@-GRIS 1 december 2017
Senaste uppdatering gjord 1 december 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser

Oförändrade priser inför toppveckorna
Det är oförändrade grispriser på de flesta marknader, alltså såväl i Tyskland, Danmark, Sverige och de flesta europeiska länder. De närmast kommande veckorna tillhör traditionellt slakteriernas mest hektiska veckorna på året, då ett stort antal julvaror ska ut på marknaden för att kunna köpas av konsumenterna före jul. Det har varit en bra vecka den som gått, skriver Danish Crown, men försäljningen har inte räckt till en prishöjning. Den kanske kommer veckan därpå?! Även i Tyskland antyds ev nära höjning och internetauktionen gick upp med 1 cent.
Årets julförsäljning är som fjolårets, skriver både Skövde Slakteri och Moab (Dahlbergs).
Vad smakar griskött? Jag tycker att många produkter av gris smakar mera inför julen och jag köper gärna en del för att lägga i frysen. En del produkter är nog lite extra kryddade till jul?! Men vad smakar egentligen det rena grisköttet okryddat, uttryckt ungefär som vinprovarna beskriver vinerna?
Svenskt Kött har i samarbete med Tala Smak kartlagt grisköttets smakspektra och tagit fram beskrivningsord. Griskött präglas av hög syrlighet och gräddig sötma, generöst med umami (god/färsk smak) och en järnighet som drar åt spenat med inslag av nötter. Grisköttet har också en inneboende naturlig kryddighet med inslag av timjan och muskot.
Smaken på griskött är dock mer komplicerad än så, så läs på Svenskt Kötts hemsida.
En storaffär inom stallinredningar skedde idag. Majoriteten av aktierna i danska Skiold har sålts till investmentbolaget Solix Group. Skiold är bland de största i svenska grisstallar på bl a utfodring, foderberedning, spannmål. Förre huvudägaren Henrik Hougaard med familj blir kvar som minoritetsägare. Ledningen ändras inte. /LG 171201

Läs senaste nytt på
GrisPortalen



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Scan har leverantörsträff på Östersjön och lämnar ingen marknadsrapport denna vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi har många anmälningar till slakt och därför en del överstående slaktgrisar, ett 100-tal. Vi går upp i vikter v 50. Det är bra efterfrågan på allt. Priserna är oförändrade.


KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Jag har varit i Norge och diskuterat avelsfrågor, vi får se vad vi kommer fram till. Duroc är en bra smakgris och ingår i Guldgris. Vi kan inte slåss mot bulkgrisarna, men vi kan slåss med våra premiumgrisar. Där smaken avgör.
-Det är en normal julförsäljning, dvs allt går åt, utom karré. Vi har inga nya produkter till julbordet, endast en del nya etiketter och utföranden på t ex vissa korvar för att smycka julbordet. Annars är det traditionella julprodukter, som rullsylta, kalvsylta, skinka, revbensspjäll, m m.
-Det är bedrövligt att julskinkan ska vara lockvara i år igen. Ica går ut i TV-reklam med 49.90 kr. Skinkan säljer sig ändå till jul! Vi ser framöver att helgskinkan pressas i pris även nästa år.
-Det är balans i slakten, men vi har flera stora tömningar av stallar nästa vecka. Då kan det bli fullt på slaktbandet.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur och är delägare.) Michael Oldin: -Marknaden tuggar på rätt bra nu. Toppen nås v 49 och 50. Allt går åt. Som vanligt är det högsäsong för revben. Grispriserna är oförändrade.


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Julhetsen har nu fått tag i den europeiska marknaden för färskt griskött. Det är stor aktivitet, men efterfrågan är fortfarande inte på den nivå som lyfter priserna på ett brett sätt.
-Det är rikligt stort utbud av grisar i Europa just nu, men de omsätts utan problem, eftersom julhandeln och produktionen av förädlade varor till jul och nyår kör med fullt tryck, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
-Det är stor efterfrågan på kotlett och skinka, som säljs till stigande priser, medan försäljningen av bröstfläsk är mer trög.
Till länderna utanför Europa är det stabil avsättning både till Japan och Kina.

ISN, Tyskland
Marknaden fortsatt stabil med oförändrade priser
I stort sett alla priser på slaktgrisar är oförändrade och marknaden är fortsatt stabil. I alla länder präglas marknaderna av stort utbud slaktgrisar och därmed mycket slakt. Samtidigt är efterfrågan på griskött på hög nivå pga säsongen, med full fart i styckning och charktillverkning.
Som reaktion på den stabila europeiska marknaden är också spanska priset oförändrat efter 14 veckor med fallande priser. Men de exporterande spanjorerna kämpar fortsatt med konkurrensen på exportmarknaden.
En liten positiv avvikelse rapporteras från England, där priset i motsatts till resten av Europa stiger något.
Tendens på tyska marknaden: Tyska marknaden präglas av slakteriernas stora behov och köpintresse. Julhandeln börjar. De anmälda volymerna slaktgrisar är fortsatt stora. Det väntas som lägst stabila priser.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Hur blir 2018?
Under veckan har det varit grisföretagardag i Jönköping. Den var mycket välbesökt och med mycket god stämning. Framtidstron verkar att vara på väg tillbaka i grisnäringen.
Hur blir då 2018? Jag vet att smågrisökningen fortsätter tack vare de nya avelsgenerna och att vi fått nya djurskyddsregler som ger uppfödarna ett ökat förtroende.
Marknaden vad gäller priser kommer att bli mycket likt innevarande år utom om man frågar de snålaste slaktarna, som alltid vill ha prissänkningar. Internationellt pressas priserna, men i Sverige tror man att den positiva ”svenskköttrenden” ska hålla i sig. För att få igång utökning av slaktsvinsplatser behövs att slaktgrispris minus smågrispris måste öka för att komma i närheten av ”break-even point” för investering i nya stallar. Det verkar som att några banker äntligen har vaknat och förstår att även svensk grisproduktion har en god framtid.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR
Var finns den ansvarsfulla marknadsledaren?
Man kan inte som i dagsläget å ena sidan hävda att konkurrenterna har sämre kvalitet och å andra sidan driva att man vill ha samma kvalitetskriterier som konkurrenterna. Ungefär detta framför Ann-Helen Meyer von Bremen i ett Facebook-inlägg kring de omdiskuterade djurskyddsreglerna för gris. Det vill säga att det blir orimligt att Svenskt kött å ena sidan kommunicerar att Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag med exemplet svensk gris, samtidigt som LRF kommunicerar att man vill ha samma regelverk som konkurrentländerna. Den senaste händelsen, som jag kommer ihåg, då LRF tog på sig rollen att ansvarsfullt svara upp mot kritik (berättigad eller ej) var den s k griskrisen 2009. Dåvarande ordförande Lars-Göran Pettersson erkände att det fanns problem som måste åtgärdas. Jordbruksverket införde sin djurskyddsdeklaration och branschen införde en helomfattande grundcertifiering (tack Åke Rutegård).
Slakteribranschen har under 2000-talet genomgått en omfattande strukturförändring. Ända fram till dess hade Slakteriförbundet/ Swedish Meats/Scan en dominerande roll på köttmarknaden med ända upp till 80 % av den svenska slakten. Det innebar ett speciellt ansvar för att bygga upp förtroendet för svenskt kött från gen till kotlett. Som producentkooperation ägde man frågorna hela vägen från avel, uppfödning, transport av djur och slakt till Scan-produkterna på marknaden. Det ansvaret axlade Slakteriförbundet framgångsrikt genom att vara talesperson i viktiga frågor kring djur och kött. Man drev Köttforskningsinstitutet och programmet Omsorg i Djurskötseln. Organisationen Köttinformation på den tiden kommunicerade mer fördelar med kött och köttrecept.
I dagsläget finns ingen tydlig aktör på köttmarknaden som axlar rollen som marknadsledare med insikt om att konsumenternas förtroende är A och O. Svenska slakterier har dessutom både danska och finska ägare. Svenskt Kött svarade på frågan om information och dialog med kritikerna att det är ägarnas av Svenskt Kötts uppgift. Det rimliga skulle då vara att Köttföretagen skulle ta tag i frågan kring kritiken mot nya djurskyddsregler och bjuda in till dialog med kritikerna, när nu Jordbruksverket missat. Men det enda vi sett är en artikel från vd Hans Agné. När jag pratar med en gammal kollega i branschen hävdar han att det är ordförandena i Grisföretagarna som äger frågan. En verkligen anmärkningsvärd situation att de som ligger längst bort från marknaden ska avgöra hur man uppnår förtroende för svenskt griskött hos marknad och konsument. Det var bl a skälet till Vi Konsumenters seminarium den 14 november www.vikonsumenter.org.
Hur är det med andra branscher? Svensk Fågel har styrkan att omfatta hela produktionskedjan. Man informerar föredömligt öppet och ofta och bjuder in till studiebesök. Svenska Ägg har samma helhetsgrepp och certifierar nu hela sin äggproduktion. Sedan Svensk Mjölk integrerades i LRF har mycket av offensiv marknadsföring av svenska mervärden avstannat. Arla som marknadsledande på svenska mejerimarknaden kan ju inte marknadsföra specifika svenska mervärden som beteskravet – eller? Ordförande i Arla Åke Hantoft har i en debattartikel hösten 2016 drivit gemensam linje med LRF och Lantmännen att ta bort svenska särkrav. Lantmännen – ägt av svenska bönder med ansvar från gård till bord! Men hur är det med svenskt ursprung och svenska mervärden? När Livsmedelsstrategin presenterades i januari i år ansåg Lantmännen att svenska regler ska harmoniseras till de länder man konkurrerar med. Nu undrar jag snart varför jag ska köpa svensk mat?

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 49



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 49 v 48 v 47 v 46
Ginsten Slakteri 70-92 16,60 16,60 16,60 16,60
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 16,10
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 16,10 16,10 16,10 16,10
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-94,9 15,50 15,50 15,50 15,25
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 49 v 48 v 47
12,67 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 9,60 9,60 9,60
25,69 Nortura 67,1–85,0a nkr 25,44 25,44 25,44
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
29 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,38 Tyskland, 56 % 1,45 1,45 1,45 1,45 1,45
- D:o svenska*** - - - - -
29 nov jämförbara**
20,06 Italien - 2,023 2,022 2,009 1,999
14,98 England - 1,511 1,485 1,470 1,461
14,30 Danmark - 1,442 1,442 1,442 1,442
14,52 Tjeckien - - 1,464 1,477 1,478
13,90 Polen - - - 1,402 1,406
13,89 Irland - - - - 1,401
13,84 Tyskland - 1,396 1,396 1,396 1,396
13,66 Frankrike - 1,378 1,379 1,379 1,385
13,64 Spanien - 1,376 1,376 1,389 1,411
13,64 Österrike - 1,376 1,376 1,376 1,376
13,11 Belgien - 1,322 1,322 1,322 1,322
13,10 Holland - 1,321 1,321 1,321 1,321
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
1 dec
24 nov
17 nov
10 nov
Utbud
1590
1680
1965
2200
Sålda
1320
1680
1785
1680
Medelpris, euro
1,49
1,48
1,48
1,47
Lägst
1,48
1,47
1,48
1,46
Högst
1,49
1,49
1,49
1,48
Medelpris, skr
14,78
14,57
14,69
14,34

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 49 v 47 v 46 v 45
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 49 v 48 v 47
8,05
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,10 6,10 5,90
14,28
Nortura Fri vikta nkr 14,15 14,15 14,15
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
10,21
VEZG 56 %b euro 1,03 1,03 1,03
Galtar
6,73
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,10 5,10 4,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 48 v 47 v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Pund
11,26
11,10
11,10
11,00
11,13
10,87
10,75
Dollar 8,36 8,33 8,42 8,37 8,38 8,20 8,14
Euro 9,92 9,85 9,93 9,72 9,76 9,70 9,60
Dansk 1,33 1,32 1,33 1,30 1,31 1,30 1,29
Norsk 1,01 1,02 1,02 1,02 1,03 1,02 1,02
Yen 7,45 7,49 7,45 7,37 7,35 7,22 7,20
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –

Smågrisar, Sverige
Vecka v 49 v 48 v 47 v 46
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,70 22,70 22,70 22,70
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 600 600 600 600
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 550 550 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan överst överst överst överst
KLS Ugglarps balans balans balans balans
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri överst överst balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
278
Basis 7 kg 211 211 211 211 211
484
Basis 30 kg 367 367 367 367 367
285
SPF+Myc 7 kg 216 216 216 216 216
491
SPF+Myc 30 kg 372 372 372 372 372
290
SPF 7 kg 220 220 220 220 220
496
SPF 30 kg 376 376 376 376 376
1210
Økologi 30 kg 917 917 917 917 917
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
777
25-kilos Helsegris 770 770 770 770 770
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
461
VEZG 28 kg 46,50 46,50 46,50 46,50 48.00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.