Förutsättningarna för småskalig livsmedelsförädling ska utredas

Pressmeddelande Jordbruksverket 041006

Jordbruksverket och Livsmedelsverket deltar måndagen den 27 september i ett seminarium om lokal och regional mat. Syftet är att presentera den gemensamma utredningen samt hämta in synpunkter om detta.

- Målet är att lantbruks- och landsbygdsföretagare ska kunna utveckla sina företag och få dem ekonomiskt bärkraftiga, säger Pasi Kemi, Jordbruksverkets projektledare i uppdraget.

Regeringen vill förbättra förutsättningarna för småskalig livsmedelsförädling på landsbygden. De båda myndigheterna fick därför i uppdrag att tillsammans lämna förslag på åtgärder för att underlätta för lantbruks- och landsbygdsföretagare med småskalig livsmedelsförädling.

- Vi har börjat med att samlat in statistik om hur olika stödprogram har stöttat utvecklingen av den småskaliga livsmedelsförädlingen, berättar Pasi Kemi på Jordbruksverkets landsbygdsavdelning.
En viktig del av uppdraget är också att titta på hur kunskapsförmedlingen till småskaliga livsmedelsförädlare fungerar i dag.

Rapporten om utredningen ska vara klar den 31 januari 2005.

Vill veta mera

Deltagandet i måndagens seminarium är ett led i utredningsarbetet. Seminariet arrangeras av projektet Regional Mat i samverkan med Hushållningssällskapens förbund, Kungliga skogs- och lantbruksakademien, Lantbrukarnas riksförbund, och Sveriges lantbruksuniversitet.
Livsmedelsverket och Jordbruksverket vill även framöver ha en aktiv dialog med olika aktörer inom området.

- I utredningsarbetet kommer vi därför att träffa företagare och organisationer i fokusgrupper, säger Susanne Sylvén på Livsmedelsverket.

Ge förslag

Hör gärna av dig om du har förslag på vad du tycker är viktigast för att utveckla den småskaliga livsmedelsförädlingen eller känner till utvärderingar av olika utbildningsaktörer och metodik för att överföra kunskap till små livsmedelsförädlare.