märke, utan att osten inte ens var i närheten av utgångsdagen.
Nästan samtidigt såg jag att Coop tillfälligt, en dag, sälde GBs glasslådor Big Pac för 20 kr, som annars kostar något på 34 kr ordinarie pris. Samma dag i CityGross, butik i närheten, kostade samma glass 19,95 ordinarie pris. Men vi har kampanj då och då, sa man. I Ica Maxi kostade samma glass ännu något mindre. Hur länge kan Coop begränsa sin minskning av försäljningen till 0,8 %?
Lidl håller på att försvenskas allt mer och detta fick man ett fint pris för i veckan, Årets Butikskedja. Det var väntat, säger jag som ofta handlar i Lidl av flera skäl. Lidl fick även priset för Årets Ledare i samma tävling. Köttet kommer från Dalsjöfors, men det har även funnits Skövde och tidigare Scan. Man säljer under eget varumärke, så ursprunget syns inte, men det är väl märkt med Svenskt Kött.
När Scan började sälja kött via Lidl frågade jag Scans dåvarande vd Peter Rasztar om det verkligen gick att tjäna pengar via Lidl.
-Den frågan ställde även jag, sa han, innan vi började förhandla. Det visade sig tvärt om att det var enklare och även lönsamt att sälja till Lidl. Lidl tar bort kostnader på vägen mellan producent och konsument och hämtar in ökade marginaler. Enkel hantering och inte mycket tjafs om priserna, sa han.
Dock är det skillnad på Lidl och Lidl, för i Finland ertappades Lidl nyligen med att sälja kött från Nya Zealand som finskt!
Men det var en tid då Lidl inte stod så högt i kurs bland journalisterna. Det berodde på att Lidl lurade många matjournalister genom att presentera lyxmat, som naturligtvis upphöjdes till skyarna tack vare toppkockar. I verkligheten kom matvarorna direkt från vanliga Lidl-butiker. I Stockholm öppnade man lyxrestaurangen Dill, med råvaror ur Lidl-butiker. Dill är bokstäverna omkastade från Lidl. Synd att restaurangen endast var tillfällig. Lidl fick mycket skit i pressen för sina reklamkampanjer, men jag tycker de var fantastiskt skickligt gjorda. Trots att man lurade många av oss, så tycker jag det var en av de bästa kampanjer som gjorts på matområdet. Nu skulle kampanjen bli ännu bättre med fler svenska råvaror!
Och snart kommer Lidl att bli årets "Minsta svinn-företag", spår jag. Jag ser en klar skillnad i svinn-policy mellan t ex Ica och Lidl. Lidl säljer gårdagsbröd med 30 % rabatt och undgår svinn helt. Ica Maxi slänger back efter back med limpor i sopcontainern för brännbart. De säger att de ska (borde) gå till biogas, vilket inte är någon större skillnad. Vanligt är väl att bröd går till grisfoder.
Varför uppmärksammar ingen det ofantliga brödsvinnet? Enbart i ledet fram till försäljning uppskattas brödsvinnet till ca 10 %. Inte särskilt klimatsmart! En kostnad som läggs på limppriset! Jag brukar reta handlare med att säga att vi bönders ersättning för ingredienserna i limpan är högst 2 kr/kg (1,65 för vetet) för ett halvårs jobb. Sedan ska bagaren ha högst 2 kr för ett dygn inkl transport och handlaren 30 kr för 700 gram limpa för att han hyr ut brödhyllorna till bagaren under i snitt en dag. Själv hanterar han dock aldrig ett brödstycke, eftersom det är bageriets personal (konsulenter) som sköter brödhyllorna.
Tänk på att när du köper bröd, ta längst in i hyllorna, där är brödet färskast. Brödkonsulenterna "frontar" sina limpor, dvs lägger de äldsta längst fram.
Jag brukar säga att färskt bröd vet vi på landet inte vad det är. Vi äter alltid gårdagslimpa. Mesta brödet äts till frukost och då har vi på landet inte hunnit handla för dagen.
HKScan meddelar att man kunnat minska sina klimatutsläpp med 72 % sedan 2003. Det är mer än det mål man satte upp.
Till slut gratulerar jag Skövde Slakteri till det nya slakteriet! Det var invigning i veckan. Det är nu modernast i Sverige, så länge det varar. Dalsjöfors har aviserat ett nybygge. /LG 160520


GrisPortalen får
full fart i höst!?
Den senaste tiden har det varit trögt att få in alla uppgifter om grispriserna. Sammanställningen av @-GRIS tar mycket mer tid på fredagskvällen än beräknat. Det blir för mycket ineffektiv tid att vänta på information, som kanske inte kommer, och det blir inte tillräckligt djup och bra information i @-GRIS.
Dessutom kommer @-GRIS en gång per vecka. På GrisPortalen kan jag publicera flera gånger per timma. Det blir en mycket mer aktiv bevakning.
Jag har länge tänkt ägna mig mer åt GrisPortalen, men skjutit på beslutet pga mycket jobb med gården och gårdens festlokal. Det jobbet är lindrigare efter växtsäsongen.
Med relativt begränsat ökad tidsåtgång och arbete dagtid kan jag få fram väsentligt mer och djupare information om grispriserna, marknaden, slakterierna, den aktuella grisdebatten, m m, om jag direkt lägger allt på GrisPortalen, i stället för att skriva fredagskvällens krönika, som lätt blir svamlig när jag inte har någon att fråga.
Grisnäringen vill veta grispriserna tidigare än på lördagsmorgonen och även den frågan kan jag driva mer aktivt genom att arbeta t ex onsdag-torsdag, eller kanske ännu tidigare.
Synpunkter!? /LG 160524

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Nu har vi vädret på vår sida och grillarna är igång. Många dagar med bra väder och det märks i vår grillförsäljning. Stort behov av bland annat karré.
Oförändrad notering vecka 20.
All-time-high efterfrågan och försäljning av högrev till de omåttligt populära högrevs hamburgarna! Bra marknad för nötkött som helhet just nu.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Priserna är oförändrade, både på slaktgrisar och smågrisar. Det är brist både på smågrisar och slaktgrisar.
-Vi behöver 300 - 400 slaktgrisar till för att svara mot den efterfrågan på griskött vi har. Det är bra sug i marknaden nu och lätt att öka försäljningen.
-Vi minskade slakten något under kv 1. Det beror på att ett par leverantörer upphörde med produktionen. Vi får vässa klorna och försöka värva nya leverantörer.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -

Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Grispriserna är oförändrade v 20.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Danish Crown
Under den senaste veckan har sommarvärmen fått fram leendena på gatorna i större delen av norra Europa. Den positiva stämningen har också greppat tag i den europeiska marknaden för färskt griskött. Det är många månader med dämpad marknad och svag efterfrågan, som förbytts till en marknad med stor aktivitet.
-Vi ser en riktigt god efterfrågan på speciellt karré, kotlett, bog, skinka och trimningsprodukter. Varorna är antingen marinerade eller i förbearbetad form och läggs på grillen hos konsumenterna. Den gångna veckan har vi med all tydlighet sett hur solsken och värme den här tiden på året verkligen kan lyfta konsumtionen av griskött, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Medverkande orsak till det plötsliga och ganska markanta lyftet på priserna är fortsatt hög nivå på aktiviteterna i Kina. Där är marknaden stabil, liksom även försäljningen till Japan och USA.
-Allt handlar om balans mellan utbud och efterfrågan. De senaste månaderna har exporten från EU lyft anmärkningsvärt. När vi får ett lyft i konsumtionen i Europa, som vi har just nu, har vi plötsligt en helt annan situation. Den mycket följsamma marknaden måste vi alltid ha i minnet. Ett plötsligt dyk i temperaturerna i Europa, eller på exporten speciellt till Kina, kan snabbt flytta balansen på marknaden igen, säger Søren Tinggaard.

ISN, Tyskland
Priserna fortsätter uppåt, men tar andpaus?
Prisrallyt fortsätter uppåt på Europas grismarknader. Den här veckan går alla priser upp i de länder som är med i ISNs sammanställning. Höjningarna ligger mellan 2,9 cent i Holland till 6 cent i England.
Orsakerna till höjningarna är flera, t ex knappa utbjudna volymer och god försäljning, samt fortsatt stor export till Sydostasien.
Med Tysklands plus 4 cent behåller landet sin position. Tyska noteringen har de senaste tre veckorna stigit 14 cent. Efter den senaste höjningen ökade Spanien sitt försprång som förande bland de fem största grisländerna. Danmark och Frankrike följde efter, men med ett avstånd på ca 4 cent. Holland ligger sist i fältet.
Trend på tyska marknaden: I början av veckan var grismarknaden väl avvägd. Det är nu dags för en paus. Efterfrågan på griskött var enormt långt innan pingsthelgen. Marknaden för slaktfärdiga grisar är rensad, trots det kyliga vädret som följde. Enligt marknadsförarna gör den kortare veckan för slakt ingen skada.
Tillgång och efterfrågan håller jämnvikt på marknaden. Priset på slaktgrisar väntas bli oförändrat. Resultatet av auktionen över internet verkar bekräfta den trenden.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Öppet brev till 2016 års grisföretagarstämma
Allt sedan LRF Kött anslutit Sveriges Grisföretagare, händer det ännu mindre än tidigare. LRF blir allt tafattare vad gäller svenskt jordbruk och framförallt produktionen. Man har gjort några mindre lyckade utspel för mjölkproduktionen och grisproduktionen verkar det som att LRF tror att vi inte finns till.
Jag vill peka på tre av alla saker som SGF borde göra något åt.
1. Se till att driva på köttföretagen att ta upp kampen om grisköttet med hänsyn till vad danskarna planerar i offensiva satsningar. Marknadsföring är en hela tiden pågående verksamhet där det gäller att ligga i framkant. Vi ska inte tro att, bara för att vi just nu har det relativt hyggligt, kunna slå oss till ro. Anfall är bästa försvar.
2. Om vi ska ha de branschgemensamma kostnaderna, ”grisskatten”, kvar så måste den omfördelas så att hälften hamnar på smågrisproduktionen och den andra hälften med att ta ut det i slaktledet.
Förslag; För smågrisar tas ut via semindoserna och för slaktsvin som nu via slaktavräkningen.
3. Kräv via köttföretagen att grisnoteringarna, både smågris och slakt, publiceras senast i början på veckan före slaktveckan. Det är ett högst rimligt krav att man känner till priserna innan man anmäler grisar till försäljning.
En löntagare vill veta lönen innan han eller hon ingår ett avtal.
Lycka till med årsstämman!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Hurra Grattis Dronningen!
Dronning år danska för drottning och står i rubriken som symbol och högste boss för våra erfarna danska svinproducenter och marknadsförare.
Om jag förstått rätt av ett färskt diskussionsinlägg, med något osvensk användning av våra fina pronomen, har mina vänner bland mervärdesfundamentalisterna nu fått kalla fötter. Vid målsnöret, där konsumenter och marknaden tagit över, precis som planerat, blir man ängslig och vill ha andra, främst staten, att dela (sina, deras) ansvar med!
Danskarna har snabbt fattat galoppen; om två år har de med nationellt förenade krafter, globalt helt tagit över det kommersiella i de svenska mervärden som vi snackat om i snart ett halvt sekel men som givet lite tillskott i svinuppfödarens börs.
Danskarna med den smilande drottningen i spetsen har då än en gäng "tagit fis" på sina svinproducerande vänner norr om bron.
Fram till 2018 kan vi i Skåne och Stockholm gräla om vad som gick fel och vem som sa vad i djurskyddsdebatten på 1980-talet och framåt. Inte för att jaga syndabockar utan för att på typiskt svenskt vis lära, så vi inte gör samma misstag i framtiden.
Råd till köttproducenter som i Sverige känner ansvar för landsbygd, miljö, klimat, etc: Försäkra er i första hand om den svenska marknaden för etiskt producerat kött. Det lilla som blir över för export kan fraktas över bron och säljas via dronningens upparbetade internationella kanaler.     

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Det måste till ett poltiskt ansvar för att rädda klimatet och miljön och skydda djuren!
LRF, Arla och Lantmännen vill frånta politikerna deras ansvar för så viktiga frågor som skyddet av miljön, säkra livsmedel och för att djuren sköts och hålls på ett acceptabelt sätt. Det är orimligt och oansvarigt att vältra över hela ansvaret på marknaden och konsumenterna för att rädda klimatet, säkra miljöhänsyn i produktionen och se till att djuren får ett fullgott skydd.
LRF, Lantmännen och Arla anser i Svenska Dagbladet att det är efterfrågan som ska styra hur livsmedelsproduktionen ska gå till. ”Livsmedelsbranschens konkurrens om konsumenternas förtroende är den främsta garanten för en hållbar produktion, inte ett omfattande regelverk”, säger man i sin debattartikel.
Har man glömt att även kollektivet i EU, har insett att det är orimligt att marknaden och konsumenterna ska säkra en hög livsmedelssäkerhet, rädda miljön och ge djuren ett rimligt skydd. Därför finns EU-lagstiftning när det gäller livsmedelssäkerhet, miljö och djurskydd.
Vad är det som säger att den svenska livsmedelsproduktion kommer att öka om man monterar ned alla svenska mervärden som finns genom svensk lagstiftning. Och tror man att alternativet är en produktion utan regelverk och kontroll?
Handeln kommer kräva att det finns kvalitetssäkring och certifiering. Och dessa måste bygga på kriterier som går att verifiera. Frågan är om det kommer räcka med Arla-gården för att tillfredsställa svenska konsumenter? ”Bregott-fabriken” måste säkerställas.
Finns det inte utrymme för lite självkritik. Hur kan man begära att svenska konsumenter ska köpa svensk ost om den varken är ursprungsmärkt och att mervärdena inte är kommunicerade. Arla är ju inte ett svensk företag och frågan är om man kan anse att Lantmännen är det heller. Visst finns det ett förtroende för svenska bönder, men är man så övertygad om att detta förtroende kommer kvarstå om man tar bort sina konkurrensfördelar, där djuromsorg är en av de starkaste. Att låta marknaden styra, innebär att vi accepterar att en del kor i Sverige står inne året runt, att grisar får mindre plats och kanske också att suggorna får vistas periodvis i bur. Ska vi acceptera att slaktdjur transporteras längre än 8 timmar?
Hur har LRF kommit så långt bort från sina värderingar som man fastställde 2002 och som syftade till att skapa förtroende för svenska livsmedel. Nu vill man i stället lägga allt ansvar på konsumenten. Och varför fortsätter man att hävda att importen tar ökade marknadsandelar, när man nu är på god väg att casha hem sina investeringar i hög kvalitet.
Det är genom riksdagen vi beslutar om hur lagstiftningen ska verka för att säkerställa säkra livsmedel, minska klimatpåverkan, främja en bättre miljö och vilket skydd vi vill ge våra djur. I Sverige har vi grundat vår lagstiftning på våra gemensamma värderingar på ett starkt miljöengagemang och ett starkt djurskydd. Mycket av lagstiftningen i Sverige bygger på förordningar och direktiv som beslutats inom EU. Därutöver kan givetvis marknaden med stöd av konsumenterna driva på för minskad klimatpåverkan, ökad miljöhänsyn och speciella djuromsorgskoncept.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 21Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 21 v 20 v 19 v 18
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,60 16,60 16,60 16,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,40 16,40 16,20 16,20
Dalsjöfors 75-99,9 16,40 16,40 16,20 16,20
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Plus ** 75-102,9 - 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,60 15,60 15,60 15,60
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
brist brist brist brist
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 21 v 20 v 19
11,75 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 9,40 9,20 9,00
24,96 Nortura 67,1–90,0a nkr 26,61 26,61 26,01
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,37 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 heml
14,11 Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 21 v 20 v 19 v 18 v 17
18 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,27 Tyskland, 56 % 1,42 1,42 1,38 1,32 1,28
- D:o svenska*** - - - - -
17 maj jämförbara**
13,80 Italien - 1,477 1,419 1,380 1,370
13,67 England - 1,463 1,403 1,381 1,375
13,37 Spanien - 1,430 1,375 1,322 1,290
13,02 Danmark - 1,393 1,367 1,325 1,326
13,00 Frankrike - 1,391 1,361 1,340 1,323
12,77 Tyskland - 1,366 1,326 1,266 1,226
12,09 Österrike - 1,294 1,243 1,171 1,150
12,01 Belgien - 1,285 1,248 1,186 1,161
11,98 Holland - 1,282 1,253 1,187 1,158
11,57 Irland - 1,238 1,238 1,199 1,199
11,76 Polen - - - 1,258 1,214
11,77 Tjeckien - - 1,259 1,223 1,213
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
20 maj
10 maj
3 maj
26 apr
Utbud
1495
3097
2235
2555
Sålda
4455
3097
2235
2555
Medelpris, euro
1,49
1,46
1,42
1,36
Lägst
1,47
1,44
1,38
1,34
Högst
1,51
1,48
1,44
1,37
Medelpris, skr
13,93
13,53
13,16
12,40

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 21 v 20 v 19 v 18
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 8,50 8,50 8,50 8,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 21 v 20 v 19
7,50
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,00 5,60 5,60
14,78
Nortura Fri vikta nkr 15,46 15,46 15,40
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
9,16
VEZG 56 %b euro 0,98 0,98 0,93
Galtar
6,25
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,00 4,60 4,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 20 v 19 v 18 v 17 v 16 v 15 v 14
Pund
12,16
11,73
11,71
11,71
11,65
11,53
11,47
Dollar 8,34 8,13 8,04 8,03 8,12 8,16 8,11
Euro 9,35 9,27 9,24 9,12 9,17 9,19 9,29
Dansk 1,25 1,24 1,24 1,22 1,23 1,23 1,24
Norsk 1,00 0,99 0,99 0,98 0,99 0,98 0,98
Yen 7,56 7,56 7,52 7,43 7,40 7,46 7,46
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 21 v 20 v 19 v 18
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,45 24,45 24,45 24,45
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 620 620 620 620
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 570 570 570 570
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött balans balans brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 21 v 20 v 19 v 18 v 17
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
262
Basis 7 kg 210 205 199 191 191
452
Basis 30 kg 362 354 345 333 333
268
SPF+Myc 7 kg 215 210 204 196 196
458
SPF+Myc 30 kg 367 359 350 338 338
273
SPF 7 kg 219 214 208 200 200
463
SPF 30 kg 371 363 354 342 342
1322
Økologi 30 kg 1058 1051 1044 1033 1033
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 850 850 850 850 850
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
484
VEZG 28 kg 51,80 51,00 51,00 50,00 50,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.