@-GRIS 23 december 2016
Senaste uppdatering gjord 27 december 23,49
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser
Ginsten, Dahlbergs och Scan sänker priserna v 52
Sänkningen av priserna på slaktgrisar fortsätter. V 52 är det Ginsten, Dahlbergs och Scan som sänker. Ginsten sänker 50 öre, Dahlbergs 20 och Scan 30.
Det är fortsatt Ginsten som är bäst betalande slakteri, enligt den officiella prislistan här intill. Med officiella och inofficiella tillägg kan rangordningen bli annan. Ginsten betalar drygt 20 öre i lastningstillägg.
Bland de som höjt tilläggen i nya avtalen är Dalsjöfors, enligt leverantörer. Årstilläggen har gått upp. Dalsjöfors har inga offentliga tillägg, de blir de man förhandlar sig till. Man lägger t ex in tillägg för leverantörer som har närmare till slakteriet. En leverantör sa att han fick 10 öre mer som kompensation för frakterna än en annan som bor längre bort.
En gris är inte en gris längre, som på föreningsslakteriernas tid. Vilken gris det är numera, beror på var den föds upp.
På tal om Dalsjöfors fick jag veta att det planerade nya slakteriet är försenat. Samt att KLS Ugglarps och Dalsjöfors accelererar administrativa rationaliseringen någon gång efter nyår. Ett brev har gått ut om detta till leverantörerna. Hur många personer detta kan friställa framgick inte.
Sänkningen av grispriserna fortsätter även i andra länder. Danmark sänker 30 danska öre och Tyskland hela 8 cent.
Rättelse: I föregående @-GRIS skrev jag att Lövsta Kött höjer priset 2 kr. Detta gäller endast nöt. Grispriserna är individuella för leverantörerna, men går upp 2017.
@-GRIS v 52 blev kraftigt försenat pga julhelgen och skickades aldrig ut. Men det finns på www.grisportalen.se under vänstra marginalrubriken @-GRIS. Där kan du även kolla priserna sedan 12 år, ända sedan 2004. Du kan själv jämföra priserna de två senaste åren och se att hela prisuppgången raderades hos Skövde Slakteri, Dalsjöfors och KLS Ugglarps genom sänkningen med 50 öre förra veckan.
Tyvärr har www. grisportalen.se saknat huvudsidan senastenytt några dagar. Det har uppstått något fel. Vad felet beror på har jag inte fått veta ännu eftersom utredningen pågår. Jag har inte heller velat störa utredningen med att själv gå in och datera upp. Man kan se vilken ip-adress som gjort ändringen, men den måste granskas av polis, säger webbhotellet. Ip-adressen leder till viss dator. Även om sidan senastenytt kan vara fel ännu, går det att se underliggande sidor, t ex @-GRIS.
Att @-GRIS blev försenad berodde på alla julfester, för min del fyra kvällar i rad, med ett Julrockparty på juldagskvällen. Juldagen har tydligen blivit en stor partyhelg och det kom mycket folk. Det är skillnad mot den stilla juldag det var i min barndom, då man läste Lukas evangelium och på sin höjd en julklappsbok! LG 161227


Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Försäljningen av julskinka känns bra så här inför jul. Vi är många från HKScan som är ute i butik och hjälper till att sälja julskinka och ser till att kunderna hittar en skinka som de blir nöjda med. Det känns roligt att så många är intresserade av kvalitet och vilken skillnaden är mellan olika julskinkor.
Slaktgrisarna sänks 30 öre/kg vecka 52 och smågrisarna sänks 15 kr/st.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Priset på slaktgrisar går ner 50 öre. Det är inte riktigt hela årsuppgången. Vi har lastningstillägg på drygt 20 öre.
-Nästa vecka går vi upp i slaktvikterna till 75 - 100 kg.
-Julförsäljningen har rullat på bra. Vi gör inga specialprodukter till jul, endast skinka och revben.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: .-


Skövde Slakteri:
Carl Skoglund, arbetande styrelseordförande
-Försäljningen av både skinka och andra julprodukter har gått som förväntat. Vi har ett antal slaktgrisar överstående, men det är inte många. Grispriset är oförändrat.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -Vi sänker grispriset 20 öre. Nytt pris 16 kr. Vi avvaktar med förändring av smågrisarna till efter helgerna.
-Vi återgår till normala viktintervall nästa vecka.
-Det är lite överstående slaktgrisar, men vi följer planen.
Dahlbergs önskar alla God Jul!.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -Notering oförändrad v.52
-Vi vill önska alla leverantörer en riktig God Jul och tacka för ett bra samarbete under året. Och ser fram i mot ett gott 2017.


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
På den europeiska marknaden för griskött är det slut med julens glädje redan före julaftonen. Från början av den kommande veckan inleder industrin för förädling en nedväxling till lägre varv och många fabriker håller stängt över jul och nyår. Det kommer självklart att märkas på efterfrågan.
-När vi kommer så nära julen att de färska produkterna från förädlingen inte kan nå butikerna före jul, då faller deras behov av råvara ganska markant. Kvar är då de färska detaljerna, men de är mycket koncentrerade till enkla detaljer som inte har samma vikt som försäljningen till industrin, förklarar Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
Försäljningen av bacon till den engelska marknaden bromsar också upp markant. I gengäld är det stabil efterfrågan från både Kina och Japan.

ISN, Tyskland
Fortsatt vänlig marknad, priserna ökar
Den positiva trenden fortsätter på flera länders marknader för slaktgrisar. I en del länder är det oförändrade priser.
Tysklands plus 3 cent pekar tydligt framåt. Höjningen tillskrivs den livliga efterfrågan på slaktgrisar. De belgiska och holländska priserna går upp mer moderat, dvs 2,4 och 2,1 cent.
I Spanien och Frankrike har oförändrade priser rapporterats senaste veckorna och så blev det även denna vecka. Danska priset har gått upp tre gånger i rad, men stannade nu på oförändrat. Sedan tre veckor har Danmark rankas för första platsen bland de fem stora svinländerna. Efter senaste tyska höjningen är Tyskland hack i häl på Danmark.
Trend för tyska marknaden: Slaktveckan börjar avslappnad och vänlig. Med tanke på att julen är nära är efterfrågan på grisar omfattande och levande lagren rensas.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Så blir 2017 i grisbranschen?
Lagom till jul kom årets första noteringssänkning på gris och med hela 50 öre per kg! Samtidigt sänks smågrispriset med 30 kr per st. Hur dramatiskt är detta? Är detta ett trendbrott?
2017 börjar på en något högre nivå än januari 2016 vad gäller officiella noteringar. Dessutom vet de flesta grisproducenter med nya kontrakt att leveranstilläggen är någon eller några tioöringar högre mot 2016. Vi har fortfarande en stark marknad för svenskt kött som borgar för en uppåtgående trend även om den kanske inte blir lika stark detta år mot 2016. Lägger vi också till att våra konsumenter blir alltmer upplysta om vikten av antibiotikaanvändningen till våra djur som är mycket låg, så blir det svenska köttet ett självklart val.
Priserna i Tyskland och Danmark har mattats en del de senaste 2 veckorna. Dessa länder stärker sin export utanför Europa samtidigt som produktionen mattas något i dessa länder. Trycket på importen bör i varje fall inte öka speciellt.
Det vi gemensamt måste göra är att slå vakt om våra konsumenter och försöka öka produktionen av kött så att självförsörjningsgraden kan öka. Slaktare och styckare måste rationalisera och komma ur sina delvis gammeldags teknik och bli lönsammare.
Sven-Erik Bucht har dessutom lovat att under 2017 komma med regeringens utredning om den framtida livsmedelsförsörjningen. Det blir spännande och förhoppningsvis stärkande för svenskt lantbruk.
Allt detta sammantaget gör att jag ser positivt på 2017 och önskar mina läsare en
GOD JUL

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Julen en tid för eftertanke – kring grisen
I tunnelbanan hänger plakaten från Djurens Rätt kring grisarnas hemska liv i skinkfabrikerna. Själv kör jag efter principen mindre, men bättre kött. Och en jul utan julskinka går inte. Jag läser ICAs marknadsföring av de sex argumenten för att den svenska julskinkan är flera kronor dyrare, än den importerade. Det är ju skillnad på grisar och grisar. Det första argumentet är att Sverige har ett av världens bästa djurskydd. ”Svenska grisar ska enligt lag kunna utföra sina naturliga beteenden. Därför har svenska grisar knorr på svansen och mer plats att röra sig på än vad som krävs i EU. De har också strö, såsom halm att böka i och suggorna får röra sig fritt hela året. Detta innebär merarbete för den svenska bonden och dyrare stallbyggnader” säger ICA. Det finns säkert ett skäl till att det första argumentet för ICA är svenskt djurskydd. Många konsumentstudier bekräftar att djurvälfärd ligger i topp hos svenska konsumenter, som jag skrivit om i tidigare blogg. Andra tunga argument är salmonellafrihet, låg antibiotikaförbrukning, öppet landskap m m.
Liknande fakta framförs av COOP (äntligen). Tre skäl att välja svenskt kött ”Svenska djur föds upp i enlighet med en av Europas skarpaste djurskyddslagar. Därtill kommer levande landsbygd och arbetstillfällen och Sveriges låga antibiotikaanvändning.
Med tanke på vad som nu framförs från detaljhandeln, framstår LRFs argumentation som fullkomligt obegriplig. LRF hävdar att det inte går att marknadsföra och få mer betalt för svensk lagstiftning. Det är ju precis det som ICA framför, att det svenska djurskyddet motiverar konsumenterna att betala mer för den svenska julskinkan. Samma argument framfördes av ICA redan 2014. Min uppfattning är att LRF, som vill att marknaden och konsumenterna ska bestämma vilken djurskyddsnivå vi ska ha i Sverige, ger utrymme för politikerna att krypa undan sitt ansvar för att i lagstiftning lägga fast värderingar som råder i det svenska samhället. Politikerna har ett ansvar för att djur behandlas väl genom en grundläggande lagstiftning. Argumentationen från LRF är hämtad från ett katastrofalt ställningstagande på LRFs riksförbundsstämma 2014. Beklämmande nog framhärdar Helena Jonsson i sin argumentation. Kanske dags att lyssna på medlemmar som inte stöder hennes uppfattning och samarbetspartnern ICA. Vi förväntar oss att politikerna tar ansvar i den kommande livsmedelsstrategin och därmed svarar upp mot medborgarnas tydliga uppfattning om att djur i Sverige har rätt till ett gott skydd. Ett skydd, som ger nötkreatur rätt till bete, grisar rätt till att kunna röra sig fritt på tillräckligt stora utrymmen och att svenska kycklingar fortfarande har mer plats än kycklingar i övriga EU.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 52Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 52 v 51 v 50 v 49
Ginsten Slakteri 75-100 16,50 17,00 17,00 17,00
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,60 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 16,10 16,10 16,60 16,60
Dalsjöfors 70-99,9 16,10 16,10 16,60 16,60
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,20 16,20 16,20
HKScan Agri *** 70-99,9 15,50 15,80 15,80 15,80
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
överst balans balans balans
Ginsten
överst överst balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 52 v 51 v 50
12,90 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,00 10,30 10,60
26,06 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,59 25,54 25,94
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
? Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 52 v 51 v 50 v 49 v 48
20 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,22 Tyskland, 56 % 1,48 1,56 1,62 1,59 1,56
- D:o svenska*** - - - - -
13 dec jämförbara**
18,64 Italien - - 1,914 1,901 1,889
17,52 England - - 1,799 1,826 1,818
15,41 Danmark - - 1,583 1,583 1,556
15,25 Tyskland - - 1,566 1,536 1,506
14,86 Tjeckien - - - 1,526 1,522
14,68 Spanien - - 1,508 1,508 1,508
14,80 Österrike - - 1,520 1,499 1,468
14,61 Frankrike - - 1,500 1,500 1,499
14,35 Polen - - - - 1,474
14,43 Belgien - - 1,482 1,458 1,433
14,30 Irland - - 1,469 1,469 1,469
14,15 Holland - - 1,453 1,443 1,424
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
16 dec
9 dec
2 dec
25 nov
Utbud
2053
2340
2185
2654
Sålda
980
2110
1940
2494
Medelpris, euro
1,55
1,66
1,65
1,63
Lägst
1,53
1,65
1,63
1,61
Högst
1,56
1,68
1,65
1,64
Medelpris, skr
15,09
16,20
16,13
15,95

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 52 v 51 v 50 v 49
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 52 v 51 v 50
9,41
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,30 7,50 7,90
15,05
Nortura Fri vikta nkr 14,20 15,03 15,03
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,46
VEZG 56 %b euro 1,28 1,28 1,34
Galtar
8,12
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,30 6,50 6,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 51 v 50 v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
Pund
11,38
11,65
11,46
11,54
11,55
11,41
11,25
Dollar 9,21 9,08 9,06 9,21 9,29 9,19 9,06
Euro 9,61 9,74 9,76 9,78 9,79 9,82 9,91
Dansk 1,29 1,31 1,31 1,31 1,31 1,32 1,33
Norsk 1,06 1,07 1,08 1,08 1,07 1,08 1,09
Yen 7,82 7,90 7,99 8,08 8,23 8,41 8,80
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 52 v 51 v 50 v 49
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,80 23,80 24,80 24,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22.00 22.00 22.00 22.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 600 600 630 630
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 565 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 52 v 51 v 50 v 49 v 48
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
287
Basis 7 kg 223 231 241 241 236
490
Basis 30 kg 380 392 407 407 399
294
SPF+Myc 7 kg 228 236 246 246 241
496
SPF+Myc 30 kg 385 397 412 412 404
299
SPF 7 kg 232 240 250 250 245
501
SPF 30 kg 389 401 416 416 408
1344
Økologi 30 kg 1042 1054 1065 1065 1065
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
834
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
551
VEZG 28 kg 56,60 56,60 55,30 55,30 53,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.