@-GRIS 24 mars 2017
Senaste uppdatering gjord 24 mars 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser

Tredje tyska höjningen på fyra veckor
Tyska grispriset stiger nästa vecka med 4 cent till 1,61 €. Det är tredje höjningen på fyra veckor. Låga höjningar per gång dock. Mycket talar för fler höjningar, eftersom priset på auktionen över internet stiger snabbare och är nu på 1,70 €, 16,13 skr. Riktigt svenska priser, alltså. Tyska höjningarna drivs av låg slakt och god efterfrågan och då har ändå inte vårvärme och annalkande grillsäsong påverkat priserna särskilt mycket. I marknadskommentarerna, särskilt de danska, har inte vårdraget nämnts förrän under den allra senaste tiden. Men nu börjar påsken att dra i hela Europa, säger Danish Crown.
Vad jag förstår finns inte särskilt stora lager i frysarna. Ett bra vårväder kan ge bra tyska priser och tyska priserna styr även ländernas priser runt om. Lägger vi sedan till kinesiskt köpstopp av kött från Brasilien, där man fuskar med köttet. Sverige köper nog inte mycket griskött från Brasilien, men kineserna gör det normalt sett.
Danska grispriset går upp 20 danska öre.
Här i Sverige händer inget på grisfronten. Ännu är vårhandeln lugn, men trappas upp ett litet steg för varje vecka. Gångna veckan har dock varit riktigt lugn, säger de flesta slaktarna. En och annan grill har tänts, men blir det lite varmare så börjar grillsortimentet efterfrågas.
-Ett nytt grillsortiment ligger och väntar på våren, säger Cato Gustafsson, KLS Ugglarps och Dalsjöfors.
Rubrikerna den här veckan har varit att Kina m fl länder stänger för brasilianskt kött. På nötsidan har Argentina försökt flytta fram positionerna med anledning av detta, men vilka länder som tar över leveranserna av griskött, skrivs det inte lika mycket om. Att även grisköttet berörs, är väl att räkna med. /LG 170324

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Oförändrat läge på marknaden. Fortsatt lite avvaktande och vi ser fram emot påsken, våren och grillsäsongen.
Gillar du klassikern Bullens? Nu är vår nyhet på plats, Bullens Beer Banger! Världspremiär sker i Piteå den 29 mars. Därefter rullar bilen vidare och besöker ett flertal städer på resan söderut. Kolla in www.facebook.com/bullens för att se när vi kommer till din stad.
Priserna vecka 13 oförändrade.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Priserna är oförändrade och balanserna som förra veckan, dvs brist på smågrisar och balans i slakten

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Alla priser oförändrade nästa vecka. Det är brist på smågrisar och slaktkön är i stort sett borta.
-Ett nytt fräscht och supergott grillsortiment väntar nu bara på att våren drar igång!.


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren, -


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Den här veckan blev ungefär som förra veckan, ganska lugn. Jag hoppas vädret blir vackert, så att konsumenterna blir lite mer aktiva.


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Påsken lyfter efterfrågan
Efter en lång period med en stilla dans på stället, är musiken på den europeiska marknaden för färskt griskött nu mer taktfast. Och just nu är det säljsidan som skruvar upp volymen.
-Vi ser just nu en positiv utveckling. Påsken närmar sig och det har lyft efterfrågan tvärs över hela Europa. Samtidigt är det fortsatt begränsat utbud av grisar i norra Europa. Detta medverkar till att stötta den positiva utvecklingen säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
Det är just nu god marknad för såväl skinka och framändar som bog, karré och bröstfläsk, samtidigt som det är förbättrad marknad för kotlett.
-Det har varit en vinter med ett stort utbud av kotlett, men de senaste veckorna har efterfrågan stigit och detta har stabiliserat marknaden och lyft priserna en smula säger Søren Tinggaard.
Till länderna utanför Europa är det stabil avsättning till både Japan och Kina.

ISN, Tyskland
EU Pig Prices: Quotations Inconsistent – Netherlands Closing the Gap
This current week, the European pigs-mature-for-slaughter market appears altogether inconsistent.
While some quotations continue to go up, others maintain on the level achieved. So, the Dutch for instance are closing the gap towards the German quotation.
Those countries still showing an unchanged quotation felt decelerated in prices by the signal given from Germany, where the quotation moves sideward after one week of discounted prices paid by Toennies and Vion and where the price level was kept on a corrected 1.516 euros per kg slaughter weight. Quotations as steady were also reported on from Denmark and from Austria. In France, the quotation went up marginally by a corrected 0.5 cents.
Surging quotations are being observed in Spain, Belgium, and in the Netherlands. As a consequence of its latest price increase by a corrected 3 cents and to almost the level of the corrected German price level of 1.516 euros per kg slaughter weight, the Dutch quotation is really eye-catching. The question arises whether or not those slaughter companies which paid discounted prices in Germany bought their feedstock from the Netherlands at higher prices in order to be able to run the German slaughter belts at full capacity. Vion, for instance, paid discounted prices in Germany while the Vion quotation was increased by 2 cents in the Netherlands.
Trend for the German market: At the beginning of the week, the domestic market is characterised by continuously brisk demand on the part of the slaughter companies for the limited quantities of live animals on offer. The marketers are in search of pigs just to be able to cover demand even roughly. The further prospects are friendly.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Coop gillar inte svenskt kött
För en tid sedan så gjorde Coop reklam för att vi konsumenter ska minska på köttätandet genom mindre kött på tallriken och vissa dagar i veckan ska vara köttfria. Under några av de senaste veckorna har Lotta Lundrgren gjort Coop-reklam för middag för fyra personer som kostar endast 80 kr. Naturligtvis blir det enbart vegetarisk kost som kommer ifråga vid en sådan mathållning och hur ska dessa människor som utsätter sin kropp för den dieten orka arbeta?
Under den senaste månaden har följande utspelat sig vid Coops butik på Bondegatan i Stockholm. För fyra veckor sedan erbjuder butiken sina kunder svensk marinerad fläskkarré i bit för 39.90 kr per kg. En vecka senare sänker man till 29.90 kr för att gå ner till 19,90 kr ännu en vecka senare. Då börjar kunderna fundera på om det är något fel på karrén. 5 dagar före bäst-före-datum går man ner ytterligare och då till 9,90 kr per kg. Följden blev att kunderna ville inte köpa med misstanke om något fel på varan och Coop-butiken fick kassera en hel del av den ursprungligen fina produkten.
Allt det Coop gör emot kött i allmänhet och svenskt i synnerhet är oförskämt och eventuella kostråd finns det andra betydligt skickligare företag som jobbar med detta seriöst och inte genom struntreklam.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
A

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Varannan tugga är inte importerad!
LRF har myntat begreppet att varannan tugga vi äter är importerad. Syftet är sannolikt att ytterligare stärka argumenten för en ökad svensk matproduktion, men också som ett argument för att den valda modellen efter EU-inträdet med svenska särregler har varit fel. Begreppet ”varannan tugga är importerad”, har utan ifrågasättas, anammats av landsbygdsministern, oppositionspolitiker, ordförande för Civilförsvaret, m fl. Statsministern använde t o m begreppet på presskonferensen 7 februari. Finska producentintressen har också använt siffran, för att hävda att Sverige exempelvis valde fel väg med ett högre djurskydd än EUs djurskyddsdirektiv.
LRF bekräftar att de femtio procenten refererar till handelsbalansen och inte till kg livsmedel. Men vi äter inte pengar. Det är därmed fel och vilseledande att hävda att varannan tugga vi äter är importerad. Vem som helst kan ju förstå att vi inte kan odla kaffe, te, ris, bananer, apelsiner och många grönsaker i Sverige. Om vi ska titta på självförsörjningsgrad så måste vi självklart titta på de varor som vi kan producera i Sverige. Jordbruksverkets fakta säger något helt annat än LRF:s förenklade och negativa budskap. Av 10 ägg, som säljs i butík är nio svenska. 90 % av konsumtionsmjölken är svensk. Av tio kycklingar är sju svenska liksom sju av tio fläskkotletter. Varannan tugga nötkött liksom ost är importerad. Men det är den ökade nötköttskonsumtionen som bidraget till lägre andel svenskt nötkött. Men är det någon som hävdar att vi bara har femtioprocentig självförsörjning på spannmålsprodukter eller morötter? Visst finns det en potential att öka konsumtionen av svenska äpplen och svenska grönsaker. Men det måste väl ändå vara svårt att hävda att svenska djurskyddsregler har påverkat en låg svensk marknadsandel för tomater.
Har det någon betydelse att LRF argumenterar på felaktiga premisser? Kanske inte, men jag anser att man förlorar i trovärdighet. Är detta kanske alternativ fakta? Jag tycker att vi ska producera mer mat i Sverige. En förutsättning är dock att man producerar med omsorg om konsumenterna, djuren, klimatet och miljön. Vi bör minska vår köttkonsumtion. Ska det vara en fördel för svenska konsumenter att öka andelen svenskt kött i sin konsumtion, så måste svenskt kött stå för låg klimatpåverkan, främjandet av miljömål, ett gott djurskydd och låg antibiotikaförbrukning. Om inte, kommer vi som svenska konsumenter inte välja svenskt kött.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 13



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 13 v 12 v 11 v 10
Ginsten Slakteri 75-100 15,90 15,90 15,90 15,90
Skövde Plus ** 73-102,9 15,50 15,50 15,50 15,50
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,50 15,50 15,50 15,50
Dahlbergs 76-98,9 15,40 15,40 15,40 15,40
HKScan Agri *** 70-99,9 14,80 14,80 14,80 14,80
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst balans
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 13 v 12 v 11
13,20 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,40 10,20 10,20
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,59 24,59 24,59
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - 1,43
? Snellmans** 85 – 105 euro - - 1,51
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 13 v 12 v 11 v 10 v 9
23 mar Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,27 Tyskland, 56 % 1,61 1,57 1,57 1,54 1,52
- D:o svenska*** - - - - -
23 mar jämförbara**
17,59 Italien - 1,854 1,854 1,854 1,851
16,29 England - 1,717 1,698 1,693 1,719
15,72 Spanien - 1,657 1,645 1,617 1,592
15,25 Frankrike - 1,607 1,602 1,598 1,597
14,93 Irland - 1,574 1,574 1,536 1,517
14,47 Danmark - 1,525 1,525 1,498 1,498
14,20 Tjeckien - - 1,497 1,489 1,471
13,80 Polen - - - 1,455 1,429
14,38 Tyskland - 1,516 1,516 1,486 1,486
14,39 Holland - 1,512 1,482 1,461 1,441
13,83 Österrike - 1,458 1,458 1,417 1,396
13,83 Belgien - 1,458 1,445 1,421 1,396
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
24 mars
17 mars
10 mars
3 mars
Utbud
1910
2485
3315
1930
Sålda
1910
2485
1490
1840
Medelpris, euro
1,70
1,64
1,60
1,61
Lägst
1,65
1,61
1,57
1,58
Högst
1,71
1,66
1,61
1,64
Medelpris, skr
16,13
15,59
15,26
15,35

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 13 v 12 v 11 v 10
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 13 v 12 v 11
9,65
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,60 7,60 7,60
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,43
VEZG 56 %b euro 1,31 1,31 1,27
Galtar
8,38
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,60 6,60 6,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 12 v 11 v 10 v 9 v 8 v 7 v 6
Pund
10,99
10,88
11,01
11,12
11,16
11,10
11,07
Dollar 8,75 8,86 9,05 9,05 8,97 8,90 8,85
Euro 9,49 9,51 9,54 9,54 9,47 9,45 9,45
Dansk 1,27 1,28 1,28 1,28 1,27 1,27 1,27
Norsk 1,03 1,04 1,06 1,07 1,07 1,06 1,06
Yen 7,90 7,83 7,91 7,93 7,93 7,82 7,88
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 13 v 12 v 11 v 10
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,95 22,95 22,95 22,95
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 540 540 540 540
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps brist brist brist brist
Skövde Slakteri - - balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 13 v 12 v 11 v 10 v 9
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
294
Basis 7 kg 232 226 226 220 221
501
Basis 30 kg 395 386 386 377 378
300
SPF+Myc 7 kg 237 231 231 225 226
508
SPF+Myc 30 kg 400 391 391 382 383
306
SPF 7 kg 241 235 235 229 230
513
SPF 30 kg 404 395 395 386 387
1318
Økologi 30 kg 1038 1030 1030 1022 1022
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
626
VEZG 28 kg 65,00 65,00 63,00 63,00 63,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.