KLS resultat negativt, men har förbättrats under hösten!

Pressmeddelande KLS 040225

KLS redovisar för bokslutsåret 2003 ett negativt rörelseresultat före goodwillavskrivningar och jämförelsestörande poster om 5,6 Mkr.  I jämförelse med motsvarande resultat - före slutbetalning - föregående år är det en försämring med 13,9 Mkr. Den huvudsakliga orsaken till försämringen är lägre volymer i nötslakten och betydligt högre anskaffningskostnader för nöt. Genom ett omfattande åtgärdsprogram med bl a besparingar överstigande 20 Mkr, bedömer dock KLS´ styrelse att resultatet har förutsättningar att väsentligen förbättras under 2004.

Verksamheten har under 2003 präglats av brist på nötboskap, det s.k. "nötkriget". Detta har lett till såväl lägre volym i nötslakten i Kalmar som högre anskaffningskostnader för tillförda volymer. Men även i övrigt har det varit ett besvärligt år, med utbrott av salmonella som påverkade ca 20 % av vår grisslakt och ett skyfall i Kalmar i slutet av juli, som ledde till stillestånd och en hel del kostnader.

KLS har också genomfört de mest omfattande investeringarna någonsin, t ex ett nytt reningsverk, börjat sätta ett nytt affärssystem i drift samt genomfört ytterligare ett förvärv, Gamlestadens Chark AB i Göteborg. Ser man resultatet mot den bakgrunden, framstår det som förklarligt om än långt ifrån tillfredsställande.

Rörelseresultatet har förbättrats under hösten och uppgår till -19,7 Mkr, att jämföra med fjolårets 1,7 Mkr. Men när vi tar hänsyn till såväl goodwillavskrivningar som jämförelsestörande poster, vilka framförallt är av strukturell karaktär, uppgår rörelseresultatet till - 5,6 Mkr, medan det ifjol var 8,3 Mkr före slutbetalning. Det innebär en försämring med 13,9 Mkr. Resultatet efter finansiella poster är - 23,6 Mkr. Soliditeten har försämrats genom såväl resultat som förvärv, men uppgår ändå till acceptabla 29 % jämfört med fjolårets 38 %.

För köttproducenterna har 2003 varit blandat. Griskonjunkturen har varit svag, med starkt fallande priser. Nötköttsproducenterna har dock - som en följd av "nötkriget" - kunnat se sin totala ersättning öka genom olika slag av avtalsersättningar.

Omfattande besparingar har genomförts i KLS under 2003, vilka kommer att ge kostnadsminskningar under 2004 överstigande 20 Mkr. Vidare belastas 2003 års resultat med strukturella kostnader, såsom nedskrivning av anläggningstillgångar och uppsägningslöner samt andra jämförelsestörande poster med drygt 7 Mkr. Detta tillsammans med offensiva marknadsåtgärder - bildandet av KLS Chark AB och gemensam säljkår - gör att styrelsen bedömer att resultatet har förutsättningar att väsentligen förbättras under 2004.

- Samtidigt måste vi lämna ett förbehåll för de ännu så länge okända konsekvenserna för svensk livsmedelsproduktion genom MTR-reformen, säger KLS vd Thomas Gustafsson i en kommentar. Det är sannolikt att den svenska köttproduktionen, framförallt av nöt, minskar framöver. Det är vidare troligt att det i sin tur leder till färre slakteriföretag. Vi bedömer att vi har förutsättningar till den uthållighet som krävs, avslutar Thomas Gustafsson.