@-GRIS 14 juli 2017
Senaste uppdatering gjord 19 juli 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

Ginsten höjer 20 öre v 29
Det tyska grisprisen sjunker ytterligare 6 cent och det danska 30 danska öre v 29. Tyska priset har gått ner 11 cent, hela 1,05 skr, på två veckor. Så mycket kan priserna skilja om solen skiner över näringen, eller inte.
Vädret har verkligt stor betydelse för grispriset och det har inte varit bra över norra och mellersta Europa. Men nu sviker solen och värmen näringen även på flera sätt: Kinesiska grispriset sjunker, vilket ger minskade exportintäkter och jobbarna inom industrin som förädlar grisköttet har gått på semester. Sammantaget får det stor betydelse för grispriserna i Europa.
Vädret har störst betydelse, det ser vi på priserna i Frankrike och Spanien, som dock även där gynnade av stor turism.
Här i Sverige höjer Ginsten priset med 20 öre. Det är en eftersläpning från den tidigare höjningsvågen hos de övriga slakterierna. Men även här är det solen och värmen som har betydelse. Det har inte varit något riktigt fint väder på västkusten och det är där Ginsten har sin största försäljning. Därför har höjningen dröjt.
Nu i semestertider är det särskilt angeläget att påminna om riskerna för smitta med svinpest. Smittan finns nära våra gränser. Vi själva rör oss flitigt över landsgränser och det kommer många utlänningar till Sverige. I Polen fortsätter utbredningen av afrikansk svinpest, ASP, och enbart senaste veckan rapporteras om fyra nya utbrott i tambesättningar och 11 konstaterade fall i den vilda svinstammen. Myndigheterna säger att en viktig orsak är att vildsvinen blir flera.
Även i Tjeckien ökar antalet konstaterade fall av ASP. /LG 170714


Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Nu har badgästerna kommit till västkusten, så vi höjer 20 öre. Det är inte så mycket, men det ideala grillvädret vill inte infinna sig. Man grillar nog ändå, men det är inte toppförsäljning. Vi höjer priset på slaktgrisar med 20 öre. .
-Det är fortsatt överskott på smågrisar, vilket är märkligt när det börjar bli dags för julgrisar. Det är en stabil ökning av antalet smågrisar till försäljning, vilket kan bero på ökad produktivitet och vilket bl a kan bero på den nya aveln. Suggorna får fler smågrisar. Det sker även en del investeringar i smågrisproduktion och gjorda investeringar börjar ge avkastning. Vi sänker smågrisarna med 20 kr. Det kanske är det man väntar på?.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -.


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Veckans försäljning började svagt, men blev bra i slutet när väderprognoserna blev bättre. Det är endast skinkan vi har överskott på och går på export. Exportpriserna har dock börjat dalat pga de sänkta grispriserna i bl a Danmark och Tyskland.
-Grispriserna är oförändrade. Det är balans i slakten, men nu överskott på smågrisar. Varför vet jag inte.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Veckans försäljning har varit som en vanlig sommarvecka. Inget sticker ut, men allt går åt. Även skinkan, eftersom vi har kunder som efterfrågar skinka kontinuerligt.
-Det görs dock inga stora affärer så här på sommaren, som t ex inköp inför julen, eftersom många beslutsfattare är på semester. ..

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
-Det sviktande sommarvädret i norra Europa, kombinerat med minskade inköp från förädlingsindustrin har tryckt ner priserna rejält på den europeiska marknaden för färskt griskött.
-Mekanismen är egentligen ganska enkel. När det är dåligt väder under semestern, är menyn på matbordet många gånger pizza eller pasta. Men är det sol och värme, då läggs det korv och karrébitar på grillen, för en kväll på altanen. Med andra ord äter vi mer kött när sommarvädret är vackert, förklarar Søren Tinggaard, som är exportdirektör i Danish Crown.
-Samtidigt har exporten av griskött från Europa till Kina varit under press en period. Det beror på långsamt fall av priset på kinesiskt producerat griskött. Från starten i januari och fem månader framåt gick kinesiska priset ned nästan 30 %. Det smittar helt naturligt av sig på priserna på importerat griskött.
-Det är naturligt att våra kunder i Kina blir lite återhållsamma, när de upplever prisfall i den storleken. Efterfrågan på danskt griskött är stabil, men vi blir ytterligare drabbade på priset när euron stärks i jämförelse med dollar. Så vårt folk i Kina har verkligen ett styvt arbete just nu, säger Søren Tinggaard.

ISN, Tyskland
Sommardepression
Priserna gick ner i flera EU-länder, särskilt i norra och centrala Europa. Man klagar på låg efterfrågan både från handeln och industrin. Dessutom svalnar exporten till Kina. Slaktarna minskar slakten när efterfrågan minskar.
Mest drabbad var det holländska priset, som minskade 7 cent. Belgien noterade minus 6 cent, Tyskland 5 och Danmark 4 cent. Från Österrike rapporteras att marknaden balanserar, men priset sänktes ändå under tryck från tyska sänkningen. I Spanien och Frankrike kunde uppfödarna dra nytta av den stora turistströmmen, så den minskade exporten märktes inte på grispriset.
Trend på tyska marknaden: Utbudet av slaktsvin är inte stort, men trycket mot priserna finns där. Trenden är mycket osäker.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

-

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Ett Almedalen i förändring
När jag kom till Almedalen första gången 2006 ordnades det ca 1000 seminarier. Man hade tid och möjlighet att lyssna och fortbilda sig inom nya områden. Det kändes hanterligt. Det var valår och jag glömmer inte presskonferensen på Visby Hotell då Alliansen annonserade att man ville avskaffa fastighetsskatten. Ett av de första seminarier, som Djurskyddet Sverige ordnade var på tre timmar. Och vi hade inga problem med att fylla tiden. Djurskyddet Gotland bjöd dessutom på härlig förtäring. Jag saknar den tiden.
I år var det 4000 seminarier och den normala tiden är 45 minuter eller högst en timme. Jag gjorde ett försök att bjuda in till två timmars politikersnack, men fick korta till en timme. Och då fick jag ju med hela högen (se tidigare blogg). Jag klagade redan förra året på att en-timmes seminarier blir väl korta och snuttifierade. Nu tycker jag problemet är allt man missar.
Man får be om ursäkt, för att man inte hinner med allt man vill. Man faktum kvarstår – Almedalen är en fantastisk mötesplats. Vi som vill ha bekräftelse blir rikt belönade av igenkännanden och kramar. Och här träffar man folk, som man aldrig skulle stöta på annars. Det ger möjlighet till början till ett fortsatt samtal. Men Eva Eriksson som jag försökte nå, lyckades jag inte med.
Dyrt – ja att bo och kanske för de som måste hyra dyra mötesplatser. Jag har förmånen att bo hos Anna, sedan många år tillbaka. Högskolan tog 800 kr för ett rum för 20 personer. Men här kan man gå på mängder av högkvalitativa seminarier, som inte kostar ett öre.
Jag tog chansen att besöka Gotlands Slagteri. Ett bra och professionellt upplägg. Det ångrar jag verkligen inte. Jag håller inte med kritikerna som talar om elit och rosé-pimplande. Själv känner jag mig verkligen inte som elit och drack bara ett – säger ett glas rosé.
Här finns en unik möjlighet att samla politiker som ändå är på plats. Och I Visby finna ju inga avstånd – allt är nära. Många kritiker har dessutom inte varit i Almedalen. Surt sa räven!
Nästa år blir väl ett hysteriskt valår. Men sedan? Redan förra valåret 2014 talade man om Almedalens undergång, men så blev det ju verkligen inte. I alla händelser så har jag och Anna tankar om vad vi skulle kunna göra nästa år. Den som lever får se!

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 29Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 29 v 28 v 27 v 26
Ginsten Slakteri 75-100 16,40 16,20 16,20 16,20
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 15,90
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 16,10 16,10 16,10 15,90
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 15,80
HKScan Agri *** 70-99,9 15,25 15,25 15,25 15,05
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 29 v 28 v 27
14,19 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 11,00 11,30 11,60
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,62 24,62 24,59
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
12 juli Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,26 Tyskland, 56 % 1,70 1,76 1,81 1,81 1,81
- D:o svenska*** - - - - -
12 juli jämförbara**
17,12 Italien - 2,041 2,009 1,992 1,942
15,87 Spanien - 1,892 1,892 1,879 1,863
15,68 England - 1,870 1,893 1,895 1,903
14,54 Polen - - - 1,734 1,756
14,54 Tjeckien - - 1,734 1,742 1,736
14,31 Tyskland - 1,706 1,756 1,756 1,756
14,19 Frankrike - 1,692 1,692 1,689 1,686
14,03 Danmark - 1,673 1,713 1,713 1,714
13,95 Österrike - 1,663 1,684 1,684 1,684
13,78 Belgien - 1,643 1,705 1,705 1,705
13,70 Holland - 1,633 1,703 1,723 1,723
13,44 Irland - 1,603 1,574 1,574 1,574
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
14 juli
7 juli
27 juni
16 juni
Utbud
1470
1750
2400
2310
Sålda
1470
940
2400
2220
Medelpris, euro
1,71
1,79
1,87
1,88
Lägst
1,70
1,78
1,86
1,85
Högst
1,72
1,79
1,89
1,89
Medelpris, skr
14,34
17,23
18,25
18,33

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 29 v 28 v 27 v 26
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 29 v 28 v 27
9,54
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,40 7,70 8,00
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
10,57
VEZG 56 %b euro 1,26 1,32 1,35
Galtar
9,03
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,70 6,70 7,00
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 28 v 27 v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
Pund
10,83
11,00
11,05
11,07
11,08
11,24
11,17
Dollar 8,39 8,50 8,52 8,73 8,69 8,68 8,68
Euro 9,60 9,63 9,72 9,76 9,75 9,77 9,76
Dansk 1,29 1,29 1,30 1,31 1,31 1,31 1,31
Norsk 1,01 1,01 1,01 1,02 1,03 1,02 1,03
Yen 7,42 7,51 7,58 7,86 7,93 7,92 7,82
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 29 v 28 v 27 v 26
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 23,20 23,70 23,70 23,70
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 620 640 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 565 565 565 560
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps brist brist brist brist
Skövde Slakteri överst balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
322
Basis 7 kg 250 259 267 267 267
566
Basis 30 kg 424 436 446 446 446
328
SPF+Myc 7 kg 255 264 272 272 272
553
SPF+Myc 30 kg 429 441 451 451 451
334
SPF 7 kg 259 268 276 276 276
558
SPF 30 kg 433 445 458 455 455
1354
Økologi 30 kg 1050 1062 1062 1061 1061
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
562
VEZG 28 kg 67,00 69,50 69,50 69,50 69,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.