@-GRIS 2 december 2016
Senaste uppdatering gjord 2 december 23,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser
Fortsatta höjningar i Tyskland och Danmark
Tyskland och Danmark fortsätter höja grispriserna, liksom de flesta länder i Europa. Tyskland med 3 cent, Danmark med 20 øre. I Tyskland har grispriset gått upp med 7 cent, nästan 70 öre på tre veckor och det saknades i slutet av veckan grisar för att täcka efterfrågan, samtidigt som man beräknade färre anmälningar till slakt. Det kan således bli fler höjningar.
I fjol så här års var tyska priset 1,25 € och 2014 var priset 1,40 €. Priset är således högre i år inför julen, men lägre än det var tidigare i år.
Nästa år väntas priset stiga ännu mer. De tecknade leveransavtalen tyder på detta. Tilläggen är högre. Hur mycket vet jag inte, men rapportera gärna in vad du fått, så jag får en indikation på nivån.
Tommy Ögren, Skövde Slakteri, sa idag att det nog blir ett tufft år för förädlingen, så det gäller att både få upp priserna köttkunderna betalar och vända på företagets slantar. Till slut är det dock veckopriserna som bestämmer.
Skövde Slakteri höjde priset förra veckan med 20 öre, liksom KLS Ugglarps och Dalsjöfors. Nu väntar vi på Scan och Dahlbergs. Ginsten inledde höjningsrundan redan v 40.
De bättre priserna även i Danmark märktes vid Agromek. Det var god optimism bland grisfolket. Kampanjer av olika slag hjälper till. Mångrisen, välfärdsgrisen och annat som ska få danskarna att producera mer märks i debatten. Agromek lockade 41600 besökare, ca 5000 färre än förra utställningen, men som sagt mer köpsugna.
Man tittar alltid om det går att se trender vid utställningar. En helt klar trend är robotisering och framför allt just nu i växtodlingen. Flera både företag och forskare utvecklar små självgående redskap som kan göra mängder av jobb. Per Frankelius, Linköpings universitet, kallade det vid Elmia fjärde lantbruksrevolutionen och liknade det vid förändringar som när bönderna slutade bli normader eller när mekaniseringen började med skära och lie.
Det ser ut som om sista puzzelbitarna håller på att falla på plats för fältrobotarna. Det finns redan tillräckligt mycket som fältroboten kan göra, så att det blir en kommersiellt gångbar produkt.
Sista puzzelbiten är att få maskinen godkänd så den kan vandra omkring på fältet dag och natt utan övervakning. Vi har redan robotgräsklippare, självstyrande bilar är under utveckling och t o m långtradare. Sensorer av olika slag hör till robotiseringen och det är kameror, bildanalys och styrprogram som är centrala för utvecklingen. Jordarten analyseras vid markbearbetning och sensorn talar om för roboten hur mycket jorden ska bearbetas. Ogräsen tas bort med radhacka eller eld och vid andra, tredje hackningen kan nästa års gröda sås. Bladanalys känner vi redan väl till, som styr gödslingen.
En trend i trenden är att många standardkomponenter används. Billiga kameror och datorer används, t ex Ipad. Väderstad fick innovationspris för sin utsädesräknare (som styrs och manövereras med Ipad och som gör att vridprov med såmaskinen är ett minne blott.
3D videokameror som kan skruvas i en vanlig lamphållare kan användas till övervakning i grisningsstallar och varna om något går snett. Vid behov kan man "gå in" i stallet och se t ex grisningar i 3D via sin smartphone.
Morgondagens elever får kravet att ha mobil med sig i skolan för att göra skoluppgifterna, till skillnad mot idag när mobiler inte är önskvärda. Seges utvecklar program för mobilanvändning i lantbruksskolorna.
Ett nytt desinfektionsmedel är på gång som kan användas på levande djur och människor och stoppa MRSA och kanske även blir tillåtet i foder. Det utvecklas bl a för att ersätta sprit som rengöringsmedel inom sjukvården. /LG 161202

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Full fart på all produktion av julskinka, prinskorv till jul! Vi följer våra planer och ser fram emot en bra julförsäljning! Tack för att du håller din anmälan uppdaterad! Notering oförändrad vecka 49.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit en bra vecka för försäljningen. Den rullar på bra nu.
-Vi har gått ner i vikterna, så det är mycket slakt. Vi har några slaktgrisar överstående, dom vi inte hunnit med.
-Priserna är oförändrade och det är balans för smågrisar.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: .-


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Vi höjde slaktgrisarna 20 öre i måndags, vilket jag ber om ursäkt för att jag missade att berätta när du ringde i fredags. Jag är inte på kontoret så mycket nu när det är hög tid för att teckna avtal med leverantörerna. Jag är ute på gårdar varje dag.
-Hur mycket vi får höja grispriset med 2017, vill jag inte berätta. Jag har inte räknat igenom vad det blir, men det är kraftiga ökningar. Vi har ju sekretess om avtalen och då kan jag ju inte berätta det själv. Så mycket kan jag säga att det blir tufft för förädlingen nästa år. Vi måste få ut mer av våra kunder och hålla hårt i slantarna för att betala råvaran.
-Vi jobbar nästan dygnet runt nu i förädlingen för att hinna med beställningarna. Allt säljs bra, utom karrén som är lite svårsåld. Det som är billigast nu är fläsktvåan och benfri kotlettrad.
-Det som är oroande är att det t o m är överskott på fläsktvåa när det är tider för prinskorv. Å andra sidan vet vi ju att andelen importkött traditionellt är stor i prinskorv.
-Vi tar ut övertid varje dag och jobbar även lördagar och söndagar. -Trenden fortsätter med allt mindre skinkor. Förr styckades två skinkor per gris. Sedan blev det fyra och fler. Orsaken är alla ensamhushåll och färre stora släktfester över julen. Det är tråkigt, men vi får gilla läget.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -Priserna är oförändrade v 49. Vi har balans för smågrisarna, men ett mindre antal slaktgrisar överstående.

.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Marknaden är bra, allt går åt. Kotletterna går dock trögt, men det är normalt så här års. I januari går de åt som kassler.
-Det färre antal helgdagar vid jul och nyår gör det lättare att planera arbetet i produktionen, men det är osäkerhet om konsumtionen går upp eller ner. Färre svenskar kan väntas åka utomlands när det inte är så många helgdagar.
-Trenden är fler skinkor av grisen. Förr var det endast två och konsumenterna efterfrågade 4 - 5-kilosskinkor. Nu vill man ha 2 - 3,5-kilos och trenden är allt mindre skinkor. Vi skär ofta ut 6 skinkor per gris. Det finns många varianter på att skära skinka.
-Jag har inte räknat på köttpriserna nästa år, men jag tror att de blir högre. Vi arbetar med 4-veckorsperioder och talar om för kunderna två veckor före ändringar. Men det tar tid att få ändringar att slå igenom.


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Danish Crown
Julförsäljningen till industrin för förädling i Europa är nu i full gång och det ger grogrund för prishöjningar.
-Det är generellt sett god efterfrågan just nu. Förädlingen köper in för julhandeln och när de rycker, så handlar det i mycket hög grad om att kunna leverera de rätta produkterna och på avtalad tidpunkt, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
-Säljet av framändar, bog och bröstfläsk går riktigt bra för ögonblicket. Efterfrågan på kotlett är stigande, medan skinkorna haltar en smula.
-På både kotlett och skinka märker vi en viss konkurrens från speciellt de spanska slakterierna, som slaktar riktigt mycket nu när temperaturen är lägre och grisarna därför växer markant snabbare. Samtidigt kommer efterfrågan på speciellt kotletterna normalt senare än på de delar av grisen som industrin typisk efterfrågar, säger Søren Tinggaard.
Exporten till länder utanför Europa är fortsatt på en tillfredsställande nivå, med stabil avsättning till både Japan och Kina.

ISN, Tyskland
Grisar efterfrågade i EU, prisbarometern fortfarande uppåt
Det är fortsatt positiv stämning för slaktgrisar i EU och priserna stiger i de flesta länder. Priserna i hela Europa stiger i ungefär samma omfattning som i Tyskland, nämligen med ca 2 cent.
Generellt är efterfrågan god överallt i Europa. De tyska slaktbanden går med full kapacitet för att få tillräckliga volymer till julen.
Från Spanien, Frankrike och Irland meddelas oförändrade priser. Med senaste höjningen ligger Danmark nu för andra veckan i rad på 1,56 € högst bland de fem länderna med flest grisar. Tyskland ligger på samma nivå som Spanien. Frankrike blev således flyttat till efter Tyskland.
Trend för tyska marknaden: Efterfrågan fortsätter vara livlig även inför helgen. Från vissa regioner rapporteras att efterfrågan inte kan täckas helt. Dessutom tror man att utbudet av grisar faller. Den närmaste tiden ser positiv ut.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Swedbank flirtar
Sent skall syndaren vakna! Det har kommit signaler om att Swedbank ser positivt på grisnäringen. Kontakter tas mellan Swedbank centralt och Köttföretagen med Hans Agné och Tommy Ögren som förkläde. Tommys kunskaper om primärproduktionen är begränsad, men som förhandlare kanske han har något att ge. Nu gäller det att det blir mycket verkstad och inte bara snack. Slakterierna måste ta ett ökat ansvar i de nya investeringarna. Kommer man att göra det? Det finns fortfarande många grisföretagare som har ”gamla sår” i form av kapitalunderskott och kraftigt eftersatt underhåll som behöver kapitaltillskott till befintlig produktion. Vilken support kan dessa företag få innan dessa planerar utbyggnader?
Det vi får hoppas är att satsningen med Swedbank smittar av sig på andra banker. SEB satsar ökat på lantbruk och med Joakim Larsson, tidigare inom grisbranschen, finns en ny möjlighet. LF.bank verkar fortfarande livrädda och norr om Mälaren är man helt kass med synnerligen inkompetenta lantbrukssakkunniga.
Hoppas att det äntligen kan komma något gott ur detta initiativ.
Lycka till!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Svenskt och djurvälfärd i topp
Livsmedelsföretagens studie (företag och konsumenter) visar att det är svenskt som gäller. KFs i torsdags presenterade konsumentstudie visar att ursprung är jätteviktigt. Men viktigare än så, är att konsumenterna sätter djurvälfärd som högsta prioritet när man väljer livsmedel. På andra plats kommer att bönderna får betalt. Konsumentstudien presenterades när KF ordnade ett livsmedelsseminarium i riksdagen tillsammans med Åsa Westlund (S) och Per Åsling ( C ). KF har tagit på sig att kartlägga marknaden för svenska livsmedel.
Nu gäller det att svenskt kött, svenska ägg och svenska mejeriprodukter motsvarar konsumenternas krav på ett gott djurskydd. Och det måste gälla allt svenskt – eller hur? Märkningen ”Från Sverige” kan inte bara representera ursprung utan också för konsumenterna viktiga värden. Jag vill ha rakare svar av Anders Holmestig, LRF, som delägare av Svenskmärkning AB. Det duger inte att skylla på marknadsekonomi eller röda och blå oceaner.
Politikerna måste ta sitt ansvar för en gemensam lagstiftning. Så här sa Helena Röcklinsberg, SLUs djuretiker förra måndagen på djurskyddskonferensen ”Det finns goda skäl att eftersträva en djurskyddslagstiftning som sätter en miniminivå som motsvarar de förväntningar medborgare har på gott djurskydd – där de inte behöver ta ansvar i varje val i butiken, utan att djur de facto behandlas som kännande varelser med individualitet och lust att leva väl”. Gunnar Rundgren säger i sin bok Den stora ätstörningen: LRFs ofta upprepade krav på det svenska lantbruket ska ha samma regler som sina konkurrenter leder till en kapplöpning mot botten”. Det är knappast något som svenska bönder skulle tjäna på. Gunnar citerar ofta expertrapporten från Nordiska Rådet 2013 om 10 myter om hållbar konsumtion, som jag också läst. Man ifrågasätter den förhärskande tron att hållbar konsumtion är lösningen på våra miljöproblem. Staten behöver leda omvandlingen till ett hållbart samhälle genom att skapa de strukturer och regleringar som gör en hållbar livsstil till det normala. Att betona grön konsumtion och grön ekonomi grundar sig på en ” falsk optimistisk åsikt att tekniska lösningar kommer att vara tillräckligt för att nå hållbarhet”. Det är något som såväl Sven-Erik Bucht och Per Bolund med ansvar för livsmedelsstrategin respektive strategin för hållbar konsumtion bör ta till sig.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 49Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 49 v 48 v 47 v 46
Ginsten Slakteri 70-92 17,00 17,00 17,00 17,00
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 16,60 16,60 16,40 16,40
Dalsjöfors 70-99,9 16,60 16,60 16,40 16,40
Skövde Plus ** 73-102,9 16,60 16,60 16,40 16,40
Dahlbergs 76-98,9 16,20 16,20 16,20 16,20
HKScan Agri *** 70-99,9 15,80 15,80 15,80 15,80
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 49 v 48 v 47
13,88 Danish Crown 68,0–90,9 dkr 10,60 10,40 10,20
28,18 Nortura 67,1–85,0a nkr 26,34 26,34 26,34
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
? Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
30 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,55 Tyskland, 56 % 1,59 1,56 1,54 1,52 1,52
- D:o svenska*** - - - - -
30 nov jämförbara**
18,47 Italien - 1,889 1,844 1,835 1,853
17,78 England - 1,818 1,796 1,787 1,733
15,21 Danmark - 1,556 1.529 1,501 1,501
14,74 Spanien - 1,508 1,508 1,508 1,522
14,72 Tyskland - 1,506 1,486 1,466 1,466
14,66 Frankrike - 1,499 1,499 1,499 1,499
13,97 Polen - - - 1,429 1,448
14,26 Irland - 1,469 1,469 1,469 1,469
14,83 Tjeckien - - 1,517 1,519 1,519
14,35 Österrike - 1,468 1,448 1,427 1,427
13,81 Belgien - 1,433 1,408 1,396 1,396
13,92 Holland - 1,424 1,405 1,386 1,377
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
2 dec
25 nov
11 nov
11 nov
Utbud
2185
2654
1762
2830
Sålda
1940
2494
1562
1830
Medelpris, euro
1,65
1,63
1,60
1,59
Lägst
1,63
1,61
1,58
1,56
Högst
1,65
1,64
1,62
1,61
Medelpris, skr
16,13
15,95
15,71
15,75

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 4 v 48 v 47 v 46
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 49 v 48 v 47
9,95
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,60 7,40 7,10
16,08
Nortura Fri vikta nkr 15,03 15,03 15,03
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,71
VEZG 56 %b euro 1,30 1,27 1,23
Galtar
8,64
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,60 6,40 6,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 48 v 47 v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Pund
11,54
11,55
11,41
11,25
10,98
10,99
10,85
Dollar 9,21 9,29 9,19 9,06 8,90 8,91 8,84
Euro 9,78 9,79 9,82 9,91 9,90 9,72 9,69
Dansk 1,31 1,31 1,32 1,33 1,33 1,30 1,30
Norsk 1,08 1,07 1,08 1,09 1,09 1,07 1,08
Yen 8,08 8,23 8,41 8,80 8,67 8,53 8,53
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 49 v 48 v 47 v 46
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,80 24,80 24,80 24,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22.00 22.00 22.00 22.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 630 630 630 630
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans Överst
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
315
Basis 7 kg 241 236 230 225 225
533
Basis 30 kg 407 399 391 382 382
322
SPF+Myc 7 kg 246 241 235 230 230
539
SPF+Myc 30 kg 412 404 396 387 387
327
SPF 7 kg 250 245 239 234 234
544
SPF 30 kg 416 408 400 391 391
1395
Økologi 30 kg 1065 1065 1065 1058 1058
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
898
25-kilos Helsegris 840 840 840 840 840
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
527
VEZG 28 kg 53,90 53,00 51,50 51,40 51,40
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.