@-GRIS 10 september 2016
Senaste uppdatering gjord 13 september 16,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser
Priset i Tyskland upp 1 cent och Sverige 0 v 37
Äntligen steg priset i Tyskland, men endast med 1 cent. Grisproducenterna har länge väntat på höjningar, helt berättigat, med tanke på marknadens situation. Men läget är precis som i Sverige att slakterierna styr, men givetvis ledda av köttköparna. Det är som om handlarna inte vill trycka om sina många prisskyltar med i Sverige 39.90 och 49,90. Grisköttet ska fortsätta vara lockvara.
Slakterierna borde göra rekordvinster i år, när svenska köttet verkligen varit värt mer än sitt pris, med tanke på det mervärde konsumenterna ger svenskt griskött. En del slakterier gör vinster också, men alla säger att det inte går att ta ut mera av marknaden.
-Kanske kan vi få ut något mer kvartal 4, sa Tommy Ögren förra veckan.
Det är ett moment 22. Handeln säger att man vill ha mer svenskt griskött, men grisproducenterna vill inte, eller rättare sagt får inte bygga, därför att bankerna säger nej. De har inte hunnit knäppa tredje paret hängslen ännu.
Men i andra länder får man bygga och man bygger. Det rapporteras t ex från Spanien att man bygger för glatta livet. Så importkött kommer det att finnas, men det är ju inte det handlarna säger att de vill ha.
Det gäller nu att kampanjen Från Sverige jobbar för fullt och inte släpper av på takten. Handeln lurar i vassen med tanken att få plocka bort de blågula lapparna. För handeln gäller endast att sälja. Tyskt, spanskt eller svenskt spelar ingen roll. Det är marginalerna man lever på.
Danska suggorna går upp 30 øre. Kanske ett jultecken? /LG 160913

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Relativt svag efterfrågan just nu på fläskprodukter. Priset oförändrat v 37.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Priserna är oförändrade. Tyvärr får vi inte ut högre priser av marknaden, så det räcker till prisökning. Hela branschen är rädda för högre priser och därmed risk för ökad import. Marknaden är fortsatt god, men det märks att grillsäsongen är på väg att ta slut.
-Det har varit en bra grillsäsong i år. Vädret har varit bra och det har varit full rulle på allt i sortimentet.
-Det är nu balans för smågrisarna. Det är balans i slakten.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Det har inte hänt något på grismarknaden den här veckan. Allt är som föregående vecka och priserna är oförändrade.
.

Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Grispriserna är oförändrade v 37.
.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Danish Crown
Förnuftig efterfrågan på en lugn marknad
Stämningen på den europeiska marknaden för färskt griskött är fortsatt ganska lugn. Fabrikerna för förädling har nu fått lina lager fyllda, men det är en förnuftig efterfrågan ändå på marknaden.
-Just nu ser utbudet av kött vara på väg att stiga. Det betyder att vi börjar möte mer och mer motstånd på marknaden. säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exsportavdeling.
-Den ökade pressen drabbar primärt skinka, framändar och bog, medan det är fin efterfrågan på karré just nu, när säsongen i princip är på väg att avslutas.
-Det syns ingen klart trend på marknaden nu, men vi är på väg in på hösten och därför är det helt naturligt att vi ser att efterfrågan på detaljer skiftar, säger Søren Tinggaard.

ISN, Tyskland
Marknaden är balanserad
Marknaden har fungerat smidigt den gångna veckan, i alla länder, och det är optimistiska toner. För nionde veckan i rad står tyska priset över 1,61 €korrigerad vikt, och Tyskland har plats tre bland de fem största grisländerna. Inte heller i övriga länder har priset stigit, mer än i några undantag, trots det positiva läget.
I Frankrike blev det något bättre fart på marknaden när semestrarna tog slug. Slaktgrisar efterfrågas, vilket gör att priset stiger något. Men utbjudna volymer räcker till efterfrågan, säger en marknadsaktör. Danska priset steg 2,8 cent och avståndet till det tyska priset minskades. För ungefär fem veckor sedan sänkte Danish Crown priset med samma belopp.
Spanska marknaden kännetecknas av att utbudet ökar. Grisarnas tillväxt förbättras igen, men ökningen beror även på att nybyggda besättningar börjar leverera. Inte heller exporten fungerar riktigt bra. Marknadsintressenter säger att konkurrensen med USA och Canada är aggressiv. Det positiva är dock att kineserna börjar visa ökat köpintresse i Spanien igen. Summan är att priset blev oförändrat denna gångna vecka.
Trend på tyska marknaden: Hemmamarknaden fortsätter vara livlig. Slaktade volymer säljs snabbt på en allt livligare köttmarknad.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Grisgeneralen gör skillnad
Under mina snart 5 år, 260 inlägg och 50 000 besök på min blogg har jag blivit åthutad att inte skriva kritiska inlägg om företeelser och personer inom vår näring. Det är smickrande att jag får sådan uppmärksamhet. Vi har ju yttrandefrihet enligt svensk grundlag, vilket tydligen inte accepteras av alla mina läsare.
Då jag talar med mina läsare så tycker några av grisföretagarna att jag vid något tillfälle varit väl tuff, men de flesta tycker att jag absolut inte ska sluta blogga. Människor och sammanslutningar i några företag ser helst att jag lägger ned bloggen och har även hotat mig. Jämför jag med hur en del andra medier behandlar människor och företag, så är mina ord närmast att se som en smekning.
Det är viktigt att vi grisföretagare håller ihop och bekämpar de ”gammeldags slaktarfasonerna”. Dvs att slaktarna gör som de vill med sina leverantörer utan att förändra och utveckla sina egna slakterier mot bättre betalningsförmåga. I stället kan det sluta med att slaktare säger upp leveransavtal med ”olydiga” leverantörer.
Sommarvädret fortsätter

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

En livsmedelsstrategi värt namnet
Föreningen Vi Konsumenter har nominerat debattörerna och författarna Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen till Sveriges Konsumenters konsumentpris Blåslampan. Det beror på deras angelägna och insiktsfulla debatt kring hållbar matproduktion och speciellt i samband med att regeringen ska lägga fram förslag om en nationell livsmedelsstrategi. Ett viktigt budskap är att många aktörer gör det bekvämt för sig med att hänvisa till konsumentmakten. Genom att hänvisa till att det är konsumenterna som ska avgöra hur maten ska produceras, så fråntar sig politikerna sitt ansvar att besluta om regelverk som skyddar människorna, djuren och miljön. Det är också budskapet om konsumentmakten, som LRF och Livsmedelsföretagen skickar till regeringen. Konsument – miljö och djurskyddsorganisationerna å sin sida pekar just på att politikerna måste ta sitt ansvar för att skydda planeten, ekosystemen, konsumenterna och djuren. Är konsumenternas/medborgarnas stöd inte viktigare för ansvarsfulla politiker än att vissa högljudda bönder ropar efter konkurrens på lika villkor? Jag vet att det finns många bönder som tycker att svenska djurskyddsregler i stort sett är OK, om bara kontrollen fungerar bättre. Och det är just svenskt djurskydd, som är det starkaste mervärdet för mjölk, ost, kött, kyckling och ägg.
I torsdagens Svenska Dagbladet uppmanar Ann-Helen och Gunnar till att bejaka det nya matupproret. Säga vad man vill om förra landsbygdsminister Eskil Erlandssons, Matlandet Sverige, men satsningar inom ramen för Matlandet ökade intresset för mat och stimulerade det som nämns i artikeln d v s gårdsmejerier, slakterier och gårdsbutiker och regionala specialiteter. Miljöstyrningsrådet fick också medel för att driva frågorna kring offentlig upphandling av mat. Däremot la Eskil Erlandssons allianskollega Stefan Attefall ner Miljöstyrningsrådet, vilket jag inte förlåter KD.
I tisdags samlade med kort varsel näringsdepartementet äntligen sin s k dialoggrupp. Alla ställde upp. Budskapet från statssekreterare Elisabeth Backteman var att man sliter med frågan kring livsmedelsstrategin. Uppfattningen blev att man ännu inte är riktigt överens med Alliansen. Men hur står det till inom regeringskansliet? Bara nu inte Bucht tröttnar. Han som är van vid raka rör och snabba beslut från Haparanda. Nu har man tillsatt en ledare för handlingsprogrammet. Jag hoppas det inte bara blir fokus på produktion och FoU från Peter Larsson. Han har jobbat med företagsutveckling på Gotland. Gotland lär ha en bra regional livsmedelsstrategi på gång!

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 37Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 37 v 36 v 35 v 34
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,80 16,80 16,80 16,80
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Dalsjöfors 75-99,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Skövde Plus ** 75-102,9 16,40 16,40 16,40 16,40
Dahlbergs 76-98,9 16,20 16,20 16,20 16,20
HKScan Agri *** 70-99,9 15,80 15,80 15,80 15,80
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans brist
Dalsjöfors Slakteri
-
- - - -
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 37 v 36 v 35
13,56 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 10,60 10,60 10,40
26,05 Nortura 67,1–85,0a nkr 25,54 25,54 25,54
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,64 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
14,40 Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 37 v 36 v 35 v 34 v 33
9 sep Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,88 Tyskland, 56 % 1,67 1,66 1,66 1,66 1,66
- D:o svenska*** - - - - -
6 sep jämförbara**
18,70 Italien - 1,967 1,977 1,958 1,927
16,60 Spanien - 1,746 1,747 1,750 1,750
16,07 England - 1,690 1,655 1,612 1,610
15,99 Frankrike - 1,682 1,672 1,664 1,663
15,27 Tyskland - 1,606 1,606 1,606 1,606
15,05 Danmark - 1,583 1,555 1,555 1,556
14,64 Österrike - 1,540 1,540 1,540 1,540
14,56 Belgien - 1,532 1,532 1,532 1,532
14,23 Irland - 1,497 1,497 1,497 1,440
14,17 Holland - 1,491 1,491 1,491 1,491
15,13 Polen - - - 1,580 1,591
14,85 Tjeckien - - 1,562 1,568 1,573
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
6 sep
30 aug
26 aug
19 aug
Utbud
2457
3105
2116
2343
Sålda
2457
2495
1700
2343
Medelpris, euro
1,72
1,72
1,72
1,72
Lägst
1,69
1,69
1,70
1,68
Högst
1,74
1,72
1,73
1,73
Medelpris, skr
16,35
16,34
16,34
16,34

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 37 v 36 v 35 v 34
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 37 v 36 v 34
9,27
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,30 7,00 6,80
15,22
Nortura Fri vikta nkr 14,93 14,93 14,93
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
11,60
VEZG 56 %b euro 1,22 1,22 1,19
Galtar
8,00
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,30 6,00 5,80
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 36 v 35 v 33 v 32 v 31 v 30 v 29
Pund
11,29
11,26
10,97
11,01
11,38
11,37
11,35
Dollar 8,43 8,57 8,40 8,47 8,55 8,62 8,58
Euro 9,51 9,55 9,50 9,45 9,53 9,54 9,47
Dansk 1,27 1,28 1,27 1,27 1,28 1,28 1,27
Norsk 1,03 1,02 1,02 1,02 1,01 1,01 1,01
Yen 8,25 8,30 8,39 8,35 8,42 8,22 8,02
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 37 v 36 v 35 v 34
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,80 24,80 24,80 24,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22.00 22.00 22.00 22.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 630 630 630 630
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan +20 +20 +20 +20
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 37 v 36 v 35 v 34 v 33
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
308
Basis 7 kg 241 241 236 235 236
520
Basis 30 kg 407 407 399 399 399
314
SPF+Myc 7 kg 246 246 241 240 241
527
SPF+Myc 30 kg 412 412 404 404 404
320
SPF 7 kg 250 250 245 244 245
532
SPF 30 kg 416 416 408 408 408
1391
Økologi 30 kg 1087 1087 1080 1097 1118
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
867
25-kilos Helsegris 850 850 870 870 870
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
527
VEZG 28 kg 55,50 55,50 55,50 55,50 55,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.