@-GRIS 31 mars 2017
Senaste uppdatering gjord 31 mars 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

Tyska grispriset upp 7 cent v 14
Tyska grispriset har gått upp 14 cent på fem veckor och ligger nu på 16,04 kr. Det är nog inte slut med detta, eftersom nästa veckas höjning på 7 cent kom efter endast en rejält fint grillhelg på kontinenten. Men trenden har funnits ganska lång tid och det är betydande efterfrågan på griskött den här tiden på året. Och lågt utbud av slaktgrisar. Tyska auktionen över internet indikerar också fortsatt uppgång. Dagens auktion slutade på 1,77 €, 16,90 skr, ett pris som även svenska uppfödare skulle vara nöjda med. Det kanske går att exportera slaktgrisar till Tyskland igen, så vi får upp svenska priset?
Danska grispriset stiger 20 øre v 14.
Det blev ingen prishöjning i Sverige nästa vecka. Men nu börjar slaktarna tala om prishöjning och blir det inte höjning v 15, så blir det kanske v 16. Det har inte varit någon riktig fart på försäljningen de senaste veckorna, men nu kommer påsken och folk äter påskskinka och efter påsk kommer nog grillarna igång. Om det blir fint väder! Produktionen av grillsortimentet är i full gång och varorna är ute i butik nästa vecka. Det säger t ex Cato Gustafsson, Dalsjöfors och KLS Ugglarps. Alla slakterier ligger i startläge.
Tyvärr finns det också rapporter om försämrad försäljning, på industriråvaran. Tommy Ögren berättar att Skövde har fått sänka priset något för att få fart på försäljningen. Varför det blivit motstånd vet han inte, men han tror inte det är ökad import. Det höga tyska grispriset talar också emot detta.
I Europa ser vi att det holländska priset stigit kraftigt och är från en låg nivå nu i närheten av det tyska. Återhämtningen har kommit på senare tid och en tänkbar orsak är bättre försäljning, nu när efterfrågan på griskött är stor i Europa. Det är goda priser i flera europeiska länder och Italien utmärker sig fortfarande med 17,74 kr. Det svenska priset borde ligga högre!
I Danmark gläds man åt kinaexporten, som bara ökar och ökar. Nu ökar även de förnämsta förpackade köttdetaljerna, de som säljs i Europa. Tills nu har det varit bulkvaror och grisdelar som vi inte äter i vår del av världen. Danish Crowns försäljning av kött till Kina uppgår nu till 21 % av hela den samlade danska exporten till Kina. /LG 170331

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Oförändrat läge. Påsken och den annalkande grillsäsongen sätter fart på efterfrågan på tillexempel karré, övrigt ganska avvaktande efterfrågan just nu. Notering vecka 14 oförändrad.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det börjar röra sig lite på marknaden för kött. Vi har nu vädret med oss, det har blivit varmare. Grillprodukterna rör sig lite, men de har inte kommit igång för fullt. Det blir nog inte förrän efter påsk.
-Vi märker inget av att det varit köttskandal i Brasilien. Inte det minsta.
-Balanserna är som tidigare, brist på smågrisar och balans i slakten. Det börjar närma sig balans för smågrisarna, efter en lång period med brist. Varför det varit så stor brist vet jag inte. Det kan inte vara smågrispriset, som fortfarande ligger på samma nivå som när grispriset var som högst.
-Nästa vecka börjar vi värma slakteriet och varmvattnet med pellets. Vi går över från olja för att värna om klimatet. Det går åt stora volymer olja till ett slakteri. Det blir spännande att se hur pellets fungeerar. Själv har jag solel. Det fungerar bra när det är många soltimmar.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Nu är produktionen av grillprodukter i full gång. Så håll utkik efter vårt grillsortiment, som kommer ut i butik nästa vecka. Det är efterlängtat av många.
-Alla priser är oförändrade. Det är fortsatt brist på smågrisar. Det är i stort sett balans i slakten.
Trevlig grillhelg!


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren, -Vi har haft lite tur med karré och revben, så de har gått ut under de senaste 14 dagarna. Däremot har vi mött motstånd för industriråvaran, småfläsk och fett. Vi har fått gå ner i pris. Det är aldrig bra, för det är svårt att få upp priserna igen, när man sänkt. Det måste vara brist på marknaden för att få upp priserna igen. Det verkar vara mycket industrikött i omlopp. Detaljerna går lättare att höja.
-Varför det blivit motstånd mot industriråvaran, vet jag inte. Jag har svårt att tänka mig att importen tar över mer. Tvärtom får vi nya kunder som vill ha svenskt kött. Nyligen fick vi tillbaka en kebabtillverkare, som är en ganska stor kund på karré. Vi levererade senast för 10 - 15 år sedan.
-Det är skaplig åtgång på skinka inför påsken.
Vi gläds åt att ha fått tillbaka leveranserna till Ukraina. Priserna har höjts där. Det är framför allt feta produkter som går österut. Tidigare var det Ryssland, men där är marknaden stoppad sedan länge. Om produkter går via Ukraina, vet vi inget om.
-Vi har inte märkt någon merförsäljning efter nötköttskandalen i Brasilien.
-Så den här veckan har varit både rolig med bra priser och inte rolig, det senare alltså pga att trimningprodukterna gick i stöpet.
-Slakten är i balans, men smågrisarna är det fortsatt brist på. Bristen börjar minska, sedan vi kunnat ersätta förlusten av Kinsta-grisarna. Det är svårt när en så stor besättning försvinner.
-Alla våra priser är oförändrade, trots uppgången i Europa. Det är positivt att tyska priset stiger så mycket.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -Priserna är oförändrade v 14. Det är balans för smågrisarna, men det är överstående slaktgrisar.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Det har varit ganska lugnt på marknaden den här veckan också, kanske något bättre. Det har i alla fall inte gått något till frysen. Det börjar bli lager nu, men det är ju normalt inför våren och grillsäsongen.
-Industriköttet fungerar faktiskt ganska bra, men kalkylen på hela grisen är tuff. .


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Våren kastar nu på allvar sin värme över den europeiska marknaden för färskt griskött, där inköparna må till plånboken för att säkra sig om de nödvändiga volymerna.
-Den traditionella ökningen av efterfrågan till påsk har fått extra näring av varmt och soligt väder över en stor del av Europa. Just nu är det säljsidan som sitter med taktpinnen. Därför blir det i stort sett handel från vecka till vecka för ögonblicket, eftersom priserna rör sig nästan från dag till dag, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
Just nu är det i huvudsak en riktigt god marknad för både skinka, hela framändar och bröstfläsk. Bogarna säljs generellt sett bra och det varma vädret betyder att karrén är på väg in i högsäsongen.
-Påsken lyfter alltid efterfrågan på karré och ryggfläsk till antingen fläskstek eller bacon. Så där får vi också igenom fina prishöjningar f n, säger Søren Tinggaard.
Till länderna utanför Europa är det stabil försäljning både till Japan och Kina. .

ISN, Tyskland
Priserna stiger, Holland nu på tysk nivå
Vårstämning präglar nu den europeiska marknaden för slaktgrisar. Priserna känner i grund och botten endast en riktning, nämligen uppgång. Utbudet av slaktgrisar i Europa är begränsad och efterfrågan är stabilt stigande. Således ligger stigningen på mellan 2,6 cent i Danmark och 5 cent i Frankrike.
Prisnivån i de fem största grisländerna är högst i Spanien, som ligger tätt på 1,70 €. Frankrike följer efter som nr 2 på 1,657 €. Tyskland, Danmark och Holland ligger på 1,55.
Särskilt faller holländska priset i ögonen, som kommit ikapp de andra länderna med höjningar på 11 cent på bara fyra veckor. Tyska priset steg under samma period med endast 9 cent. Normalt ligger holländska priset på ett visst avstånd under tyska priset och rör sig relativt parallellt under detta.
Tendens på tyska marknaden: Efter en vårlig weekend med de första grillaktiviteterna, startar marknaden för slaktgrisar den nya kalenderveckan full av optimism. Slaktarna rapporterar fallande utbud av slaktgrisar. Men slaktgrisarna är efterfrågade, varför fortsatta prishöjningar är det troliga.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

LRF utan huvudansvarig
Vi kan nu beskåda totalkaos i ledarrekryteringen efter avgående ordförande Helena Jonsson, LRF. Vi har två st vice ordföranden där ingen vill träda fram som ny ledare. Det är mycket konstigt och helt fel, då det är så att accepterar man att ha en vice ordförande-post så har man också skyldighet att ta posten som ordförande om så krävs.
Varför vill ingen ur styrelsen ta jobbet? Kan det bero på att VDn Källström är diktatorisk och därmed olämplig för sitt uppdrag. Vilket är viktigast? En fungerande styrelse eller en självsvåldig VD?
Kanske återstår enbart två alternativ? Det första att fusionera LRF med Hembygdsföreningen? Då kan alla vi som producerar livsmedel och vill vara företagare ansluta oss till Svenskt Näringsliv! Det andra att rekrytera en kraftfull ordförande externt? Det måste vara en som är hyggligt insatt i svenskt jordbruk och kan alla irrgångar i Rosenbad hos politikerna. Dessutom måste personen vara drivande och kunna peka med hela handen då det behövs. En Göran Person-typ skulle kunna vara bra.
Finns det hopp om ett bättre LRF?

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
A

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Bo Dockered – en bondeledare med kraft!
”Mervärdet för svensk råvara jämfört med importerad är årligen många hundra miljoner kronor i bondeledet”. Detta är ett citat ur slutkapitlet Framtiden – landsbygdens riddare i boken om Bo Dockered. Det är en uppgift som jag också fått internt från LRF tidigare. Det var också medskicket från tidigare VD för Slakteriförbundet Sven Tidala när vi sågs innan jul. Det är sorgligt att dagens LRF inte på motsvarande sätt kan erkänna värdet av svenska mervärden och skapa stolthet hos sina medlemmar.
Pär Fornling har skrivit en spännande bok ”Spårbyten – Bo Dockereds vägval”. Att arbeta på Slakteriförbundet och LRF under 80 – och 90-talet var en spännande och upplevelserik tid under Bosses ledning. Det var häftigt att få vara med på tåget. Vi träffades redan i början av 80-talet när jag jobbade med forskningsfrågorna på LRF mellan 1980 och 1982. Bosse satt i LRFs forskningsberedning. Då fördelade vi regleringsmedel i det som hette Lantbrukets fond. Vi upprätthöll kontakten efter att jag flyttat till Slakteriförbundet 1 april 1982. Programmet Omsorg i Djurskötseln som antogs av Slakteriförbundets stämma 1985, var en viktig del av LRFs program ”Sveriges Bönder på Väg mot världens renaste jordbruk”, som startade 1992. Jag kom tillbaka till LRF 1993 inbjuden av Bosse, efter att Slakteriförbundets kommande ledning (Sven Tidala avgick ungefär samtidigt som jag) började ifrågasätta svensk djuromsorg. Man ville avvänja smågrisarna tidigare och kanske också acceptera att suggorna fixerades. Bosse antyder i boken att På Väg-satsningen kanske var för tidigt väckt. Handeln var inte beredd att ta till sig svenska mervärden, när EU-inträdet innebar tillgång till billiga livsmedel till Sverige. Frågan är om vem som 1996 avvecklade den fantastiska satsningen med utåtriktade framgångsrika kampanjer och mycket arbete med att få bönderna med på tåget ex Miljöhusesynen samt miljörapporter i samarbete med SCB, m m. Kanske var det Slakteriförbundet, som alltid tyckt att LRF inte skulle ägna sig åt konsumentfrågor. Vilket för övrigt Mjölkfrämjandet inte heller tyckte. Eller var det så att LRFs ledning tröttnade när omvärlden började ta till sig budskapet. Det var bara en fråga där jag och Bosse inte var överens. Djurens Rätt efterlyste LRFs syn på religiös slakt utan bedövning. Bosse och Hans Olof Ramberg varnade mig för fundamentalismen, när jag ansåg att LRF skulle vara tydlig och ta avstånd från religiös slakt utan bedövning. Jag överöste Bosse med debattinlägg i frågan.
På boksläppet den 22 mars på LRF, kände jag kanske 90 % av gästerna, vilket visar hur gammal man är. Bosse är fortfarande aktiv i debatten och har drivit självförsörjningsfrågan och är med rätta bekymrad över utvecklingen i svensk mjölkproduktion. Var samgåendet mellan svenska Arla och danska MD foods verkligen något som gynnat svenska mjölkbönder, med samma mjölkpris till Arla-bönderna i olika länder?
På boksläppet fick jag det ”glada” meddelandet att LRFs ansvarige (LRFs ledning?) för filmen om LRF 100 år, censurerat bort min intervju kring svenska mervärden f f a Sveriges bönder på väg mot världens på väg mot världens renaste jordbruk. Jag blev intervjuad i näringslivets arkiv och lyfte fram böndernas proaktivitet kring antibiotika och andra svenska mervärden som salmonellafriheten. Jag varnade vid kontakten för att det var minerad mark, med tanke på LRFs syn i dag på att mervärden snarare är lika med merkostnader. Att jämföra med det inledande citatet ur boken om värdet av dessa i bondeledet.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 14Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 14 v 13 v 13 v 12
Ginsten Slakteri 75-100 15,90 15,90 15,90 15,90
Skövde Plus ** 73-102,9 15,50 15,50 15,50 15,50
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,50 15,50 15,50 15,50
Dahlbergs 76-98,9 15,40 15,40 15,40 15,40
HKScan Agri *** 70-99,9 14,80 14,80 14,80 14,80
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans överst överst
Skövde Slakteri
-
balans balans överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 14 v 13 v 12
13,31 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,40 10,40 10,20
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,59 24,59 24,59
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 14 v 13 v 12 v 11 v 10
30 mar Landsnotering* euro euro euro euro euro
16,04 Tyskland, 56 % 1,68 1,61 1,57 1,57 1,54
- D:o svenska*** - - - - -
30 mar jämförbara**
17,74 Italien - 1,858 1,854 1,854 1,854
16,44 England - 1,722 1,717 1,698 1,693
16,12 Spanien - 1,689 1,657 1,645 1,617
15,82 Frankrike - 1,657 1,607 1,602 1,598
14,66 Tyskland - 1,556 1,516 1,516 1,486
14,82 Holland - 1,552 1,512 1,482 1,461
15,03 Irland - - 1,574 1,574 1,536
14,81 Danmark - 1,551 1,525 1,525 1,498
14,36 Tjeckien - - 1,504 1,497 1,489
14,02 Polen - - - 1,469 1,455
14,31 Österrike - 1,499 1,458 1,458 1,417
14,27 Belgien - 1,495 1,458 1,445 1,421
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
31 mars
24 mars
17 mars
10 mars
Utbud
2017
1910
2485
3315
Sålda
1830
1910
2485
1490
Medelpris, euro
1,77
1,70
1,64
1,60
Lägst
1,73
1,65
1,61
1,57
Högst
1,79
1,71
1,66
1,61
Medelpris, skr
16,90
16,13
15,59
15,26

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 14 v 13 v 12 v 11
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 14 v 13 v 12
10,11
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,90 7,60 7,60
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,37
VEZG 56 %b euro 1,40 1,31 1,31
Galtar
8,83
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,90 6,60 6,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 13 v 12 v 11 v 10 v 9 v 8 v 7
Pund
11,05
10,99
10,88
11,01
11,12
11,16
11,10
Dollar 8,88 8,75 8,86 9,05 9,05 8,97 8,90
Euro 9,55 9,49 9,51 9,54 9,54 9,47 9,45
Dansk 1,28 1,27 1,28 1,28 1,28 1,27 1,27
Norsk 1,04 1,03 1,04 1,06 1,07 1,07 1,06
Yen 7,99 7,90 7,83 7,91 7,93 7,93 7,82
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 14 v 13 v 12 v 11
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,95 22,95 22,95 22,95
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 540 540 540 540
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps brist brist brist brist
Skövde Slakteri brist brist - balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 14 v 13 v 12 v 11 v 10
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
308
Basis 7 kg 241 232 226 226 220
520
Basis 30 kg 407 395 386 386 377
314
SPF+Myc 7 kg 246 237 231 231 225
527
SPF+Myc 30 kg 412 400 391 391 382
320
SPF 7 kg 250 241 235 235 229
532
SPF 30 kg 416 404 395 395 386
1329
Økologi 30 kg 1039 1038 1030 1030 1022
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
639
VEZG 28 kg 67,00 65,00 65,00 63,00 63,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.