Avtal mellan KHi- Ellco Foods och DAT-SCHAUB AB
Pressmeddelande Swedish Meats 011213

Styrelserna i KHi- Ellco Foods AB och Swedish Meats ek.för. har beslutat att uppta MBL-förhandlingar om ett förslag att inleda samarbete med DAT-SCHAUB a.m.b.a i Danmark om KHi- Ellco Foods tarmrenseriverksamhet.

Förslaget innebär, att DAT-SCHAUB AB i Sverige i övertar den rensning av nöt- och svintarm, som KHi- Ellco Foods bedriver vid Swedish Meats slakterier samt vid KLS slakteri i Kalmar. Dessutom övertar man sortering, expediering och marknadsföring av naturtarm och konsttarm i Sverige och utomlands.

KHi- Ellco Foods tarmverksamhet har ett 100-tal medarbetare på ett tiotal slakterier i Sverige, samt produktion, expedition m m i Varberg och försäljningskontor i Kävlinge. Dessutom finns ett 70-tal medarbetare vid dotterbolaget KHi Tripas i Portugal. Omsättningen uppgår i år till totalt ca 150 MSEK varav 60 MSEK avser import av natur- och konsttarm till Sverige.

Den föreslagna uppgörelsen innebär, att ett tioårigt samarbetsavtal upprättas, där betalningen för svensk svintarm blir likvärdig med vad som betalas för dansk svintarm.

– Jag ser mycket positivt på den föreslagna uppgörelsen, säger Lars Danell, styrelseordförande i KHi- Ellco Foods AB. Vi tryggar ett konkurrenskraftigt pris på svensk svintarm under 10 år, får ett långsiktigt samarbete med DAT-SCHAUB, som är ett världsledande företag när det gäller tarm och korvskinn, och ger Swedish Meats, som äger KHi- Ellco Foods, en bra ekonomisk uppgörelse. För de anställda kommer samarbetsavtalet rimligen att öka anställningstryggheten eftersom det även fortsättningsvis kommer att vara ekonomiskt intressant att ta vara på tarmen vid de berörda slakterierna.