KLS bästa resultatet hittills

Pressmeddelande KLS 020213

KLS resultat 2001 är det bästa i företagets historia. Koncernens rörelseresultat före goodwillavskrivning och slutbetalning uppgår till 22,3 Mkr, jämfört med - 0,8 Mkr året innan. Både BSE och Mul- och Klövsjukeepidemin har skapat goda förutsättningar för svenskt kött. KLS ökade förädlingsgrad har också påverkat resultatet i positiv riktning.

Betalningen för griskött har varit hög under året, medan nötproducenterna fått nöja sig med att priset varit stabilt i förhållande till marknadspriset i de flesta andra EU-länder.

KLS styrelse föreslår en slutbetalning om 1 % av medlemmarnas omsättning med föreningen, vilket ger en total utdelning om 4,6 Mkr. Viss del kommer - över en viss omsättningsnivå - att utbetalas som förlagsinsatser.

År 2001 är för KLS historiskt i flera bemärkelser. Det har varit framgångsrikt, men ändå präglats av "krishantering".  Både BSE och Mul- och Klövsjukeepidemin har påtagligt påverkat marknaden för våra produkter men har också bidragit till väsentliga kostnadsökningar som delvis är kvardröjande. Höstens debatt om djuromsorgen har lett till ett förändrat såväl syn- som arbetssätt inom detta område. Det genomförda förvärvet av Charkprodukter AB har visat sig lyckosamt i flera avseenden och bidragit till en ökad förädlingsgrad.

Bruttomarginalerna i verksamheten har genomgående varit goda, men samtidigt har "kriserna" medfört högre kostnader. Grisvolymerna har ökat med en större markandsandel för KLS som följd och producentpriserna har varit höga. Nötvolymerna har minskat något, trots detta har markandsandelen ökat. Betalningen till producenterna har varit förhållandevis stabil, inte minst med hänsyn till den stora internationella nedgången. Lönsamheten i såväl styckning som chark har väsentligen förbättrats.

Koncernens rörelseresultat före goodwillavskrivningar och slutbetalning uppgår till 22,3  Mkr  att jämföra med - 0,8 Mkr föregående år. Efter maximala reserveringar samt en slutbetalning om 4,6 Mkr redovisas ett koncernresultat efter skatt om 13,9 Mkr (1,9 Mkr) vilket ger en soliditet om 43 %. Slutbetalningen föreslås till 1 % av medlemmarnas omsättning med föreningen.

KLS styrelse har vidare vid sitt bokslutssammanträde beslutat att inte nu genomföra sitt under föregående år presenterade kapitalprojekt. Bakgrunden är att det goda resultatet liksom identifierade möjligheter till ytterligare kapitalrationalisering inte medför det akuta behov av ytterligare riskkapital för att förverkliga framtidsplanerna som tidigare förutsatts. Samtidigt så föreslår styrelsen att viss del av slutbetalningen utbetalas som förlagsinsatser vilket bidrar till att stärka producenternas ägarroll i föreningen, vilket var ett av de bakomliggande skälen till kapitalprojektet.

- Vi är givetvis tillfredsställda med resultatet av 2001 års verksamhet, säger KLS´ VD Thomas Gustafsson i en kommentar. Samtidigt så återstår stora utmaningar för företaget, såväl en realisering av framtida ambitioner inom förädlingsområdet som effektivisering av nuvarande verksamhet. Som ett led i detta har styrelsen idag också beslutat att påbörja en studie av förutsättningarna att tillsammans med Kalmar Lantmän driva vissa stödprocesser gemensamt.

Vare sig KLS eller Kalmar Lantmän har deltagit i de riksomfattande kooperativa fusionerna inom sina respektive branscher. De besparingar som dessa rimligen leder till måste nu sökas på annat sätt hos KLS och Kalmar Lantmän. Mot bakgrund av företagens gemensamma värdegrund och storlek är det därför logiskt att nu undersöka vilka effektivitetsförbättringar som gemensamt kan göras inom områden personal, ekonomi, IT, etc.