Pressade marginaler ger fortsatt förlust

Pressmeddelande KLS 040914

KLS redovisar för årets första åtta månader en förlust om 17,3 Mkr avseende rörelseresultat före goodwillavskrivningar. Resultatet är 2 Mkr bättre än ifjol men till följd av pressade marginaler klart lägre än prognostiserat. KLS styrelse har vidare beslutat om en större omorganisation till en Slakt- och en Förädlingsdivision, vilket kommer att leda till färre anställda. KLS har också beslutat att - i en bransch som behöver strukturförändringar - inleda diskussioner med andra aktörer om utökade former av samarbete.

KLS resultat under januari-augusti motsvarar inte förväntningarna. Rörelseresultat före goodwillavskrivningar uppgår till en förlust om 17,3 Mkr, att jämföra med fjolårets förlust om 19,4 Mkr. Resultatet är visserligen bättre än fjolåret, men inte på den nivå som vi prognostiserat. Kostnaderna har utvecklats väl genom många goda insatser i organisationen och är betydligt under fjolårets nivå. Volymerna motsvarar i det stora hela förväntningarna, med något undantag. Problemen ligger i att marginalerna inom de flesta produktområdena är betydligt mer pressade än under fjolåret.

Slakt gris: Volymerna är något högre än ifjol, men slaktmarginalen är klart lägre. Vidare har inköpskostnaderna varit högre än planerat till följd av en delvis ojämn tillförsel.

Slakt nöt: Volymerna är marginellt högre än ifjol. Slaktmarginalen är högre och tillfredsställande, men hudarna har gett betydligt sämre intäkter än förra året. Inköpskostnaderna är på en fortsatt hög nivå, men lägre än ifjol. Produktområdet visar sammantaget ett bättre resultat.

Styckning: Volymerna är något lägre än ifjol, medan marginalerna är betydligt lägre. Sänkta kostnader räcker inte till för att kompensera detta.

Konsumentpackat: Återigen har vi en mycket positiv volymutveckling, vilket lett till lägre kostnader. Marginalen är som en följd av ökad konkurrens något lägre än ifjol, men tillfredsställande.

Chark: Volymerna motsvarar inte förväntningarna och tillsammans med klart lägre marginaler redovisar resultatområdet en tydlig negativ utveckling. Detta kompenseras inte av de lägre kostnaderna.

Framtiden: Det ekonomiska resultatet kräver ytterligare åtgärder, varför styrelsen - bland annat mot den bakgrunden - tagit beslut om en radikal organisationsförändring. KLS planerar att från och med årsskiftet inrätta en Slakt- och en Förädlingsdivision. Vi får därigenom förutsättningar till bättre fokus på resp. divisions affärer och vi räknar vidare med att minska bemanningen med ca 15 tjänstemän, vilket motsvarar 20 % av det totala antalet.

- Det är beklagligt att varje år behöva vidta åtgärder som går ut över medarbetarna, men den kommersiella verklighet vi lever i lämnar ingen annan möjlighet, säger KLS vd Thomas Gustafsson i en kommentar.

Ansvarig för Slaktdivisionen blir Jan-Erik Johansson och för Förädlingsdivisionen Olle Karlsson. Förslaget kommer nu att bli föremål för MB-förhandlingar.

Det finns stora möjligheter på marknaden, inte minst genom det behov av köttråvara som ICA´s centralpack i Västerås kommer att ha. Vi har vidare fått ett antal nya charkkunder varför det finns ljusglimtar. Sannolikt står dock branschen inför en stor strukturomvandling. Branschen matchar helt enkelt inte den struktur som successivt byggts inom svensk handel. Den ökade importkonkurrensen bidrar också väsentligt till det ökade trycket på marknaden.

KLS styrelse har därför också beslutat att inleda vissa diskussioner om samarbete med andra aktörer i branschen. I vilken mån det leder till överenskommelser lär bli en konsekvens av dels vår egen fortsatta resultatutveckling, dels de övriga strukturförändringar inom branschen som är sannolika samt dels - och givetvis - hur diskussionen med tänkbara samarbetspartners utvecklas.

-Vår prognos för helåret 2004 innebär en mindre förlust avseende rörelseresultatet före goodwillavskrivningar, säger Thomas Gustafsson. Soliditeten om 22,8 % är klart acceptabel, om än lägre än vår målsättning. Samtidigt måste en betydande vändning komma under 2005. Tyvärr är det omöjligt att idag sia om så sker eller om branschen fortsatt kommer att vara under stor press. Vi har också att beakta att trots att resultaten i branschens företag är alldeles för låga så har inte heller våra leverantörer den ekonomi som de rätteligen har skäl att förvänta sig.