Husdjursgårdar kan automatisera sin foderbeställning

Pressmeddelande Finska Foder 041006, artikel i GRIS 7 2004

Finska Foder har utvecklat en intelligent silo som automatiskt beställer foder. Signaali24-beställningsservicen baserar sig på mobilteknik och en givare placerad i silon. Givaren märker att fodret håller på att ta slut flera dagar innan silon behöver påfyllning. Signalen går från silon till Finska Foder där den åstadkommer en beställning i fabrikens beställningsdatabas. Metoden passar för alla slags husdjursgårdar som använder Finska Foders foder i lösvikt.

I Finland är metoden det första automatiska foderbeställningssättet som baserar sig på mobilteknik. Det befriar lantbrukaren från beställningsarbetet och ger honom tid till annat mera produktivt arbete. Tack vare den nya tekniken är det osannolikt att fodret tar slut i misstag. Detta säkerställer att djuren mår bra. I takt med att de automatiska beställningarna blir vanligare ökar kostnadseffektiviteten i hela beställnings- och leveranskedjan. Den största prisskillnaden mellan finländskt och europeiskt foder härrör från kostnaderna för gårdsleveranser enligt en foderkostnadsutredning som gjorts av Elintarviketeollisuusliitto.

Det nya beställningssättet har utvecklats i det tvååriga e-Farmiprojeket som delvis finansierats av Tekes. Metoden har testats i praktiken på sex husdjursgårdar. På basen av de resultat som vi fått har vi konstruerat två beställningsalternativ. Den intelligenta silon beställer fodret automatiskt. Kunden behöver endast godkänna eller ta tillbaka betällningen. Med mobilservicen sänder kunden själv en beställningssignal med sin mobiltelefon.

Det nya beställningssätet fungerar 24 timmar om dygnet årets alla dagar. På lantgården som sänder signalen finns en standardiserad givare, sändare och mobilteknik. På Finska Foder där beställningssignalen tas emot integreras uppgifterna direkt med fabrikens styrsystem för verksamheten.

Servicen förutsätter ett avtal med Finska Foder. Den nya beställningsservicen är del av Finska Foders verksamhetssätt Tryggt välmående. Målet är att trygga kvaliteten, kostnadseffektiviteten och en störningsfri verksamhet i produktionskedjan från början till slut. Foderleveranserna utförs som leveranser från fabriken till gården.

Foderköpen görs via en återförsäljare.

Finska Foder Ab är störst i Finland och en av de största djurfoderföretagen inom EU. Vi utvecklar, marknadsför och tillverkar foder för nötkreatur, svin, fjäderfän och pälsdjur och mat för sällskapsdjur. Vi har nära samarbete med livsmedelsindustrin och lanthandeln. Vi finns i Norden, Baltikum och Ryssland. Vår centralförvaltning finns i Helsingfors och våra fabriker i Åbo, Pemar, Säkylä, Seinäjoki, Vasa, Kotka och Tukums i Lettland. Vår omsättning är ca 190 miljoner euro och vi har ca 280 anställda. Finska Foder Ab hör till koncernen Lännen Tehtaat.