KLS förvärvar Gamlestadens Chark AB

Pressmeddelande KLD 030320

KLS Livsmedel med sin huvudsakliga verksamhet förlagd till Kalmar förvärvar Göteborgsföretaget Gamlestadens Chark AB. Förvärvet är ett led i KLS satsning på ökad förädling. Gamlestadens förädling av framförallt skinka är en viktig pusselbit som tidigare saknats hos KLS. Gamlestadens tidigare ägare kommer även i fortsättningen att vara verksamma i Gamlestaden och i KLS-koncernen som företaget nu blir en del i.

KLS Livsmedel är ett lantbrukskooperativt kött- och charkföretag med en omsättning på dryga miljarden. Den huvudsakliga verksamheten bedrivs i Kalmar där slakt och styckning är förlagd.

Under de senaste åren har KLS genom förvärv utökat sin charkverksamhet och har nu produktionsanläggningar i Kalmar och Billesholm samt genom dotterbolaget Dendu Chark AB i  Linköping och Mantorp.

Gamlestadens Chark AB bedriver sin verksamhet i Göteborg där man producerar 2 500 ton chark per år i en ny rationell anläggning, huvudprodukten är skinka. Företaget omsätter ca 100 Mkr och har 50-talet anställda.

- Gamlestaden fyller vårt behov av att vidareförädla skinka, säger KLS vd Thomas Gustafsson i en kommentar. Vi har haft ett långvarigt och gott samarbete med Gamlestaden och när nu företaget blivit till salu känns det naturligt att införliva detta effektiva företag med vår verksamhet i KLS.

-    Vi står inför ett generationsskifte och har därför inom familjen kommit fram till att en försäljning är lämplig, säger Douglas Sjöström, Gamlestadens VD och huvudägare i en kommentar. Genom samarbetet med KLS har vi lärt känna vår köpare och upplever att KLS har alla förutsättningar att vidareutveckla Gamlestadens verksamhet. Vi har dessutom kunnat lösa vår egen framtida sysselsättning på ett mycket tillfredsställande sätt, varför affären i högsta grad känns positiv.

Gamlestadens VD kommer att fortsätta i sin nuvarande roll t o m utgången av 2004, då Gamlestaden enligt nu gällande plan kommer att integreras i KLS verksamhet.

Genom förvärvet har nu KLS charkproduktion vid sex olika anläggningar, varav två mindre i Kalmar. Mot den bakgrunden pågår en översyn av KLS framtida anläggningsstruktur som sannolikt kommer att leda till en avveckling av charkproduktionen i Kalmar.

-  Idag sysselsätts ca 15 personer i denna produktion, säger Thomas Gustafsson. Vi räknar dock inte med att behöva säga upp några medarbetare. Såväl en pågående satsning på ökad styckning och konsumentförpackning av styckade varor, som vår naturliga personalomsättning innebär ett behov av nyanställningar. Vi bedömer att de medarbetare som nu är sysselsatta i charkproduktionen i Kalmar ska kunna erbjudas fortsatt anställning i KLS, om än i nya roller, avslutar Thomas Gustafsson.