@-GRIS 5 augusti 2016
Senaste uppdatering gjord 5 augusti 22,20
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser
Priserna fortsatt stabila i Europa v 32
Det sker inga prisförändringar i varken Tyskland, Danmark eller här i Sverige v 32. Tyska priset är fortsatt stabilt och även danska ligger kvar efter sänkningen förra veckan. I Tyskland steg priset på auktionen över internet idag med 2 cent till 1,73 € och samtliga grisar såldes, vilket är lite ovanligt. Men det beror ju också på vilken limit som satts.
Semestrarna tar slut för en del av oss nordbor och därmed startar köttindustrin upp igen från sin halvfart. Det påverkar efterfrågan. Vi går nu mot en förändring av sortimentet som säljs, som slår igenom helt när skolorna börjar. Men grillsortimentet går fortfarande bra, vilket påpekas både från Skövde och Ginsten. /LG 160805


Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
-


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det går fortfarande bra att sälja, även om vi märker att det börjar ta emot lite i slutet av semestrarna. Badgästerna är kvar på stränderna, men vi förbereder oss på att ställa om sortimentet när storhushåll och skolor börjar. -Priserna är oförändrade och det är balans i slakten och brist på smågrisar.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Veckan har varit mycket lik föregående och med fortsatt bra volymer. Priserna är oförändrade.


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Vi får fram produkter och vi säljer dem. Det märks ännu inte något av hösten, då det rullar på med grillsortimentet. Men det är lite mindre med grisar på marknaden, men marknaden för svenskt griskött är stark, Vi hoppas det håller i sig med efterfrågan.
-Nötköttet går ner i pris, men det har legat väldigt högt.
-Eftersom jag har semester har jag inte koll på balansen för slakten, men det är brist på smågrisar.

Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Det är oförändrade priser v 32.
.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Danish Crown
Efter en vår och tidig sommar med hektisk aktivitet och stigande priser på den europeiska marknaden för färskt griskött, blir det nu en andpaus.
-Det härskar en mycket lugn stämning, med god balans mellan utbud och efterfrågan. Italienarna är nu också på semester och avsättningen därför lägre. Samtidigt börjar norra Europa komma tillbaka efter semestrarna och då ska fabrikerna ha lagren uppfyllda igen, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
-Försäljningen till länder utanför Europa är likaså stabil, med jämn avsättning till både Kina och Japan.
-Man frestas till att säga "inget nytt från varken öst- eller västfronten" och detta är faktiskt ganska typiskt för denna tiden på året.

ISN, Tyskland
Bra efterfrågan på slaktgrisar
Den här veckan är priserna i stort sett oförändrade och marknaden balanserad i hela Europa. Priserna ligger stadigt på den nivå som uppnåtts. Det är små variationer. Tyskland har oförändrat pris, liksom Belgien, Holland, Frankrike och Österrike. Höjningen så här års av priserna i Spanien är normalt för årstiden, men har den här veckan stannat av. Spanien fortsätter på 1,75 € per kg och ligger högst av de fem länderna med flest grisar i EU.
Efterfrågan hos en del slakterier överstiger tillgången på slaktgrisar, vilket är en av orsakerna till prisbilden. Men det handlar också om förhandlingar med kinesiska importörer av kött från Europa. Danska priset, som påverkas starkt av exporten, gick ned något.
Trend för tyska marknaden: Det är god stämning i Europas handel med slaktgrisar. Försäljningen går ovanligt smidigt. Efterfrågan på grisar är livlig. Enligt marknadens aktörer finns det inga tecken f n på minskad slakt. Det återstår att se av de diskussioner som hålls under närmaste dagarna om det blir möjlighet till en måttlig prisökning.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Svansbitningar och ansvar
Ett antal kollegor har ringt mig med anledning av förekomst av svansbitningar och följderna av detta vid våra slakterier. Det är välbekant att besiktningsveterinärerna vid våra slakterier är noggrannare vid sina kontroller än förr. Det är många av veterinärerna som är övernitiska och kanske hade dessa betong i sandlådan som barn. Anmärkningarna från dessa veterinärer kan dessutom resultera i allvarliga efterräkningar såsom ytterst åtal för leverantören.
Svansbitningarna kan uppkomma antigen i smågrisbesättningen eller i slaktsvinsbesättningen. Hos den integrerade besättningen så är ansvarsbiten helt klar, den ligger hos leverantören i denna besättning. Däremot vid inköpta smågrisar kan förhållandet vara annorlunda. Har bitningarna uppstått i smågrisbesättningen eller i slaktsvinsbesättningen?
Vad göra? Om du ser att du har en större andel, säg mer än 10 %, av de köpta smågrisarna som är bitna så gör en reklamation så snabbt som möjligt och skriv gärna på leveranssedeln av smågrisarna. Vidare skall du tala med din besättningsveterinär som vid sitt ordinarie besök registrerar detta i ”Rapport om grishälsokontroll”. En vanlig skrivning är ”Ingen misstanke om svanskupering föreligger”. Kopia på denna rapport skickar du med då du levererar aktuella slaktgrisar.
Det är utomordentligt viktigt att ansvaret för svansbitningarna hamnar där de hör hemma. Gård & Djurhälsan har mycket att ta i vad gäller svansbitningar och orsak och ansvar. Fokusera på detta än det nya hälsoprogrammet där företagets veterinärer tydligen ser hjärnspöken.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Dessa bedrövliga djurtransporter – Vad gör Kommissionen?
Så får vi se det igen. Vidriga oacceptabla förhållanden med överhettade bilar, döende djur, brist på rasplatser, vatten och tillsyn. Att jobba med djurtransporter, som jag gjorde under många år i Sverige och i EU, känns som en hopplös fråga. Är det sant som Johan Beck-Friis sa i TV, att Kommissionen stimulerat export av levande djur till Turkiet, så är det upprörande. När djurtransporter blir ett offentligt djursskyddsproblem, brukar Kommissionen säga att man avskaffat exportbidraget för levande djur och att man därmed inte stimulerar till export av levande djur. Är detta ett sätt att minska ett överskott av nötkött i EU? Här borde media verkligen borra i frågan.
Visst är det pengar och krav på låga livsmedelspriser, som driver mot intensiv djurhållning och avarter kring handel med levande djur. Men att lägga över ansvaret på svenska konsumenter, som LRF gjorde i TV-inslaget i måndags är inte acceptabelt. Det verkar ha blivit ett mantra som LRF framför i alla sammanhang i linje med sin strategi kring livsmedelstrategin. Djurtransporter är väl verkligen ett exempel på ett djurskyddsområde, där vi måste ha gemensamt regelverk, kontroll av regelverken och tuffa sanktioner. Att låta marknaden lösa detta är oacceptabelt. Svenska konsumenter väljer i stor omfattning svenskt kött, och vi kan knappast lastas för att aktörer i många EU-länder skickar djur till Turkiet utan någon som helst kontroll.
Hur ser det ut i Sverige? Vi har en maxtid för transport till slakt på 8 timmar, men djur som inte går direkt till slakt får transporteras mycket längre tid, även om det kräver foder och vatten. 8-timmars regeln har ifrågasatts från producenthåll och även LRF. Ett skäl har bl a varit problem med för få slakterier i Norrland. Att ta bort tidsgränsen 8 timmar har också drivits av chefredaktören för Jordbruksaktuellt. I början av seklet var svensk kalvexport till Holland ett kritiserat problem. LRF (undertecknad) tillsammans med bl a Slakteriförbundet och Djurens Rätt medverkade till att mejeriföreningarna tog ett ansvar och införde kvalitetskrav på att kalvar inte skulle exporteras. I dagsläget med brist kalv för nötköttsuppfödning är detta inget problem. I media har jag läst att det inte exporteras nötkreatur från Sverige till Turkiet. Men för några år sedan exporterades dräktiga kvigor till länder i mellersta östern. Det var en god affär och svenska kvigor var efterfrågade. Det fanns kritik och uppmärksamhet i media. Vad händer med djuren i importländerna? 2009 fastställde LRF en policy, som angav att vid export och utförsel av levande djur ska säkerställas att djur bedövas före slakt och annan avlivning. Exportbidrag för levande djur bör avskaffas då dessa stimulerar långa djurtransporter. Jag hoppas detta fortfarande är LRFs uppfattning.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 32



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 32 v 31 v 30 v 29
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,80 16,80 16,80 16,80
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Dalsjöfors 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Skövde Plus ** 75-102,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Dahlbergs 76-98,9 16,20 16,20 16,20 16,20
HKScan Agri *** 70-99,9 15,80 15,80 15,80 15,80
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
- - - -
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 32 v 31 v 30
13,31 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 10,40 10,40 10,60
24,96 Nortura 67,1–85,0a nkr 25,54 25,54 26,61
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,64 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
14,40 Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 32 v 31 v 30 v 29 v 28
23 aug Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,81 Tyskland, 56 % 1,66 1,66 1,66 1,66 1,66
- D:o svenska*** - - - - -
2 aug jämförbara**
17,86 Italien - 1,875 1,803 1,743 1,682
16,67 Spanien - 1,750 1,750 1,749 1,740
15,81 Frankrike - 1,659 1,660 1,659 1,652
15,30 Tyskland - 1,606 1,606 1,606 1,606
14,82 Danmark - 1,556 1,583 1,583 1,582
15,09 England - 1,584 1,578 1,594 1,546
14,67 Österrike - 1,540 1,540 1,540 1,540
14,59 Belgien - 1,532 1,532 1,532 1,532
14,39 Holland - 1,509 1,509 1,509 1,528
13,72 Irland - - 1,440 1,440 1,440
15,03 Polen - - - 1,578 1,569
15,12 Tjeckien - - - 1,587 1,555
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
5 aug
26 juli
22 juli
15 juli
Utbud
2425
2040
2560
2076
Sålda
2425
1730
2010
1691
Medelpris, euro
1,73
1,71
1,71
1,71
Lägst
1,71
1,70
1,70
1,69
Högst
1,74
1,73
1,72
1,74
Medelpris, skr
16,48
16,31
16,19
16,15

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 32 v 31 v 30 v 29
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 32 v 31 v 30
8,44
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,60 6,60 6,60
14,78
Nortura Fri vikta nkr 14,93 14,93 15,46
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
10,76
VEZG 56 %b euro 1,13 1,13 1,13
Galtar
7,16
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,60 5,60 5,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 31 v 30 v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
Pund
11,38
11,37
11,35
11,37
11,07
11,35
12,11
Dollar 8,55 8,62 8,58 8,54 8,53 8,48 8,22
Euro 9,53 9,54 9,47 9,45 9,46 9,41 9,32
Dansk 1,28 1,28 1,27 1,27 1,27 1,26 1,25
Norsk 1,01 1,01 1,01 1,01 1,01 1,00 0,99
Yen 8,42 8,22 8,02 8,20 8,45 8,62 7,87
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 32 v 31 v 30 v 29
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,80 24,80 24,80 24,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22.00 22.00 22.00 22.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 630 630 630 630
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan +20 +20 +20 +20
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 32 v 31 v 30 v 29 v 28
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
302
Basis 7 kg 236 236 242 242 242
510
Basis 30 kg 399 399 408 408 408
308
SPF+Myc 7 kg 241 241 247 247 247
517
SPF+Myc 30 kg 404 404 413 413 413
313
SPF 7 kg 245 245 251 251 251
519
SPF 30 kg 408 408 417 417 417
1454
Økologi 30 kg 1136 1136 1141 1141 1141
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 870 870 870 850 850
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
528
VEZG 28 kg 55,50 55,50 55,50 55,50 55,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.