@-GRIS 21 juli 2017
Senaste uppdatering gjord 21 juli 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

Priserna oförändrade v 30
Efter alla slakteriers höjning av priserna på slaktgrisar de senaste veckorna är det lugnt på prisfronten i Sverige. Nu är det smågrisarna som ligger i riskzoonen och det är, som en uppfödare sa i veckan, det är vi som tvingas ta sänkningarna i slutändan. Det jag missade förra veckan var att KLS Ugglarps sänkte smågrisarna 50 öre. KLS Ugglarps har väldigt tjockt med smågrisar, enligt producenten och man slaktar också mindre.
Skövde däremot, rapporterar balans för smågrisarna den här veckan. Ginsten rapporterar minskande överskott. Många har förvånat sig över att smågrisarna på marknaden ökar och att det är överskott så här års. Förklaringar anses vara ökad produktivitet i smågrisproduktionen, inte minst pga den nya aveln. Vissa uppfödare visar nästan danska resultat. Andra förklaringar kan vara att bönder som investerar i grisproduktion, satsar på suggor. De som byggt börjar komma i produktion nu och då blir det stora volymer nya smågrisar, eftersom utbyggnaderna alltid är stora. Däremot lär det inte vara lika många som satsar på slaktsvin. Detta kan innebära förnyad obalans och tryckt smågrispris.
Tyska och danska grispriset är oförändrat nästa vecka. I Tyskland gick priset på auktionen över internet upp igen.
Det är fortsatt tungt för HKScan och halvårsrapporten visade ingen förbättring, utan fortsatt röda siffror. Sorgebarnet är bl a Sverige, som vanligt. En bidragande orsak är det dåliga grillvädret i maj och juni.
Dessvärre visar prognoserna ingen bättre ekonomi hos HKScan för hösten. Helåret 2017 väntas bli sämre än 2016. /LG 170621


Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Priserna är oförändrade. Det är balans i slakten och överskottet på smågrisar minskar.
-Försäljningen har varit bra den här veckan, men nu hotar en väderförsämring. Vi är dock inte oroliga, för semesterfirarna är här på västkusten och de grillar nog även om det kommer en och annan regnskur. Vi väntar oss full rulle på försäljningen nästa vecka.
-Grillsäsongen hittills har inte varit vad den borde vara. Vi har haft bättre grillår än i år. Vi ser en del alternativ till karrén och det är främst ytterfilén som kommer.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -.


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Priserna är oförändrade. Det är balans för smågrisar och slaktgrisar.
-Vi har fått en del fina ordrar på grill, så det ser bra ut de närmaste veckorna. Det är redan inbokade aktiviteter, men det bättre vädret har också gett en del beställningar.
-Semestrarna präglar annars marknaden. Beslutsfattarna är på semester och har redan lagt sina viktigare beställningar. Vikarierna administrerar mest redan fattade beslut.
-En sammanfattning av grillsäsongen så här långt i almanackan kan vara att den varit halvbra. Vädret har inte varit särskilt gynnsamt. Men jag kan också konstatera att karrén har fått sig en törn, även om den fortsatt är favoriten på grillen. Det grillas allt fler produkter. Hamburgare kommer. Kyckling finns där. Flankstek är ett billigare alternativ till entrekote. Ytterfilén grillas allt mer, tyvärr en hel del importerad. Spareribs och tjocka revbenssjäll grillas, liksom kamben.
-Och nu närmar sig skolstarten och det börjar redan synas på beställningarna.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -.

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Semestrarna har brett ut sig i Europa och kapaciteten i industrin som förädlar grisköttet går på lågvarv i Skandinavien, Tyskland, Polen, Frankrike och centrala Europa.
-Vädret har varit något svängande, men efterfrågan motsvarar ganska fint utbudet av slaktgrisar. Utbudet är förhållandevis lågt som följd av det varma vädret i sydliga delarna av Europa. Det ger grisarna en långsammare tillväxt, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
Efterfrågan på framändar och bog är lägre, medan karré, kotlett och bröstfläsk fortsatt flyttar sig tillfredsställande.
-Vi är generellt påverkad av en stark euro och därmed svagare dollar, pund och yen, så vi är endast i begränsad omfattning i stånd att häva priserna i takt med att kurserna sjunker, säger Søren Tinggaard.
Till länderna utanför Europa är avsättningen stabil till både Japan och Kina.

ISN, Tyskland
Prispressen fortsätter
Priserna på slaktgrisar i EU behåller förra veckans trend. Medan priserna var under press i veckan i de norra och centrala medlemsstaterna i EU, var marknaden balanserad i de sydliga.
Ännu en gång kommer prispressen först och främst från de tyska slakterierna. Klagomålen över dålig efterfrågan på hemmamarknaden och på exportmarknaderna är omisskänliga. Inte ens det betydande kursfallet på 6 cent var tillräckligt för de tyska slakterierna, som yttermera sänkte sina priser till 8 och 9 cent. Belgien och Holland sänkte sina priser i liknande storleksordning med 7 och 6 cent. Med ett prisfall på 4 cent var det danska fallet mer moderat. Priset i Österrike visar sig just nu förhållandevis stabilt, sett i förhållande till det tyska ledande tyska priset.
Medan de tyska producenterna måste acceptera ett prisfall på mer än 11 cent på endast två veckor, utgör prisfallet i Tysklands sydliga grannland endast 5 cent i samma period. Enligt producentföreningen VLV i Österrike är marknaden för slaktgrisar rensad, men kötthandeln är i stort sett upphörd, eftersom tyska köttdetaljer säljs till priser som ligger under det pris som är nödvändigt.
Skillnaden mellan det tyska och spanska priset har stigit till nästan 25 cent. Låga slaktvikter, ett lågt utbud pga värmen i stallarna, samt hög efterfrågan från turisterna sörjer för stabilitet hos det spanska priset.
Trend på tyska marknaden: Det finns skilda åsikter om marknadens utveckling. Handeln och industrin berättar om fallande utbud och tendens till stabilisering, medan slaktarna försöker upprätthålla prispressen. En ganska lovande utsikt till bra väder kommande helg, kan resultera i den nödvändiga impuls som behövs för ökad efterfrågan. Det ser ut som ett ytterligare prisfall verkar osannolikt.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

ICA samarbetet för vem?
För några år sedan skapade LRF fördjupade kontakter med framför allt ICA. Då skapades också Svensk Kött-märkningen. Det mottogs mycket positivt från framförallt köttproducenternas sida. Alla trodde på en ökad inhemsk både nötkött- och grisköttsproduktion. Tyvärr har boomen inte kommit. Varför?
Producenterna vet inte om man kan lita på detta långsiktigt, dvs mer än i tre år. Bankerna är mycket återhållsamma och rädda. Dessutom utbildas det inte tillräckligt många nya kvalificerade djurskötare och förmän. ICA som i stort bestämmer priserna måste släppa till så att fläskpriset kan komma upp till 18 - 19 kr per kg till bonden och detta uthålligt.
Vi vet att handeln aktivt vill pressa nötköttspriserna genom ökad import. Detta ger slaktköer och pressade priser i Sverige. Näst på tur kanske grisköttet står och vad händer då?
Jag var i en större ICA-butik härom veckan och till min förvåning såg jag ungerskt griskött. Då tänkte jag: Är man inte riktigt klok på ICA som importerar från Ungern som bl a har afrikansk svinpest. Så sent som idag läste jag på text-TV att man befarar afrikansk svinpest även i Sverige. Vi är bara en macka med importerad korv på ifrån att få pesten i Sverige.
ICA och övriga handeln: Ta ert ansvar för svenskt kött om ni menar allvar med samarbetet med svenska bönder!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

-

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 30Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 30 v 29 v 28 v 27
Ginsten Slakteri 75-100 16,40 16,40 16,20 16,20
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 16,10
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 16,10 16,10 16,10 16,10
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,25 15,25 15,25 15,25
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 30 v 29 v 28
14,19 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 11,00 11,00 11,30
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,62 24,62 24,62
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 30 v 29 v 28 v 27 v 26
19 juli Landsnotering* euro euro euro euro euro
16,25 Tyskland, 56 % 1,70 1,70 1,76 1,81 1,81
- D:o svenska*** - - - - -
19 juli jämförbara**
19,83 Italien - 2,075 2,041 2,009 1,992
18,08 Spanien - 1,892 1,892 1,892 1,879
17,98 England - 1,881 1,870 1,893 1,895
16,54 Polen - - - 1,731 1,734
16,57 Tjeckien - - - 1,734 1,742
16,17 Frankrike - 1,692 1,692 1,692 1,689
15,73 Tyskland - 1,646 1,706 1,756 1,756
15,60 Danmark - 1,632 1,673 1,713 1,713
15,60 Österrike - 1,632 1,663 1,684 1,684
15,11 Belgien - 1,581 1,643 1,705 1,705
15,79 Holland - 1,562 1,633 1,703 1,723
15,32 Irland - 1,603 1,603 1,574 1,574
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
21 juli
14 juli
7 juli
27 juni
Utbud
2160
1470
1750
2400
Sålda
2040
1470
940
2400
Medelpris, euro
1,75
1,71
1,79
1,87
Lägst
1,73
1,70
1,78
1,86
Högst
1,76
1,72
1,79
1,89
Medelpris, skr
16,73
14,34
17,23
18,25

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 30 v 29 v 28 v 27
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 30 v 29 v 28
9,54
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,40 7,40 7,70
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,20 14,20 14,20
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,04
VEZG 56 %b euro 1,26 1,26 1,32
Galtar
8,64
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,70 6,70 6,70
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 29 v 28 v 27 v 26 v 25 v 24 v 23
Pund
10,81
10,83
11,00
11,05
11,07
11,08
11,24
Dollar 8,30 8,39 8,50 8,52 8,73 8,69 8,68
Euro 9,56 9,60 9,63 9,72 9,76 9,75 9,77
Dansk 1,29 1,29 1,29 1,30 1,31 1,31 1,31
Norsk 1,02 1,01 1,01 1,01 1,02 1,03 1,02
Yen 7,40 7,42 7,51 7,58 7,86 7,93 7,92
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 30 v 29 v 28 v 27
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 23,20 23,20 23,70 23,70
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 620 620 640 640
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 565 565 565 565
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps överst överst brist brist
Skövde Slakteri balans överst balans balans
Dalsjöfors Kött överst brist brist brist
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 30 v 29 v 28 v 27 v 26
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
322
Basis 7 kg 250 250 259 267 267
566
Basis 30 kg 424 424 436 446 446
328
SPF+Myc 7 kg 255 255 264 272 272
553
SPF+Myc 30 kg 429 429 441 451 451
334
SPF 7 kg 259 259 268 276 276
558
SPF 30 kg 433 433 445 458 455
1329
Økologi 30 kg 1031 1050 1062 1062 1061
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
615
VEZG 28 kg 64,40 67,00 69,50 69,50 69,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.