@-GRIS 29 september 2017
Senaste uppdatering gjord 19 november 17,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

KLS Ugglarps övertar ännu ett slakteris grisar, Moab köper in sig i Dahlbergs
KLS Ugglarps slaktar från idag grisarna som igår och tidigare gick till Lindells Gårdsslakteri, ägt av Roger Lindell som också är stor grisuppfödare. De slaktas i Dalsjöfors, vars nybyggda slakteri snart står klart och kan ta emot väsentligt fler slaktgrisar. I dag köpte styckningsföretaget Moab en bit av Dahlbergs Slakteri. Moab ägde en del tills för några år sedan.
Samtidigt är det stor dramatik kring grispriserna på EU-marknaden. Grismarknaden har under några veckor förändrats dramatiskt och nu talar man inte ens om tillfällig nedgång, utan mer långvarig. Grisproduktionen i EU stiger dessutom.
Men först till de båda svenska slakteriaffärerna:
KLS Ugglarps har blivit mästare i att köpa slakterier och klara Konkurrensverkets uppmärksamhet. Som största svenska slaktare kan det nu vara svårt att köpa fler slakterier. Danish Crowns svenska koncern uppfyller med råge det DC sa när man blev snuvade på Scan, när Swedish Meats sålde till finnarna. Det var att Sverige är DCs hemmamarknad och man skulle investera i Sverige, utan Scan. I dag fick man i ett slag större marknadsandel.
-Vi har inte köpt något slakteri och letar inte efter något att köpa, sa KLS Ugglarps vd Jonas Tundestål idag, när jag frågade om vad som hänt. Men vi slaktar deras grisar efter kontrakt med deras leverantörer.
De flesta av de 1000 grisar som slaktas per vecka föds upp av Roger Lindells andra bolag. Så kontraktsskrivningen blev nog ganska enkel. Kontrakten lär ha skrivits i måndags och de anställda i slakteriet underrättades i onsdags och i dag, fredag, slaktades grisarna i Dalsjöfors.
KLS Ugglarps inkl Dalsjöfors tar nu ca 2 % ytterligare av den svenska grisslakten.
Det är dock så litet, att Konkurrensverket knappast bryr sig. Men i dag fick jag ett par samtal som går ut på att grisuppfödarna måste se upp om det ska bli några förhandlingar om grispriserna i framtiden. Marknaden är nu ganska uppdelad mellan några få slakterier som blir större. Oligopol kallas det när marknaden delas upp på ett fåtal aktörer. Som kan diktera priserna.
Hur upplägget av affären är, vet jag inte. Roger Lindell har inte gått att få tag på och Jonas Tunestål uttalar sig inte.
-Jag har ingen aning om varför Lindells Gårdsslakteri läggs ner, förklarar han. Eller vad den mycket hastiga förändringen beror på.
Normalt sett fortsätter driften en tid efter en överlåtelse, i varje fall om det finns leveranskontrakt.
-Det är inga krav från Livsmedelsverket, säger Livsmedelsverket. Vi har inte beslutat om några åtgärder.
Den andra affären Dahlbergs-Moab ser mer normal ut, även om det är lite udda att ett år sälja alla sina aktier i ett slakteri och några få år senare köpa. Hur stor andel Moabs ägare och vd, Michael Oldin, köpt vill han inte gå in på. Men det är en betydande andel. Moab förädlade förr de allra flesta grisarna som Dahlbergs slaktade. Förädlingen var liten. Idag har Dahlbergs en modern styckningsanläggning.
-Men Moab är fortsatt en prioriterad kund, sa Håkan Alqvist, Dahlbergs, idag.
Läs mer om affärerna på GrisPortalen, www.grisportalen.se som tillfälligt väckts till liv. Men efter en sådan här livlig grisvecka, kanske jag ska avbryta pensioneringen? Förra veckan startade Tommy Ögren hästslakteri.
Grispriserna sänks för tredje veckan i rad i både Tyskland och Danmark, liksom i samtliga andra länder som jag har med i tabellen här intill. I Tyskland med 5 cent till 1,53 € och i Danmark med 30 öre till 10 dkr. Sänkningen på tre veckor blir i Tyskland 17 cent, 1,62 skr, och i Danmark 80 øre, vilket är en dryg svensk krona. Grispriset har alltså gått ner väsentligt mindre i Danmark, än i Tyskland. Men konkurrensen från Tyskland är hårdare och blir med prisnedgången ännu hårdare.
-Det ser mörkt ut för en svensk prisuppgång för julgrisarna, kommenterade Bengt-Göran Bengtsson, Ginsten, idag. Men svängningarna inom grisnäringen sker ju som synes hastigt, så vi kan alltid hoppas på att några asiater lägger någon stor order i EU.
Hur svårt det är att spå om grispriserna kan illustreras av ISNs krönika den här veckan. Där trodde man i början av veckan att grispriset var på väg att stabiliseras. Så skedde verkligen inte, utan föll med ytterligare 5 cent, nästan 20 öre. ISN torde ha kanske Europas bästa analytiker, men vad hjälper detta när marknaden styr dit den vill?!
Priserna vid auktionen över internet i Hannover idag stannade på snittpriset 1,54 €. Marknadens av intressen opåverkade pris blev således ungefär som den satta noteringen 1,53 €.
Dollarn har gått upp lite igen, men vi ska inte se den som onormalt låg. Snarare på normal nivå, sett över tid.
Alla svenska slakterier har oförändrade priser. Alla slaktare är nöjda med den svenska försäljningen av griskött. /LG 170929

Läs senaste nytt på
GrisPortalen

Moab köper in sig i Dahlbergs
Dalsjöfors nya slakteri snart klart
KLS "köpte" ännu ett grisslakteri
-Vi har inte köpt slakteriet, men vi slaktar grisarna
Dalsjöfors slaktar Lindell-grisarna

Dalsjöfors slaktar Lindell-grisarnaMarknadskommentarer
HKScan Agri
Normalt marknadsläge för perioden. Fortsatt god efterfrågan på sida och bacon. Vi förbereder för julen. Notering oförändrad vecka 40.
Nu kommer vår nya smarta färs i ny förpackning! Läs mera på Scans hemsida.
Nu lanserar vi vår svenska färs i en ny smart förpackning som är mer lätthanterlig, bättre för miljön och ger längre hållbarhet.
Vi passar även på att utöka vårt sortiment med flera nya färser, bland annat en gårdsspecifik färs av Svensk Rapsgris och ekologisk nöt– och blandfärs.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är oförändrade priser v 40. En bra fråga är om det blir några höjningar inför julen, när priserna sjunker så kraftigt i EU. Men svängningarna kommer ju som synes snabbt inom grisbranschen.
Det är nära balans för både slaktgrisar och smågrisar. Vi har lyckats bli av med smågrisarna efter prissänkningen. Om den medverkat, eller inte, är osäkert. Slaktgrisuppfödarna har i varje fall blivit lite mer positiva i diskussionerna.
-Det har varit en bra försäljningsvecka och det rullar på rätt hyfsat, med lite ökad efterfrågan på julvarorna.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -


Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Grispriset är oförändrat. Vi har ont om grisar och behöver en hel del fler. Men det är ofta en svacka i tillförseln efter sommaren och vi tror det rätar till sig. Men några fler leverantörer skulle passa bra.
-För vi har även överstående smågrisar, men så är det inom hela branschen. Orsaken är nog att finna i bättre avel och smågrisproduktion. En gris per sugga är 100 000 nya grisar i Sverige. Det är inte säkert att stallarna för slaktsvin byggts ut i den omfattningen.
-Det nya bygget vid slakteriet är klart och vi är inflyttade och styckningen är igång. Vi levererar i huvudsak till gamla kunder, men försöker äta oss in på marknaden. Vi exporterar f n inget.
-Moab är fortsatt vår största kund och tar huvudparten av de slaktade grisarna. Det är vår prioriterade kund.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Veckan har varit helt ok i fråga om försäljningen. Det har varit lite brist på slaktgrisar och vi har kunnat sälja mer. Det är en lite vissen årstid just nu, men julaffärerna har i alla fall börjat.
(Se www.grisprotalen.se om dagens företagsaffär, där Moab köper in sig i Dahlbergs, igen.)

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Marknaden har ändrats markant
Pressen på den europeiska marknaden för färskt griskött fortsätter. Samtidigt är det en överraskande oro på den amerikanska marknaden.
-Det vi upplever just nu är en markant vändning på marknaden. Genom de senaste året har priserna varit drivet av ett relativt lågt utbud i Europa, men nu stiger tillförseln av grisar ganska markant. Därför blir priserna på griskött pressat i riktning mot världsmarknaden, säger Lars Albertsen, som är exportdirektör i Danish Crown Pork.
Ett större utbud av grisar är helt normalt vid den här tiden på året, men samtidigt signalerar den senaste statistiken att det är tillväxt i grisproduktionen både i Europa och i Nordamerika.
-I USA är priset på bröstfläsk till produktion av bacon fallet med nästan 60 %, sedan den toppade tidigt i somras. Där är vi dock inte i Danmark. Vi har en solid efterfrågan från våra fasta samarbetspartners, men den del vi avsätter vecka för vecka i Europa, är självfallet drabbat, förklarar Lars Albertsen.
-Just nu är det speciellt priserna på skinka, bog och framändar, som är under press i Europa, medan försäljningen av kotlett, bröstfläsk och den brittiska baconmarknaden är mer stabil.

ISN, Tyskland
Prisspiralen går nedåt, men stabilisering kan skönjas
Prisspiralen på EUs grismarknad pekar fortsatt nedåt. Utan undantag går priserna nedåt i alla länder. Alla länders marknader är gott försörjda med grisar, medan köttmarknaden är svag och exporten har bromsats upp. Därför har grisnäringen inte mycket att sätta emot slakteriernas krav.
Prisfallen ligger mellan 2,4 cent i England och 5,9 i Spanien. Trots sänkta priset, leder Spanien inom gruppen fem viktigaste grisländerna.
Även i Tyskland skylls det senaste prisfallet på stigande utbud slaktgrisar, samtidigt som slaktvikterna går uppåt. Liknande säger man i övriga länder. Det generella hoppet är att de europeiska länderna efter prisfallet får bättre konkurrensförmåga på den globala marknaden.
Tendens på tyska marknaden: Utbudet av slaktgrisar i Tyskland är fortsatt stort och slaktbanden går för högtryck. Stämningen på marknaden ser i början av veckan ut att gå mot stabilisering.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

T

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR
Jordbruksverket inkompetensförklarar kritiker av verkets förslag
Det går inte att hitta en forskare som inte anser att det är riskfyllt från hälso- och beteendesynpunkt att sänka avvänjningsåldern för smågrisar från fyra till tre veckor. Jordbruksverkets förslag bygger inte på vetenskap och beprövad erfarenhet. EUs experter i EFSA och internationella experter från World Animal Protection är överens. I går onsdagen den 27 september hade Jordbruksverkets dialoggrupp för djurskydd sitt första möte i ny form. Som sista punkt diskuterades Jordbruksverkets förslag till sänkt avvänjningsålder för smågrisar, eftersom detta förslag debatterats i media. Från Jordbruksverket fanns tydligen ett behov av att tala kritikerna till rätta och förklara vad Jordbruksverkets förslag om sänkt avvänjningsålder för smågrisar egentligen innebär. Jordbruksverkets Gunnar Palmqvist förklarar bl a att i Sverige drivs omgångsuppfödning och det påverkar valet av avvänjningsålder. Det finns också ett krav från livsmedelsstrategin att öka produktionen. Gunnar Johansson hade bevakat två av de tre gårdar som sänkt avvänjningsåldern i pilotprojektet. Han anser att det är en välfärdsutmaning. Resonemangen bekräftade att egentligen handlar det inte om att smågrisarna ska avvänjas vid tre veckors ålder, utan kanske vid i medeltal vid 27 dagars ålder.
Men förslaget från Jordbruksverket är följande: ”2 § Smågrisar får inte avvänjas förrän de uppnått 28 dagars ålder och ska då ha vant sig vid tillskottsfoder. Smågrisar får dock avvänjas upp till sju dagar tidigare under förutsättning att samtliga punkter nedan är uppfyllda.” Därefter följer ett antal villkor, varav många borde vara en självklarhet för en professionell smågrisuppfödare. Tre veckor är vad EU-direktivet tillåter. Är det tillåtet att avvänja vid tre veckor och man uppfyller tilläggsvillkoren, kan man inte hindra en svensk grisuppfödare att sänka avvänjningsåldern, med allt vad det betyder i form av ökad risk för beteendestörningar och sämre djurhälsa. Är det av prestigeskäl som Jordbruksverket envisas med att hålla fast vid tre veckors tillåten avvänjningsålder. Det är bara så provocerande!
Till punkten hade speciellt inbjudits Bo Algers, professor emeritus, Gunnar Johansson, Gård- och Djurhälsan och granskarna av Pig-rapporten Stefan Gunnarsson, SLU och Per Wallgren, SVA och jag (per telefon). Frågan är varför man gör det nu, när Jordbruksverket redan skickat förslaget till EU på teknisk runda, och inte innan man tog förslaget. Känslan efter mötet är att Jordbruksverket inkompetensförklarar kritikerna. Jag är övertygad om att samtliga närvarande läst rapporten från Grisföretagarnas pilotprojekt, rapporten från utvärderarna, Jordbruksverkets, Svenskt Kött och Grisföretagarnas ordförandes argumentation och granskarnas kritik över Svenskt Kötts Facebooks-inlägg, m m. Vill Jordbruksverket också ifrågasätta djurskyddsorganisationernas kompetens (många av kritikerna var inte där exempelvis länsstyrelserna och SCAW)? Jag ser fram emot en kritisk granskning i samband med Djurskyddet Sveriges JO-anmälan.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 40Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 40 v 39 v 38 v 37
Ginsten Slakteri 75-100 16,40 16,40 16,40 16,40
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 16,10
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 16,10 16,10 16,10 16,10
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,25 15,25 15,25 15,25
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
brist brist brist balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
brist brist brist brist
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 40 v 39 v 38
12,80 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,00 10,30 10,50
24,86 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,62 24,62 24,62
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 40 v 39 v 38 v 37 v 36
27 sep Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,65 Tyskland, 56 % 1,53 1,58 1,62 1,70 1,70
- D:o svenska*** - - - - -
27 sep jämförbara**
20,17 Italien - 2,106 2,109 2,100 2,068
16,40 Spanien - 1,712 1,771 1,833 1,860
15,68 England - 1,637 1,661 1,653 1,651
15,35 Tjeckien - - 1,603 1,666 1,672
14,72 Danmark - 1,537 1,564 1,605 1,605
14,61 Tyskland - 1,526 1,566 1,646 1,646
15,79 Polen - - - 1,649 1,678
14,45 Österrike - 1,509 1,550 1,632 1,632
14,32 Frankrike - 1,495 1,543 1,578 1,584
14,34 Irland - - 1,497 1,497 1,517
13,84 Belgien - 1,445 1,495 1,581 1,581
13,70 Holland - 1,431 1,482 1,582 1,582
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
29 sep
22 sep
15 sep
8 sep
Utbud
1237
1795
2850
1720
Sålda
600
1040
270
1145
Medelpris, euro
1,54
1,61
1,63
1,74
Lägst
1,54
1,60
1,62
1,73
Högst
1,54
1,63
1,63
1,75
Medelpris, skr
14,75
15,32
15,55
16,53

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 40 v 39 v 38 v 37
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 39 v 38 v 37
8,32
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,50 6,80 7,10
14,28
Nortura Fri vikta nkr 14,14 14,14 14,14
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
10,82
VEZG 56 %b euro 1,13 1,23 1,28
Galtar
7,04
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,50 5,80 6,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 39 v 38 v 37 v 36 v 35 v 34 v 33
Pund
10,92
10,81
10,61
10,39
10,32
10,30
10,40
Dollar 8,17 8,01 8,04 7,97 7,98 8,05 8,06
Euro 9,58 9,52 9,54 9,50 9,48 9,51 9,50
Dansk 1,28 1,29 1,28 1,27 1,27 1,27 1,27
Norsk 1,02 1,01 1,01 1,02 1,02 1,03 1,02
Yen 7,22 7,13 7,27 7,30 7,22 7,38 7,34
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –

Smågrisar, Sverige
Vecka v 40 v 39 v 38 v 37
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,70 22,70 22,70 22,70
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 600 600 620 620
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 565 565 565 565
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps balans balans balans överst
Skövde Slakteri överst överst överst balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans överst
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 40 v 39 v 38 v 37 v 36
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
285
Basis 7 kg 223 232 238 244 244
491
Basis 30 kg 384 397 405 415 415
291
SPF+Myc 7 kg 228 237 243 249 249
497
SPF+Myc 30 kg 389 402 410 420 420
296
SPF 7 kg 232 241 247 253 253
503
SPF 30 kg 393 406 414 424 424
1208
Økologi 30 kg 944 957 964 964 964
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
777
25-kilos Helsegris 770 770 770 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
533
VEZG 28 kg 55,70 57,70 60,70 63,10 63,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.