Konkurrens om nötdjur ger förlust i KLS

Pressmeddelande KLS 030915

Det under 2003 alltmer intensiva kriget om nötboskap har lett till en förlust i KLS Livsmedel ek för om 19,4 Mkr. Förlusten är 15 Mkr större än föregående år. Även salmonellautbrottet i Östergötland och skyfallet över Kalmar - med produktionsstopp som följd - har påverkat negativt. Trots den betydande förlusten är tongångarna kring framtiden positiva. Även om det inte blir något snabbt slut på "nötkriget" så genomförs nu så pass stora rationaliseringar och omprioriteringar i verksamheten att resultatet kan förbättras avsevärt redan nästa år. Totalt varslas 50 medarbetare.

Resultatet januari - augusti 2003

KLS-koncernen redovisar som rörelseresultat före goodwillavskrivningar en förlust om 19,4 Mkr för perioden januari - augusti 2003. Resultatet är 15 Mkr sämre än ifjol. Dock har resultatet förbättrats de senaste månaderna och är positivt för augusti.

Orsakerna bakom försämringen är flera, men står framför allt att finna i en minskning av tillgången på nötkreatur parad med att ytterligare ett slakteri numera konkurrerar om råvaran. Denna konkurrens om nötkreatur har lett till lägre volymer för KLS samt högre kostnader för anskaffning av nöt, uppgående till 9 Mkr mer än under fjolåret, vilket motsvarar en dryg krona per kg. Det underliggande högre nötpriset har vidare lett till dålig lönsamhet i nötstyckningen. Tillsammans med en nedgång i hudpriserna förklarar det hela avvikelsen från fjolårsresultatet.

Marknaden för griskött har inte varit bättre, men här har leverantörerna i större utsträckning direkt fått bära konsekvenserna. Grispriset är nu på en historiskt sett mycket låg nivå och långt ifrån tillräckligt för långsiktig överlevnad för producenterna. KLS betalar dock ett merpris om 25 öre/kg i förhållande till marknadsledaren.

Även marknaden för charkprodukter har varit pressad av låga priser och utebliven volymökning som en konsekvens av ökad import. Vi har dock haft god avsättning för vår industriråvara från styckningen.

Positivt resultat september - december

Sammantaget är resultatförsämringen allvarlig, men inte kritisk. Vi räknar med en lösning av de strukturella problemen på nötsidan under hösten, även om det delvis ligger utanför vår kontroll. Med de åtgärder som redan vidtagits, de som idag beslutats samt de som kommer framöver, finns det all anledning till framtidstro. Vi räknar vidare med att verksamheten under september - december kommer att ge ett positivt resultat, varför helårsresultatet blir bättre än för hittillsvarande period.

Även om det är oklart hur stora de extra kostnaderna varit är det slutligen uppenbart att såväl salmonellautbrottet i Östergötland - som berör drygt 20% av våra slaktgrisar - samt skyfallet som drabbade Kalmar i slutet av juli - med produktionsstopp som följd -  bidragit till det negativa resultatet.

Redan vidtagna åtgärder

Det arbete med rationaliseringar och omprioriteringar som påbörjades förra hösten har till vissa delar slagit igenom fullt ut under 2003, medan andra delar påverkat mindre. Först 2004 får vi full effekt av avvecklingen av charkproduktionen i Kalmar samt den upphandling av uttransporter som gjorts. Detsamma gäller för viss förändring av produktionen av råvara till våra charkfabriker.

Vidare har vi under 2003 ett mycket omfattande investeringsprogram, såväl i maskinell utrustning som nytt affärssystem. Kostnader och resurser på dessa områden kommer att reduceras avsevärt 2004 samtidigt som förutsättningar skapats för effektiviseringar.

Nu beslutade åtgärder

Inom ramen för vårt projekt SALVE - Sätt att leda verksamheten - granskas samtliga processer i koncernen. Vi är nu inne i slutfasen. Som en konsekvens av dessa genomgångar genomför vi nu - i enlighet med dagens styrelsebeslut - effektiviseringar uppgående till 15 Mkr inom vår styckning och administration. Vidare skapas en gemensam charkorganisation med bas i Linköping. Totalt kommer drygt 30 medarbetare att beröras.

Samtliga förändringar kommer givetvis att bli föremål för MB-förhandlingar som inleds så snart som möjligt.

Kommande åtgärder

Utöver beslutade åtgärder pågår inom ramen för SALVE översyn av nötslakten samt vår linje för konsumentförpackning av färskt kött. Vidare kommer en översyn av grisslakten att påbörjas så snart våra resurser tillåter. Mot denna bakgrund uppgår det totala varslet som nu läggs till 50 medarbetare.

Förutsättningar finns nu också för en samordning av koncernens inköp, vilket har en betydande potential.

- Avslutningsvis vill jag poängtera att målet ökad förädlingsgrad ligger fast. Mot bakgrund av den allt intensivare konkurrensen i branschen måste dock kostnaderna först sänkas innan vi kan förädla mera, säger KLS` VD Thomas Gustafsson i en avslutande kommentar. Vi beklagar att detta inte kan ske utan att det går ut över många av våra duktiga medarbetare.