@-GRIS 20 januari 2017
Senaste uppdatering gjord 23 januari 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser


Nu har även Skövde och Dahlbergs sänkt
På måndagseftermiddagen sänkte även Skövde Slakteri och Dahlbergs sina priser på slaktgrisar. Dahlbergs sänkte även smågrisarna, vilket inte Skövde gjorde. Skövde ligger 70 öre under KLS Ugglarps och Dalsjöfors smågrispris, exkl tilläggen.
Skövde ligger nu 30 öre under 2016 års nivå för slaktgrisar, Dahlbergs ligger 40 öre under.
Går vi två år tillbaka har dock grispriserna tagit ett rejält lyft. Skövde betalade då 13,50 kr v 4, i stället för idag 15,70 kr. Det är 2,20 kr bättre på två år. Sedan tillkommer således troligen förbättringar av priserna på tilläggen i år. Förslagsvis 30, 40 öre eller mer. /LG 170123

KLS Ugglarps och Dalsjöfors sänker 20 öre v 4 och betalar 40 öre mer
Precis som jag gissade, sänker KLS Ugglarps och Dalsjöfors grispriset 20 öre v 4. Det är vanligt att grispriserna sänks om priserna kommer sent. Det stämde även den här gången. Det nya priset är 15,70 kr.
För ett år sedan var dessa nämnda slakteriers grispris 16 kr. Priset har således gått ner 30 öre mellan 2016 och 2017. Det rimmar dåligt med alla vackra ord om att svenskt griskött har stärkt sin ställning på svenska marknaden. Då borde grispriserna gå upp. Och det stämmer dåligt med att svensk charkråvara är efterfrågad, därför att korvtillverkarna vill ha det blågula märket "Från Sverige" på förpackningarna. Halva grisen är charkråvara i dessa dagar, så ett bra pris på charkråvaran slår igenom starkt på grispriset. Det är brist på svensk råvara, säger charktillverkare. Det säger speciellt dom som använder argumentet som ursäkt för att de importerar från Tyskland.
30 öre ner på ett år alltså. Det stämmer mycket bra med vad grisleverantörer säger om de nya leveransavtalen. De har gått upp 40 öre 2017, med början redan i december 2016. Då har alltså svenska grispriset gått upp 10 öre i år, men sanningen lär vara bättre än så. Det finns säkert grisleverantörer som fått mer än 40 öres höjning i årets förhandlingar.
Tala gärna om för mig hur mycket du fått upp dina tillägg. Alla tillägg är förhandlingsbara, enligt uppgift från leverantörer. Det är bra att få ett så säkert underlag som möjligt.
Nu väntar jag på att Skövde redovisar sitt grispris för v 4. Klockan är nu 12,30 måndagen den 23 januari och de grisar som slaktas nu är inte ens prissatta. Tala om att köpa grisen i säcken! På ett stormöte i Jönköping för några år sedan krävde leverantörerna att få leveransveckans grispris en vecka före leverans. Det blev inte mycket med det kravet! /LG 170123

Scan sänker 30 öre till 15 kr v 4
Tyska priset är oförändrat, danska likaså. I Sverige sänker Scan 30 öre till 15 kr v 4. Skövde, KLS Ugglarps, Dalsjöfors har inte meddelat något pris för nästa vecka, vilket kan betyda prissänkningar. Jag daterar upp när priserna kommer. Det vanligaste när priserna dröjer är att de sänks, när priset går upp meddelas det t o m dagar i förväg. Dahlbergs sänkte förra veckan, vilket tyder på att priset är oförändrat. Ginsten har i alla fall meddelat 16,30 och leder som vanligt pristabellen med god marginal.
Scans 15 kr v 4 var 15,10 kr samma vecka i fjol. Priset är således 10 öre lägre nu än för ett år sedan. KLS Ugglarps och Dalsjöfors pris 15,90 var 16 kr för ett år sedan. Ginstens 16,30 kr nu var 16,40 kr för ett år sedan. Dahlbergs 15,80 kr nu var 16 kr för ett år sedan. Vart har pengarna tagit vägen, de som kommer in tack vare att svenskt griskött har så stark ställning på marknaden, den bästa på flera årtionden? Eller är den stora efterfrågan på svenskt griskött en bluff? Har verkligen priserna gått upp? Jag vill veta sanningen! Enligt slakteriindex har inte mer pengar stannat i slakterierna, enligt uppgift. Men handeln betalar väl inte mindre för svenskt griskött nu än i fjol? Det sägs ju att det är brist på svenskt griskött, i varje fall enligt de charktillverkare som "tvingas" importera pga brist på svenskt.
Min gissning, vilket även bekräftats av grisuppfödare: Pengarna betalas ut som leveranstillägg, årstillägg, lastningstillägg, m m, samt personliga tillägg. Det sägs ju att avtalen blivit dyra i år för slakterierna?! Du bör alltså ha fått några tioöringar mer i "prestationstillägg" i år jämfört med i fjol. Annars har du blivit lurad. Är du liten producent är det större risk att bli lurad, så har det alltid varit och det är själva motorn i det betalningssystem vi har i Sverige, med sekretessavtal och allt. Ingen ska veta vad grannen får för grisen! Sekretessavtalen ska säkerställa detta.
Men hav tröst. Det kommer fler hjälpande händer, om du är dålig på att förhandla, än från @-GRIS så småningom!
Det ska bli trevligt att få se hur mycket det svenska grispriset gått upp under året, i verkligheten.
Jag har släpat efter med utgivningen av @-GRIS. Det beror på flera saker, julen bl a, men framför allt på att sidan "Senaste Nytt" på GrisPortalen krånglat. Allt fungerar med uppdatering av alla sidor, utom för just Senaste Nytt, dvs huvudsidan. Vi träter om vems felet är: Jag hävdar att webbhotellet sabbat sidan, som vid ett annat tillfälle. Dom säger att jag gjort fel. Det kan vara så, men jag hittar inte felet. Och jag är min egen it-tekniker som till varje pris ska klara av det, utan riktiga it-kunskaper. Man lär sig av problemen.
Tack alla som mailat och SMSat och frågat om jag lever, eller vad som hänt med GrisPortalen och @-GRIS. Det är vid sådana här tillfällen jag får veta att publikationerna är lästa!
De @-GRIS som jag inte skickat ut pga att de aldrig blivit helt klara, finns på GrisPortalen i vänstra spalten under @-GRIS. Det fungerar att bläddra där. Jag daterar upp sidorna i mån av tid. /LG 170120


Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Normal efterfrågan för säsongen. Vecka 4 är det kampanj på falukorv med stöd av TV-reklam. Notering sänks 30 öre/kg på slaktgris vecka 4 och 10 kr/smågris.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det börjar kännas att marknaden är trögare, men inte så att det är några problem. Avmattningen är något som är normalt för årstiden.
-Vi sänker smågrisarna 20 kr till 640 kr v 4. Det beror på att vi sänkt slaktgrisarna med 70 kr de senaste veckorna.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: .-


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren, -Vi har aldrig tidigare haft så bra julförsäljning som under den senaste julen! Den blev riktigt, riktigt bra. Positivt är också att inga julvaror blev kvar efter helgerna. Vi har tvärt om under julsäljet fått sätta vissa delar av leveranser på restlista tidvis!
-Den goda försäljningen innebär också att inga julvaror har behövt reas efter nyår. Det är ju alltid lite negativt att se ett företags produkter reas ut till halva priset i butikerna. Givetvis är det bra för ekonomin att inte behöva sälja ut något på slutet till lägre priser.
-På det nya året har det blivit motstånd mot vissa produkter, t ex revben. Karré går också trögt. Vi har fått sänka priset på t ex benfria raden. Men skinkan rullar på, trots att det är januari. Det är dock alltid produkter så här års som måste gå in i frysen, t ex karré. Men vi jobbar nu med vårens produkter och ser fram emot påsken. Läget är inte sämre i år än tidigare år.
-Glädjande nog fick vi i väg en container till Nya Zealand. Priserna på den leveransen var bättre än vi kunnat få i Sverige.
-Vi ligger just nu riktigt bra till med arbetet i charken. Vi har just gjort åtta ton isterband, men har ändå fått resta till några butiker. Vad som gör detta stora intresse för isterband just nu, vet jag inte.
-Som en ytterligare positiv sak som hänt i veckan kan nämnas att försäkringsersättningarna efter branden för två år sedan börjat betalas ut. Dock inte allt, eftersom vi fortfarande förhandlar. Det har varit tufft att ligga ute med pengarna. Så snart är vi helt ute på banan igen. Då blir vi farliga!
Grispriset är oförändrat v 3.
-


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Januari är av tradition tung och mörk och denna dystra stämning begynner så smått att breda ut sig över den europeiska marknaden för färskt griskött.
-Situationen just nu är mycket typisk för årstiden. Det är stabil produktion av kött och dämpad efterfrågan, vilket helt naturligt medför press på priserna, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
Priserna på framändar, kotlett och skinka sjunker och speciellt kotletterna ligger lågt på marknaden nu.
-Inköparna försöker pressa ner priserna, medan vi arbetar på att hålla dem uppe, säger Søren Tinggaard.
Till länderna utanför Europa är det fortsatt god avsättning till Kina, för leverans efter det kinesiska nyåret. Till Japan är det oförändrat på tillfredsställande nivå.

ISN, Tyskland
Fortsatt berg- och dalbana för EUs grispriser
Under två veckor steg priset i början av det nya året. När tredje veckan inleddes gick priserna ner igen i flera EU-länder. De tyska slakterierna bidrog starkt till att utlösa kursändringen. De har klagat högt över sänkta marginaler mellan inköp av djur och försäljning av kött. En svag hemmamarknad och ovillighet att frysa in kött i större volymer till aktuellt pris medverkade till prissänkningen. Det blev en tydlig uppbromsning av slakten, som möttes av minskad efterfrågan på slaktgrisar.
Både de belgiska och österrikiska priserna anslöt sig till 5 cent prisnedgång. I Holland var djuruppfödarna tvungna att klara 3 cents nedgång. Dessutom var den tidigare prisökningen på 3 cent i lägsta laget.
De franska priserna har varit anmärkningsvärt stabila. En fransk marknadsaktör säger de volymer slaktgrisar som bjuds ut är ganska små. Slaktvikten har gått ned och priserna kan därmed gå upp. Trots svag efterfrågan kan priset gå upp 1 cent.
I Spanien och Danmark var det inga stora prisändringar. Enligt marknadens aktörer säljer båda länderna till Kina, som har stor efterfrågan.
Tendens på tyska marknaden: Typiskt för situationen på marknaden har utbudet av slaktgrisar ökat som följd av prisfallet. Men enligt slaktarna är anmälningarna av slaktgrisar sista delen av veckan överskådlig. Därför är det hop om att priserna stabiliserar sig på nuvarande nivå.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Helena Jonsson avgår!
Härom veckan fick vi reda på att LRFs förbundsordförande Helena Jonsson ska avgå från sin post. Bra eller dåligt? Vi hade en annan Jonsson för ett antal år sedan och vem minns honom? Helena har uppträtt lugnt och sakligt på ett vänligt sätt men vad har hon egentligen uträttat? Kontakterna med myndigheter och regering verkar att ha fungerat på ett lugnt och intetsägande sätt. Däremot har LRF vingklippt ett flertal organisationer och buntat ihop dessa i LRF Mjölk och LRF Kött. Instrument som varit tandlösa och inte givit något till animaliebönderna. De enda man inte rått på är Spannmålsodlarföreningen och det är bra. Dessvärre har en politisk vridning mot ”Åsa-Nisse-partiet” blivit alltför stark och en ambition att LRF ska vara en miljörörelse har uttalats. Böndernas plånboksfrågor har kommit alltmer i skymundan. Vad värre är så har LRF höjt medlemsavgifterna till alltför höga nivåer för passiva medlemmar.
Framtiden måste bli mycket tydligare för de livsmedelsproducerande bönderna annars bör dessa liera sig med Svenskt Näringsliv. De övriga medlemmarna kan fortsätta sin knätofsdans och gå ihop med Hembygdsföreningen. Det måste till en ny stark kraft som kan peka med hela handen då det behövs.
Tack för de här åren Helena!
Nu tar Grisgeneralen ett par veckors ledighet.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Omgiven av amatörer och andra under år 2017.
En av mina julklappsböcker 2016 hette "Omgiven Av Idioter - hur man förstår dem som inte går att förstå" (Thomas Eriksson, Förlag Hoi 2016).
Om vi tonar ner det provokativa - och säljande - titelordet och byter det mot "amatörer", får vi en skrift för kommunikation med många av dem som betett sig svårbegripligt under det gångna året. Politiskt tycks trumpifierade amatörer ha dominerat på alla plan och i mat- och köttdebatten har högröstade konsumentintressen fått störst spaltutrymme. Jag ska bli kortfattad med kommentarer här, eftersom jag som de flesta andra är allmänt osäker och vill "vänta och se" hur det går. Jag är inte ens säker på vem som är amatör eller något annat! Men den nämnda boken rekommenderas varmt.
Tyvärr tycks mycket av det negativa som jag befarat i tidigare bloggar besannas, inte minst det pinsamma totalhaveriet med livsmedelsstrategien (se nedan). Departementets statssekreterare, en nyckelperson i sammanhanget, sa vid en presentation för oss på KSLA för två år sedan att hen var amatör på lantbruk men reste just då runt i landet för att lära. Pryoresan pågår än.
De oftast självutnämnda experter som för konsumenternas talan i olika fora, bör läsa och begrunda en rapport jag just fick på min dator" "Alternativa marknadskanaler för Östergötlands grisproducenter" (Vreta Kluster). Där påminns vi, både amatörer och andra, bl a om att grisköttsproduktion inte är som ett dragspel som kan dras in och ut och snabbt anpassas till vad köpstarka husmödrar efterfrågar i stadens saluhall, utan är ett led i en lång komplicerad kedja: Primärproducent (bonde), smågris, slaktsvin, slakt, styckning, chark, packning, distributör, handel fram till köttdisken, där alla ha sina agendor, sina förhandlingsövertag resp. akilleshälar och sitt sätt att kommunicera priser, leveransavtalsklausuler ( jfr LG 16 12 16)), efterfrågeprognoser, m m.
Köttproduktion är ett extremt ineffektivt sätt att använda jordbruksmark, skriver (13/1) Sydsvenska en representant för en ansedd tankesmedja. Hen är klar över att vi år 2050 har nästan 10 miljarder människor som skall födas, men anser att den nuvarande storskaliga högproducerande, industriellt drivna primärproduktionen måste skrotas till förmån för en växtbaserad, decentraliserad produktionsmodell som kan rädda klimatet och planeten. Här är vi inne på ett område där experterna (eller är det amatörerna?) kommunicerar svårbegriplig information som skrämmer.
Bönderna i glesbygden har bara varandra att luta sig mot. Det blir allt tydligare för varje dag. Av 16 goda ting som hänt under 2016 nämnde en stor dagstidning vid nyår bara en sak som berörde landsbygden: Den ökade potatisskörden (den påläste kan jämföra med vad Esaias Tegnèr skrev om Sveriges framtid efter kriget med ryssarna för 200 år sedan!). Så gör något gemensamt! Nu. Hade våra jordbrukarföräldrar inte gått fram enat på 20- och 30-talen och framtvingat en för den tiden lämplig nationell produktionsmodell hade sannolikt många svenskar, främst i städerna, svultit ihjäl under de följande krigs-och avstängningsåren.
Minister Bucht betecknade den rykande färska landsbygdskommitténs förslag som det bästa som hänt på länge. Det har han helt rätt i. De skribenter som förvånat sig över enigheten i frågan måste vara amatörer; vilket politiskt parti skulle i dag medge att det motsätter sig en positiv utveckling för svensk landsbygd? Men sen återstår den avgörande fråga hur vi ska kunna sysselsätta alla generaldirektörer och andra höjdare som inte vill flytta till Kalmar, Kiruna, etc, utan med bibehållen lön bli kvar i huvudstaden.
I min ordbok anges strategi som "konsten eller metoden att i en konflikt utnyttja samlade resurser för att nå uppsatta mål". Här ligger nyckeln till ett framgångsrikt 2017 för alla led i köttproduktionskedjan. Annars blir det en ny besvikelse, eller som de gamla romarna sa, ett "annus merdata" (ungefär skitår).

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Ökad svensk matproduktion, men hur?
Det var väl ingen kioskvältare som regeringen presenterade i måndags kring livsmedelsstrategin. Dialoggruppen som utlovats tidig information hade inte underrättats. De ska få läsa hela strategin på möte den 23 januari. För oss som arbetat och argumenterat i djurskyddsfrågan i debattartiklar och på seminarier, känns ändå förslaget som en seger. Ökningen av svensk och ekologisk produktion ska, enligt målformuleringen, svara mot konsumenternas efterfrågan. Bucht säger att man har hämtat mycket från Konkurrenskraftutredningen, dock med ett glädjande undantag. Man avser inte att sänka det svenska djurskyddet. Om konsumenterna ger djurvälfärd högsta prioritet, så är det inte särskilt smart att sänka den svenska djurskyddslagstiftningen. Skönt att samtliga politiska partier verkar vara eniga om detta. Beslutet om förslag till en ny djurskyddslag bör också leva upp till samma intention. Magnus Oskarsson (KD) uttalar dock något som inger viss oro. Jag förväntar mig att Bucht infriar sitt löfte, eftersom djurskyddet inte nämns i sammanfattningen av strategin som gått ut i pressmeddelandet.
Målen har formulerats inom tre områden; regler och villkor, konsument och marknad och kunskap och innovation. Det är tre områden som regeringen har signalerat sedan länge. I början av sommaren cirkulerade ett utkast som har förhandlats inom regeringen och mellan regeringen och övriga partier (utom SD). Äntligen, kanske man ändå kan säga. Man har enats om målen för en ökad svensk livsmedelsproduktion. Det är väl bra och kan ge framtidstro hos lantbruksnäringen och livsmedelsindustrin. Den stora frågan kvarstår dock hur och på vilket sätt ökningen ska åstadkommas. Ökningen av svensk och ekologisk produktion ska, enligt målformuleringen, svara mot konsumenternas efterfrågan. Ökningen ska också ske med uppfyllande av nationella miljömål. Det innebär krav på lyhördhet för konsumenternas krav hos livsmedelskedjans alla aktörer. Endast på detta sätt kan efterfrågan öka på svenska livsmedel. Det måste bli mer av ”pull” och mindre av ”push”, som Peter Larsson sa vid möte med civilsamhället i november. Det är intressant att lantbruksnäringen ser förslaget som en seger och kommenterar med fokus på ökning och konkurrenskraft.
Ökad export är väl bra, men kan knappast stå för en väsentlig del av ökningen. Man kan också notera med tillfredsställelse att frågan om livmedelsförsörjning i kris har beaktats i målformuleringen. Debatten i media och Folk och Försvar kan vi kanske tacka för det. Ett tack ska riktas till Kristina Yngwe( C ) och Bo Dockered.
Vi ser med spänning fram mot handlingsplanen, som har utarbetats under hösten. I denna ingår sannolikt Peter Larssons rapport över utvecklingen av en sammanhållen livsmedelskedja. Det blir säkert politiska diskussioner om skatter och avgifter, förenkling av regelverk och administration. Vilka uppdrag kommer regeringens ge till berörda myndigheter? Vilka lagändringar krävs? Vilka stöd kan ges till livsmedelskedjans aktörer för att främja en hållbar utveckling? Hur kan CAP utnyttjas nationellt?

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 4



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 4 v 3 v 2 v 1
Ginsten Slakteri 75-100 16,30 16,30 16,50 16,50
Skövde Plus ** 73-102,9 15,70 15,90 15,90 16,10
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,70 15,90 15,90 16,10
Dahlbergs 76-98,9 15,60 15,80 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,00 15,30 15,30 15,50
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 4 v 3 v 2
12,80 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,00 10,00 10,00
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,59 24,59 24,59
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
? Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 4 v 3 v 2 v 1 v 52
19 jan Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,45 Tyskland, 56 % 1,52 1,52 1,57 1,52 1,48
- D:o svenska*** - - - - -
17 jan jämförbara**
17,29 Italien - 1,819 1,857 1,914 1,939
15,67 England - 1,648 1,685 1,685 1,737
14,48 Frankrike - 1,523 1,514 1,502 1,500
14,34 Spanien - 1,508 1,509 1,504 1,504
14,24 Danmark - 1,498 1,498 1,498 1,503
13,87 Irland - 1,459 1,459 1,459 1.469
13,94 Tyskland - 1,466 1,516 1,466 1,426
14,19 Tjeckien - - - 1,493
13,27 Österrike - 1,396 1,448 1,396 1,366
13,67 Polen - - 1,438 1,416
13,27 Belgien - 1,396 1,445 1,396 1,359
13,18 Holland - 1,386 1,415 1,386 1,320
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
20 jan
16 dec
9 dec
2 dec
Utbud
1700
2053
2340
2185
Sålda
1700
980
2110
1940
Medelpris, euro
1,60
1,55
1,66
1,65
Lägst
1,57
1,53
1,65
1,63
Högst
1,61
1,56
1,68
1,65
Medelpris, skr
15,21
15,09
16,20
16,13

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 4 v 3 v 2 v 1
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 4 v 3 v 2
9,72
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,60 7,60 7,60
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,07
VEZG 56 %b euro 1,27 1,28 1,28
Galtar
8,44
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,60 6,60 6,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 3 v 2 v 1 v 52 v 51 v 50 v 49
Pund
10,98
11,00
11,22
11,32
11,38
11,65
11,46
Dollar 8,94 9,00 9,16 9,21 9,21 9,08 9,06
Euro 9,51 9,54 9,58 9,65 9,61 9,74 9,76
Dansk 1,28 1,28 1,28 1,29 1,29 1,31 1,31
Norsk 1,05 1,05 1,05 1,06 1,06 1,07 1,08
Yen 7,80 7,85 7,85 7,83 7,82 7,90 7,99
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 4 v 3 v 2 v 1
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,95 23,30 23,30 23,80
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,50 22.00 22.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 545 555 555 565
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 4 v 3 v 2 v 1 v 52
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
282
Basis 7 kg 221 221 221 223 223
483
Basis 30 kg 378 378 378 380 380
289
SPF+Myc 7 kg 226 226 226 228 228
490
SPF+Myc 30 kg 383 383 383 385 385
294
SPF 7 kg 230 230 230 232 232
495
SPF 30 kg 387 387 387 389 389
1332
Økologi 30 kg 1041 1041 1041 1042 1042
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
568
VEZG 28 kg 59,80 56,60 56,60 56,60 56,60
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.