@-GRIS 29 december 2017
Senaste uppdatering gjord 4 januari 22,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!
Senaste nytt om marknaden och priser

Alla har sänkt, utom Skövde!
KLS Ugglarps och Dalsjöfors sänkte 25 öre till 15,60 kr vecka 1, Dahlbergs sänkte 15 öre till likaså 15,60 kr och Scan sänkte 25 öre till 15 kr. Ginsten sänkte 20 öre till 15,95 kr redan v 52. Skövde har inte sänkt alls och ligger fortfarande på 16,10 kr och är alltså bäst betalande slakteri just nu. Allt enligt de offentliga priserna. Vem som betalar bäst i praktiken beror på vad leveransavtalen ger och det är en hemlig överenskommelse mellan dig och slakteriet. Det är fortfarande så att du inte ska veta vad din granne på andra sidan ladugårdsbacken får för sina grisar. Så har det alltid varit, ända sedan grisuppköparna åkte runt på gårdarnai slutet av 1800-talet och försökte köpa grisar så billigt som möjligt. Inte ens föreningsslakterierna lyckades under 100 år få en helt jämnlik och transparent betalning.
Säga vad man vill om danskt grispris, men Danish Crown ser i varje fall ut att ha samma pris på alla grisar.
Den här veckan var det särskilt segt att få aktuella offentliga priser. Det är alltid segt att få priserna när de går nedåt. I fredags var det endast Ginsten och Scan som visste vad man skulle betala för slaktgrisar och så sent som i tisdags (kanske även onsdags) hade en del slakterier inte meddelat sina priser för de grisar du sålde (anmälde) en vecka tidigare. Tala om att sälja grisen i säcken! Grisarna är således slaktade innan du får veta vad du får betalt för dem. Det är långt ifrån vad grisproducenterna krävt vid åtskilliga möten genom åren.
Tänk om man kunde köpa en bil på samma villkor. Dvs köra några hundra mil innan man talade om för bilhandlaren vad är beredd att betala! Ändå är en ny bil mindre pengar än ett lass grisar.
KLS Ugglarps och Dalsjöfors sänkte även smågrispriset 50 öre och Scan sänkte 10 kr på en 30-kilos gris.
Grispriserna i Tyskland och Danmark blev oförändrade. /LG 180104

Läs senaste nytt på
GrisPortalenMarknadskommentarer
HKScan Agri
Julproduktionen är färdig för denna gång. Tack för gott samarbete med alla leveranser inför julen.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Butikerna fyller nu på sina lager, efter en god julförsäljning, som det verkar. Det har således varit en bra vecka. Vi har inte sammanställt resultatet av julförsäljningen ännu.
-Priserna är oförändrade och det är balans för både smågrisar och slaktgrisar.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur och är delägare.) Michael Oldin: -Det är lite halvlugnt så här i mellandagarna. Det är inte så många grisar att stycka och köttproduktionen går inte på full fart förrän efter helgerna. Men butikerna fyller upp sina hyllor efter julförsäljningen, så en viss aktivitet är det.

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Den europeiska industrin för förädling är på väg att stänga för julen. En och annan fabrik är dock igång även under juldagarna och för dem gäller att de i god tid har koll på vad de behöver och att de försäkrat sig om de nödvändiga råvarorna.
-Vi är nu så nära julen, att leveranserna av färsk vara har bromsats upp. Efterfrågan på i stort sett alla detaljer är vikande och vi ser sjunkande priser på skinka, som är den del av grisen som drabbas hårdast när julen är över. Det är dock viktigt att understryka, att den låga aktiviteten är helt normal, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
-I södra Europa håller många fabriker julferie ända till trettondagen den 6 januari. Därför kommer produktionen igång på allvar först i början av vecka 2.
-Under julen sker i stort sett ingen spotförsäljning alls. De senaste veckorna har vi haft stort fokus på att sälja färskt. På så sätt har vi utrymme för att slakt som sker under julen i stor utsträckning kan frysas in för våra kunder på andra sidan havet, säger Søren Tinggaard.

ISN, Tyskland
Priserna faller pga säsongsmässig svaghet på marknaden
Det blev denna vecka ett tydligt prisfall för slaktgrisar. De flesta EU-länder sänkte väsentligt. Endast Spanien och Frankrike kunde hålla priserna stabila.
Det var tyska priset som utlöste prisfallet. Tönnies hade föregående vecka krävt en stor nedsättning av priset. Som följd av det säsongsmässigt stora utbudet slaktgrisar blev det ett prisfall på 5 cent i Tyskland.
Priserna i Danmark, Belgien och Österrike följde med i samma storleksordning. Holländska priset föll endast 2 cent, men det beror på att holländska priset föll 5 cent redan veckan innan, medan marknaden i andra länder fortsatte vara stabilt. Den måttligare prissänkningen i England skylls på valutans förändring.
Pga sänkningarna i vissa länder ändras även rangordningen bland de största grisländerna. Tyskland landar på fjärdeplatsen i gruppen. Danmark håller ledningen, medan Spanien och Frankrike innehar andra och tredje plats. Holland får hålla det röda ljuset i slutändan.
Grismarknaden befinner sig i den sista hela handelsveckan före jul. Marknaden för slaktgrisar utvecklar sig som förväntat i förhållande till avsättningen av griskött. Trots stort utbud säljs alla grisar utan problem. Ett fortsatt prisfall är inte nödvändigt, men inte uteslutet.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Vem är bäst grisproducent?
Alltsedan Jordbruksverket fastställde de nya djurskyddsreglerna för grisar har det varit mycket snack.
En grupp skrivbordsbundna akademiker, mer eller mindre självutnämnda experter, tror inte att de svenska grisföretagarna kan leva upp till de nya reglerna att kunna avvänja smågrisarna upp till en vecka tidigare än tidigare. Experterna lever kvar i dogmer ifrån 2002 och har inte uppfattat att utvecklingen vad gäller avel, utfodring och management har gått framåt med stora steg. Hur många av experterna skulle överhuvudtaget klara av att sköta grisar i praktiken?
Några debattörer tror att vi ska tappa konkurrenskraft mot importen genom att man tror att den svenska konsumenten ska tappa förtroendet för det svenska fläsket. Vi ska veta att danskar och tyskar sitter inte stilla i sina ambitioner och kan vi inte vara konkurrenskraftiga mot dem så tappar vi. Detta är den stora utmaningen och där hjälper de nya reglerna i kombination med de aktiva duktiga grisföretagare som bestämt sig för att vara med framöver att göra svensk grisnäring livskraftig.
Grisgeneralen önskar framtidens grisföretagare en GOD JUL.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR
Valåret 2018 – vad kan man önska sig?
Det finns mycket man kan oroa sig för och önska sig inför nästa år när det gäller hållbar produktion och konsumtion. Vad kommer att hända i vår omvärld? Vad händer med den globala handeln med livsmedel (se tidigare blogg)? Beroende på utfallet av valet kan man med viss rätt oroa sig över hållbarheten i svensk matproduktion. Alliansen vill ha bort ”onödiga” särregler, vilka man nu anser vara onödiga. Den nuvarande regeringens genomförande av livsmedelsstrategin och propositionen om ny djurskyddslag – vad ska man tro med tanke på fokus på produktivitet, målstyrning och flexibilitet. För att inte tala om landsbygdsministern totala ovilja att se till att hans myndighet Jordbruksverket tolkar livsmedelsstrategin med hänsyn till dagens kunskap och med respekt för konsument – och djurskyddsintresset. Därför följande önskelista:
• Att politikerna tar sitt ansvar och beslutar om regelverk som gör valet av svensk mat till det hållbara alternativet. Ett regelverk, som respekterar medborgarnas rätt till hälsa, säkra livsmedel producerade med hänsyn till klimateffekter, naturen och djurens rätt till hälsa och djurvälfärd.
• Att Näringsdepartementet vid genomförandet av livsmedelsstrategin respekterar strategins målsättning med hållbar utveckling, att miljömålen uppnås och att djurskydds- och konsumentintresset inkluderas. Förtroendet för Jordbruksverket måste återupprättas.
• Att Näringsdepartementet utnyttjar det nationella djurskyddsnätverket för dialog även för nationella djurskyddsfrågor, vilket var önskemålet i framställan i juni 2016 till landsbygdsministern från Vi Konsumenter och Djurskyddet Sverige i anslutning till Animal Welfare Platform. Vi hänvisade till det breda samrådet i Danmark och svensk brist på detta när man utformade svenska handlingsplaner för kött och mjölk.
• Att SLUs vetenskapliga råd för djurskydd fyller den efterlängtade rollen att ge Jordbruksverket ett på vetenskaplig grund baserat underlag till djurskyddsföreskrifter för samtliga djurslag
• Att den nya djurskyddslagen med djurskyddsförordning inkluderar viktiga baskrav som rätten till naturligt beteende d v s tillräckligt utrymme, kors rätt till bete, grisars rätt till att gå lösa och ha sysselsättning och hönors rätt till sittpinne, rede och sandbad m m. Att djurstallar ska förprövas och att det är förbjudet att lämna djur.
• Att ny generaldirektör för Jordbruksverket tillämpar det grundlagsskyddade kravet på remisshantering på ett respektfullt sätt med hänsyn till remisstid och tidigt samråd med inte bara med lantbruksnäringen utan också med djurskydd – och konsumentorganisationer.
• Att lantbruksnäringens representanter öppnar sina hjärtan och LYSSNAR! Det kan faktiskt hända att kritikerna har rätt i sin kritik. Gör en seriös riskvärdering vad det är värt att förlora förtroendet hos konsument – miljö – och djurskyddsorganisationer. Respektera konsumenternas högt värderade mervärden, som är en konkurrensfördel och inget annat.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 1Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 1 v 52 v 51 v 50
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 16,10
Ginsten Slakteri 75-100 15,95 15,95 16,15 16,40
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,60 15,85 15,85 16,10
Dahlbergs 76-94,9 15,60 15,75 15,75 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,00 15,25 15,25 15,50
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50-106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans överst överst
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 1 v 52 v 51
11,97 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 9,00 9,00 9,20
24,62 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,87 24,87 25,44
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 1 v 52 v 51 v 50 v 49
28 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,48 Tyskland, 56 % 1,37 1,37 1,40 1,45 1,45
- D:o svenska*** - - - - -
28 dec jämförbara**
19,39 Italien - 1,971 2,005 2,020 2,020
14,79 England -- 1,504 1,526 1,539 1,528
13,39 Danmark - 1,361 1,388 1,442 1,442
13,38 Spanien - 1,360 1,376 1,376 1,376
13,22 Frankrike - 1,344 1,374 1,376 1,377
12,94 Tyskland - 1,316 1,346 1,396 1,396
14,14 Tjeckien - - - 1,437 1,465
13,77 Polen - - - 1,400 1,423
13,02 Irland - - 1,324 1,363 1,363
12,63 Österrike - 1,284 1,314 1,376 1,376
12,16 Belgien - 1,236 1,260 1,322 1,322
12,30 Holland - 1,250 1,260 1,270 1,321
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
2 jan
15 dec
8 dec
1 dec
Utbud
1695
1225
1635
1590
Sålda
860
885
375
1320
Medelpris, euro
1,40
1,43
1,48
1,49
Lägst
1,39
1,41
1,47
1,48
Högst
1,40
1,43
1,48
1,49
Medelpris, skr
13,77
14,24
14,78
14,78

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 1 v 52 v 51 v 50
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård
Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 1 v 52 v 51
8,11
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,10
13,72
Nortura Fri vikta nkr 13,86 13,86 14,15
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
9,64
VEZG 56 %b euro 0,98 0,98 1,03
Galtar
6,78
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,10 5,10 5,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 52 v 51 v 50 v 48 v 47 v 46 v 45
Pund
11,08
11,22
11,27
11,26
11,10
11,10
11,00
Dollar 8,24 8,40 8,43 8,36 8,33 8,42 8,37
Euro 9,84 9,96 9,94 9,92 9,85 9,93 9,72
Dansk 1,32 1,33 1,33 1,33 1,32 1,33 1,30
Norsk 1,00 0,99 1,01 1,01 1,02 1,02 1,02
Yen 7,30 7,40 7,49 7,45 7,49 7,45 7,37
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –

Smågrisar, Sverige
Vecka v 1 v 52 v 51 v 50
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,20 22,70 22,70 22,70
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,50 21,50 21,50 21,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 21,25 21,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 600 600 600 600
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 540 550 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan överst överst överst överst
KLS Ugglarps balans balans balans balans
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans överst överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 1 v 52 v 51 v 50 v 49
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
262
Basis 7 kg 197 197 199 211 211
458
Basis 30 kg 345 345 349 367 367
268
SPF+Myc 7 kg 202 202 204 216 216
465
SPF+Myc 30 kg 350 350 354 372 372
273
SPF 7 kg 206 206 208 220 220
470
SPF 30 kg 354 354 358 376 376
1222
Økologi 30 kg 923 919 913 917 917
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
762
25-kilos Helsegris 770 770 770 770 770
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
465
VEZG 28 kg 47,30 47,30 47,30 47,00 46,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.