@-GRIS 15 juli 2016
Senaste uppdatering gjord 16 juli 21,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser
Oförändrat pris v 29 i Tyskland och Danmark
Prishöjningarna i Tyskland och Danmark tar en paus v 29. Det tyska priset fortsätter på nivån 1,66 €, 15,68 skr. Priset vid auktionen på internet sjönk 1 cent till 1,71, 16,15 skr. Tyska priset håller sig således kring svenska nivåer, när det gäller officiella priser. Med officiella och personliga tillägg är svenska givetvis högre. Svenska priserna har fortsatt paus sedan några veckor.
Det börjar spekuleras i vad nästa års kontrakt kommer att hamna på. En del leverantörer spekulerar i att situationen på svenska grismarknaden mycket liknar den 2012 - 2013, där slakterierna tvingades bjuda över varandra för att få leverantörer. Svenskt griskött är efterfrågat och tillgången på leverantörer är begränsad. Tyska grispriset och efterfrågan på slaktgrisar hjälper till att höja prisnivån. Den stora exporten till Kina väntas bestå än ett tag.
Kontraktstecknandet väntas börja på allvar efter semestrarna eller om en månad. Redan uppvaktas leverantörer som ligger med för låga priser. Någon nivå för 2017 har jag inte hört ännu, men klart är att den stiger.
Scan är ute och jagar fler grisar, efter att för endast ett par år sedan sagt upp leverantörer. Rapporter om mellan 18 - 19 kr för extragrisar har nått mitt öra. Men om det priset indikerar något för nästa års kontrakt är en annan sak. En slaktare har sagt att man inte har någon leverantör över 19 kr ännu.
18 kr inkl tillägg är en rimlig gissning för 2017, sa en leverantör som får ca 40 öre över SJV-statistikens medeltal 16,32 v 26. Detta visar även smågrispriser på 760 - 770 kr, om balansnoteringens beräkningar håller.
19 juli släpper HKScan sin halvårsrapport. Då får vi se om Scan stoppat framgången med den stora efterfrågan på svenskt griskött i egna kassan. Officiella priset pekar på det. Men vi vet inget om hur stora tilläggen är i snitt. Skövde redovisade rekordresultat för fjolåret. /LG 160716


Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Redan i midsommarveckan har grillsortimentet sålt mer än under hela fjolåret. I Skara går maskinerna för högtryck. Det kryddade sortimentet har i år fått ny design som verkligen tar för sig i hyllan och den nya looken får väldigt fint mottagande av butikerna liksom konsumenterna, säger Christina Wennerbo, produktchef.
Både våra klassiker, som Flintastek och grillskivor, samt nyheterna går över förväntan. De insatser vi gör i butik med eget material men även gott samarbeten med kunder ger resultat.
Ökning på lamm, lammspett slår för femte året i rad personligt rekord och nyheten Lammracks Fänkål & Örter har sålt slut för säsong vecka 25. Lamm är verkligen hett på grillen. Roligt att se att vi är med och utvecklar lammsegmentet.
- Glädjande är också att våra alspånsrökta nyheter på Slow Cooked redan nu har överträffat våra högt satta försäljningsmål. Dessutom bidrar de med god lönsamhet! Anledningen till de fina resultaten är en serie produkter, baserat på pricksäkra insikter, som motsvarar konsumentens efterfrågan av tidsbesparande samt lättlagade detaljer med god smak och kvalitet och ligger helt rätt i tiden, berättar Christina.
Marknadsläget för gris är oförändrat och produkter som går att grilla går bäst nu. Vissa detaljer såsom revben börjar lagras och frysas in till jul. Noteringen är oförändrad vecka 28.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Försäljningen rullar på. Men trots många semestrande på Västkusten, är det inte lätt att få upp priserna. Det är balans för slaktgrisar, men brist för smågrisar. Priserna är oförändrade.
.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Marknaden är hyfsad, trots svalt väder och att stockholmarna tagit semester. Stockholm är vår viktigaste marknad och där går sålda volymer ner 50 proc under semestrarna. Fabriken i Gävle går någorlunda. Den går bättre därför att den ligger i semesterområdena. Men vi säljer över hela Sverige och grisdetaljerna går bra ändå.
-Detta gör att vi har balans för slaktgrisar, men fortfarande underskott på smågrisar.
-Grispriserna i @-GRIS stämmer inte, i varje fall inte för de stora leverantörerna. Tyska uppgången har hjälpt svenska grispriset bra. Förr betydde tyska priset mycket, men nu när man höjer märks det inte lika mycket. Vi vill ligga på ett grispris, där både leverantörer och köttköparna är nöjda.
-Många leverantörer vill ha ett fast pris, men det är väldigt svårt att sätta priset för slutet av året. Vi måste hålla en balans där även konsumenterna vill köpa. För nöten är det väldigt bra betalt.

Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Grispriserna är oförändrade. Det är balans för slaktgrisar. Vi kommer att behöva fler leverantörer av slaktgrisar i höst och nästa år, eftersom vi har gott om smågrisar.
.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Danish Crown
-

ISN, Tyskland
Små volymer höjer priserna
Priserna på slaktgrisar pekar uppåt i hela Europa. Små volymer bjuds ut pga säsongsmässigt lägre tillväxt och det som bjuds ut säljs snabbt. Sedan Tyskland höjde tre cent följde övriga Europa med i samma takt. Medan sommaren fortfarande är sval i norra Europa, går tillväxten ned pga höga temperaturer i södra länderna.
Trend för tyska marknaden: Trots att köttmarknaden klagar över höjda priser och minskade marginaler, är det den sjunkande utbjudna volymen slaktgrisar som bestämmer priserna. Under den andra halvan av veckan är det stora luckor i marknadsförarnas orderböcker. Priserna väntas utvecklas positivt, med i varje fall oförändrad nivå.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Scan både bäst och sämst
Scans produktutveckling framstår som bäst i branschen med många inovationer och nyheter. Det är inte allt som lyckas. Korvish är ett riktigt bottennapp, medan råkorven är en fullträff. Grillsortimentet innehåller både nytt och äldre märkesvaror. Dessutom har Scan marknadens bästa och snyggaste förpackningar. De flesta varorna lovar gott inför framtiden.
Däremot betalar Scan sämst i branschen för både slaktgrisar och smågrisar. Scans smågrisar i öppna förmedlingen håller ofta sämre klass än motsvarande hos konkurrenterna. Scans urusla behandling av tidigare leverantörer sitter hårt i dessa producenters minne. Det krävs krafttag ifrån Scan för att komma igen. Kanske upptäcker Nihlén och co att det fortfarande finns fina grisar i Mälardalen.
En förklaring till att avräkningspriset är så lågt, t o m under tysk notering kommande vecka, kan vara den dyra produktutvecklingen och kostbar marknadsföring. Dessutom höjer man lönen skapligt till vd Göran Holm. HKScans internationella verksamhet kanske är som i Arla, den drar ner avräkningspriset.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Almedalen med svenska värderingar
Almedalen är en fantastisk företeelse. Den skapar mötesplatser, som aldrig uppstår annars. Själv fick jag av en slump ett konstruktivt möte med en person, som precis som jag, oroar sig över det politiska ointresset för jordbruk och livsmedelsproduktion. Jag har inte lyssnat av alla partiledare, men jag tror inte att jag någonsin hört något om att vi verkligen behöver en svensk livsmedelsstrategi med svenska värderingar. Sven-Erik Bucht, som framträdde på ett otal seminarier, hade det jobbigt eftersom han vägrade att avslöja något om sitt förslag till livsmedelsstrategi.
Och svenska värderingar blev något av ledord för Almedalsveckans politiska inlägg. Att ett gott svenskt djurskydd tillhör en stark svensk värdering, visade sig vid den spontana omröstning som Annika Åhnberg ordnade vid Svensk Dagligvaruhandelns seminarium kring livsmedelsstrategin. En skog av händer i den fullsatta lokalen motsatte sig ett sänkt djurskydd.
På Vi Konsumenters seminarium var Roger Pettersson, World Animal Protection och Åsa Hagelstedt tydliga. Svenskt djurskydd har stor betydelse i det internationella djurskyddsarbetet. Svenskt djurskydd ligger inte i topp internationellt, men det krävs lagstiftning för att skapa trygghet för svenska livsmedel. ”Sänker ni djurskyddet, förlorar ni mig” sa civilministern Ardalan Shekarabi, på Svenskt Kötts seminarium kring offentlig upphandling.
En svensk värdering är också att vi vill att vi sätter en gemensam ribba. Som Gunnar Hökmark skrivit; man ska inte tala om svenska värderingar utan det är vilken lagstiftning som gäller. Det vill säga, att vi vill att politikerna tar sitt ansvar och beslutar om ett bra regelverk som skyddar människors hälsa, miljön och djuren.
Varifrån kommer LRFs marknadsliberala svängning, som säger att vi som konsumenter ska lösa produktionen av hållbara livsmedel. Det är som Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm (och jag) brukar säga: Lägg inte hela ansvaret för hållbar livsmedelsproduktion i konsumenternas knä. Det krävs modiga politiker och ansvarsfulla företag. Men tillsammans kan vi göra mycket.
Axfood har föredömligt tagit fram en egen offensiv livsmedelsstrategi. Här talas om att myndigheterna och näringslivet bättre ska marknadsföra svenska mervärden. Ingenstans finns ett förslag att sänka djurvälfärden, utan man pekar speciellt på värdet av beteskravet. Dags för Stefan Gård, Magnus Oscarsson och Palle Borgström att ta till sig.
Axfoods seminarium var också en bra upplevelse. Scans frukostseminarium kring kött och klimat, var också en höjdare. Man blir ganska trött på LRFs eländesbeskrivning och rop på konkurrens på lika villkor. Läget är annorlunda än 2013.
Scans seminarium var konstruktivt och framåtsyftande. Det var klokt att bjuda in LRF, Centerns och Miljöpartiets Ungdom. Det finns en framtid för svensk livsmedelsproduktion med låg klimatpåverkan.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 29



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 29 v 28 v 27 v 26
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,80 16,80 16,80 16,80
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Dalsjöfors 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Skövde Plus ** 75-102,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Dahlbergs 76-98,9 16,20 16,20 16,20 16,20
HKScan Agri *** 70-99,9 15,80 15,80 15,80 15,80
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans brist brist brist
Dalsjöfors Slakteri
-
- - - -
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 29 v 28 v 27
13,10 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 10,60 10,60 10,40
24,96 Nortura 67,1–90,0a nkr 26,61 26,61 26,61
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,38 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
14,13 Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
14 juli Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,68 Tyskland, 56 % 1,66 1,66 1,63 1,60 1,57
- D:o svenska*** - - - - -
12 juli jämförbara**
16,28 Spanien - 1,740 1,721 1,695 1,657
15,76 Italien - 1,682 1,667 1,629 1,590
15,34 Frankrike - 1,652 1,622 1,590 1,549
13,96 Tyskland - 1,606 1,576 1,546 1,516
14,71 Danmark - 1,582 1,556 1,529 1,529
14,33 England - 1,546 1,515 1,525 1,527
14,27 Österrike - 1,540 1,509 1,479 1,448
14,25 Belgien - 1,532 1,507 1,482 1,445
14,10 Holland - 1,528 1,491 1,491 1,443
13,62 Irland - 1,440 1,440 1,401 1,401
13,85 Polen - - - 1,513 1,465
13,78 Tjeckien - - - 1,506 1,457
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
15 juli
8 juli
21 juni
14 juni
Utbud
2076
2227
3360
3605
Sålda
1691
1837
2920
3605
Medelpris, euro
1,71
1,72
1,64
1,62
Lägst
1,69
1,70
1,62
1,60
Högst
1,74
1,74
1,66
1,63
Medelpris, skr
16,15
16,27
15,43
15,16

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 29 v 28 v 27 v 26
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 29 v 28 v 27
8,06
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,60 6,60 6,40
14,78
Nortura Fri vikta nkr 15,46 15,46 15,46
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
10,67
VEZG 56 %b euro 1,13 1,13 -
Galtar
6,80
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,60 5,60 5,40
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 28 v 27 v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
Pund
11,37
11,07
11,35
12,11
11,85
11,76
11,99
Dollar 8,54 8,53 8,48 8,22 8,20 8,30 8,32
Euro 9,45 9,46 9,41 9,32 9,27 9,36 9,29
Dansk 1,27 1,27 1,26 1,25 1,24 1,25 1,24
Norsk 1,01 1,01 1,00 0,99 1,00 1,00 0,99
Yen 8,20 8,45 8,62 7,87 7,67 7,92 7,65
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 29 v 28 v 27 v 26
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,80 24,80 24,80 24,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22.00 22.00 22.00 22.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 630 630 630 630
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan +20 +20 +20 +20
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
297
Basis 7 kg 242 242 236 234 234
504
Basis 30 kg 408 408 400 393 393
303
SPF+Myc 7 kg 247 247 241 239 239
510
SPF+Myc 30 kg 413 413 405 398 398
308
SPF 7 kg 251 251 245 243 243
515
SPF 30 kg 417 417 409 402 402
1428
Økologi 30 kg 1141 1141 1134 1100 1100
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 850 850 850 850 850
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
524
VEZG 28 kg 55,50 55,00 - - 52,20
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.