@-GRIS 25 augusti 2017
Senaste uppdatering gjord 28 augusti 23,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

Alla priser oförändrade v 35
Alla grispriser är oförändrade i Sverige och även Danmark och Tyskland. Det är oförändrat även i de flesta länder i Europa. Det råder harmoni på marknaden för griskött, konstaterar Danish Crown.
Semestrarna är praktiskt taget över i Sverige och även i norra Europa. I södra Europa är det fortsatt turism, som ökar konsumtionen av griskött, men stängda charkfabriker som minskar avsättningen.
Det är fortfarande god försäljning av griskött till Asien, men inte till så goda priser pga valutan. Detta håller de europeiska priserna nere.
Våren och sommaren blev visserligen regnfattig och därmed borde sommaren ha varit bra för grillning. Men den riktiga värmen uteblev under sommarmånaderna och man får gå tillbaka ända till 1862 för att hitta lägre topptemperaturer. Därmed blev även sommarkvällarna, när det grillas mest, kyligare. Årets högsta temperatur, 30,1 grader, var i våras 28 maj, säger SMHI. Det var södra Europa som fick mest med av sommarvärmen. /LG 170828

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-Marknadskommentarer
HKScan Agri
Balanserat läge. Fortsatt starkt intresse för sida, då bacon är populärare än någonsin bland kund och konsument. Notering oförändrad vecka

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Försäljningen rullar på efter semestrarna, man det kunderna köper har ändrat sig.
-Priserna är oförändrade. Smågrisarna trycker på, men vi blir av med dem. Det kan gärna vara lite fler slaktgrisar.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: - .


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -Alla priser oförändrade. Det är fortsatt överskott på smågrisar och brist på slaktgrisar.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Försäljningen tuggar på och det händer inte så mycket. Inget sticker ut. Nästa vecka är nästan alla tillbaka från semestrarna.

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Det är f n lugn handel på europeiska marknaden för färskt griskött.
-Det är god balans på marknaden med bakgrund till att det är förhållandevis lågt utbud av slaktgrisar. Köpare och säljare finner varandra utan stora slagsmål om priserna, så jag vill säga det så, att vi just nu upplever harmoni på marknaden, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crown.
Det är fortsatt god försäljning av bröstfläsk och kotlett, den engelska baconmarknaden är stabil, medan skinka säljs på marknaden till lätt fallande priser.
Till länderna utanför Europa är det tillfredsställande avsättning till Japan och för säsongen god efterfrågan från Kina.

ISN, Tyskland
Knappast några prisändringar i Europa
Marknaden för slaktgrisar i Europa är mycket balanserad. De flesta ländernas priser är oförändrade.
Det är oförändrat i Spanien, Tyskland, Holland, Belgien och Österrike. De volymer slaktgrisar som slaktas är hanterbara. Exporten till Asien är inte lika bra som tidigare. Det begränsar priserna i Europa.
Priserna i Danmark och Frankrike sänktes något och även i England gick priset ned något. Franska priserna är under tryck pga import från Spanien, trots låga volymer i Frankrike. Kampanjer i butikerna ska lätta på trycket.
Trend på tyska marknaden: Situationen är ganska oförändrad på tyska marknaden.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Bo Algers emeritus
Nyligen kom beskedet ifrån Jordbruksverket att smågrisar får avvänjas en vecka tidigare än vad som tidigare var tillåtet. Efter en längre fältstudie under ledning av svenska PIG har man funnit att man utan olägenhet kan sänka avvänjningsåldern till 28 dagar vilket innebär att vissa grisar kan vara 21 dagar som yngst. Detta tillvägagångssätt har använts under lång tid i våra konkurrentländer ute i Europa.
Vad händer då? Bland annat lägger sig professor emeritus Bo Algers i detta. Det är inte första gången som Bo vill sätta käppar i hjulen för svensk grisproduktion. Han är i högsta grad en av orsakerna till att vi har haft en alltför lång period, 1999-2013, av dålig lönsamhet inom vår näring. Vi tappar i konkurrenskraft om vi inte kan hålla oss i närheten av hur man bedriver grisproduktion i övriga Europa.
Om inte Bo Algers känner till vad emeritus betyder så står det i Svensk uppslagsbok vad innebörden är. Emeritus är latin och betyder att man har tjänat ut och är helt enkelt förbrukad. Att få kalla sig ”Emeritus” så ska man ha arbetat på antingen Karolinska institutet, Göteborgs universitet eller Stockholms universitet.
Bo Algers bör avhålla sig ifrån uttalanden då han inte ett enda dugg känner till om vad som hänt på avel, utfodring och vård under de senaste åren.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Hur man tolkar livsmedelsstrategin!
Jag var på SLUs evenemang Matologi i Stockholm i lördags. På Norra Latins skolgård fanns tält med paneldebatter, speakers corner och forskarmöten. Även LRF var på plats och bjöd på svensk ost – Herrgård, Präst och Greve. Det gnälls en del på SLU för tillfället när det gäller bristen på tillämpad forskning, vilket anses missgynna svenskt jordbruks konkurrenskraft i samband med livsmedelsstrategin. Men SLUs insatser för att öka kunskapen hos allmänheten ska inte föraktas. Ökad kunskap hos medborgarna är nyckelfrågan när det gäller såväl valet av livsmedel som medborgarnas krav på politikerna. Om man kan mer om hur livsmedlen produceras och vad som krävs från hållbarhetssynpunkt ökar det engagemanget och det kan sätta ökat tryck på politikerna. Det behövs, vilket vårt seminarium i Almedalen visade. Det är inte bara vi som konsumenter som ska lösa matproduktionens hållbarhetsfrågor.
Ett antal intressenter för livsmedelshygien lett av Marie-Louise Danielsson-Tham har i en debattartikel ropat på mer kunskap om livsmedelshygien i skolan. Den efterlängtade ökade undervisningstiden bör också omfatta frågor kring produktionen av mat – miljö, klimat, djurskydd och etik. Synd att det var så få som lyssnade på SLUs Erik Fahlbecks, vice rektor, kloka inledning av Matologi-dagen. Den handlade just om ”Du blir vad du äter”.
Jag träffade också en av SLUs trogna gamla grisforskare. På min fråga om hur han såg på grisnäringens framtid, så uttryckte han viss oro över storskaligheten och industrialiseringen (precis som Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen). Den av SLUs studenter mest besökta grisgården är i sammanhanget liten, men ligger i topp när det gäller produktionsresultat. Det är också den grisgård som framgångsrikt tillämpar vaccinering av hangrisar mot könslukt. Grisnäringen står inte och faller med att man får avvänja smågrisarna något tidigare eller ej. Jordbruksverkets agerande har bara skapat misstro mot verket. Håkan Henrikssons uttalande har t o m föranlett en JO-anmälan. Både han och Gunnar Palmqvist på verket hänvisar till livsmedelsstrategins mål om att öka produktionen. Det är därför man kan oroa sig över hur myndigheten har uppfattat hur ökningen ska gå till. Jordbruksverket är nyckelmyndigheten och det kräver omdöme och ansvar för sitt uppdrag att utveckla miljö – och djurskyddshänsyn. Jordbruksverket har sett över sina råd och dialoggrupper. Sedan verket presenterat sitt förslag är det fullkomligt tyst. Ingen förfrågan om representation i rådet för hållbar produktion och konsumtion av livsmedel och ingen kallelse till Jordbruksverkets konsumentråd. Har luften helt gått ur p g a Leif Dennebergs avgång?

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 35Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 35 v 34 v 33 v 32
Ginsten Slakteri 75-100 16,40 16,40 16,40 16,40
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 16,10
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 16,10 16,10 16,10 16,10
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,25 15,25 15,25 15,25
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
brist brist balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
brist balans balans balans
Ginsten
brist balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 35 v 34 v 33
13,71 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,80 10,80 11,00
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,62 24,62 24,62
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 35 v 34 v 33 v 32 v 31
23 aug Landsnotering* euro euro euro euro euro
16,16 Tyskland, 56 % 1,70 1,70 1,70 1,70 1,70
- D:o svenska*** - - - - -
23 aug jämförbara**
20,12 Italien - 2,094 2,118 2,120 2,110
19,91 Spanien - 1,890 1,892 1,892 1,892
16,25 England - 1,709 1,772 1,801 1,826
15,80 Tjeckien - - 1,662 1,666 1,668
15,63 Tyskland - 1,646 1,646 1,646 1,646
15,76 Polen - - - 1,658 1,654
15,26 Danmark - 1,605 1,632 1,632 1,632
15,50 Österrike - 1,632 1,632 1,632 1,632
15,02 Holland - 1,582 1,582 1,562 1,562
15,01 Belgien - 1,581 1,581 1,581 1,581
14,77 Irland - 1,555 1,555 1,584 1,584
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
25 aug
18 aug
11 aug
4 aug
Utbud
1560
1620
2270
2290
Sålda
1510
1570
2270
2010
Medelpris, euro
1,78
1,76
1,77
1,76
Lägst
1,74
1,74
1,75
1,73
Högst
1,80
1,77
1,78
1,80
Medelpris, skr
16,92
16,72
17,00
16,91

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 35 v 34 v 33 v 32
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 35 v 34 v 33
8,76
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,90 6,90 6,90
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,14 14,14 14,14
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,16
VEZG 56 %b euro 1,28 1,28 1,26
Galtar
7,49
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,90 5,90 5,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 34 v 33 v 32 v 31 v 30 v 29 v 28
Pund
10,30
10,40
10,62
10,72
10,72
10,81
10,83
Dollar 8,05 8,06 8,19 8,10 8,17 8,30 8,39
Euro 9,51 9,50 9,61 9,61 9,58 9,56 9,60
Dansk 1,27 1,27 1,29 1,29 1,29 1,29 1,29
Norsk 1,03 1,02 1,02 1,03 1,03 1,02 1,01
Yen 7,38 7,34 7,44 7,32 7,35 7,40 7,42
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 35 v 34 v 33 v 32
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 23,20 23,20 23,20 23,20
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 620 620 620 620
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 565 565 565 565
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps överst överst överst överst
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten balans balans balans överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 35 v 34 v 33 v 32 v 31
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
309
Basis 7 kg 244 245 251 250 250
527
Basis 30 kg 415 415 424 424 424
316
SPF+Myc 7 kg 249 250 256 255 255
533
SPF+Myc 30 kg 420 420 429 429 429
321
SPF 7 kg 253 254 260 259 259
538
SPF 30 kg 424 424 433 433 433
1249
Økologi 30 kg 984 984 992 1012 1031
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
603
VEZG 28 kg 63,50 63,50 63,50 63,50 63,40
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.