@-GRIS 3 november 2017
Senaste uppdatering gjord 10 november 17,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser

Ginsten höjer slaktgrisarna 20 öre
Ginsten startar som vanligt, som jag hoppas, rundan med prishöjningar, nu inför julslakten. Höjningen är 20 öre. Detta medan vi bevittnar ett stort prisras i hela övriga EU. Ginstens nya pris är 16,60 kr. Närmast följer Skövde och KLS Ugglarps och Dalsjöfors på 16,10. Gapet mellan prisledaren och övriga är nu ovanligt stort.
Det ser hittills ut som om svenska slakterierna är nöjda med julförsäljningens utveckling. Handeln har köpt in sina volymer och slakterierna tillverkar för fullt.
Det har handlat mycket om hästslakt under senare tid. Skövde Slakteri körde i måndags igång Hultets Hästslakteri i Västergötland. Det är stor efterfrågan på hästkött, säger Tommy Ögren. Hästkött är bra kött.
Samtidigt meddelar Närkes Slakteri AB att man inleder ett samarbete med Gustafskorv AB. Gustafskorven är gjord av hästkött. Närkes Slakteri övertar styckningsverksamheten i Stockholm, en verksamhet som Gustafskorv förvärvade 2015.
Jag har fortfarande inte hittat någon bra lösning på distributionen av @-GRIS till era mailbrevlådor. Men det går bra att hämta hem @-GRIS via www.grisportalen.se /LG 171107


Läs senaste nytt på
GrisPortalen



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Oförändrad marknad och oförändrat pris på grisar vecka 45. Vi vill passa på att uppmärksamma att vi närmar oss årets julproduktion med stormsteg och vi vill påminna om vikten av att så tidigt som möjligt planera julslakten av slaktgrisar och suggor.
Ett bra planeringsunderlag och en god framförhållning ger oss möjlighet att tidigt sända signaler till vår sälj- och produktionsplanering vilka volymer vi har att arbeta med. Detta gynnar både er som leverantörer men även oss som företag då vi i ett tidigt skede får grepp om balansläget och kan göra en så optimal planering som möjligt.
Vi ser gärna att ni gör en slaktplanering och anmäler slaktgrisar och suggor till slakt så tidigt som möjligt. Det kommer inte finnas något utrymmestak i anmälan – tänk på att vara noga att anmäla det som du säkert har att leverera. Vi ser din planeringsanmälan som en prognos i våra system och den är självklart möjlig att ändra fram till tisdag veckan före anmälningsveckan precis som vanligt!

Ginsten Slakteri
Hans Olsson: -Försäljningen rullar på och det är full fart på jultillverkningen. Det är balans både på slaktgrisar och smågrisar. Vi höjer priset på slaktgrisar 20 öre.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Detaljerna rullar på bra. Revben, sida och skinka går fint. Sidor finns knappt att köpa för pengar på marknaden. Men karrén är ett problem. Det feta går på export och vi har fått upp priserna med några tioöringar. Vi fick till slut ut önskat pris till Ukraina.
-Vi är mycket nöjda med att vi får många slaktgrisar och att det är balans. Även smågrisarna är i balans.
På måndagen öppnar vi Hultets hästslakteri. Alla är välkomna med sina trasiga hästar, nu kan vi slakta dem. Det är stor efterfrågan på både slakt och på hästkött. Häst är bra kött.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur och är delägare.) Michael Oldin: -Det är bra försäljning och brist på sida, men karré går trögt. Grispriserna är oförändrade.

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Den europeiska marknaden för färskt griskött är just nu lik en bild på det danska höstvädret. Det är mörkt och grått, men emellanåt kommer det en ljum vindpust och lite sol som bryter genom skyarna.
-Veckan har varit präglad av halvannan helgdag i de flesta katolska länderna och faktiskt även sydliga delarna av Tyskland. Därför har marknaden haft mer fokus på planläggning av leveranser och produktion, än på att utkämpa blodiga slagsmål om priserna, berättar Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
-Typiskt för hösten är det just nu relativt stort utbud av slaktklara grisar i Europa. Detta betyder vikande priser på i stort sett alla detaljer.
Det är mycket kontant marknad just nu, så vi jagar de nischer som kan ge oss lite bättre pris för att kunna leverera just precis det som kunderna önskar. Det lyckas lyckligtvis då och då, men i det stora hela blir vi utmanade på priserna, förklarar Sören Tinggaard.
Till länderna utanför Europa är det jämn avsättning till både Kina och Japan.

ISN, Tyskland
Tyska prisfallet smittade av sig till övriga EU
Den europeiska marknaden för slaktgrisar är tydligt under press. Priserna föll i alla länder mellan 3 och 5 cent.
Det som utlöste lavinen med prisfall var tyska marknaden. Som följd av krav från det ledande slakteriet Tönnies och den osäkerhet detta förde med sig hos alla intressenter på marknaden, föll tyska priset väsentligt. Dessutom skapade två helgdagar i veckan anspänning. Utbudet av slaktgrisar är stort, så det blev osäkerhet om hur situationen ska disponeras.
Pga det generellt stora utbudet överfördes trycket på marknaden till grannländerna i Europa, som inte kunde undgå ett tydligt prisfall. Endast det franska priset föll marginellt. Som följd av svängningar i valutan fick England också del av prissänkningarna.
Det senaste prisfallet leder till förskjutningar i det europeiska prisfältet. Spanska priset faller till andraplatsen i gruppen EUs viktigaste grisländer och Danmark går upp i toppen. Tyskland hamnar på fjärde plats efter Frankrike.
Tendens på tyska marknaden: Tyska marknaden för slaktgrisar präglas nu av de två saknade arbetsdagarna vid slakterierna pga helgdagar. Den puckel i slakten som uppstod avvecklas gradvis. Tyska priset är satt för två veckor. Detta medverkar till mer ro på marknaden, efter den osäkerhet som uppstod som följd av prisfallet.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

JO friar JV
JV, dvs Jordbruksverket JO-anmäldes för handläggningen av de nya djurföreskrifterna. Anmälan gjordes av ett gäng stollar som helst av allt vill förstöra för svensk animalieproduktion. Försämringen består i att vår konkurrenskraft mot omvärlden ska bli sämre. För några veckor sedan skrev jag om ”de tios gäng” på SLU som självutnämnda experter, anser att Jordbruksverkets underlag för den nya djurskyddsförordningen är för dåligt underbyggd. JO tar inte upp ärendet och ger JV rätt och underkänner därmed stollarnas argument.
Vad kan vara bättre underbyggt än de noggranna undersökningarna som gjorts i flera besättningar och som ligger till grund för JVs beslut. SJV gör verklig BONDENYTTA.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR
Att äta kött med gott samvete
”Att äta kött med gott samvete” var ett uttalande från förra stridbara riksdagsledamoten Birgitta Hambraeus, Centerpartiet, till Slakteriförbundets publikation Omsorg i Djurskötseln 1986. Det innebär att vi som konsumenter ska känna trygghet i att det finns engagemang, kunskap, kompetens, regelverk och tillämpning som värnar djurens hälsa och välbefinnande och livsmedlens säkerhet i hela kedjan – från gen till kotlett. Det gäller avelns inriktning och en djurhållning som enligt dagens djurskyddslag främjar djurens hälsa och naturligt beteende. Transport och slakt kommer alltid vara viktiga och kritiska områden. Självfallet är friska djur och låg antibiotikaanvändning en ödesfråga, men det räcker inte med friska djur. ”Djur ska ha det bra”, som Eskil Erlandsson brukade säga som landsbygdsminister. Och glöm inte salmonella, MRSA, VTEC, listeria och campylobacter! Kring alla dessa frågor finns många ansvariga – beslutsfattare, politiker och myndigheter, bönder, branschorganisationer, livsmedelsföretag, detaljhandeln och givetvis också vi som konsumenter. Men att lägga frågorna i konsumenternas knä är både oetiskt och ansvarslöst. Vi som medborgare förväntar oss att politikerna sätter gränser för vad som är tillåtet när det gäller hur vi ska få hantera våra djur och vår natur.
Plocka fram LRFs policy-dokument ”Den Svenska Modellen” från 2002. Där finns tydliga värderingar som håller även idag. För att inte tala om LRFs antibiotika-policies! Med hänvisning till senare års debatt kring klimatpåverkan och miljöaspekter vill vi kanske också veta hur olika köttslag påverkar klimatutsläpp och biologisk mångfald. Det är dessa frågor Vi Konsumenter, Världsnaturfonden WWF och Djurskyddet Sverige tar upp på sitt seminarium ”Mindre men bättre kött” den 14 november på KSLA (se www.vikonsumenter.org)
Birgitta Hambraeus var enstridbar kvinna som satt i riksdagen 1971 till 1998 och som förutom kärnkraftsfrågan, engagerade sig mycket i miljö – och djurskyddsfrågor. Hennes uttalande om att äta kött med gott samvete blev mycket av ledord för vårt arbete med omsorg om svenska slaktdjur inom ramen för Slakteriförbundets (Scan) arbete med programmet Omsorg i Djurskötseln. Förbundets stämma antog programmet 1985. Birgitta som idag är 87 år träffade jag för något år sedan. Hon är numera partipolitiskt obunden. Hon ägnar sig även åt att stödja ekologiskt lantbruk och är aktiv i olika nätverk för en rättfärdig och ekologiskt uthållig värld.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 45



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 45 v 44 v 43 v 42
Ginsten Slakteri 75-100 16,60 16,40 16,40 16,40
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 16,10
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 16,10 16,10 16,10 16,10
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,25 15,25 15,25 15,25
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
balans brist brist brist
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
brist brist brist brist
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 45 v 44 v 43
12,57 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 9,60 9,60 9,80
25,69 Nortura 67,1–85,0a nkr 25,44 25,44 25,44
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 45 v 44 v 43 v 42 v 41
1 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,15 Tyskland, 56 % 1,45 1,45 1,50 1,50 1,50
- D:o svenska*** - - - - -
7 nov jämförbara**
19,51 Italien 1,999 1,999 1,999 1,981 2,020
14,25 England 1,461 1,498 1,503 1,514 1,612
14,07 Danmark 1,442 1,442 1,469 1,496 1,496
13,77 Spanien 1,411 1,436 1,474 1,514 1,573
14,50 Tjeckien - 1,486 1,536 1,536 1,527
14,23 Irland - - 1,459 1,459 1,459
13,62 Tyskland 1,396 1,396 1,446 1,446 1,446
13,51 Frankrike 1,385 1,401 1,409 1,427 1,430
14,15 Polen - - 1,450 1,464 1,443
13,42 Österrike - 1,376 1,427 1,427 1,427
12,90 Belgien 1,322 1,322 1,371 1,371 1,371
12,89 Holland 1,321 1,321 1,371 1,371 1,371
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
3 nov
24 okt
20 okt
6 okt
Utbud
3667
3345
1840
2235
Sålda
540
540
1020
540
Medelpris, euro
1,47
1,47
1,54
1,53
Lägst
1,45
1,46
1,54
1,53
Högst
1,48
1,48
1,55
1,53
Medelpris, skr
14,34
14,25
14,78
14,56

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 45 v 44 v 43 v 42
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 45 v 44 v 42
7,72
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,90 5,90 6,20
14,28
Nortura Fri vikta nkr 14,15 14,15 14,15
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
10,05
VEZG 56 %b euro 1,03 1,03 1,08
Galtar
6,41
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,90 4,90 5,20
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 44 v 43 v 42 v 41 v 40 v 39 v 38
Pund
11,13
10,87
10,75
10,64
10,73
10,92
10,81
Dollar 8,38 8,20 8,14 8,02 8,10 8,17 8,01
Euro 9,76 9,70 9,60 9,53 9,52 9,58 9,52
Dansk 1,31 1,30 1,29 1,28 1,28 1,28 1,29
Norsk 1,03 1,02 1,02 1,01 1,01 1,02 1,01
Yen 7,35 7,22 7,20 7,15 7,18 7,22 7,13
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –

Smågrisar, Sverige
Vecka v 45 v 44 v 43 v 42
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,70 22,70 22,70 22,70
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 600 600 600 600
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 550 550 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan överst överst överst överst
KLS Ugglarps balans balans överst överst
Skövde Slakteri balans överst överst överst
Dalsjöfors Kött balans balans överst överst
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 45 v 44 v 43 v 42 v 41
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
276
Basis 7 kg 211 211 217 223 223
480
Basis 30 kg 367 367 375 384 384
282
SPF+Myc 7 kg 216 216 222 228 228
487
SPF+Myc 30 kg 372 372 380 389 389
288
SPF 7 kg 220 220 226 232 232
492
SPF 30 kg 376 376 384 393 393
1201
Økologi 30 kg 917 917 917 936 945
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
777
25-kilos Helsegris 770 770 770 770 770
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
468
VEZG 28 kg 48.00 48.00 50,50 51,00 53,20
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.