@-GRIS 3 mars 2017
Senaste uppdatering gjord 3 mars 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

Tyskland höjer 2 cent v 10
Tyskland tar initiativet till en höjning med 2 cent v 10 på en marknad som annars är lugn. Den europeiska marknaden har inte rört sig mycket på senare tid, men grundtonen har varit positiv länge och höjningen är väntad.
I Sverige har alla slakterier oförändrade priser (Skövde har inte meddelat, men det är nog ingen risk för ändring) efter förra veckans generella sänkning med 20 öre. Svenska marknaden har betecknats som trög några veckor och man skyller på sportlovet och att väldigt många svenskar äter på restaurang när man är ute och åker skidor. Det är lite svårt att förstå det resonemanget, eftersom folk måste äta varje dag och när man åker skidor och behöver mer näring, borde man äta mer än vanligt och inte minst grilla korv i någon snögrotta. Men förklaringen är väl att matserveringarna köper importerat fläsk. Det är slaktare som tror att importen ökar.
Om handeln eller industrin köper import och säger att det är svenskt, så kan det bli slut på detta nu. I varje fall kan fler köttfuskare åka fast. Svenska Köttföretagen startar nämligen i dagarna sina ursprungskontroller och gick ut med ett pressmeddelande om detta i veckan. Köttfusket i världen omsätter 400 miljarder kr, skriver man, och här i Sverige minns vi särskilt Dafgårds lasagne och Ikeas köttbullar med hästkött som valsade runt i medierna. Även Lantmännen och Kungsörnen fick svarta rubriker när produkter drogs in. Gothemsgårdens slakteri på Gotland slaktade gotländska lamm på dagarna när Livsmedelsverket var där, men irländska på nätterna, och allt såldes som svenskt. Just nu i dagarna kan du köpa Gothemsgårdens slakteriinredning på auktion på http://www.pn-trading.se/ och det visar att det visserligen går att tjäna mycket pengar på köttfusk, men det kan även kosta.
Köttföretagen har länge förberett kontrollerna genom att lägga upp en databank med profiler på isotoper från svenska gårdar, att ha som referensregister. Det går att fastställa var varje gris är uppfödd, tack vare att vattnets isotoper har en unik profil från gården. Står det på t ex baconpaket att grisköttet är svenskt, så går det att kontrollera det. Det är samma teknik som jordbruksverket använder för kontroll av var jordgubbarna är odlade, de som säljs utefter vägarna på sommaren.
I Riksdagen har fattats ett viktigt beslut, eller närmare bestämt i riksdagsrestaurangen. Det ska enbart vara svenskt kött på menyerna. Jag ser fram emot att Köttföretagen kollar, och jag ser redan rubrikerna framför mig om det inte är svenskt kött i köttbullarna!
2016 års förprövningar är sammanställda. Det ska byggas 5 400 suggplatser, vilket är en fördubbling mot 2015 och 12 000 slaktgrisplatser, vilket är ungefär som föregående år.
Dalsjöfors ska nu igång med sitt planerade bygge av nytt slakteri, nytt grisstall och ny inlastning för grisarna. /LG 170303

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Marknaden är fortsatt relativ lugn och vi ser fram emot en tidig, varm och solig vår med grillarna utplockade från förråd och garage.
Vi har balans i slakten. Priserna är oförändrade..

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Försäljningen är inte vad den borde vara och jag misstänker att importen ökat. Men den är som den varit senaste veckorna. Försäljningen brukar ta fart efter sportloven.
-Det är bra att Svenska Köttföretagen kommer igång med kontrollen av grisköttets ursprung för att få bort ev köttfusk. Kontrollen i butikerna kommer att stärka tilltron till det svenska köttet.
-Det är brist på smågrisar och balans i slakten.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Alla priser är oförändrade. Det är underskott på smågrisar, men vi har en kö i slakten motsvarande 3 dagars slakt efter nästa vecka. En ombyggnad av butinan (bedövningen) i Ugglarp är nu klar, vilket gör att vi går upp i full kapacitet från nästa vecka.


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren, -


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -Priserna är oförändrade, Det är balans för både smågrisar och slaktgrisar.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Det har varit en seg vecka, försäljningsmässigt, vilket är vanligt så här års. Men nu är sportloven över och vi ser fram emot ökad försäljning. Jag har mer i frysarna i år än i fjol.
-En orsak till den sämre försäljningen så här års, jämfört med i fjol, kan vara att påsken var tidigare i fjol och låg närmare sportlovet. Påsken är en stor mathelg. Den sega försäljningsperioden efter jul brukar vara intill påsk.
-Det kan även vara vädret som har betydelse.
-Frågan är också om inte importen ökat. Jag tycker mig se att livsmedelshandeln har mer annonser för importkött än tidigare.
-Vi styckar ju Dahlbergs grisar. Slakten har ökat vid Dahlbergs och vi styckar fler grisar i år än tidigare.


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Kastar man en blick på kalendern, så är vintern slut, men våren har ännu inte drabbat den europeiska marknaden för färskt griskött.
-Vi upplever fortsatt en ganska lugn handel med i stort sett alla köttdetaljer. Framändar och bog rör sig vettigt. Skinkan är stabil på en något lägre nivå, medan kotlett säljs något mera trögt, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
Förklaringen på den tunga marknaden för kotlett skylls i viss grad på en mycket trög handel med bakdelskött till den engelska baconmarknaden. I gengäld är det globalt sett en generellt riktigt efterfrågan på bröstfläsk.
Till länderna utanför Europa är det en utveckling på försäljningen till både Japan och Kina.

ISN, Tyskland
Oförändrat i EU, men hopp om höjning i Tyskland
De europeiska grispriserna rör sig lugnt på ett stilla hav. De flesta grispriser fortsatte på oförändrad nivå. En viktig förutsättning för detta är att tyska grispriset för fjärde veckan i rad oändrat ligger på 1,47 €. Även priserna i Holland, Danmark, Belgien och Österrike var oförändrade. Men vi hoppas på en höjning i Tyskland.
De senaste veckorna har synts en positiv trend i det södra Europa. Priserna i Spanien och Frankrike har stiget flera gånger. Senast gick spanska priset upp påtagligt, så nu närmar sig priset ledaren Frankrike, som ligger först i listan över de fem viktigaste grisländerna i Europa.
Trend för tyska marknaden: Efterfrågan på slaktgrisar fortsätter vara god i Europa. Slakterierna anstränger sig intensivt för att undgå brist. En måttlig prishöjning verkar vara inom räckhåll.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Därför vägrar bankerna lån till grisstallar
Det borde vara byggbom på våra grisgårdar, men bankerna fegar ur. Efter ett samtal med en lantbruksansvarig vid en av våra storbanker får jag höra. De flesta fastigheter blir ”överbyggda”, dvs värdet av nybyggnationen blir för stort i förhållande till fastighetens totala värde. Det betyder att endast stora egendomar kan vara aktuella för utbyggnad och dessa har sällan det behovet eftersom man är redan lönsam. Kan man sätta upp byggnader med bra alternativ användning så underlättar det. På min fråga, hur gör man om man vill expandera? Bygg ut lite i taget och låna kortare pengar.
Det är konstigt att om jag vill köpa lantbruksmaskiner för miljontals kronor är det inga problem. Jag behöver inte visa någon affärsplan utan endast skriva mitt namn på ett köpekontrakt. Till maskiner kan man låna stora pengar med 120 månaders avbetalning till räntor som i många fall understiger 1 %-enhet. Det verkar som att bankerna värderar äganderättsförbehåll i traktorer och skördetröskor som varande bättre än säkerhet i en bra produktionsanläggning.
Vem skall utveckla grisproduktionen?

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Allt är inte grönt i den gröna sektorn
”Det är grönt farfar”, säger barnbarnen när något är fixat och bestämt och alla vet vad som gäller. Detta passar dåligt på det som hänt med maten och politiken – hemma och globalt – de senaste veckorna. ”Livsmedelsexperter” och politiska amatörer har överträffat varandra – det pågår för fullt då detta skrivs – i produktion av ”alternativa sanningar” till en alltmera osäker, konsumerande allmänhet och press. Jag behåller därför min vänta-och-se-attityd från tidigare blogg och nöjer mig nedan med en handfull snabba nerslag om det jag upplevt den senaste tiden.
Den 25 januari ordnade Partnerskap Alnarp en halvdag om hur vi ska kunna slå mynt av rådande sug efter svensk mat (kött) till höga priser med vidhängande mervärden. Utmärkt programidé. Jag saknade dock ett inlägg om hur denna mat ska bli tillgänglig för alla, då inkomstklyftorna tycks öka och den jäktade standardhusmodern vid köttdisken enligt tillgänglig forskning i första hand sägs fråga efter priset och inte efter falukorvens ursprung. Lösning med matkuponger? Tvåprissystem? Vissa dagar med priser som möjliggör ”svenskkött för alla”? Jag har frågat om priset för dem som normalt handlar i Konsum och motsvarande tidigare. Kanske kommer svaret i ett förväntat, omfattande handlingsprogram tillsammans med särregler för landsbygden vad gäller arbetsgivaravgifter, flyttningsbidrag, reducerad realisationsvinstbeskattning för dem som väljer att lämna huvudstaden för bosättning på en ”skräpyta” någonstans i Sverige, etc. På kvällen var det mingel och kamratmiddag på Alnarpskåren för lantmästare, agronomer, hortonomer och alla andra som vill bygga nätverk i livsmedelskretsar. Fint initiativ som startade i fjor.
Jag var inte på Alnarp i år. Det blev i stället Die Grune Woche, Gröna Veckan, i Berlin samma vecka. Hade väntat mig mycket av den förannonserade påkostade svenska medverkan i denna världens största och äldsta livsmedelsmässa (sedan 1926). Syftet är att deltagande länder och inte minst regioner ska visa vad de har, kan och vill vad gäller mat (lokalt bröd, korvar, grönsaker, etc) och dryck (öl, vin, kryddat brännvin, juicer, m m) i syfte att ”sälja" sina bygder som bl a resmål för turister, samt främja nationell livsmedelsexport. I sista stund hade Sverige backat ur deltagandet efter att i förskott enligt uppgift betalat 235 000 kr i lokalhyra. Motiv: År 2017 är det gammalmodigt med denna typ av marknadsföring. Det sa man nog inte på alnarpsmötet!
Jordbruksministern skulle, som var fallet med de andra 84 länderna, ha lett delegationen, men förklarade i sista minuten helt korrekt att han inte "kunde vara överallt”.
Jag noterade att landsbygdsdepartementets statssekreterare befann sig flera dar i Berlin (för att lära?) Våra nordiska grannar var väl företrädda och drog tydligen nytta av de utställningsytor som vi betalat för! Jag noterade att Norge uppträdde fylkesvis (län) med väl pålästa och mycket attraktivt ”norska” värdinnor. Finland utnyttjade sin utställningsyta till max genom att byta till en ny grupp företag när halva veckan gått. Sverige hittade jag i form av en enda, djupt besviken tysk kvinnlig importör av älgkorv och snaps. Hon ansåg sig ha blivit grundligt lurad genom den sena svenska programändringen.
Danskarna bredde ut sig i år med ett trettiotal utställare, liksom tidigare. Jag frågade några av dem helt provokativt om det verkligen lönade sig att delta i Gröna Veckan år efter år. Jag såg i deras ögon vad de tänkte: Bara en representant för "die dummen Schweden” kan fråga så!
Tyskland representerades av i stort sett alla delstaterna. Den tyska nationella satsningen uppbackad av jordbruksministern Schmidt, med bl a särskilda program för skolklasser och husmödrar, imponerade. Albanien, Turkistan, Kambodja, Mongoliet, m fl, var länder man inte hade väntat sig möta här, men de hade satsat stort för att visa sin matkultur. Ryssland hade anmält intresse att delta, men hindrats av rådande sanktioner. Nederländerna sökte värva mig som försäljare av holländsk ost. Mycket mer är att säga om denna fantastiska mässa där man t o m visar allmänheten levande exempel på de vanligaste husdjuren. Kom själv och lär på nästa års Gröna Vecka!
Enligt tidningen Barometern (9/2 17) berättade häromdagen dottern till svinuppfödaren Daniel Juneberg på Junegården utanför Kalmar för sin far att kommunen på skolan satt upp en affisch där det stod att den globala kött-och mejeriproduktionen påverkar klimatet lika mycket som bilar, flygplan, båtar och lastbilar tillsammans. Fadern tog det för vad det var: Några okunniga amatörers valhänta hantering av en alternativ sanning. Han tände och åkte till skolan och tog resolut ner plakatet. Beskrev sen på Facebook vad han gjort och blev allmänt hyllad, inte minst av kommunchefen som fick anledning knäppa sin kommunikationsavdelning på näsan för självsvåldigt beteende. Till historien hör att Junegårdens svingödsel går till biogas som driver några av Kalmars stadsbussar.
Som gammal bondestudent från 1940-talet då vi itutades att sanningen, vetenskapliga fakta och beprövad erfarenhet skulle vara vägledande för vårt handlande, har jag svårt med alternativa sanningar. Jag tar därför nu time out från bloggandet tills sikten klarnat och det blivit mer grönt i den svenska politiken, i Washington, Paris, etc, och tills vi fått fler av Junebergs kaliber som handgripligt ägnar sig åt verkstad, inte bara snack.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Vad vill socialdemokraterna egentligen med livsmedelsstrategin?
”Endast jordbruket är ett reservat för en föråldrad produktionsform, för en småföretagsamhet som står konsumenterna dyrt. Vi vet att det går att industrialisera jordbruksnäringen. I stora ”fläskfabriker” kan vi producera billigare och tack vare en mer industrialiserad produktion kan vi dag köpa kyckling till ett någorlunda hyfsat pris.” Detta är hur Socialdemokraterna såg på jordbruket 1966. Och utvecklingen gick mot storskalighet och ”fläskfabriker” på fel sätt. Motreaktionen kom när man hade satt nästan alla sinsuggor i bås, byggt upp en storskalig kycklingproduktion på felaktiga premisser och accepterade att korna stod inne året runt i K-jordbruken i Norrland. ”Man får räkna med viss dödlighet i en intensiv produktion. Det är ekonomiskt försvarbart” sa slaktsvinsproducenterna. Reaktionen på 80-talet kom från starka opinionsbildare som Astrid Lindgren, Marit Paulsen, djurskyddet och arga veterinärer. Det var då vi fick Scans och Svensk Fågels djuromsorgsprogram och djurskyddslagen 1988. Och vi fick motsvarande diskussion i EU i samband med bl a galna ko-sjukekrisen under 90-talet.
Men frågan är om inte synsättet från 60-talet även nu genomsyrar regeringens proposition om en ökad svensk livsmedelsproduktion. Det är mycket fokus på produktivitet, strukturomvandling och att även att ändra jordförvärvslagen så att bolag ska kunna köpa jordbruksmark (se tidigare blogg). I budgetpropositionen 2016 är Sveriges mål att EUs gemensamma jordbrukspolitik ska ha som mål en ”avreglerad, marknadsorienterad och konkurrenskraftig jordbrukssektor styrd av konsumenternas efterfrågan samt klimat- och miljömål och där hänsyn tas till djurskydd”. Det återkommer; avreglerad, marknadsorienterad och konkurrenskraftig. Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen har kritiskt analyserat frågan kring ökad produktivitet och hävdar, säkert med all rätt, att det är tveksamt om detta leder till fler jobb, utan snarare tvärtom. Gunnar och Ann-Helen (www.hungryandangry.se) har gjort flera inlägg i debatten och formulerat ett eget förslag till strategi. Jag har tidigare blogg skrivit om kritiken mot regeringens proposition och Alliansens följdmotioner.
Jag lyssnade med stort intresse på radioprogrammet Meny med Thomas Tengby. Han har tidigare utmärkt sig för bra och analyserande program och ett intresse för hur livsmedlen produceras. Jag konstaterar också att han fattat att en av kärnfrågorna kring livsmedelsstrategin är kritiken mot att konsumenternas ska ansvara för ökningen av livsmedelsproduktionen kontra politikernas ansvar för under vilka ramar och förutsättningar produktionen ska öka. Jag har tidigare lyssnat på kulturgeografen Anders Wästfelt och hans mycket intressanta analys av utvecklingen av svenskt jordbruk – från prisstöden på 70 – 80-talet med mer än 100 %s självförsörjning, till avregleringen, omställning 90, till påregleringen vid EU-inträdet. Hans förklaring till ökad spannmålsproduktion och minskad animalieproduktion är skillnaderna i insatser av arbete och produktionsmedel (och inte enstaka svenska särregler). Om dessutom konsumtionen av vissa livsmedel som kött ökar, så minskar den svenska andelen. Jag tycker att lantbruksnäringen ibland tar till brösttoner när marknadsandelen minskat, medan produktionen inte minskat i samma omfattning. Åter upprepas med en dåres envishet att vi har 50 %s självförsörjning. Var kommer denna uppgift ifrån och vilka livsmedel gäller det? Vi har en global handel säger Anders Wästfelt (sedan EU skrev på WTO-avtalet), men vi har ingen global institution som utjämnar villkoren. Men hur är det med Codex Alimentarius? Ska den inte i alla fall sätta gränser för folkhälsa och miljö? Vi kanske inte kan tänka i termer av självförsörjningsgrad, men vi måste ha ett kristänkande, vara rädda om den svenska åkermarken och vi ska definitivt inte ta bort beteskravet – tvärtom! sa Anders Wästfelt. Anders Ygermans uttalande om att köpa mat från grannländerna ger rysningar. Och då har ändå suttit i miljö – och jordbruksutskottet.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 10Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 10 v 9 v 8 v 7
Ginsten Slakteri 75-100 15,90 15,90 16,10 16,10
Skövde Plus ** 73-102,9 15,50 15,50 15,70 15,70
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,50 15,50 15,70 15,70
Dahlbergs 76-98,9 15,40 15,40 15,60 15,60
HKScan Agri *** 70-99,9 14,80 14,80 14,80 15,00
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans - - -
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
balans överst överst överst
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 10 v 9 v 8
12,70 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,00 10,00 10,00
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,59 24,59 24,59
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,43 1,43 1,43
? Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 10 v 9 v 8 v 7 v 6
1 mar Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,69 Tyskland, 56 % 1,54 1,52 1,52 1,52 1,52
- D:o svenska*** - - - - -
1 mar jämförbara**
17,65 Italien - 1,851 1,851 1,822 1,819
16,39 England - 1,719 1,650 1,636 1,633
15,23 Frankrike - 1,597 1,593 1,583 1,571
15,18 Spanien - 1,592 1,571 1,555 1,441
14,47 Irland - 1,517 1,517 1,517 1,478
14,29 Danmark - 1,498 1,498 1,498 1,497
14,19 Tjeckien - - 1,488 1,484 1,483
13,67 Polen - - - 1,433 1,454
14,17 Tyskland - 1,486 1,466 1,466 1,466
13,74 Holland - 1,441 1,441 1,441 1,441
13,31 Österrike - 1,396 1,396 1,396 1,396
13,31 Belgien - 1,396 1,396 1,396 1,396
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
3 mars
24 feb
17 feb
10 feb
Utbud
1930
1710
2190
1755
Sålda
1840
1620
1910
1515
Medelpris, euro
1,61
1,59
1,57
1,58
Lägst
1,58
1,56
1,54
1,57
Högst
1,64
1,60
1,59
1,59
Medelpris, skr
15,35
15,05
14,83
14,93

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 10 v 9 v 8 v 7
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 10 v 9 v 8
9,65
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,60 7,60 7,60
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,11
VEZG 56 %b euro 1,27 1,27 1,27
Galtar
8,38
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,60 6,60 6,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 9 v 8 v 7 v 6 v 5 v 4 v 3
Pund
11,12
11,16
11,10
11,07
11,06
11,16
10,98
Dollar 9,05 8,97 8,90 8,85 8,73 8,82 8,94
Euro 9,54 9,47 9,45 9,45 9,42 9,48 9,51
Dansk 1,28 1,27 1,27 1,27 1,26 1,27 1,28
Norsk 1,07 1,07 1,06 1,06 1,06 1,06 1,05
Yen 7,93 7,93 7,82 7,88 7,75 7,76 7,80
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 10 v 9 v 8 v 7
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,95 22,95 22,95 22,95
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 540 540 540 545
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps brist - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 10 v 9 v 8 v 7 v 6
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
280
Basis 7 kg 220 221 221 221 221
480
Basis 30 kg 377 378 378 378 378
287
SPF+Myc 7 kg 225 226 226 226 226
486
SPF+Myc 30 kg 382 383 383 383 383
282
SPF 7 kg 229 230 230 230 230
491
SPF 30 kg 386 387 387 387 387
1297
Økologi 30 kg 1022 1022 1022 1022 1022
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
601
VEZG 28 kg 63,00 63,00 63,00 63,00 61,90
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.