@-GRIS 5 maj 2017
Senaste uppdatering gjord 5 maj 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

Ginsten 30 öre upp, Scan 25 v 19
Nu kom den, den första riktigt varma och fina grillkvällen, i dag 5 maj! I varje fall blev det grillpremiär här hos oss och säkert på åtskilliga altaner runt om i Sverige. Äntligen!
Ginsten höjer grispriset 30 öre nästa vecka, Scan 25. Båda har övergett 20-öringarna inför grillpremiären och Ginstens Bengt-Göran Bengtsson sa att det nog blivit 10 öre till om väderprognosen varit bättre nästa vecka.
-Med den kyligare prognosen från måndag får det räcka med 30 öre, sa han. Priserna på griskött så här års är extremt känsliga för väderleken.
-Det är svårt att få upp grisköttpriserna, men på karré gick det, sa Michael Oldin, Moab. Allt går åt, men det är ingen rusning ännu.
Det blev ingen ytterligare höjning i Tyskland, men det fanns förväntningar. Det är helt rent från griskött på marknaden, säger ISN i veckans kommentar. Det har varit kyligt i södra och mellersta Europa, vilket hållit tillbaka grillningsintresset, skriver Danish Crown. Danmark höjer 20 danska öre. Vädret har väldigt stor påverkan på prisutvecklingen på slaktgrisar just nu, säger även den danska slaktgiganten.
Danish Crown har dukat upp med morötter för att hålla den danska grisproduktionen uppe och stimulera till nybyggen. Nuvarande medlemmar i DC belönas med +30 øre år 1 och 20 øre år 2 för ökade leveranser. Nya leverantörer erbjuds +30 øre per kg.
Det här är ett svar på ett erbjudande från Tican, som numera ägs av tyska Tönnies.
DC har alltid haft som princip att betala lika pris till alla och alla förslag till leveranstillägg liknande i Sverige har avvisats av medlemmarna.
Det här erbjudandet kan bli ett trendbrott i föreningens betalningspolicy, säger nu kritikerna.
Men Danish Crown får 600 000 nya grisar omedelbart. Det är B2B Bonusgrisen, en grupp uppfödare, som flyttar sina slaktgrisar från slakteriet SB Pork, enligt ett tvåårigt avtal. SB Pork är ägt av Tönnies.
Man får DCs nya premie, men gruppens talesman säger att grisarna byter slakteri därför att DC förväntas hålla danska grispriset bättre uppe än privatägda Tönnies. B2B Bonusgrisen gör m a o en strategiförändring. Allt enligt LandbrugsAvisen. /LG 170505

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Äntligen blev det vår och grillsäsongen drog igång. Vi möter solen med höjd notering. Slaktgris +25 öre och smågris + 20 kr.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi höjer grispriset 30 öre nästa vecka pga det fina vårvädret, som äntligen kommit. Om väderleksrapporten varit lite bättre för efter helgen, kunde det blivit en tioöring till. Det ska ju bli kallare. Inköparna är extremt känsliga för väderprognoserna. Suggor och smågrisar är oförändrade.
-Det är karrén som satt fart, även lite flinta, men det är rätt hyfsat med hela sortimentet. Korv går också, men vi måste konkurrera med charkkillar som gör billigare korv av importerad råvara.
.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Alla priser är oförändrade.
-Nu startar grillsäsongen på allvar efter väderrapporten som säger att det blir en riktigt fin fredag och lördag. Produktionen av grillprodukter går för fullt och våra säljare har haft en het vecka.
Smågrisar = balans, slakten = en dags slakt överstående pga kortveckor.
-Ha en fantastisk grillhelg!


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren, -


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Allt har gått åt, men det är ingen rusning. Karrén går givetvis bra när värmen kommer, kotlett också, men skinkan blir lite trögare. Det går åt mindre smörgåsmat när vi går in i grillsäsongen.
-Men det är svårt att få upp priserna. Det är karrén som går att få upp. Det är ingen brist på köttvaror i Sverige.

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Efter en vinter och en vår med stora prishöjningar tar den europeiska marknaden för färskt griskött lite andpaus innan sommaren och grillsäsongen sätter fart.
-Vi står i en situation just nu, som påminner om historien om ketchupflaskan. Livsmedelshandeln och vi alla som levererar till dem, är beredda på den första efterfrågan på produkter till en kväll med grillning på altanen. Men frågan är när den kommer, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
-Generellt sett är marknaden stabil. Det är fortsatt stor efterfrågan på bröstfläsk. Skinka, bog och karré avsätts jämnt, medan marknaden för kotlett är mer dämpad.
-Utvecklingen av priserna fram till semestrarna bestäms i hög grad av temperaturerna i Mellan- och Sydeuropa. Just nu är det relativt kallt för årstiden och därför är inköparna lite återhållsamma, säger Søren Tinggaard.
Försäljningen till länderna utanför Europa löper tillfredsställande, med god avsättning till både Kina och Japan.

ISN, Tyskland
Positiv prisutveckling på slaktgrisar i EU
I de flesta länder i EU stiger priserna på slaktgrisar. Vi är inne i en positiv trend. Tyskland visade vägen med 3 cent och Holland, Belgien, Danmark och Österrike följde efter och höjde med liknande tal. Franska priset, å andra sidan, gjorde en nedåtgående korrigering pga de många helgdagarna i maj. Detta föregicks av de franska slakteriernas minskade efterfrågan.
Spanske priset blev oförändrat och Spanien behöll ledningen på 1,79 € bland de fem viktigaste grisländerna. Exportörerna av griskött i Spanien klagar över den hårda konkurrensen från USA om leveransen av griskött till Kina. Å andra sidan är det spanska exportörer som skördat mesta frukten av att Tönnies fått exportförbud till Kina.
Trend för tyska marknaden: Efter den långa helgen kring 1 maj och en saknad slaktdag, är det rent från kött på tyska marknaden. Slakterierna visar fortfarande köpintressen och industrin och handeln visar köplust. Auktionen över internet visar samma tendens. Ändå kan en försiktig prisutveckling tillfredsställa marknaden. Stigande temperaturer kommer säkert att stödja drivkraften från köttmarknaden igen nästa vecka. Därmed kan prishöjningar lättare uppnås.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

SEB lantbrukets nya bank?
SEB ökar sina insatser för att få in nya lantbrukskunder. Chef för avdelningen lantbruk är Joakim Larsson, som är stationerad i Sydsverige. Joakim är lantmästare och med tidigare erfarenhet av bl a grisproduktion. Sedan halvannan månad har SEB även förstärkt med kompetent lantbruksbankman i Svealand. De erfarenheter jag känner till, så är man mycket kompetent och arbetar igenom affärerna grundligt. På så sätt vaskar man fram fina förslag. Detta är ett välkommet tillskott i bankkonkurrensen.
Den bank som utmärker sig värst är LF-bank, där man snarare motarbetar kunderna än att hjälpa till för att reda ut affärssvårigheter. LF-bank står bakom flera konkurser där konkursförvaltaren, utsedd av LF-bank, inte förstått vad ett lantbruksföretag innebär. Landshypotek är bra på bottenlån, medan övrig belåning är man skitskraj för. Handelsbanken och Nordea vill inte låna ut till jordbruksdrift, eftersom man saknar kompetens.
Jag har tidigare sökt lanbruksansvarige på Nordea, Ascan, utan framgång. Swedbank verkar att ha det svårt med att hitta en lantbrukschef och det sätter sina spår. De lokala sparbankerna är synnerligen olika, med de mest positiva i södra Sverige och i Mellansverige är det många som är urdåliga. Danske Bank har efter ett antal svåra år börjat att vända sig alltmer mot lantbruket.
Det lönar sig att gå bankrundan!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
A

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

-

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 19

Självstängande ätbås
Bortskänkes mot nedmontage
Självstängande ätbås, 50cc, 230 st. Torrfoder- anläggning kan ingå. Fr o m 1/6.
Håkan Magnusson
Tygelsjö Mölla AB
0708-95 34 94, m.h.magnusson@telia.comSlaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 19 v 18 v 17 v 16
Ginsten Slakteri 75-100 16,20 15,90 15,90 15,90
Skövde Plus ** 73-102,9 15,70 15,70 15,70 15,70
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,70 15,70 15,70 15,70
Dahlbergs 76-98,9 15,60 15,60 15,60 15,40
HKScan Agri *** 70-99,9 15,05 14,80 14,80 14,80
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
överst balans balans balans
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
balans balans balans balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 19 v 18 v 17
14,44 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 11,20 11,20 11,00
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,59 24,59 24,59
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 19 v 18 v 17 v 16 v 15
26 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
16,94 Tyskland, 56 % 1,76 1,76 1,73 1,73 1,73
- D:o svenska*** - - - - -
3 maj jämförbara**
19,85 Italien - 2,062 2,009 1,990 1,946
17,98 England - 1,868 1,862 1,839 1,799
17,23 Spanien - 1,790 1,790 1,790 1,790
16,72 Frankrike - 1,737 1,749 1,747 1,742
16,42 Tyskland - 1,706 1,676 1,676 1,676
16,11 Holland - 1,673 1,643 1,643 1,643
16,00 Polen - - - 1,662 1,649
15,97 Danmark - 1,659 1,632 1,632 1,632
15,82 Belgien - 1,643 1,618 1,618 1,618
15,82 Österrike - 1,643 1,612 1,612 1,612
15,73 Tjeckien - - 1,634 1,563 1,602
15,15 Irland - - 1,574 1,574 1,574
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
5 maj
28 apr
18 apr
11 apr
Utbud
2241
1917
2547
1750
Sålda
2241
1917
2112
1660
Medelpris, euro
1,84
1,83
1,78
1,79
Lägst
1,80
1,81
1,76
1,76
Högst
1,86
1,84
1,78
1,80
Medelpris, skr
17,71
17,47
17,10
17,09

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 19 v 18 v 17 v 16
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,50 9,50 9,50 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 19 v 18 v 17
11,09
Danish Crown 129,9 kg- dkr 8,60 8,60 8,40
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
13,96
VEZG 56 %b euro 1,45 1,45 1,42
Galtar
9,80
Danish Crown 109,9 kg- dkr 7,60 7,60 7,40
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 18 v 17 v 16 v 15 v 14 v 13 v 12
Pund
11,39
11,27
11,48
11,24
11,29
11,05
10,99
Dollar 8,84 8,76 8,96 8,95 8,98 8,88 8,75
Euro 9,63 9,55 9,61 9,55 9,59 9,55 9,49
Dansk 1,29 1,28 1,29 1,28 1,29 1,28 1,27
Norsk 1,02 1,02 1,04 1,04 1,04 1,04 1,03
Yen 7,84 7,87 8,23 8,21 8,13 7,99 7,90
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 19 v 18 v 17 v 16
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 23,40 23,40 23,40 23,40
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 640 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 560 540 540 540
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps brist brist brist brist
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 19 v 18 v 17 v 16 v 15
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
336
Basis 7 kg 261 255 249 249 249
562
Basis 30 kg 436 428 419 419 419
343
SPF+Myc 7 kg 266 260 254 254 254
568
SPF+Myc 30 kg 441 433 424 424 424
348
SPF 7 kg 270 264 258 258 258
574
SPF 30 kg 445 437 428 428 428
1358
Økologi 30 kg 1053 1046 1038 1038 1038
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
669
VEZG 28 kg 69,50 68,90 68,00 69,00 68,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.