Spotpriser i Sverige

De första lassen slaktsvin till Tyskland han knappast gå, förrän svenska slakterier hörde av sig för att få köpa de grisar som var tänkta för leverans till Tyskland. Marginalgrisarna kan i tider med brist på svenskt griskött vara värda ganska mycket för att täcka underskott i tillförseln. Slakterierna har alltid jagat marginalgrisar under bristtider och betalat bra för dem. Men först nu har det bildats ett spotpris, även om kvantiteterna ännu är små.

Dels finns nu ett pris som tyska slakterierna betalar, dels ett som svenska betalar. Det kan vara både begränsade kvantiteter och obegränsade (som vid leverans till Tyskland). I tabellen över slaktsvinspriser finns båda kategorierna med.

Betalningen
För att marknaden ska fungera bra, avslöjas inte vilken köparen av slaktsvinen är. Alla vill inte att detta avslöjas. Från Tyskland kommer avräkningsnotor som ska räknas om till svenska pengar. Per Karlsson får avräkningen och vidarebefordrar betalningen. För grisar som levereras till svenskt slakteri, kommer betalningen inom 10 dagar. För grisar som levereras till tyskt slakteri kommer betalningen inom 14 dagar.

Veterinärbesiktning vid export
Grisar som lämnar landet ska veterinärbesiktigas innan de lämnar gården. Vid ett helt lass om 220 slaktsvin, blir veterinärkostnaden 7 – 8 kr per slaktsvin. Levereras inte hela lass, blir givetvis kostnaden högre per gris. Det är inget som hindrar att 30 slaktsvin levereras, men veterinären måste besiktiga varje sändning.

Eftersom alla grisar besiktigas kontinuerligt av svensk veterinär av Svenska Djurhälsovården, är denna extra besiktning egentligen onödig i Sverige. Man arbetar därför med att försöka få bort denna extra exportbesiktning. Transportmässigt flyttas grisar mycket längre inom landet, än de gör vid leverans till Tyskland, så inte heller av den anledningen finns motiv för extra besiktning.

Strategi
Eftersom spotmarknaden inte fungerar precis lika som slaktsvinsmarknaden i övrigt, kan spotmarknaden ge möjligheter till nya strategier vid tömning av stallarna. Som just den här veckan. Tyskarna efterfrågar tyngre grisar, ett svenskt slakteri efterfrågar lätta grisar och det är samtidigt dags att sätta in julgrisar. De tunga kan då gå till Tyskland, de lätta till Sverige och (om du får tag på smågrisar) sätter du in en omgång som blir färdig till jul. Det verkar vara en förnuftig kalkyl!

Framtiden
Den nya spotmarknaden rymmer även andra möjligheter än att leverera slaktsvin till Tyskland (och kanske andra länder där priserna är höga) och marginalgrisar till svenska slakterier. Det är som bekant stora problem med att få tag på smågrisar, varför då inte söka smågrisar på spotmarknaden? Vad är en smågris värd om den kommer fram nu och ger bästa pris som slaktsvin till jul? Under perioder med smågrisbrist kan en fri smågrismarknad vara intressant.

Systemet kan även användas för att bjuda ut slaktsvin. Likaväl som slakterierna kan efterfråga slaktsvin till ett visst pris, kan grisföretagarna bjuda ut slaktsvin till ett visst pris och se om det blir något napp. Det kan även gälla grisar med avvikande vikter, sådana som faller ut med låga priser i det ordinarie avräkningssystemet.

Är normal marknad
I Sverige och Norden är vi inte vana vid handel med grisar på en spotmarknad. I (de flesta) andra länder är det helt normalt. Det finns även mixade system, där viss produktion sker på kontrakt och annan på fri marknad.

Denna sida kommer att uppdateras
Det nya prissystemet innehåller så mycket nytt, att det är omöjligt att tänka sig in i alla möjligheter, eller kanske problem som ska lösas. Den här informationen dateras därför upp i den takt det kommer in synpunkter och frågor.

Klicka därför gärna på länken i @-GRIS ibland för att se om det finns ny information! /LG 060901