Icas koncernchef ger svar på tal:
Livsmedlen måste bli bättre – och billigare!

Medan grisuppfödarna protesterar mot låga priser på slaktsvinen och vill ha mer betalt, som på kontinenten, skriver Icas koncernchef Kenneth Bengtsson i Dagens Industri att priserna måste ner på livsmedlen och kvaliteten bli högre. Bland grisuppfödarna och inom slakten anser man att handeln blivit för stark, men inom handeln anser man att handeln nu börjar bli en jämbördig part. Det har man inte varit tidigare. Nu vill man ställa större krav på kvalitet – och lägre pris!

Ur Dagens Industri 060826:
-Såväl Ica, Coop och Axfood kommer att öka inköpen på den europeiska marknaden. Ska svenska matproducenterna vara med vid upphandlingen, då måste de skärpa sig, skriver han.
Flera faktorer ligger bakom den prisutveckling vi sett på maten. Ica investerade i fjol ca 1 miljard i att sänka matpriserna. Helt avgörande för prisutvecklingen är emellertid att handeln slutat inrätta sig efter de villkor som leverantörerna ställt upp. Det var inte läge sedan leverantörerna bestämde vad som skulle stå i butikernas hyllor. Då levererades hälften av varorna i en svensk livsmedelsbutik av multinationella livsmedelsföretag och bondekooperationen.

Handeln börjar bli jämbördig part
-Genom kraftiga rationaliseringar, kunskap om kundernas förväntningar, nya butikskoncept, ett inköpssamarbete och en logistik som sträcker sig över nationsgränserna, är detaljhandeln nu på väg att bli en jämbördig part med leverantörerna, skriver Kenneth Bengtsson.
-Vi kan därför börja ställa krav på produktsäkerhet och kvalitet, samtidigt som priserna pressas. Den utvecklingen kommer att fortsätta. Både Ica, Coop och Axfood kommer att öka inköpen på den europeiska marknaden, skriver han.
-Till detta kommer EMV, som gör det möjligt för handeln att erbjuda både ett lågpris- och premiumprogram, med produkter till mycket konkurrenskraftiga priser.
Kenneth Bengtsson konstaterar att kunderna uppskattar den nya trenden och EMV uppgår nu till 20 % av den volym som säljs.

Producenterna klagar
-Från producenterna hörs nu klagorop över detaljhandelns ökade styrka och livsmedelsarbetarna oroar sig för jobben, skriver han. Jordbruksministern har presenterat sitt matmanifest och liksom riksdagens näringsutskott vill hon, att vi inte bara ska tala om att maten ska bli billigare, utan hon lyfter fram ökad medvetenhet när det gäller produkternas kvalitet.
-Med egna starka inköpsorganisationer och egna märkesvaror har vi dock redan börjat ställa krav på högre kvalitet och ökad produktsäkerhet, men utan att detta ska leda till högre priser, skriver Kenneth.
-Handeln utvecklar nu hela kedjan från produktion till butikshylla, utan fördyrande mellanled.

Producenterna och industrin måste förnya sig
-Och vi kan bli ännu bättre. Mycket bättre, säger han. Den fråga jag ställer mig är om svensk livsmedelsindustri vill bejaka denna utveckling och medverka till att matkassen blir billigare?
-Kvaliteten hos svenska livsmedel står sig i konkurrensen med importen, men extra kvalitet får inte vara ekonomiskt avskräckande, när kunden står och väljer i butikshyllorna. Detta kräver effektiv produktion som bygger på storskalighet (om det inte är nischprodukter). Vi kan inte förlita oss på småskaliga lösningar.
-Handeln välkomnar svenskproducerad mat, men förutsättningen är att producenterna är beredda på att förnya sig och motsvara konsumenternas krav på högre kvalitet och lägre pris, slutar Ica-chefen Kennet Bengtsson sin debattartikel i Dagens Industri. /LG 060828