Ny modell för produktutvecklingen inom Piggfor

Pressmeddelande Lantmännen 041102

Produktutvecklingen inom Piggfor förändras för att bli ännu mer kostnadseffektiv och marknadsanpassad. Målsättningen är att ytterligare stärka Piggfors konkurrenskraft på marknaden.

- Vi inom Lantmännen är mycket stolta över den framgångsrika produktutveckling av våra foder som vi haft under många år, säger Margareta Helander, marknadschef för Lantmännens foderdivision. På grund av pressad lönsamhet och en krympande marknad för svinfoder gör vi nu en förändring av produktutvecklingen inom Piggfor för att kunna bli ännu mer marknadsanpassade och effektiva.

Förändringen medför att behovet av personal minskar. Minskningen berör främst försökspersonal. MBL-förhandlingarna har inletts och förutsatt att de går som planerat kommer personalminskning att ske under 2005.

I slaktsvinstallarna kommer försöken i princip att genomföras enligt samma modell som tidigare.

Ett bra och enhetligt djurmaterial är grunden för tillförlitliga försök både på smågrisar och slaktsvin. Suggbesättningen kommer därför att finnas kvar även om möjligheterna att utföra försök i den delen kommer att minska. Planer finns också på att investera i försöksdelen för smågrisar.

Frigör tid för produktutvecklarna

I och med att antalet försök totalt kommer att minskas frigörs tid för produktutvecklarna som framöver får möjlighet att ägna mer tid åt internationella kontakter, vetenskapligt utbyte med andra forskare och mer kontakter med marknaden.