@-GRIS 7 april 2017
Senaste uppdatering gjord 7 april 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

Tyska priset fortsatt uppåt, nu 5 cent
Tyska slaktgrisar är nu dyrare än de svenska! Det officiella tyska priset ligger nästa vecka på 16,60 kr och på internetauktionen betalade man idag 17,07 kr (det tyder på fortsatt ökning). Det svenska officiella priset är som högst hos Ginsten på 15,90 kr och även om man lägger till de bästa tilläggen, matchar ändå inte svenska priset det tyska. Sedan finns det grisuppfödare som har högre tillägg.
Det måste vara dags att svenska priset går upp! Slaktare jag talat med idag ser framför sig en höjning när början av grillsäsongen höjer efterfrågan. Men det är segt att få upp svenska priset, säger de. Svenska priset rör sig inte så snabbt som i de stora grisländerna.
En ytterligare höjning i Tyskland kan göra att det går att exportera slaktgrisar och lätta på trycket i Sverige. Det behöver bli konkurrens om grisarna för att få priserna att lyfta.
Annars är förutsättningarna för en bra grillsäsong goda. Både i Europa och Sverige. Exporten till Kina och övriga Asien tuffar på och det väntas ingen nedgång. Produktionen av grisar i Europa minskar något. Fryslagren bedöms vara hanterliga och väntas inte störa prisbildningen i vår och sommar. Grillsäsongen har börjat tidigt även i centrala och norra Europa och torde sätta igång i påsk även här i mellersta Sverige.
Vi får också hoppas på bra grillväder. Det är dock stort underskott på regn sedan i fjol. Sjöarnas vattenstånd är nästan rekordlåga. Det kan tala för en kommande regnperiod, eftersom statistiken visar att nederbörden är ganska konstant över tid.
Danish Crown gjorde bedömningen att grispriset ska vara högre efter påsk än före. Därför slaktade man inte undan inför helgerna, för att kompensera för missade slaktdagar, utan slaktar ikapp efter helgerna. Det är nog ett säkert tecken på att grispriserna fortsätter stiga. Danska priset 11 dkr är nu fastlagt för två veckor. Det är högsta priset sedan juli 2014 och väntas alltså stiga ytterligare. /LG 170407

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Oförändrat läge. Påsken och den annalkande grillsäsongen sätter fart på efterfrågan på tillexempel karré. Väldsmarknaden har en enorm efterfrågan på sida och bacon. Notering oförändrad vecka 15.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Om vädret fortsätter vara vackert, ser vi ljuset i tunneln. Vi har inte diskuterat någon ev höjning av grispriset, men när tyska priserna stiger och det blir grillväder i Sverige, så är det positivt. Vi ser ännu inte någon stor ökad efterfrågan, men efterfrågan på karré har ökat lite. Det är inte lika mycket som tidigare år i våra frysar.
-Det är nästan balans i slakten och balans för smågrisar.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Alla priser är oförändrade. Slakten är i balans, det är brist på smågrisar.
-Grillprodukterna är nu ute i butikerna. Starten har gått riktigt bra. Det blir fint väder i helgen, vilket gör att många grillar.


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren, -Läget på marknaden har ljusnat. Det börjar röra på sig hos inköparna. Det ska bli fint väder i helgen och har vi tur är det tomt på hyllorna efter helgdagarna.
-Vi har börjat plocka ut karré ur frysarna och tinar köttet långsamt och fint, så det inte tappar vätska.
-Slakten är i balans, men det saknas smågrisar. Priserna är oförändrade.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -Vi verkar vara ensamma om att ha överskott på smågrisar, men balanserar upp detta med nya leverantörer av slaktgrisar. Vi har ett litet överskott på slaktgrisar, men helt hanterligt.
-Priserna är oförändrade v 15.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: --Det känns lite bättre nu på marknaden, med ökad efterfrågan. Vädret väntas bli bättre och det är påsk. Blir det bättre på marknaden, kommer även grispriset att gå upp. -Den tyska höjningen visar än en gång att svenska och tyska priset går sina egna vägar. Det har varit en kraftig tysk uppgång, medan svenska priset stått stilla. Prissvängningarna är mindre här på den lilla svenska marknaden. .

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Högsta priset på nästan tre år
För första gången sedan slutet av juli 2014 stiger det danska priset på slaktgrisar nästa vecka till 11 dkr. Det var blott så högt pris ett par veckor, innan Ryssland stängde för import av färskt kött från EU och priset på griskött blev sänt ut i ett fritt fall.
Detta är historia nu. En lång kris är äntligen slut och efterfrågan på färskt griskött i Europa är just nu större än utbudet.
-Vi har haft några indikationer på, att både fryslagren och styckningsindustrins lager är mindre än på länge. Därför tog vi för en månads tid sedan ett beslut om att inte tidigarelägga slakten före påsk, eftersom vi var överbevisade om att priserna kommer att vara högre efter helgdagarna. Detta har visat sig att hålla streck och vi har sörjt för extra kapacitet på slakterierna under veckorna efter påsk. Då kan vi snabbt hämta in de slaktdagar vi förlorar under påsken, säger Lars Albertsen, som är exportdirektör i Danish Crown.
Det är stor och relativt stabil export från Europa till inte bara Kina, utan även Japan och Sydostasien under det senaste året. Detta har skapat grund för markanta prisstegringar under senaste månaden. En lite starkare dollar sedan hösten 2016 har varit med och stöttat den europeiska konkurrenskraften, ovanför amerikanskt och brasilianskt kött. Samtidigt har produktionen i Europa gått tillbaka en smula.
-Man ska heller inte undervärdera det faktum att vi redan i mars har haft temperaturer i Mellan- och Sydeuropa som har satt igång försäljningen till torgcaféerna. Så snart solen skiner lyfts efterfrågan på griskött till bl a kokt skinka, bacon och salami.
-Med andra ord är det äntligen en smula medgång för försäljningen av griskött efter en lång period, där det milt sagt varit uppförsbacke, säger Lars Albertsen.
Grispriset på 11 dkr kommer att gälla de kommande två veckorna.

ISN, Tyskland
Grisprisrallyt fortsätter med tydliga plus
Den europeiska marknaden för slaktgrisar präglas fortsatt av positiv stämning. Efterfrågan överstiger utbjudna volymer. Priserna fortsätter uppåt med tydliga siffror, som förutsetts.
Länderna har fortsatt god efterfrågan på export och förhållandevis små volymer i frysarna. Samtidigt är det behagliga temperaturer, vilket gör att grillsäsongen börjar tidigt överallt och inte enbart i de sydliga länderna.
Priserna steg generellt med 4 - 7 cent. Efter att Tyskland, Holland och Danmark senaste veckan låg på nästan samma nivå i den europeiska fältet, börjar de tre skilja sig åt efter prishöjningar på olika nivåer. Med höjningen 7 cent ligger Tyskland nu på 1,63 cent över och intar tredjeplatsen bland de fem största grisländerna. Holland ligger på fjärde plats och Danmark sist i gruppen.
Tendens på tyska marknaden: Den generella optimismen bland aktörerna på marknaden för slaktgrisar visar sig även i början av sista veckan före påsk. Utbudet av slaktgrisar är lågt i förhållande till efterfrågan.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Hög tid för prishöjning!?
Avräkningspriserna på griskött skenar i Europa. Nästa vecka är priset i Tyskland 16,50 skr per kg och Danmark 15,40 skr. I Spanien är man redan på 17 skr.
I Sverige har vi legat still på 15,50 skr en längre tid, vilket är 50 öre lägre än i fjol.
Det är definitivt läge för en rejäl höjning och då inte fjutta med någon 20-öring, utan i första hand öka med en 50-öring upp till föregående års nivå för v 15. Därefter fortsätta marschen mot tysk nivå och som tidigare sagts och gjorts ligga 1 skr till 1,50 skr över det tyska priset.
Svenskt kött har medvind hos konsumenterna och vi har en stundande grillsäsong framför oss.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
A

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Löfven gör en kovändning!
- Det är klart vi ska gynna EUs jordbruk med ett rejält budgetstöd, så säger en ångerfull statsminister Stefan Löfven vid en blixtinkallad presskonferens, efter att ha fått en skarp reprimand från ministerkollegorna Sven-Erik Bucht och Karolina Skog. Även Per Bolund som konsumentminister har påpekat att minskat jordbruksstöd kommer ge ökade matpriser. Löfven vill väl inte, som Palme på 70-talet, ha ett antal Skärholmsfruar som skriker om att mjölken och köttet är för dyrt. Bucht påminner Löfven om att Sverige har en livsmedelsstrategi som säger att vi ska öka den svenska livsmedelsproduktionen. Då duger det inte att ta bort 10 – 20 % av gårdarna inkomster. Dessutom innehåller strategin ett löfte om att man ska uppfylla svenska miljömål. Passa sig Löfven! Svenskarna på sommarsemester kommer att rasa när sommarhagen fylls av granplantor i ställer för betande kor och får. Och vem vet om inte Mynttorget kommer fyllas av bönder med högar av granar. LRF får kanske en lika stridbar ledare som Bo Dockered på sin tid. Regeringen har också lovat att man ska driva frågan om ersättning för bättre djurvälfärd utöver EUs gemensamma nivå. Och då måste det finnas pengar för detta i budgeten.
-Jag tänkte fel, säger Löfven, En modern EU-budget måste givetvis gynna klimatåtgärder, mer ekologiskt lantbruk, friska och glada djur och en giftfri miljö. EUs jordbruk måste handla om en hållbar utveckling i linje med FNs hållbarhetsmål. Effektivisering och ökad produktivitet får inte gå ut över djurens välfärd och minskad giftanvändning i jordbruket, säger Löfven. Men vi kanske kan knapra en del på gårdsstödet och hellre ersätta bönderna för kollektiva nyttigheter, som marknaden inte vill och kommer att betala för, säger Löfven, som avslutning på sin presskonferens i Rosenbad.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 15Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 15 v 14 v 13 v 13
Ginsten Slakteri 75-100 15,90 15,90 15,90 15,90
Skövde Plus ** 73-102,9 15,50 15,50 15,50 15,50
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,50 15,50 15,50 15,50
Dahlbergs 76-98,9 15,40 15,40 15,40 15,40
HKScan Agri *** 70-99,9 14,80 14,80 14,80 14,80
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans överst
Skövde Slakteri
-
balans balans balans överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 15 v 14 v 13
13,31 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 11,00 10,70 10,40
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,59 24,59 24,59
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 15 v 14 v 13 v 12 v 11
5 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
16,59 Tyskland, 56 % 1,73 1,68 1,61 1,57 1,57
- D:o svenska*** - - - - -
5 apr jämförbara**
18,17 Italien - 1,895 1,858 1,854 1,854
17,04 England - 1,777 1,722 1,717 1,698
16,61 Spanien - 1,733 1,689 1,657 1,645
16,27 Frankrike - 1,697 1,657 1,607 1,602
15,59 Tyskland - 1,626 1,556 1,516 1,516
15,45 Holland - 1,612 1,552 1,512 1,482
15,09 Irland - - - 1,574 1,574
15,26 Danmark - 1,592 1,551 1,525 1,525
14,69 Tjeckien - - 1,532 1,504 1,497
14,38 Polen - - - 1,500 1,469
15,06 Österrike - 1,571 1,499 1,458 1,458
15,04 Belgien - 1,569 1,495 1,458 1,445
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
7 apr
31 mars
24 mars
17 mars
Utbud
2285
2017
1910
2485
Sålda
1945
1830
1910
2485
Medelpris, euro
1,78
1,77
1,70
1,64
Lägst
1,76
1,73
1,65
1,61
Högst
1,79
1,79
1,71
1,66
Medelpris, skr
17,07
16,90
16,13
15,59

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 15 v 14 v 13 v 12
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 15 v 14 v 13
10,83
Danish Crown 129,9 kg- dkr 8,40 7,90 7,60
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
13,61
VEZG 56 %b euro 1,42 1,40 1,31
Galtar
9,54
Danish Crown 109,9 kg- dkr 7,40 6,90 6,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 14 v 13 v 12 v 11 v 10 v 9 v 8
Pund
11,29
11,05
10,99
10,88
11,01
11,12
11,16
Dollar 8,98 8,88 8,75 8,86 9,05 9,05 8,97
Euro 9,59 9,55 9,49 9,51 9,54 9,54 9,47
Dansk 1,29 1,28 1,27 1,28 1,28 1,28 1,27
Norsk 1,04 1,04 1,03 1,04 1,06 1,07 1,07
Yen 8,13 7,99 7,90 7,83 7,91 7,93 7,93
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 15 v 14 v 13 v 12
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,95 22,95 22,95 22,95
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 540 540 540 540
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps brist brist brist brist
Skövde Slakteri brist brist brist -
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri överst balans balans balans
Ginsten brist brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 15 v 14 v 13 v 12 v 11
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
321
Basis 7 kg 249 241 232 226 226
540
Basis 30 kg 419 407 395 386 386
327
SPF+Myc 7 kg 254 246 237 231 231
546
SPF+Myc 30 kg 424 412 400 391 391
332
SPF 7 kg 258 250 241 235 235
552
SPF 30 kg 428 416 404 395 395
1339
Økologi 30 kg 1038 1039 1038 1030 1030
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
652
VEZG 28 kg 68,00 67,00 65,00 65,00 63,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.