@-GRIS 27 maj 2016
Senaste uppdatering gjord 27 maj 23,10
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser
Ginsten och Dahlbergs höjer 20 öre, fortsatt uppåt i Tyskland och Danmark
Tyskland höjer 6 cent och Danmark 30 øre. Det är stor efterfrågan på griskött i Europa och det är grillvädret som drar marknaden i det vackra vårvädret.
I Sverige har det varit blandat väder, men efterfrågan på grillkött är bra. Det gör att Ginsten och Dahlbergs höjer. Ginstens grispris är från nu 16,80 kr.
-Det har varit många dagar med fint väder och detta syns på försäljningen av grillkött, skriver Scan, som har brist på karré. Dalsjöfors och Ginsten säger att det är bra fart på försäljningen.
HKScan har fått ny högste chef. Jari Latvanen är utnämnd till verkställande direktör för HKScan-koncernen. Han kommer från Stora Enso, där han varit chef för Consumer Board-divisionen. 1995 till 2000 jobbade han som kommersiell direktör för HK Ruokatalo, så han känner väl till sitt nya företag. /LG 160527

GrisPortalen får
full fart i höst!?
Den senaste tiden har det varit trögt att få in alla uppgifter om grispriserna. Sammanställningen av @-GRIS tar mycket mer tid på fredagskvällen än beräknat. Det gillar inte familjen.
Det blir för mycket ineffektiv tid att vänta på information, som kanske i vissa fall inte kommer. Det blir inte tillräckligt djup och bra information i @-GRIS.
Jag har länge tänkt ägna mig mer åt GrisPortalen, men skjutit på beslutet pga mycket jobb med gården och gårdens festlokal. Det jobbet är lindrigare efter växtsäsongen.
Med relativt begränsat ökad tidsåtgång och arbete dagtid kan jag få fram väsentligt mer och djupare information om grispriserna, marknaden, slakterierna, den aktuella grisdebatten, m m, om jag direkt lägger alla artiklar på GrisPortalen, i stället för att skriva fredagskvällens krönika, som lätt blir svamlig när jag inte har någon att fråga.
Dessutom kommer @-GRIS en gång per vecka. På GrisPortalen kan jag publicera flera gånger per timma. Det blir en mycket mer aktiv bevakning. Informationen blir mer rakt på sak när uppgifter går att ändra efter tio minuter om någon säger att jag har fel.
Grisnäringen vill veta grispriserna tidigare än på lördagsmorgonen och även den frågan kan jag driva mer aktivt genom att arbeta när som helst och i varje fall t ex onsdag-torsdag.
Synpunkter!? /LG 160524

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Nu har vi vädret på vår sida och grillarna är igång. Många dagar med bra väder och det märks i vår grillförsäljning. Stort behov av bland annat karré.
Oförändrad notering slaktgris vecka 22. Marknadstillägg smågris införs 20 kr/st.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är bra fart på grillprodukterna och bra fart på hela försäljningen. Det är dags att höja grispriset med 20 öre. Övriga priser ligger fast. Det är balans både i slakten och för smågrisarna.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Allt oförändrat. Vi höjde smågrisen 10 kr/st denna vecka.
-Bra fart i grillproduktionen och mycket bra gensvar hos konsument för våra produkter.
-Välkomna att prata gris med oss på Grisstämman.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -

Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Grispriserna är oförändrade v 22.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Danish Crown
U

ISN, Tyskland
Priserna fortsätter uppåt i flera länder
Det blev i stort sett oförändrat för grispriserna i de flesta länder. Några länder kunde fortsätta höja priserna, medan andra stod stilla. Det tyska stod stilla och det gjorde även Holland, Belgien och Österrike.
Man har kunnat önska sig bättre väder i pingst och det saknades en slaktdag (Sverige slopade ju annandag pingst), men det blev inte utrymme för höjningar. Priserna steg i Spanien, Danmark, Frankrike, Irland och England från 2,5 cent i Frankrike till 7 cent i England. Men en del av uppgången i England berodde på valutan.
I Spanien stiger grispriserna normalt vid den här tiden på året. Dessutom säljer man bra på export till sydöstra Asien. De spanska slaktvikterna, som i år satt rekord, sjunker nu så smått.
Tendens på tyska marknaden: Det ser lovande ut i början av veckan. Vårvädret är toppenfint. Överallt grillas det. Det är rent från slaktklara grisar och de partier som kommer ut på marknaden säljs snabbt. Alla parametrar för fortsatt höjning av grispriserna finns.
Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Öppet brev till 2016 års grisföretagarstämma
Allt sedan LRF Kött anslutit Sveriges Grisföretagare, händer det ännu mindre än tidigare. LRF blir allt tafattare vad gäller svenskt jordbruk och framförallt produktionen. Man har gjort några mindre lyckade utspel för mjölkproduktionen och grisproduktionen verkar det som att LRF tror att vi inte finns till.
Jag vill peka på tre av alla saker som SGF borde göra något åt.
1. Se till att driva på köttföretagen att ta upp kampen om grisköttet med hänsyn till vad danskarna planerar i offensiva satsningar. Marknadsföring är en hela tiden pågående verksamhet där det gäller att ligga i framkant. Vi ska inte tro att, bara för att vi just nu har det relativt hyggligt, kunna slå oss till ro. Anfall är bästa försvar.
2. Om vi ska ha de branschgemensamma kostnaderna, ”grisskatten”, kvar så måste den omfördelas så att hälften hamnar på smågrisproduktionen och den andra hälften med att ta ut det i slaktledet.
Förslag; För smågrisar tas ut via semindoserna och för slaktsvin som nu via slaktavräkningen.
3. Kräv via köttföretagen att grisnoteringarna, både smågris och slakt, publiceras senast i början på veckan före slaktveckan. Det är ett högst rimligt krav att man känner till priserna innan man anmäler grisar till försäljning.
En löntagare vill veta lönen innan han eller hon ingår ett avtal.
Lycka till med årsstämman!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Bucht blev kvar
I SVTs morgonsoffa spekulerade DN och Aftonbladet kring vilka ministrar som kunde tänkas bli utsparkade. Båda pekade ut Sven-Erik Bucht som en minister, som inte synts i media, annat än i en misslyckad köttdebatt. Vi som är mitt i smeten, tycker att Bucht dyker upp överallt.
Nu fick Bucht vara kvar med fortsatt ansvar för livsmedelsstrategin. Och det känns väldigt tveksamt om den nya miljöministern Karolina Skog, kommer ha något som helst inflytande på livsmedelsstrategin. Det är väl dessutom tveksamt om MP, har haft något inflytande hittills.
Karolina Skog har som uppgift att driva svenska miljömål, men har främst vunnit sina meriter kring hållbart stadsbyggnad i Malmö. En kompetent person säger dock ryktet. Mycket tyder på att livsmedelsstrategin finns i någon form och kommer presenteras snart. LRF, Helena Jonsson, har uttalat lite hotfullt, att man inte kommer stödja en strategi som inte tillmötesgår LRFs och industrins krav. Och då handlar det om konkurrens på lika villkor d v s ta bort svenska särregler, utan hänsyn till att framgångarna på marknaden har vunnits bl a tack vare dessa särregler. Kompromissviljan verkar inte vara särskilt stor.
Vilka är det som driver den kompromisslösa linjen? Det kan säkert finnas saker som alla intressen är överens om. Och visst är det djurskötaren och odlaren som har det slutgiltiga ansvaret för djurens välfärd och jordbrukets miljö- och klimatpåverkan. Men bönder är precis som vi alla, olika. Vi har olika kompetens, värderingar och drivkrafter. Ska jag köpa svenska livsmedel, vill jag veta att det finns en rimlig miniminivå, lagstiftning, som skyddar djuren och miljön. Jag nöjer mig inte med att bönder i medeltal har en bra djurvälfärd, låg antibiotikaförbrukning och omdömesgill användning av växtskyddsmedel. Vill LRF att jag ska välja bort svenska mejeriprodukter eftersom jag inte vet om korna har gått på bete?
Den 5 juli i Almedalen ordnar Vi Konsumenter tillsammans med Sveriges Konsumenter, Naturskyddsföreningen, WWF, World Animal Protection och Djurskyddet Sverige ett seminarium kring livsmedelsstrategin – än en gång. Vi hade ju ett redan förra året.
Och så har regeringen fått en handelsminister, Ann Linde. Stefan Löfven betonar inte oväntat Sveriges exportberoende. Jag tyder det som att Sverige kommer vara en aktiv pådrivare av TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA. Invändningar från miljö – och konsumentorganisationer kommer knappast hörsammas. Jag har noterat Naturskyddsföreningens inlägg i DN, som anser att TTIP snarast är ett projekt som handlar om regelsamordning än att sänka tullar. Genom att ge amerikanska livsmedel och andra produkter ökat tillträde till svensk marknad till sannolikt låga priser, kommer att ställa höga krav på konsumenterna att kunna göra informerade val. Men frågan är om man hinner innan Busch försvinner.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 22Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 22 v 21 v 20 v 19
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,80 16,60 16,60 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,40 16,40 16,40 16,20
Dalsjöfors 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,20
Dahlbergs 76-98,9 16,20 16,00 16,00 16,00
Skövde Plus ** 75-102,9 - 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,60 15,60 15,60 15,60
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans brist brist brist
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 22 v 21 v 20
12,02 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 9,70 9,40 9,20
24,96 Nortura 67,1–90,0a nkr 26,61 26,61 26,61
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,24 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
13,98 Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 22 v 21 v 20 v 19 v 18
25 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,70 Tyskland, 56 % 1,48 1,42 1,42 1,38 1,32
- D:o svenska*** - - - - -
24 maj jämförbara**
14,19 England - 1,533 1,463 1,403 1,381
14,09 Italien - 1,522 1,477 1,419 1,380
13,55 Spanien - 1,464 1,430 1,375 1,322
13,15 Danmark - 1,421 1,393 1,367 1,325
13,11 Frankrike - 1,416 1,391 1,361 1,340
12,64 Tyskland - 1,366 1,366 1,326 1,266
11,98 Österrike - 1,294 1,294 1,243 1,171
11,89 Belgien - 1,285 1,285 1,248 1,186
11,87 Holland - 1,282 1,282 1,253 1,187
11,81 Irland - 1,276 1,238 1,238 1,199
12,16 Polen - - - 1,314 1,258
11,89 Tjeckien - - 1,285 1,259 1,223
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
27 maj
20 maj
10 maj
3 maj
Utbud
1170
1495
3097
2235
Sålda
990
4455
3097
2235
Medelpris, euro
1,55
1,49
1,46
1,42
Lägst
1,52
1,47
1,44
1,38
Högst
1,57
1,51
1,48
1,44
Medelpris, skr
14,35
13,93
13,53
13,16

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 22 v 21 v 20 v 19
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 8,50 8,50 8,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 22 v 21 v 20
7,44
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,00 6,00 5,60
14,78
Nortura Fri vikta nkr 15,46 15,46 15,46
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
9,44
VEZG 56 %b euro 1,02 0,98 0,98
Galtar
6,20
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,00 5,00 4,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 21 v 20 v 19 v 18 v 17 v 16 v 15
Pund
12,19
12,16
11,73
11,71
11,71
11,65
11,53
Dollar 8,29 8,34 8,13 8,04 8,03 8,12 8,16
Euro 9,26 9,35 9,27 9,24 9,12 9,17 9,19
Dansk 1,24 1,25 1,24 1,24 1,22 1,23 1,23
Norsk 0,99 1,00 0,99 0,99 0,98 0,99 0,98
Yen 7,55 7,56 7,56 7,52 7,43 7,40 7,46
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 22 v 21 v 20 v 19
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,80 24,80 24,45 24,45
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 630 630 620 620
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 570 570 570 570
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan +20 - - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött balans balans balans brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 22 v 21 v 20 v 19 v 18
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
271
Basis 7 kg 219 210 205 199 191
465
Basis 30 kg 375 362 354 345 333
277
SPF+Myc 7 kg 224 215 210 204 196
471
SPF+Myc 30 kg 380 367 359 350 338
282
SPF 7 kg 228 219 214 208 200
476
SPF 30 kg 384 371 363 354 342
1339
Økologi 30 kg 1070 1058 1051 1044 1033
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 850 850 850 850 850
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
479
VEZG 28 kg 51,80 51,80 51,00 51,00 50,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.