Kalmar 2001-09-25

Åtgärder för att stärka KLS djuromsorg

TV4´s "Kalla fakta" har initierat en debatt avseende svensk djuromsorg i svenska slakterier. KLS vill härigenom ge en bakgrund, kommentera bilderna i TV-programmet samt redovisa de åtgärder som KLS ledning och styrelse vid ett extra styrelsemöte beslutat genomföra.

Bakgrund

KLS arbetar med djuromsorgsfrågor i en särskild grupp och har en särskilt utsedd djuromsorgsman. Vi försöker ständigt förbättra vår djuromsorg och har klara regler för hur djuren ska behandlas. Vi försöker vidare att arbeta inom de ramar som kontrollorganet Livsmedelsverket (SLV) kräver och har en konstant dialog med SLV´s  företrädare.

En av SLV´s  medarbetare har emellertid valt att under flera månader i sommar filma vår verksamhet och utan rapportering till SLV delge TV4 sina iakttagelser. Med anledning därav måste vi ödmjukt konstatera att det finns mer att göra. Det krävs ett ökat fokus på etiska frågor, möjligen kan den statliga kontrollen ha bidragit till att passivisera våra egna ambitioner. Hittillsvarande arbetssätt ändras enligt följande.

1. Hjälpmedel för pådrivning

TV-programmet visade enskilda medarbetare och transportörer som överskred gränsen för vad som är acceptabelt.

Åtgärd - utbildning

Samtliga medarbetare och transportörer som hanterar djuren fram till slakt kommer att genomgå en fördjupad utbildning avseende kraven i djurskyddslagen och djuretik.

Utbildningen kommer att bli återkommande och vi avser att införa ett certifieringssystem av medarbetare och transportörer.

2. Klämningsrisk vid bedövningsbur

TV-programmet visade ett enskilt djur som klämts vid grinden till bedövningsburen.

Åtgärd - investering

En sedan längre tid planerad större investering genomförs nu och risken blir därmed undanröjd.

3. Skador under transport

TV-programmet visade djur som dött eller skadats under transport.

Under år 2000 dog 114 grisar under transport till KLS, vilket motsvarar 0,5 promille av våra grisar. Vidare hade totalt 2 374 djur, vilket motsvarar ca 9 promille, någon form av skada som gav anmärkning i form av kod 42. 

Åtgärd - uppföljning

Informationen om transportskador - SLVs kod 42 - kommer att brytas ner på respektive transport, för att vi därigenom ska kunna analysera eventuella skillnader mellan olika transporter.

Vidare kommer informationen att delas upp på olika typer av skador, för att vi därigenom bättre ska kunna analysera orsakerna bakom skadorna.

På samma sätt kommer informationen om dödlighet under transport att brytas ner på orsak och transport. Vårt mål är att under 2002 väsentligen minska såväl transportskador som dödlighet.

4. Slakt av dräktiga kor

TV-programmet visade slakt av högdräktiga djur. Detta är tillåtet enligt lagen, men dräktiga djur får däremot inte transporteras under 3 veckor före beräknad födsel.

Åtgärd -  nya rutiner

KLS kommer nu att utarbeta nya rutiner för slakt av högdräktiga djur. Levera