@-GRIS 27 januari 2017
Senaste uppdatering gjord 30 januari 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

5 cent upp i Tyskland v 5
De tyska priserna åker berg- och dalbana, upp och ner. V 5 höjs de med 5 cent till 1,57 €. Om tyska priserna kan man säga att de är bland de som är känsligaste och följer marknaden, men också de som är mest påverkade av dem som för tillfället har övertaget och det är oftast slakterierna.
Det finns en riksnotering som branscherna kommer överens om, men de stora slakterierna går ofta ifrån den och inför s k huspriser. I Sverige har vi ingen riksnotering längre, endast huspriser, men därtill en massa tillägg som man kan förhandla sig till när man skriver avtal. Varje leverantör har sina egna priser. I år ligger mer än på länge på tilläggen, särskilt hos Scan som vanligt, och man kan nog säga att några tioöringar flyttats över från notering till tillägg i år. Det är väl den mest troliga orsaken till årets prisnedgång i januari.
En del har väl fått mer, en del mindre av denna överflyttning. Det har varit lätt för slaktarna att erbjuda duktigt höjda tillägg för att snabbt få signaturerna på kontrakten, och sedan ta tillbaka pengarna genom sänkt notering. Det ser vi nu när alla slakterier sänkt 20 öre v 4 och 5, samt lika mycket 2 och 3.
-Jag blev "erbjuden" en fin prishöjning, sa en leverantör nyligen, men då visste jag inte att noteringen skulle sänkas.
Om tyska priset kan även sägas att slakterierna har jagat slaktgrisar på marknaden nu när det varit underskott (troligen pga kylan i södra Europa), samtidigt som grisuppfödarna varit högljudda och krävt prishöjningar. Lönsamheten är dålig, säger de, precis som slaktarna säger när de sänker priserna.
Statistiken över slakteriernas slaktade grisar i Sverige kom härom dagen. Den visar på minskning med 1,3 % för hela landet. Alltså minskad slakt när svenskt griskött är mer efterfrågat än på många år! Vad är det som är fel?
Den här statistiken är nog ganska rättvisande. Både vid nyåret i fjol och i år var det få överstående grisar, så där finns ingen differens. Pensionsavgångar bland grisuppfödarna medför alltid en minskning, men uppvägs i varje fall delvis av nybyggen eller tillbyggen. Men alltså alltför lite byggen.
Dessutom måste rimligen fler ha slutat, än vad statistiken visar. Vi har haft en betydande höjning av produktiviteten senaste åren. Flera smågrisar överlever tack vare vacciner och bättre management, men framför allt torde den bättre aveln öka slakten.
-Antalet grisar per sugga och år har snarare ökat med 3 än 2, sa en producent idag som övergått till holländskt avelsmaterial.
Eftersom så många gått över till importerad avel, så blir det alltså många nya slaktgrisar till slakt. Och det antal grisuppfödare som slutat under 2016 blir större än vad 1,3 % minskning av slakten visar.
Varför investerar då inte lantbrukare i grisproduktion i Sverige? En orsak kan vara att lantbrukare i allmänhet inte vet att grisar är bland det lönsammaste inom lantbruket just nu. Det mesta har sämre lönsamhet. Att göra kalkyler på grisar är mycket svårare än på spannmål. Få lantbrukare i allmänhet vet vad ett svenskt grispris är. Vet överhuvud taget någon i Sverige vad ett grispris är idag? Det går i alla fall inte att läsa i medierna, i någon annan rapport och inte ens i @-GRIS. Där står endast en notering som slår på både tioöringar och kronor. Det är inte mycket att hålla sig i när man ska göra miljoninvesteringar.
Sverige har alltså ett grispris som få personer kan ta reda på, vilket inte är fallet i Danmark, Tyskland och de flesta andra länder. Ingen svensk grisproducent vet vilket pris grannen har. Det får han inte veta pga sekretessavtal som följer leveransavtalen.
I dag berättade i alla fall en leverantör till Skövde att han har 1,15 kr upp tack vare olika tillägg.
I dag fick jag igång GrisPortalen igen efter många, många timmars problemletande och träta med webbhotellet. Tänk om de vore lika flitiga att leta fel som att värva kunder! Det var alltså webbleverantören Crystone som gjort ett fel i samband med att man rättade det ursprungliga felet, precis som jag trodde.
Men vad som från början orsakat felet, det har vi inte kunnat utreda. Det viktigaste är ändå att sidan fungerar igen! /LG 170130

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Oförändrat läge vecka 5 och ingen noteringsändring.
Finalen 2 februari för Årets Kock närmar sig. Svenskt Kött är samarbetspartner i eventet och de berättar på sin hemsida just nu att fokus kommer ligga på griskött, se nedan eller klicka på länken för att komma till Svenskt Kötts hemsida.
Tillsammans med Årets Kock har de tagit fram recept på styckdetaljerna skinka, lägg och bog av Rapsgris som Klas Lindberg, Årets Kock 2012 och ägare av restaurang Portal,bjuder på i vår monter. Rätterna är Frasig fläsklägg med rotselleripuré, picklade senapsfrön och pepparrot, Bakad hel skinka av rapsgris med kummin och enbär och Terrin på Rapsgris med surkålsmajonnäs och tryffel.
Du kommer också kunna träffa Rapsgrisbonden Anders Gunnarson från Halla gård som berättar om sin uppfödning och vad som gör rapsgrisen unik.
Klockan 12.10 på lilla scenen i konsumentloungen kommer Benny Granqvist, styckare på HKScan tillsammans med Elisabet Qvarford, vd Svenskt Kött att visa hur man styckar en gris.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi sänker 20 öre till och hamnar på 16,10 kr. Sänkningen beror på att det är minskad efterfrågan på griskött, sedan butikerna fyllt upp sina hyllor efter helgerna. Men det är inte så långt kvar till den tid försäljningen brukar stiga igen. Sämsta perioden är nu.
-Jag tror inte att importen av griskött ökat, det verkar inte så, enligt säljarna.
-Vi har minskat slakten under 2016 med 8 % och kvartal 4 var minskningen 15 %. Det beror bl a på att en av våra större leverantörer slutat med grisproduktionen. En stor leverantör till ett litet slakteri märks i slaktstatistiken.
-Vi har ännu inte värvat någon ny leverantör med den här storleken. Så minskningen kommer nog att bestå en tid framöver.
-Det är balans både i slakten och för smågrisarna.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: .-


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren, -Allt är oförändrat v 5.
-


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -Priserna är oförändrade v 5. Det är balans för smågrisar, men vi har lite överstående av slaktgrisar.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Den europeiska marknaden för färskt griskött är nu inne i en ganska lugn period när efterfrågan generellt sett är stabil, men i gengäld på en förhållandevis låg nivå.
-För närvarande kan vi löpande avsätta vårt färska kött på marknaden, men i gengäld blir vi utmanade på priserna, så det tar tid att landa ordrarna, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
Priserna för speciellt framändar sjunker lite just nu och samtidigt är marknaden för kotlett ganska svag.
Till länder utanför Europa är det bra aktivitet bland inköparna i Kina, som är i färd med att placera ordrar för leverans efter det kinesiska nyåret som infaller om en vecka. Samtidigt är den japanska marknaden stabil med god efterfrågan.

ISN, Tyskland
Stabila priser och fortsatt positiva utsikter i EU
Den europeiska marknadens grispriser verkar nu generellt sett stabila. Det tyska priset fick en tydlig rekyl efter prisökningarna för två veckor sedan, men är nu stadigt igen. Förutom i Tyskland föll priset i många andra länder, men även där är det nu stabilt.
I inget av länderna är utbudet av levande grisar rikligt, vilket skylls på de vintriga temperaturerna i centrala och södra Europa. Det som bestämmer priset är den knappa försörjningen, samt att köttmarknaden är lugn den är tiden på året.
Tendens på tyska marknaden: Den tyska marknaden för slaktgrisar kännetecknas av stor efterfrågan. Slaktarna måste anstränga sig för att få tillräckligt många grisar att slakta. Som följd av detta väntas en positiv utveckling av priset.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

H

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
O

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Ö

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 5Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 5 v 4 v 3 v 2
Ginsten Slakteri 75-100 16,10 16,30 16,30 16,50
Skövde Plus ** 73-102,9 15,70 15,70 15,90 15,90
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,70 15,70 15,90 15,90
Dahlbergs 76-98,9 15,60 15,60 15,80 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,00 15,00 15,30 15,30
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
balans överst överst överst
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 5 v 4 v 3
12,70 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,00 10,00 10,00
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,59 24,59 24,59
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
? Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 5 v 4 v 3 v 2 v 1
19 jan Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,45 Tyskland, 56 % 1,57 1,52 1,52 1,57 1,52
- D:o svenska*** - - - - -
24 jan jämförbara**
17,34 Italien - 1,830 1,819 1,857 1,914
15,58 England - 1,644 1,648 1,685 1,685
14,43 Frankrike - 1,523 1,523 1,514 1,502
14,29 Spanien - 1,508 1,508 1,509 1,504
14,19 Danmark - 1,497 1,498 1,498 1,498
14,01 Irland - 1,478 1,459 1,459 1,459
13,89 Tyskland - 1,466 1,466 1,516 1,466
14,02 Tjeckien - - 1,479 1,515 1,497
13,23 Österrike - 1,396 1,396 1,448 1,396
13,87 Polen - - - 1,464 1,438
13,23 Belgien - -1,396 1,396 1,445 1,396
13,13 Holland - 1,386 1,386 1,415 1,386
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
27 jan
20 jan
16 dec
9 dec
Utbud
1605
1700
2053
2340
Sålda
1075
1700
980
2110
Medelpris, euro
1,58
1,60
1,55
1,66
Lägst
1,56
1,57
1,53
1,65
Högst
1,58
1,61
1,56
1,68
Medelpris, skr
14,97
15,21
15,09
16,20

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 5 v 4 v 3 v 2
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 5 v 4 v 3
9,65
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,60 7,60 7,60
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,32
VEZG 56 %b euro 1,30 1,27 1,28
Galtar
8,38
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,60 6,60 6,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 4 v 3 v 2 v 1 v 52 v 51 v 50
Pund
11,16
10,98
11,00
11,22
11,32
11,38
11,65
Dollar 8,82 8,94 9,00 9,16 9,21 9,21 9,08
Euro 9,48 9,51 9,54 9,58 9,65 9,61 9,74
Dansk 1,27 1,28 1,28 1,28 1,29 1,29 1,31
Norsk 1,06 1,05 1,05 1,05 1,06 1,06 1,07
Yen 7,76 7,80 7,85 7,85 7,83 7,82 7,90
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 5 v 4 v 3 v 2
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,95 22,95 23,30 23,30
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,50 22.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 545 545 555 555
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 5 v 4 v 3 v 2 v 1
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
280
Basis 7 kg 221 221 221 221 223
480
Basis 30 kg 378 378 378 378 380
287
SPF+Myc 7 kg 226 226 226 226 228
486
SPF+Myc 30 kg 383 383 383 383 385
292
SPF 7 kg 230 230 230 230 232
491
SPF 30 kg 387 387 387 387 389
12,97
Økologi 30 kg 1022 1041 1041 1041 1042
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
573
VEZG 28 kg 60,50 56,60 56,60 56,60 56,60
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.