Fortsatt bra resultat i KLS ger möjlighet till offensiva åtgärder

PressmeddelandeKLS redovisar ett fortsatt bra resultat 2002.

Koncernens rörelseresultat före goodwillavskrivning och slutbetalning uppgår till 11,6 Mkr, jämfört med 22,3 Mkr året innan, det bästa resultatet någonsin. Resultatskillnaden återfinns i sin helhet i basverksamheten slakt. Såväl lägre marginaler som lägre volymer och ökad avtalsbetalning till lantbrukarna vid anskaffningen av djur har påverkat. Däremot visar resultatet på en förbättrad lönsamhet i förädlingen. Leverantörsbetalningen för gris har varit klart lägre jämfört med fjolåret. Även för nöt har avräkningsnoteringen varit lägre, men kompensering har skett genom olika avtalsersättningar. KLS styrelse föreslår en slutbetalning om 1 % av medlemmens omsättning med föreningen, vilket motsvarar 4,2 Mkr. Viss del kommer - liksom ifjol - att utbetalas som förlagsinsatser.
Vidare har styrelsen tagit beslut om vissa offensiva åtgärder för att öka tillförseln av nötkreatur.
Marknaden har under 2002 varit stabil, både på nationell basis och för KLS´ produkter. Däremot har en ökad konkurrens om råvaran bidragit till att KLS slaktat färre djur. Förädlingsgraden har ökat, såväl genom en ökad styckning som genom ökad charkförsäljning. Det senare har inte minst åstadkommits genom förvärvet av Dendu Chark AB. Lönsamhetsutvecklingen inom det förädlade sortimentet är positiv, men andelen förädlat är fortfarande för liten för att helt kompensera resultatförsämringen i slakten.
Avräkningsnoteringarna för gris och nöt har varit lägre än föregående år. Till viss del har leverantörerna kompenserats genom olika avtalsupplägg som totalt uppgår till 32,6 Mkr, en ökning med 4,5 Mkr jämfört med fjolåret. Per kg utgör avtalsbetalningarna 85 öre för gris och 92 öre för nöt.
Koncernens rörelseresultat före goodwillavskrivning och slutbetalning uppgår till 11,6 Mkr, att jämföra med 22,3 Mkr föregående år, vilket var rekordhögt. Efter maximala reserveringar samt en slutbetalning om 4,2 Mkr redovisas ett koncernresultat efter skatt om 0,1 Mkr (13,9 Mkr), vilket ger en soliditet på 38 %. Slutbetalningen föreslås till 1 % av medlemmarnas omsättning med föreningen. Vidare förslås en utdelning om 5 % på under 2002 emitterade förlagsinsatser.
- Vi är ändå inte helt nöjda med resultatet säger KLS VD, Thomas Gustafsson, i en kommentar. Vår ambition är högre än vad vi lyckats infria under 2002. Vår finansiella ställning är dock god varför vi kan fortsätta att utveckla företaget mot en ökad förädlingsgrad. Med det besparingsprogram som påbörjats, den positiva försäljningsutveckling vi har vad avser det förädlade sortimentet och de många förbättringsprojekt som pågår i företaget känner vi oss optimistiska inför framtiden.
- Samtidigt har 2003 inletts med en betydande brist på nötkreatur. Vi har därför valt att ändra strategin i vår anskaffning. Detta innebär att vi omgående tar bort gränsen för minimileverans i våra nötavtal. Vidare höjer vi betalningen för kor i lägre klasser samt höjer viktgränsen för bästa betalning.