@-GRIS 3 juni 2016
Senaste uppdatering gjord 6 juni 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser
Skövde höjer 40 öre, Scan 20 v 23
Skövde höjer grispriset 40 öre v 23 och tar sig upp till KLS Ugglarps och Dalsjöfors nivå 16,40 kr och 20 öre över Dahlbergs och 60 öre över Scan. Men det återstår 40 öre till Ginsten.
Grillvädret är tillbaka igen till angenäm dagstemperatur, men i varje fall nu i mellersta Sverige något kylig kväll. Det är grillväder i hela norra Europa. Det sätter igång prishöjningarna. Tyskland höjer 5 cent till 1,53 € och Danmark höjer 30 danska öre till 10 dkr. Det är bra även för oss i Sverige med vår egna högre prisnivå och hjälper vårt svenska grispris upp ännu mer. Tyskland och Danmark kommer närmare vårt pris och lockar inte köttköparna att plocka bort det blågula märket "Från Sverige".
Men enbart grillvädret klarar inte sådana lyft. Danish Crown beskriver på ett bra sätt den europeiska situationen på marknaden. Utan den stora ökade exporten till Kina, har de europeiska grispriserna ändå haft trögt att stiga uppåt. Under första kvartalet i år har Kina importerat 75 % mer från Europa än året innan och nu köper kineserna alla detaljer från grisen och alltså inte storparten t ex fötter och öron. Utan de skärpta miljölagarna mot nedskitning av floder och sjöar i Kina, har vårt grispris varit lägre, om vi får tro de kinesiska rapporterna.
Grispriserna höjdes innevarande vecka i samtliga Europas länder. Det är ovanligt och som du kan se i tabellerna ökade priserna lite olika i olika länder, men allt priser gick uppåt och det blev en del omkastningar i listan. Italien är nu bäst betalande land med 1,57 €, men om Sverige fått vara kvar i tabellen, har vi legat ojämförligt högst på kanske 1,85 € (enligt SJV redan v 20 och priserna har gått upp sedan dess. Vissa korrigeringar måste dock göras för en korrekt jämförelse).
Mikael Oldin, Moab, som styckar Dahlbergs grisar säger i sin kommentar att han möter köttkunder som börjat köpa mer importkött och att importen troligen vänt uppåt igen.
-Jag kan bekräfta Mikaels iakttagelse att importen har svängt och ökat. säger min brorsdotter Åsa Lannhard-Öberg, Jordbruksverket. Men det är inga stora tal och ökningen kvartal 1 ska ses mot bakgrunden av att importen minskade förra årets kvartal 1 och likaså 2014. Man behöver nog inte se det som något dramatiskt. Vi håller just på att analysera siffrorna och kommer med en rapport troligen på tisdag. Volymerna i sammansatta produkter som t ex korv ska vägas in.
-Vi kan diskutera om den ökade importen är driven av efterfrågan eller utbud. Det kan t ex vara att det är brist på viss grisråvara i Sverige, vilket tvingar industrin att importera. Det kan vara prisskillnaden, som jämfört med Tyskland var uppe i 5,50 kr för en tid sedan, men nu är på väg nedåt. Priserna i Tyskland har höjts.
Jag vill understryka Grisgeneralens uppmaning att skicka nyheter och priser till @-GRIS tidigare. Fredagkvällar/nätter eller lördagmorgnar är ingen bra tid att göra @-GRIS, och har aldrig varit, men under senare tid ännu sämre eftersom jag ärvt av mina barn att vara festarrangör. Fester hålls ofta i veckosluten. Ena dottern har skaffat ytterligare en restaurang, Golfrestaurangen i Kumla (välkomna dit för mat och fika!). Den andra har mycket jobb med sitt och är ibland sångerska i ett band (Stenåsen Band, som också rekommenderas) och är då självklart upptagen med andra uppgifter när vi har fest.
Detta är alltså den här gångens anledning till att @-GRIS är försenad. Jag är för gammal för att börja ett nytt arbetspass kl 2 en fredagnatt! Jag önskar också att grispriserna kan sättas senast torsdag, vilket är grisuppfödarnas önskemål. Även om jag vet att det är bra för slaktarna att ha hela veckans statistik när nästa veckas pris ska sättas.
Grisföretagarnas styrelse är nu fulltalig efter ett par år med vakanser. Valberedningen kunde i fjol inte hitta några kandidater och året innan gick en ledamot i valberedningen in i styrelsen. Det är inget fel, men lite ovanligt.
Vid årsstämman i Kolmården nyvaldes Lena Nylöf Svantesson, Tun, och Katarina Rydén, Edsbruk. De "gamla" är Ingemar Olsson, Karlskoga (fortsatt ordförande), Johan Eriksson, Västerås, Per-Göran Fjelkner, Kristianstad, Mattias Espert, Klagstorp. Margareta Åberg, är verksamhetsledare.
Tyvärr hann jag inte besöka årsstämman, som annars är ett obligatorium. Jag har inte missat mer än någon enstaka stämma sedan 1964. Åter har Danish Crown drabbats av en strejk bland slaktarna. För första gången har därför Danish Crown exporterat grisar till Tyskland för slakt, även om det sker till det egna slakteriet söder om Bremen. Slakteriarbetarna hotades med avsked om de inte gick tillbaka till jobbet, men något hundratal riskerar att få sparken. EUs restriktioner mot Ryssland p g a invationen av Krim och krigföringen i Ukraina ska fortsätta och Ryssland har svarat med att bojkotten mot livsmedel från EU föreslås fortsätta 2017. /LG 160606

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Grillsäsongen är i full gång och vi närmar oss midsommar med språng. Efterfrågan är mycket bra för närvarande, drivet av det fina vädret samt kommande långhelger. Noteringen slaktgrisar höjs med 20 öre! Notering smågris höjs 10 kr/smågris. Vi har marknadstillägg sedan tidigare med 20 kr/smågris.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit en mycket bra vecka. Alla produkter är efterfrågade. Min uppfattning är att efterfrågan fortsätter öka även sedan skolorna slutar.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Allt oförändrat nästa vecka. Fina vädret gör att alla produktionsenheter vad gäller grill går för högtryck. Stora volymer skall levereras ut. Det känns verkligen som om hela Sverige grillar.(mycket positivt).
-Det är också mycket positivt att grispriserna i Europa rör sig uppåt.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Äntligen kan vi höja priset på slaktgrisar. Det blir 40 öre.

Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Grispriserna är oförändrade v 23.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Vi säljer bra, men det är åt h-e på marknaden, importen har ökat. Jag har flera indikationer på att det importeras mera kött. Det går inte att undvika, när prisskillnaderna till Tyskland är så stor. Svenska slakterierna borde inte betala så här mycket, utan mer följa den internationella trenden.


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Danish Crown
Den positiva stämningen på den europeiska marknaden för färskt griskött fortsätter och priserna har fortsatt pilen uppåt.
-Grillvädret är efter en veckas paus tillbaka. Det ger god efterfrågan på färska produkter såsom skinka, bog och karré. Vi har en långt bättre situation än vi haft på mycket länge, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Efterfrågan i Europa driver priserna uppåt just nu, men utan den hastigt växande försäljningen i Asien, har situationen varit en helt annan. Den samlade exporten av griskött från Europa är nästan fördubblad i jämförelse med samma period förra året. Enbart Kina har under årets första kvartal importerat 75 % mer griskött än 2015. Kina köper nu i stort sett alla produkter och delar av grisen. Samtidigt är efterfrågan från Japan på oförändrad nivå.
-Det är helt centralt för oss att utbudet i Europa nu är långt mindre än det varit vid någon tidpunkt sedan Ryssland stängde för europeiskt griskött för över två år sedan. Volymerna från den EU-stödda privata inlagringen av griskött ser också ut att vara slussat in på marknaden utan negativa effekter. Så för första gången på flera år befinner vi oss inne i en bull-marknad med stigande priser, säger Søren Tinggaard.

ISN, Tyskland
Prisrally i Europa, grisarna upp betydligt
Priserna fortsätter stiga på den europeiska grismarknaden. Efter att några länder tog ett uppehåll senaste veckan, stiger den här veckan priserna tydligt. De uppgår till upp till 7 cent som i Belgien.
Efterfrågan på grisar är fortsatt riktigt god i hela Europa och utbuden i alla länder är små och tendensen är att de blir ännu lägre. Kinas efterfrågan är omättlig. Den tyska höjningen med 6 cent höjde ribban ytterligare för de övriga länderna, men de flesta följde efter med klara höjningar. Danska höjningen blev dock endast 1 cent.
En av franska marknadens aktörer säger att den franska marknaden inte är lika god som i andra länder. Det beror på dåligt väder (med t o m översvämningar) och på att det varit strejk som lamslår energiförsörjningen och att konsumenterna pga detta inte har så mycket pengar att spendera just nu på mat. Men tack vare den goda efterfrågan från Kina har fryslagren tömts och slakterierna efterfrågar som följd av detta fler grisar att slakta. Sannolikt är att det franska priset kommer att följa med tyska vid nya prishöjningar i Tyskland, för att inte förlora möjligheten att hänga med i utvecklingen i det övriga Europa.
I Spanien är försörjningssituationen också mycket spänd. Slaktvikterna har gått ned avsevärt, trots att sommarvärmen ännu inte har börjat. Slaktgrisar efterfrågas även stort i Österrike. Det reducerade utbud som erbjuds f n säljs mycket snabbt.
Trend för tyska marknaden: Det är knappa utbud. Det intrycket får man när man hör marknadsförarnas intensiva ansträngningar för att köpa grisar. Efterfrågan kommer inte att avta. Det vet man, eftersom det är både EM i fotboll och andra folkfester som stundar. De grundläggande utsikterna på marknaden är positiv,

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Förbättra hemsidorna!
I förra veckan hade jag skrivkramp. Men mot slutet av veckan hade vår grisförening sommarmöte och var då förstärkt av hjärntrusten från Ring 65 i Skåne. Det var en inspirerande resa i Södermanland med gårdsbesök och allt vad därtill hör. Inte minst en mycket trevlig grillkväll på Rocklunda gård. Efter detta kom skrivklådan tillbaka.
En sak som jag länge har studerat är de olika slakteriernas hemsidor. Scan och KLS-Ugglarp har fina och aktuella hemsidor medan de övriga slakterierna verkar att sköta sina hemsidor med lillfingret. Aktuella avräkningsprislistor dröjer ibland alltför länge och några slakterier saknar helt dessa noteringar. På några sidor hittar man på förstasidan ofta s k nyheter som ibland är alltför gamla. I något fall ända ifrån 2011. Om slakterierna nu ska hålla sig med hemsidor så är grundkravet att man sköter dessa och håller dem aktuella.
Vidare vill jag uppmana alla aktörer i grisbranschen att hörsamma L-G Lannhards uppmaning att till honom meddela nyheter och inte minst noteringarna bättre än nu. Öppna slakterier på Grisportalen är den bästa reklamen för det egna slakteriet. Då slipper det vara så mycket korridorsnack om vad som händer här och där. Vi ska väl inte ha någon syjunta?

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Är banken animalieproducentens gode vän?
På förekommen anledning blir det lite bankgnäll i kväll.
Varken småföretagare inom den gröna sektorn, anställda, pensionärer eller andra kan vid besök på dagens bankkontor missa de kvadratmeter stora plakat där man uppmanas att lämna alla ens vardagstjänster hos banken i fråga. Lön, pension, kreditkort, internet, e-mail, m m, nämns. Mitt påpekande att alla goda rådgivare betonar att man ska ha flera banker och spela ut dem mot varandra för optimal kundservice, kommenteras sällan.
Vad får jag då som motprestation från banken om den tillåts ta hand om alla mina tillgångar (pengar) gratis? Inget bra svar där heller. Jo. överföring av egna pengar (t ex skatteåterbäring) till annat eget konto gratis i stället för en avgift på 80 eller var det 140 kr!
Flera har tidigare, bl.a i dessa spalter, vittnat om hur ansträngda svinuppfödare vägrats kredit på ganska lösa grunder av den lokala banken som glömt sitt uppdrag att vara smörjmedel i bygdens näringsliv. Mjölkproducenter som behövt lite andrum med räntebetalningar har utan pardon tvingats lämna födelsebygd, släktgård, välskött kobesättning och ett helt livsverk för att uppfylla bankens stelbenta dead line. Inte förvånande att många drömmer oss tillbaka till hemsocknens sparbank där reglerna var mer flexibla och de man kände och litade på fick lån utan att först visa att de var smått förmögna!
Fundamentalister, det må avse mervärden i den svenska maten. invandrade kvinnors klädsel, omsorgen om äldre människor och annat måste lära sig vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Att få in banken i den krets av goda krafter som osjälviskt arbetar för det svenska jordbrukets överlevnad är just nu den mest angelägna uppgiften.
Fundamentalisten tycks ha bitit sig fast vld sådant som skyddsgrind vid grisning för att spara smågrisliv, betesrutiner o dyl. Detta är peanuts i det stora sammanhangen. Den djurskötare som av någon anledning bedömer det nödvändigt att några dygn sätta in en skyddsgrind i en eller flera boxar för att utan krävande merarbete minska risken för onödig spädgrisdöd ska naturligtvis kunna göra detta, och varken djurhälsa, klimat, luftföroreningarna, den biologisk mångfalden eller något annat fint vi alla värnar om försämras om man ge mjölkbonden förtroendet att bestämma var, när och hur hans kor skall beta, Alla som har lite praktisk erfarenhet av uthållig kommersiell djuruppfödning vet att det är så det måste fungera,
Svenska mjölkkor har i alla tider fått beta. Långt före Gustav Vasa och ett enat kungarike med blågul fana. hade man kosläpp på våren, Fast då var det oftast inte kosläpp utan kosläp, påpekar ett barnbarn, eftersom djuren var så svaga efter en lång stallperiod, att de fick släpas ut i svansen.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Guldet blev till sand
Ni känner säkert igen texten från musikalen Kristina från Dufvemåla, när Robert berättar om sitt och Arvids öde under jakten efter guld i Kalifornien. Associationen fick jag, i går på ett antibiotikamöte, när jag lyssnade till en entusiastisk djurhälsoveterinär. Hon berättade att grisbönderna nu inser att man sitter på ett guldägg med friska djur med extremt låg antibiotikaförbrukning. Handeln ropar efter mer svenskt griskött och slakterierna betalar 30 – 40 % mer till svenska grisbönder än vad deras kollegor får betalt i andra EU-länder. Det är dags att erkänna detta!
Budskapet riktas bl a till en skånsk kverulant, från Larsviken, som ryade på Sigill Kvalitetssystems planeringsdag. Men se till att guldet inte blir till sand. Nu har man byggt upp ett fantastiskt förtroende. Och det är inte bara friska djur, som skapat förtroendet, som LRF ofta hävdar. Att svenska grisar har det bättre än grisar i andra länder är en viktig del av förtroendet. Det beror inte bara på duktiga grisbönder, utan också på svenska djurskyddsregler.
Jag vet hur det såg ut innan djurskyddslagstiftningen kom. Att se rader med hundratalet sinsuggor i fixeringsbås, var inte kul, liksom burar för tidigt avvanda smågrisar. Men så kan det väl inte bli om man tar bort svenska djursskyddsregler?
Om Grisföretagarnas stämma röstar ned en motion, som ansåg att organisationen inte ska driva frågan om fixerande av suggor, så finns anledning att känna stor oro. Tondövt, skulle jag vilja säga. Har inte grisproducenterna förstått och accepterat den vetenskapliga utvärderingen av fixerade suggor i pilotförsöket, som förkastat den lösningen för att rädda smågrisar. Detta är en lika viktig symbolfråga från djursskyddsynpunkt, som betet för kor. Varför skulle annars danskarna välja vägen att släppa loss suggorna? Se nu till att guldet inte blir till sand.
Läs Ann-Helen Meyer von Bremens utmärkta blogg www.hungryandangry.se. Ann-Helens och Adam Arnesson analys av LRF, Helena Jonssons, utspel om att LRF ska bli den nya miljörörelsen är dräpande och avslöjande. Man kan inte å ena sidan driva att man ska montera ned det svenska djurskyddet till EUs nivå och låta jordbrukets ökning gå före miljömålen, och å andra sidan tro att man ska bli en miljörörelse, somt skapar trovärdighet och ökad efterfrågan på svenska livsmedel. Någon ska väl ändå köpa den svenska maten i Sverige.
Udden känns direkt riktad mot Naturskyddsföreningen. Är det verkligen klokt? Jag läser med glädje Stina Bergströms (MP) replik till Christofer Fjellner (M) i ATL. Det känns verkligen som MP tagit del av mina vänner konsument – miljö- och djurskyddsorganisationernas inspel till ministrarna. Sedan är det fler än jag som oroas över den nya handelsministerns Ann Lindes fullkomliga ointresse för jordbruket och bristande kunskap om vad jordbruket bidrar med. Precis som Ann-Helen, kan jag ibland sakna Eskil Erlandssons: ”Djuren ska ha det bra”. Undrar om inte Eskil bidrog till att Centerns stämma avslog motionen, som krävde att det svenska beteskravet skulle tas bort.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 23Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 23 v 22 v 21 v 20
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,80 16,80 16,60 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Dalsjöfors 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Skövde Plus ** 75-102,9 16,40 16,00 16,00 16,00
Dahlbergs 76-98,9 16,20 16,20 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,80 15,60 15,60 15,60
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans brist brist
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 23 v 22 v 21
12,40 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 10,00 9,70 9,40
24,96 Nortura 67,1–90,0a nkr 26,61 26,61 26,61
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,28 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
14,02 Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 23 v 22 v 21 v 20 v 19
25 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,21 Tyskland, 56 % 1,53 1,48 1,42 1,42 1,38
- D:o svenska*** - - - - -
31 maj jämförbara**
14,54 Italien - 1,566 1,522 1,477 1,419
14,29 England - 1,539 1,533 1,463 1,403
14,13 Spanien - 1,522 1,464 1,430 1,375
13,45 Frankrike - 1,448 1,416 1,391 1,361
13,30 Danmark - 1,432 1,421 1,393 1,367
13,24 Tyskland - 1,426 1,366 1,366 1,326
12,99 Belgien - 1,359 1,285 1,285 1,248
12,58 Österrike - 1,355 1,294 1,294 1,243
12,52 Holland - 1,348 1,282 1,282 1,253
11,85 Irland - - 1,276 1,238 1,238
12,40 Polen - - - 1,335 1,314
12,05 Tjeckien - - 1,298 1,285 1,259
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
3 juni
27 maj
20 maj
10 maj
Utbud
2610
1170
1495
3097
Sålda
1965
990
4455
3097
Medelpris, euro
1,55
1,55
1,49
1,46
Lägst
1,53
1,52
1,47
1,44
Högst
1,56
1,57
1,51
1,48
Medelpris, skr
14,39
14,35
13,93
13,53

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 23 v 22 v 21 v 20
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 8,50 8,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 23 v 22 v 21
7,44
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,00 6,00 6,00
14,78
Nortura Fri vikta nkr 15,46 15,46 15,46
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
9,47
VEZG 56 %b euro 1,02 1,02 0,98
Galtar
6,20
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,00 5,00 5,00
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 22 v 21 v 20 v 19 v 18 v 17 v 16
Pund
11,99
12,19
12,16
11,73
11,71
11,71
11,65
Dollar 8,32 8,29 8,34 8,13 8,04 8,03 8,12
Euro 9,29 9,26 9,35 9,27 9,24 9,12 9,17
Dansk 1,24 1,24 1,25 1,24 1,24 1,22 1,23
Norsk 0,99 0,99 1,00 0,99 0,99 0,98 0,99
Yen 7,65 7,55 7,56 7,56 7,52 7,43 7,40
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 23 v 22 v 21 v 20
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,80 24,80 24,80 24,45
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22.00 22.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 630 630 630 620
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 580 570 570 570
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan +20 +20 - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 23 v 22 v 22 v 21 v 20
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
282
Basis 7 kg 228 219 219 210 205
477
Basis 30 kg 385 375 375 362 354
288
SPF+Myc 7 kg 233 224 224 215 210
483
SPF+Myc 30 kg 390 380 380 367 359
293
SPF 7 kg 237 228 228 219 214
488
SPF 30 kg 394 384 384 371 363
1340
Økologi 30 kg 1081 1070 1070 1058 1051
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 850 850 850 850 850
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
480
VEZG 28 kg 51,70 51,50 51,80 51,80 51,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.