Pressmeddelande     2002-09-10

Fortsatt optimism hos KLS

Trots att KLS redovisar ett väsentligt sämre resultat än föregående år är VD Thomas Gustafsson fortsatt optimistisk beträffande den framtida utvecklingen.

- Orsaken till det lägre resultatet jämfört med budget är huvudsakligen avvikelser i det jämna flödet av slaktdjur. Att budgeten i sin tur är lägre än fjolårets resultat hänger samman med dels ett kostsamt men planerat förändringsarbete, dels att 2001 var exceptionellt i flera avseenden, säger Thomas Gustafsson i en kommentar.

KLS-koncernen redovisar för årets första 8 månader en förlust uppgående till 6,3 Mkr. Resultatet är hela 17,6 Mkr lägre än föregående år och 5,7 Mkr lägre än budget, som uppgår till -0,6 Mkr för perioden. Avräkningspriserna har varit lägre än ifjol på griskött, medan de varit relativt stabila på nötkött. KLS avräkningspriser har legat på likvärdig nivå med marknaden för nötkött, medan de varit något högre för griskött.

Volymen slaktdjur och därmed sammanhängande biprodukter är drygt 8 % lägre än budget och drygt 3 % lägre än ifjol. Detta är den huvudsakliga orsaken till resultatförsämringen jämfört med budget. Ytterligare insatser för att stimulera till jämnt flöde är på gång.

Volymen styckat har ökat med 2 % jämfört med budget och drygt 16 % jämfört med ifjol. Volymen chark - exklusive Dendu som förvärvats under året - har ökat med 4 % jämfört med budget och med 25 % jämfört med ifjol. Särskilt markanta ökningar har vi i de förvärvade anläggningarna. Fullt genomslag på koncernresultatet får vi dock ej p g a erforderliga goodwillavskrivningar avseende Dendu och under fjolåret förvärvade Charkprodukter. Medan Charkprodukter är helt integrerat i KLS verksamhet från årsskiftet så drivs Dendu som ett självständigt dotterbolag. Resultatet i Dendu är mycket tillfredsställande och överskrider såväl budget som fjolårsnivån.

Marginalerna är goda för samtliga produktområden och överstiger budget med något undantag. Däremot är marginalerna för slaktdjur och hudar betydligt lägre än ifjol, då såväl konsekvenserna av BSE som Mul- och klövsjuka påverkade marginalerna i positiv riktning.

Kostnadsutvecklingen i KLS är negativ. Det är delvis en konsekvens av planerade satsningar som införandet av ett heltäckande verksamhetssystem och betydande investeringar. Men även andra kostnader har en negativ utveckling och kommer att bli föremål för ett antal radikala åtgärder. Åtgärderna har som mål att ge årliga kostnadsbesparingar om 25 Mkr, vilket inte kan ske utan personalminskningar. För att kunna genomföra detta krävs bl a organisationsförändringar som nu kommer att bli föremål för MB-förhandlingar.

- Sammantaget är givetvis resultatet sämre än väntat, men trots det hanterbart. Vi räknar med att generera ett resultat i nivå med budget under årets sista fyra månader, vilka är företage