2001-03-07

KLS förvärvar Charkprodukter AB

KLS Livsmedel ek för i Kalmar, förvärvar Charkprodukter AB i Billesholm. KLS sysslar idag huvudsakligen med slakt och styckning, under varumärket SmålandsKött. KLS strävar efter en ökad förädlingsgrad, varför Charkprodukter AB med en årsproduktion om ca 2 000 ton chark passar väl in i KLS framtida planer. Charkprodukters medarbetare och anläggning i Billesholm kommer att bilda basen för KLS fortsatta expansion inom charkområdet.

KLS Livsmedel ek för slaktade förra året ca 33 000 ton, vilket motsvarar en andel om ca 8% av den svenska slakten. Av KLS slaktvolym styckas ca 10 000 ton som säljs under varumärket SmålandsKött.

Efter att KLS 1998 tog beslutet att stå utanför bildandet av den kooperativa och i stort sett landsomfattande slakterikoncernen Swedish Meats, har KLS också utvecklat produktion och marknadsföring av chark. Volymen är ännu begränsad och uppgick 2000 till knappt 1 000 ton. KLS har sin produktion och sitt huvudkontor i Kalmar. KLS har drygt 250 anställda och omsatte under förra året 800 Mkr. Trots en besvärande lönsamhetssituation i branschen så redovisar KLS ett positivt resultat för 2000.

Charkprodukter AB i Billesholm har under sin delägare och VD, Olle Karlsson, utvecklats starkt under 90-talet. Omsättning och produktion har fördubblats och trots ett omfattande investeringsprogram har lönsamheten varit tillfredsställande. Charkprodukter AB har en årsproduktion om ca 2 000 ton chark, i huvudsak leverpastejer, samt varm- och kallrökta produkter. Antalet anställda är 38 och omsättningen ca 55 Mkr.

KLS strävan efter en ökad förädlingsgrad måste delvis realiseras genom förvärv. Så övertogs under fjolåret det mindre och lokala företaget Abrahamssons Chark AB i Kalmar. KLS mål på sikt är att nå en volym på 10 000 ton chark, vilket skulle göra KLS till en av de större aktörerna på den svenska marknaden.

-         KLS har under det senaste året samarbetat med Charkprodukter AB och förlagt viss legoproduktion dit, säger KLS´s VD Thomas Gustafsson i en kommentar. Vi har då kunnat konstatera att Charkprodukter AB är ett mycket välskött företag, med en väl utvecklad kvalitetsprofil, varför vi genast fann det intressant att diskutera ett förvärv när de nuvarande ägarna öppnade upp för en sådan diskussion.

-         Den nuvarande debatten rörande BSE markerar ännu tydligare att charkproducenterna framöver måste säkra sin råvara och dess ursprung på ett bättre sätt än hittills, framhåller VD´n och hälftenägaren i Charkprodukter AB, Olle Karlsson. Vidare kräver den pågående koncentrationen inom handeln att en ny struktur skapas inom charkbranschen. Ett samgående med KLS är därför ett naturligt steg för Charkprodukter som under överskådlig tid säkrar anläggningen och det vi tillsammans byggt upp.

-         Ytterligare ett skäl för KLS intresse för Charkprodukter AB, är att Olle Karlsson "följer med" affären och kommer att inträda i tjänsten som KLS försäljɱڃD76426762/2,=hS/+*.$0./4C~ɶڴkR?B=Aaۡtlfa^hniow}}{|ygdchSaׯiWC<2/.+*'+/,462./.,/7?7488A?ACCOHB89>HIInغүvmip{gYhr{ϾPBWVDUwөhaTOSWdilnrvǾѮtoeae}еo6./8PaVD?AEJEhǩmfecbb^]^SQnkE,%$'*$"4Rm^HGfoqn^E769=CEEEIOSSSRUYcllklmlplmoignkhkihffklddb_^_`a^]]_bVURX]^XSPD7.+'*,9ctl`TOJQX^grl}}utruiiľcGOk