@-GRIS 8 december 2017
Senaste uppdatering gjord 8 december 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser

OGinsten sänker 20 öre, julfesten är över, om det varit någon
Priserna är oförändrade i både Danmark och Tyskland, liksom i de flesta europeiska länder. I Sverige sänker Ginsten 20 öre, samtidigt som man går tillbaka till ordinarie slaktvikter. Scan ligger kvar med de 25 öre man höjde v 47.
Förr var det vanligt med ganska stora höjningar under julslakten, samtidigt som de flesta slakterier sänkte slaktvikterna. Numera har flera slakterier ett oförändrat pris till jul och man rör inte slaktvikterna. Det blev lite julfest, även om höjningen var kompensation för de lägre slaktvikterna. Nu är i alla fall julfesten över för i år, den lilla som blev.
Till saken hör givetvis att förr beredde man julskinka precis före jul, numera börjar inläggningen redan tidigt på året. Julskinkan var den detalj som genererade grispriset.
Danish Crown uttrycker sin besvikelse över att det inte blev någon prishöjning inför julen. Det har varit för många grisar på den europeiska marknaden i höst. Och nu väntar sänkningar inom kort, eftersom v 50 är sista veckan då grisköttet hinner ut på alla de europeiska marknaderna.
Nu återstår att se om det blir stora, små eller inga prissänkningar som avslutning på året. Det vanliga har varit sänkningar, men inte alla år. Det har hänt att det gamla året prismässigt övergått rakt in i det nya.
Danish Crown skriver även att man sålt bra inför julen och hela det gångna året har ju gått bra. De svenska slaktare jag talat med om julslakten har sagt att det varit god efterfrågan, som det brukar vara inför julen.
Det blir lika spännande som vanligt att se priserna på julskinkan i butikerna och hur snabbt diskarna töms och om det blir något kvar till efter jul. Billig skinka har jag redan sett, men också utbud till riktigt goda priser. Det är gott om pengar vid årets julhandel. /LG 171208

Läs senaste nytt på
GrisPortalen



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Nu är vi inne på sluttampen av julproduktion. Tack till alla med god planeringsanmälan, flödet har fungerat perfekt. Nästa vecka är noteringen oförändrad. Vill informera om att vi vecka 51 återställer övre viktgränsen till 99,9 kg.
Scan i topp när Aftonbladet testar julskinkor!
I årets test av julskinka i Aftonbladet Söndag gav inte Scan konkurrenterna en chans. Ettan, Scans Gourmetskinka, var helt överlägsen och den enda som fick 5 plus och epitetet världsklass. Lika överlägsen tvåa var Scan julskinka av rapsgris.
15 julskinkor, alla med ursprung Sverige, var med i testet som var en en blindtest. De fyra deltagarna i testpatrullen visste alltså inte vilka julskinkor de smakade, luktade och gjorde visuella bedömningar på under testet, bara att alla var från svenska gårdar.
Urvalet gjordes utifrån sortimentet i de stora livsmedelskedjorna. Ica, Coop, Axfood (med Willys och Hemköp), Citygross och Lidl.
I testet användes enbart kokta julskinkor, färdiga för griljering, eftersom det är den variant av julskinka som konsumenterna oftast efterfrågar och som det säljs överlägset mest av.
Juryn bestod av Maria Forshufvud, VD på Svenskmärkning, Elisabet Qvarford, VD på branschorganisationen Svenskt Kött, Johan Gunnarsson, Aftonbladets Söndags matredaktör samt Stefan Ekengren, köksmästare på restaurang Hantverket i Stockholm.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi sänker slaktgrisarna 20 öre och höjer vikten till 100 kg, suggor och smågrisar är oförändrade. Vi har ett 100-tal slaktgrisar i kö, smågrisarna är i balans. Hela sortimentet säljs för fullt.


KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Revben och allt annat fläskkött går för fullt. Det är balans och alla priser är oförändrade.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -.Slakten och försäljning av gris går över förväntan. Våra producenter har verkligen ställt upp och nu hoppas vi slippa allt för många överstående grisar efter helgerna. Just nu följer vi plan och drar förskott.
-Inga förändringar av priserna. Det är balans på smågrisarna. V 51 går vi tillbaka till normalt viktintervall.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur och är delägare.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Julhandeln rullar
Under den första halvan av december är efterfrågan på griskött traditionellt stor över hela Europa och slakterierna kör för full kraft för att hinna med.
-När vi ser på de sålda volymerna, så har vi faktiskt en riktigt god julförsäljning i år. Utmaningen har dessvärre varit att utbudet under senaste månaden har varit så stort att efterfrågan inte har varit stor nog till att ge lyft åt priserna i Europa, som vi annars normalt brukar göra fram till jul, säger Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
-Just nu är det ett stort sug efter kotlett till fläskstek och kött till produktion av korv och pålägg. Skinkorna säljs stadigt, medan bröstfläsk, efter en lång period med stor efterfrågan, nu säljs mera trögt.
-Den kommande veckan är den sista, där vi kan få ut alla varor till våra kunder över hela Europa. Därför väntar vi ett markant dyk i efterfrågan på i stort sett alla styckningsdetaljer redan om en veckas tid och det torde komma att påverka priserna överlag, säger Søren Tinggaard.
Till länderna utanför Europa är det stabil försäljning till Japan, medan de kinesiska inköparna nu har fokus på att försäkra sig om de sista varorna till det kinesiska nyåret i mitten av februari.

ISN, Tyskland
Balanserade marknader och stabila priser
Inga förändringar av priserna på slaktgrisar observeras i EU. Priserna är stabila. De flesta länder har hållit sina priser på oförändrad nivå sedan några veckor.
Spanska priset håller också sin stabila trend efter en lång period av prissänkningar. Engelska priset stiger något, men det beror mer på valutan än på ändrade grispriser.
Det stora utbudet slaktgrisar säljs gott i de flesta länder och marknaderna är väl försörjda. Slaktbanden går för fullt pga säsongen och är i stånd att täcka styckarnas efterfrågan. Utbudet av slaktgrisar ser dock ut att ha nått toppen.
Liksom Tyskland rapporterar andra länder om fallande antal slaktade grisar och fallande slaktvikter. Men i det stora hela ligger slakten på en hög nivå.
Tendens på tyska marknaden: I början av den är veckan är marknaden för slaktgrisar fortsatt i balans. Både utbud och efterfrågan är fortsatt stort. Det förväntas fortsatt oförändrade priser.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Förbättra precisionen
Då det är lite bättre tider är det lätt att luta sig bakåt och tro att man inte behöver bli bättre i sin produktion. Ingenting kan vara mera fel eftersom det alltid finns massor att förbättra.
Här är några exempel. Större saker kan vara att se över foderanläggning och utfodringsanläggning i syfte att bli mer exakt i utfodringen och förhindra driftstopp. Driftstopp förorsakar oro bland grisarna och försämrat foderutnyttjande. Se till att kvarnar fungerar att foderfickor görs ren med högst tre månaders mellanrum. Byt ut framförallt centralt placerade membran i foderventiler med högst två års mellanrum. Analysera fodret så att det grisen äter verkligen har rätt näringsinnehåll. Ta siktanalys där fraktionen under 1 mm ska vara minst 60 %. Ett försämrat foderutnyttjande med 1 % i grisen betyder mellan 4 - 6 kr per gris.Noggrann foderkontroll i stallet måste göras dagligen och är extra viktigt till nyinsatta grisar. Beräkna minst 1 gång per vecka hur mycket grisen äter i stallet Mj per gris och dag. Se över utfodringsstrategin. Fyra utfodringar per dygn i stället för tre ger bättre utbyte och lugnare grisar. Tidsintervallet ska vara 5,5 tim mellan utfodringarna.
Storlekssortera grisarna inom två veckor efter insättning så får man jämnare tillväxt och färre småväxta grisar. Kontrollboxar som vägs minst en gång per vecka gör produktionen säkrare och om foderkurvorna anpassas efter detta så får man en bättre produktion
Se över ventilation! Bygg rymliga utlastningsrum som kan ge utrymme för 50-100 slaktgrisar. En dansk modell är att bygga en loftgång utanför stallet som blir billigt och ändamålsenligt.
Fasta rutiner gör att precisionen ökar och är lätt att få personal att följa.
Sätt upp mål för effektivisering och att tjäna 50 kr till per slaktsvin ska vara fullt möjligt för de flesta grisproducenterna.Passa på NU!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR
Var finns den ansvarsfulla marknadsledaren?
Man kan inte som i dagsläget å ena sidan hävda att konkurrenterna har sämre kvalitet och å andra sidan driva att man vill ha samma kvalitetskriterier som konkurrenterna. Ungefär detta framför Ann-Helen Meyer von Bremen i ett Facebook-inlägg kring de omdiskuterade djurskyddsreglerna för gris. Det vill säga att det blir orimligt att Svenskt kött å ena sidan kommunicerar att Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag med exemplet svensk gris, samtidigt som LRF kommunicerar att man vill ha samma regelverk som konkurrentländerna. Den senaste händelsen, som jag kommer ihåg, då LRF tog på sig rollen att ansvarsfullt svara upp mot kritik (berättigad eller ej) var den s k griskrisen 2009. Dåvarande ordförande Lars-Göran Pettersson erkände att det fanns problem som måste åtgärdas. Jordbruksverket införde sin djurskyddsdeklaration och branschen införde en helomfattande grundcertifiering (tack Åke Rutegård).
Slakteribranschen har under 2000-talet genomgått en omfattande strukturförändring. Ända fram till dess hade Slakteriförbundet/ Swedish Meats/Scan en dominerande roll på köttmarknaden med ända upp till 80 % av den svenska slakten. Det innebar ett speciellt ansvar för att bygga upp förtroendet för svenskt kött från gen till kotlett. Som producentkooperation ägde man frågorna hela vägen från avel, uppfödning, transport av djur och slakt till Scan-produkterna på marknaden. Det ansvaret axlade Slakteriförbundet framgångsrikt genom att vara talesperson i viktiga frågor kring djur och kött. Man drev Köttforskningsinstitutet och programmet Omsorg i Djurskötseln. Organisationen Köttinformation på den tiden kommunicerade mer fördelar med kött och köttrecept.
I dagsläget finns ingen tydlig aktör på köttmarknaden som axlar rollen som marknadsledare med insikt om att konsumenternas förtroende är A och O. Svenska slakterier har dessutom både danska och finska ägare. Svenskt Kött svarade på frågan om information och dialog med kritikerna att det är ägarnas av Svenskt Kötts uppgift. Det rimliga skulle då vara att Köttföretagen skulle ta tag i frågan kring kritiken mot nya djurskyddsregler och bjuda in till dialog med kritikerna, när nu Jordbruksverket missat. Men det enda vi sett är en artikel från vd Hans Agné. När jag pratar med en gammal kollega i branschen hävdar han att det är ordförandena i Grisföretagarna som äger frågan. En verkligen anmärkningsvärd situation att de som ligger längst bort från marknaden ska avgöra hur man uppnår förtroende för svenskt griskött hos marknad och konsument. Det var bl a skälet till Vi Konsumenters seminarium den 14 november www.vikonsumenter.org.
Hur är det med andra branscher? Svensk Fågel har styrkan att omfatta hela produktionskedjan. Man informerar föredömligt öppet och ofta och bjuder in till studiebesök. Svenska Ägg har samma helhetsgrepp och certifierar nu hela sin äggproduktion. Sedan Svensk Mjölk integrerades i LRF har mycket av offensiv marknadsföring av svenska mervärden avstannat. Arla som marknadsledande på svenska mejerimarknaden kan ju inte marknadsföra specifika svenska mervärden som beteskravet – eller? Ordförande i Arla Åke Hantoft har i en debattartikel hösten 2016 drivit gemensam linje med LRF och Lantmännen att ta bort svenska särkrav. Lantmännen – ägt av svenska bönder med ansvar från gård till bord! Men hur är det med svenskt ursprung och svenska mervärden? När Livsmedelsstrategin presenterades i januari i år ansåg Lantmännen att svenska regler ska harmoniseras till de länder man konkurrerar med. Nu undrar jag snart varför jag ska köpa svensk mat?

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 50



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 50 v 49 v 48 v 47
Ginsten Slakteri 75-100 16,40 16,60 16,60 16,60
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 16,10
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 16,10 16,10 16,10 16,10
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-94,9 15,50 15,50 15,50 15,50
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50-106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
överst balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 50 v 49 v 48
12,67 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 9,60 9,60 9,60
25,69 Nortura 67,1–85,0a nkr 25,44 25,44 25,44
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 50 v 49 v 48 v 47 v 46
6 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,41 Tyskland, 56 % 1,45 1,45 1,45 1,45 1,45
- D:o svenska*** - - - - -
6 dec jämförbara**
20,07 Italien - 2,020 2,023 2,022 2,009
15,18 England - 1,528 1,511 1,485 1,470
14,30 Danmark - 1,442 1,442 1,442 1,442
14,52 Tjeckien - - 1,471 1,464 1,477
13,90 Polen - - - 1,402 1,402
13,89 Irland - - 1,363 1,401 1,401
13,84 Tyskland - 1,396 1,396 1,396 1,396
13,68 Frankrike - 1,377 1,378 1,379 1,379
13,64 Spanien - 1,376 1,376 1,376 1,389
13,64 Österrike - 1,376 1,376 1,376 1,376
13,11 Belgien - 1,322 1,322 1,322 1,322
13,13 Holland - 1,321 1,321 1,321 1,321
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
8 dec
1 dec
24 nov
17 nov
Utbud
1635
1590
1680
1965
Sålda
375
1320
1680
1785
Medelpris, euro
1,48
1,49
1,48
1,48
Lägst
1,47
1,48
1,47
1,48
Högst
1,48
1,49
1,49
1,49
Medelpris, skr
14,78
14,78
14,57
14,69

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 50 v 49 v 47 v 46
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 50 v 49 v 48
8,05
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,10
14,28
Nortura Fri vikta nkr 14,15 14,15 14,15
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
10,23
VEZG 56 %b euro 1,03 1,03 1,03
Galtar
6,73
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,10 5,10 5,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 50 v 48 v 47 v 46 v 45 v 44 v 43
Pund
11,27
11,26
11,10
11,10
11,00
11,13
10,87
Dollar 8,43 8,36 8,33 8,42 8,37 8,38 8,20
Euro 9,94 9,92 9,85 9,93 9,72 9,76 9,70
Dansk 1,33 1,33 1,32 1,33 1,30 1,31 1,30
Norsk 1,01 1,01 1,02 1,02 1,02 1,03 1,02
Yen 7,49 7,45 7,49 7,45 7,37 7,35 7,22
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –

Smågrisar, Sverige
Vecka v 50 v 49 v 48 v 47
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,70 22,70 22,70 22,70
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 600 600 600 600
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 550 550 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan överst överst överst överst
KLS Ugglarps balans balans balans balans
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri överst överst överst balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 50 v 49 v 48 v 47 v 46
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
278
Basis 7 kg 211 211 211 211 211
484
Basis 30 kg 367 367 367 367 367
285
SPF+Myc 7 kg 216 216 216 216 216
491
SPF+Myc 30 kg 372 372 372 372 372
290
SPF 7 kg 220 220 220 220 220
496
SPF 30 kg 376 376 376 376 376
1210
Økologi 30 kg 917 917 917 917 917
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
777
25-kilos Helsegris 770 770 770 770 770
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
467
VEZG 28 kg 47,00 46,50 46,50 46,50 46,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.