@-GRIS 24 februari 2017
Senaste uppdatering gjord 2 mars 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser

Alla slakterier sänkte v 9. Sämst slaktsvins-tb sedan 1990-talet!
Som vad såg ut som en samordnad aktion, sänkte alla större svenska slakterier sina priser på slaktgrisar inför v 9 med 20 öre. Men så illa var det nog inte, eftersom detta i högsta grad är olagligt (kartell). Det var nog främst en försämrad försäljning p g a sportloven? Så säger i alla fall slaktarna.
Historien om slaktvecka 9 är följande (v 9 2016 inom parantes):
Scan sänkte redan v 8 med 20 öre till endast 14,80 kr (15,35, dvs 55 öre lägre än samma vecka 2016!). I fredags sänkte Ginsten med 20 öre till 15,90 kr (16,40) och motiverade med trög försäljning under sportlovet. Skövde slirade lite på prisuppgiften, men bestämde sig för oförändrat. Från de övriga slakterierna var det tyst, trots upprepade uppringningar och SMS. I stället ringde jag några i vanliga fall väl informerade leverantörer för att kolla vad de visste. Inget om nästa veckas priser, men många synpunkter på priserna i allmänhet, hämtning, m m. Mer om detta kommer senare.
Sent på måndagen började priserna komma och det var nedåt med 20 öre hos alla. Skövde, som trodde oförändrat, sänkte också 20 öre till 15,50 kr (16,00). När priserna kommit in var i stort veckans första slaktdag slut och följaktligen var ca 20 % av veckans leveranser av slaktgrisar hängande på krokar i kylen redan innan grisuppfödaren fick veta vad som betalas. KLS Ugglarps och Dalsjöfors sänkte till 15,50 kr (16,00) och Dahlbergs 15,40 kr (16,00).
Eftersom jag inte fick in priserna på fredagen, var det inte mycket att skriva om och jag har annat att göra. På måndagen ringde grisuppfödare och frågade vad som hänt med grispriserna och kommentarerna. En berättade att han hört talas om prisnedgången och frågade om orsaken och vad egentligen ett svenskt grispris är idag. Han hade bytt slakteri till Ginsten för att slippa förhandlingarna om kontrakten, ett förfarande för att få bästa pris som han skarpt ogillade. Han frågade vad han missat i årets kontrakt, eftersom han får så dåligt betalt.
Dessvärre vet varken jag eller någon annan vad ett svenskt grispris är. Alla grisuppfödare har sina egna individuella grispriser och det är inte som i Danmark och Tyskland att det finns någon nationell notering, ett riktpris.
Han frågade också om varför inte den enligt uppgift stora efterfrågan på svenskt griskött syns på grispriset i år. I fjol kunde man se en prishöjning, men i år är priserna nedåt igen.
Sedan levererade grisuppfödaren den stora chocken:
-Det nuvarande svenska grispriset är den sämsta lönsamheten sedan slutet av 1990-talet! Sämre alltså än under griskrisen för några år sedan. Jag har gått igenom kalkylerna sedan dess, sa han, och aldrig under den tiden har slaktgrisar gått så ekonomiskt dåligt som nu. Nu när alla konsumenter, fabriker och storhushåll vill ha svenskt griskött! Lönsamheten borde ligga på toppen nu, inte i botten, sa han.
-Det som drar ner tb är bl a smågrispriset, menade han. Under griskrisen var det smågrisproducenterna som tog den stora smällen. Det var överskott på smågrisar och smågrisarna var därför billiga. Nu är det brist på smågrisar och jag betalar 25 kr mer för smågrisen nu än under griskrisen.
-Om någon hävdar att det är bättre tider för slaktgrisar nu än förr, så har betalningen flyttats till leveransavtalen och till tillägg jag inte kan få. Jag producerar 2 000 slaktgrisar, berättade han. Är min lilla produktion inte längre intressant för svenska slakterier? Kan det bli några nya grisuppfödare i Sverige med dagens villkor för produktionen? Grisar är ingen framtidsbransch!!
-Jag vill ha förklaringar från slakterierna om varför det är så dåliga grispriser. Och är försäljningen av svenskt griskött så bra som man säger! Ligger det något i påståendet att offentliga kök minskat användningen av griskött radikalt p g a att det nu är så många invandrare som äter, men inte griskött. Storhushållen vill kanske endast göra en kötträtt, och då blir det av nöt.
Det här är ord och inga visor från grisuppfödare! I brist på kommentarer från slakterierna har jag alltså fått massor av synpunkter och frågor från fältet. Det kanske är dags för mig att mer kontinuerligt hämta in kommentarer från slakteriernas leverantörer. Jag gjorde ju så i @-GRIS barndom! Har jag hamnat för långt från verkligheten i @-GRIS när endast slaktarna uttalar sig?
Det är oförändrat pris i både Tyskland och Danmark.
Danish Crown ska fortsätta köpa upp konkurrenter och väntas ha drygt 6,3 miljarder skr till kompletterande köp de närmaste 5 åren, enl Landbrugsavisen. DC konsolideras med mellan 250 mkr och 380 mkr varje år. Det kan således bli mer investeringar i Sverige än småpotatisen Chark-Produkter och dryga hälften av Dalsjöfors Kött. Nyligen köpte DC ett nötslakteri i östra Tyskland och blev femte största slakteri i Tyskland. DC är nu störst på slakt i Sverige.
Expansionen är dock inte okontroversiell bland medlemmarna. En del tycker att det borde vara bättre att betala högre grispriser, så inte medlemmarna behöver svälta ihjäl. /LG 170302

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Marknaden är relativ lugn så här års. Vi har balans både i slakten och på smågrisar. Priserna är oförändrade.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är snart dags för vårens uppladdning, men just nu är det ingen fart på försäljningen. Vi har sportlov i västra Sverige, så den är inte så bra som vi önskar. Vi måste sänka slaktgrisarna 20 öre.
-Det är brist på smågrisar, men balans i slakten.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: .-


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren, -Det är trög marknad under sportloven, men nu är det endast Stockholm kvar. Februari är en trist månad för grisbranschen, då det inte händer särskilt mycket.
-Lite börjar det röra sig pga våren. Vi har sålt en del karré, men den ligger kvar i våra frysar tills man avropar de kvantiteter som ska arbetas upp.
-Sidan, skinkan och trimning ligger still. Raden, kotletterna, är lite jobbiga. Det är inte så mycket på g just nu. Korv går det åt när det är vackert väder och folk vill ut och grilla. Vi har kampanjer på isterband och pölsa.
-Positivt var det med matmässan i Göteborg, Passion för Mat. Det var en riktigt bra mässa, med många matglada människor. Vi hade laddat upp med 3 personer från Skövde Slakteri och 5 från Gudruns och vi bjöd på korv och grytor. Vi var alla överraskade över konsumenternas väldigt positiva inställning till svenskt kött. Det var mycket fokus på svenskt. Många ställde frågor om svensk djuruppfödning och på ett positivt sätt.
-Det är balans på smågrisar och lite kö för slaktgrisar.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Det är en vecka kvar på sportlovet, Stockholm, och efter detta brukar marknaden vakna upp. Det är alltid lite lugnare på köttmarknaden under sportlovet. Sedan kommer påsken och sedan är det vår. Vi har således bättre tider för branschen att vänta. Det är väl ingen som sänker grispriserna just nu...


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
De två första månaderna på året har varit osedvanligt lugna på den europeiska marknaden för färskt griskött. Det är dock ganska positivt, för det har gjort att priserna inte gjort det dyk som annars kännetecknar vintermånaderna efter jul.
-Det har egentligen varit en låg efterfrågan, men det har hittills varit ett ganska lågt utbud och det har helt naturligt hållit handen under priserna, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
Marknaden för framändar, bog, karré och bröstfläsk är ganska förnuftig, medan det är fortsatt svag marknad för skinka och kotlett.
-En tidig vår i södra Europa kan troligen lyfta priserna på skinka och kotlett, men just nu är marknaden trög, förklarar Søren Tinggaard.
Till marknaderna utanför Europa är det bra försäljning till Japan och stabil försäljning i Kina.

ISN, Tyskland
Stabila till stigande priser
I de flesta EU-länder är det övervägande stabila priser på slaktgrisar. Särskilt i södra Europa är det livlig efterfrågan och sjunkande slaktvikter. I Spanien och Frankrike steg priset med drygt 1 cent. Därmed fortsätter den uppåtgående tendensen, som i båda länderna synts sedan början av året.
I Tyskland och grannländerna Österrike, Danmark, Belgien och Holland har den generellt sett positiva marknaden inte varit tillräcklig för höjda priser. Orsaken finner man på köttmarknaden, där priserna är stabila, men inte stigande. De volymer kött som inte kan säljas omedelbart, lagras in i kylrummen för grillsäsongen. Det är inte särskilt mycket kött infryst. Att Tönnies stängts ute från Kina (i varje fall tillfälligt pga klagomål på leveranser) och konkursen i ett stort tyskt slakteri har inte satt några spår på marknaden.
Tendens på tyska marknaden: Utbud och efterfrågan är även i början av denna vecka i balans. Slaktgrisar efterfrågas bra, så det kommande priset väntas som lägst bli oförändrat.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Därför vägrar bankerna lån till grisstallar
Det borde vara byggbom på våra grisgårdar, men bankerna fegar ur. Efter ett samtal med en lantbruksansvarig vid en av våra storbanker får jag höra. De flesta fastigheter blir ”överbyggda”, dvs värdet av nybyggnationen blir för stort i förhållande till fastighetens totala värde. Det betyder att endast stora egendomar kan vara aktuella för utbyggnad och dessa har sällan det behovet eftersom man är redan lönsam. Kan man sätta upp byggnader med bra alternativ användning så underlättar det. På min fråga, hur gör man om man vill expandera? Bygg ut lite i taget och låna kortare pengar.
Det är konstigt att om jag vill köpa lantbruksmaskiner för miljontals kronor är det inga problem. Jag behöver inte visa någon affärsplan utan endast skriva mitt namn på ett köpekontrakt. Till maskiner kan man låna stora pengar med 120 månaders avbetalning till räntor som i många fall understiger 1 %-enhet. Det verkar som att bankerna värderar äganderättsförbehåll i traktorer och skördetröskor som varande bättre än säkerhet i en bra produktionsanläggning.
Vem skall utveckla grisproduktionen?

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Allt är inte grönt i den gröna sektorn
”Det är grönt farfar”, säger barnbarnen när något är fixat och bestämt och alla vet vad som gäller. Detta passar dåligt på det som hänt med maten och politiken – hemma och globalt – de senaste veckorna. ”Livsmedelsexperter” och politiska amatörer har överträffat varandra – det pågår för fullt då detta skrivs – i produktion av ”alternativa sanningar” till en alltmera osäker, konsumerande allmänhet och press. Jag behåller därför min vänta-och-se-attityd från tidigare blogg och nöjer mig nedan med en handfull snabba nerslag om det jag upplevt den senaste tiden.
Den 25 januari ordnade Partnerskap Alnarp en halvdag om hur vi ska kunna slå mynt av rådande sug efter svensk mat (kött) till höga priser med vidhängande mervärden. Utmärkt programidé. Jag saknade dock ett inlägg om hur denna mat ska bli tillgänglig för alla, då inkomstklyftorna tycks öka och den jäktade standardhusmodern vid köttdisken enligt tillgänglig forskning i första hand sägs fråga efter priset och inte efter falukorvens ursprung. Lösning med matkuponger? Tvåprissystem? Vissa dagar med priser som möjliggör ”svenskkött för alla”? Jag har frågat om priset för dem som normalt handlar i Konsum och motsvarande tidigare. Kanske kommer svaret i ett förväntat, omfattande handlingsprogram tillsammans med särregler för landsbygden vad gäller arbetsgivaravgifter, flyttningsbidrag, reducerad realisationsvinstbeskattning för dem som väljer att lämna huvudstaden för bosättning på en ”skräpyta” någonstans i Sverige, etc. På kvällen var det mingel och kamratmiddag på Alnarpskåren för lantmästare, agronomer, hortonomer och alla andra som vill bygga nätverk i livsmedelskretsar. Fint initiativ som startade i fjor.
Jag var inte på Alnarp i år. Det blev i stället Die Grune Woche, Gröna Veckan, i Berlin samma vecka. Hade väntat mig mycket av den förannonserade påkostade svenska medverkan i denna världens största och äldsta livsmedelsmässa (sedan 1926). Syftet är att deltagande länder och inte minst regioner ska visa vad de har, kan och vill vad gäller mat (lokalt bröd, korvar, grönsaker, etc) och dryck (öl, vin, kryddat brännvin, juicer, m m) i syfte att ”sälja" sina bygder som bl a resmål för turister, samt främja nationell livsmedelsexport. I sista stund hade Sverige backat ur deltagandet efter att i förskott enligt uppgift betalat 235 000 kr i lokalhyra. Motiv: År 2017 är det gammalmodigt med denna typ av marknadsföring. Det sa man nog inte på alnarpsmötet!
Jordbruksministern skulle, som var fallet med de andra 84 länderna, ha lett delegationen, men förklarade i sista minuten helt korrekt att han inte "kunde vara överallt”.
Jag noterade att landsbygdsdepartementets statssekreterare befann sig flera dar i Berlin (för att lära?) Våra nordiska grannar var väl företrädda och drog tydligen nytta av de utställningsytor som vi betalat för! Jag noterade att Norge uppträdde fylkesvis (län) med väl pålästa och mycket attraktivt ”norska” värdinnor. Finland utnyttjade sin utställningsyta till max genom att byta till en ny grupp företag när halva veckan gått. Sverige hittade jag i form av en enda, djupt besviken tysk kvinnlig importör av älgkorv och snaps. Hon ansåg sig ha blivit grundligt lurad genom den sena svenska programändringen.
Danskarna bredde ut sig i år med ett trettiotal utställare, liksom tidigare. Jag frågade några av dem helt provokativt om det verkligen lönade sig att delta i Gröna Veckan år efter år. Jag såg i deras ögon vad de tänkte: Bara en representant för "die dummen Schweden” kan fråga så!
Tyskland representerades av i stort sett alla delstaterna. Den tyska nationella satsningen uppbackad av jordbruksministern Schmidt, med bl a särskilda program för skolklasser och husmödrar, imponerade. Albanien, Turkistan, Kambodja, Mongoliet, m fl, var länder man inte hade väntat sig möta här, men de hade satsat stort för att visa sin matkultur. Ryssland hade anmält intresse att delta, men hindrats av rådande sanktioner. Nederländerna sökte värva mig som försäljare av holländsk ost. Mycket mer är att säga om denna fantastiska mässa där man t o m visar allmänheten levande exempel på de vanligaste husdjuren. Kom själv och lär på nästa års Gröna Vecka!
Enligt tidningen Barometern (9/2 17) berättade häromdagen dottern till svinuppfödaren Daniel Juneberg på Junegården utanför Kalmar för sin far att kommunen på skolan satt upp en affisch där det stod att den globala kött-och mejeriproduktionen påverkar klimatet lika mycket som bilar, flygplan, båtar och lastbilar tillsammans. Fadern tog det för vad det var: Några okunniga amatörers valhänta hantering av en alternativ sanning. Han tände och åkte till skolan och tog resolut ner plakatet. Beskrev sen på Facebook vad han gjort och blev allmänt hyllad, inte minst av kommunchefen som fick anledning knäppa sin kommunikationsavdelning på näsan för självsvåldigt beteende. Till historien hör att Junegårdens svingödsel går till biogas som driver några av Kalmars stadsbussar.
Som gammal bondestudent från 1940-talet då vi itutades att sanningen, vetenskapliga fakta och beprövad erfarenhet skulle vara vägledande för vårt handlande, har jag svårt med alternativa sanningar. Jag tar därför nu time out från bloggandet tills sikten klarnat och det blivit mer grönt i den svenska politiken, i Washington, Paris, etc, och tills vi fått fler av Junebergs kaliber som handgripligt ägnar sig åt verkstad, inte bara snack.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Politiker ta ert ansvar!
Menar allianspolitikerna verkligen allvar med sina följdmotioner i anslutning till regeringens proposition om en nationell livsmedelsstrategi. Så här säger bl a Liberalerna: ”Utbudet av livsmedel som produceras och förädlas bör motsvara det som efterfrågas av konsumenterna. Det bör inte vara politiken som avgör vilka livsmedel vi producerar och konsumerar i framtiden. Alliansen vill istället att konsumenters efterfrågan ska styra vilka livsmedel de vill konsumera och att skapa förutsättningar för att möta detta behov”.
Är man snäll, tolkar man detta som en reaktion på att regeringen vill införa kvantitativa mål för den ekologiska produktionen och konsumtionen. Det vill nämligen inte Alliansen. Men formuleringarna är generella och kan mycket väl tolkas som, att om vissa konsumenter vill ha billiga hårt besprutade svenska grönsaker så ska de få det. Vill konsumenterna ha kött från svenska djur, som står lika trångt som i EU, ska man få det. För att inte tala om griskött från svenska suggor som står i bur, större delen av tiden.
Det är minst sagt ganska anmärkningsvärda och skrämmande uttalanden från Alliansen. Man fråntar sig sitt politiska ansvar och lämnar över till marknaden och konsumenterna att verka för hållbar konsumtion, att skydda miljön och framför allt att ge djuren som kännande varelser ett rimligt skydd och ett gott djurliv. Och det måste gälla alla svenska djur.
I Plånboken i P1 hör jag statssekreterare Elisabeth Backteman tala om att det är konsumenternas efterfrågan som styr vad som ligger på tallriken. Men hon talar också varmt om svenska mervärden som ett gott djurskydd och låg antibiotikaförbrukning. Politiker måste ta ett ansvar för att lagstifta om värden som en majoritet av befolkningen står bakom. Även om det kan vara obekvämt i möte med några arga representanter från lantbruksnäringen och livsmedelsindustrin. Det fråntar inte svenskt lantbruk och svensk livsmedelsindustri möjligheten att ytterligare stärka förtroende och kvaliteten på sina produkter genom att införa kvalitetsprogram med certifiering. Men certifieringar som det irländska Origin Green kan inte ersätta ett fullgott lagligt skydd av djur och miljö. Frivilliga certifieringar som ett alternativ till lagstiftning är ett förslag som finns i Centerpartiets 90 beslutspunkter. Det finns många bra förslag i centerns motion, men tyvärr också ett förslag om att ta bort förprövningen av djurstallar. KD vill också detta liksom att ta bort beteskravet för kor i lösdrift.
Lantbruksnäringen och vissa politiker talar om starka svenska mervärden som merkostnader, när det är dessa som faktiskt ger mer betalt. De är just mervärden. Moderaterna talar fortfarande om att man inte kan få mer betalt för lagstiftning, när det faktiskt är just det man får d v s mer betalt för – ett gott djurskydd. Det är bara att gå ut i butik och läsa ICAs och COOPs marknadsföring av svensk djurskyddslag.
I Sverige och inom EU har vi tillsammans utformat regelverk (förordningar och direktiv) för att skydda konsumenterna från farliga kemikalier, miljögifter, skadliga bakterier, läkemedelsrester m m. Vi har satt upp regler för hur kemiska ämnen ska godkännas och för att skydda den biologiska mångfalden. Djurskyddsförordningar och djurskyddsdirektiv syftar till att ge djuren en god djuromsorg. Många av djurskyddsdirektiven har haft Sverige som förebild och bygger på gemensam kunskap om djurens behov och naturligt beteende. Väl medvetna om att regelverk måste till och att marknaden i många inte långsiktigt kan säkra värden, som man inte kan få betalt för på marknaden.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 9



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 9 v 8 v 7 v 6
Ginsten Slakteri 75-100 15,90 16,10 16,10 16,10
Skövde Plus ** 73-102,9 15,50 15,70 15,70 15,70
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,50 15,70 15,70 15,70
Dahlbergs 76-98,9 15,40 15,60 15,60 15,60
HKScan Agri *** 70-99,9 14,80 14,80 15,00 15,00
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 9 v 8 v 7
12,70 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,00 10,00 10,00
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,59 24,59 24,59
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
? Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 9 v 8 v 7 v 6 v 5
22 feb Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,39 Tyskland, 56 % 1,52 1,52 1,52 1,52 1,57
- D:o svenska*** - - - - -
22 feb jämförbara**
17,52 Italien - 1,851 1,822 1,819 1,847
15,62 England - 1,650 1,636 1,633 1,649
15,08 Frankrike - 1,593 1,583 1,571 1,537
14,87 Spanien - 1,571 1,555 1,441 1,530
14,36 Irland - 1,517 1,517 1,478 1,478
14,36 Danmark - 1,498 1,498 1,497 1,497
14,18 Tjeckien - - 1,484 1,483 1,485
13,76 Polen - - - 1,454 1,468
14,07 Tyskland - 1,466 1,466 1,466 1,516
13,64 Holland - 1,441 1,441 1,441 1,405
13,22 Österrike - 1,396 1,396 1,396 1,448
13,22 Belgien - 1,396 1,396 1,396 1,421
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
24 feb
17 feb
10 feb
3 feb
Utbud
1710
2190
1755
1785
Sålda
1620
1910
1515
1785
Medelpris, euro
1,59
1,57
1,58
1,58
Lägst
1,56
1,54
1,57
1,53
Högst
1,60
1,59
1,59
1,59
Medelpris, skr
15,05
14,83
14,93
14,88

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 9 v 8 v 7 v 6
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 9 v 8 v 7
9,65
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,60 7,60 7,60
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,02
VEZG 56 %b euro 1,27 1,27 1,27
Galtar
8,38
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,60 6,60 6,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 8 v 7 v 6 v 5 v 4 v 3 v 2
Pund
11,16
11,10
11,07
11,06
11,16
10,98
11,00
Dollar 8,97 8,90 8,85 8,73 8,82 8,94 9,00
Euro 9,47 9,45 9,45 9,42 9,48 9,51 9,54
Dansk 1,27 1,27 1,27 1,26 1,27 1,28 1,28
Norsk 1,07 1,06 1,06 1,06 1,06 1,05 1,05
Yen 7,93 7,82 7,88 7,75 7,76 7,80 7,85
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 9 v 8 v 7 v 6
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,95 22,95 22,95 22,95
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 540 540 545 545
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 9 v 8 v 7 v 6 v 5
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
280
Basis 7 kg 221 221 221 221 221
480
Basis 30 kg 378 378 378 378 378
287
SPF+Myc 7 kg 226 226 226 226 226
486
SPF+Myc 30 kg 383 383 383 383 383
282
SPF 7 kg 230 230 230 230 230
491
SPF 30 kg 387 387 387 387 387
1297
Økologi 30 kg 1022 1022 1022 1022 1022
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
596
VEZG 28 kg 63,00 63,00 63,00 61,90 60,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.