Lithells höjer priserna som följd av kraftigt höjda råvarupriser

Pressmeddelande Atria 041209

Atria Lithells AB, dotterbolag till det svenska Lithells AB som ägs av Atria Koncern Abp, och som tillverkar förädlade köttprodukter och färdigmat, höjer priserna på sina produkter för att kompensera höjningen av priserna på råvaror. Speciellt priset på fläskkött som används vid tillverkningen av korv och på nötkött som används vid tillverkningen av köttfärsprodukter har stigit.

Resultatutvecklingen i hela Lithells AB och i dess dotterbolag Atria Lithells AB har varit god under de tre första kvartalen. Den kraftiga och snabba höjningen av priserna på råvaror i början av det fjärde kvartalet har lett till att produktionskostnaderna stigit kraftigt. För att kompensera den negativa effekten som de höga priserna på råvaror har på resultatet, meddelade Atria Lithells AB i enlighet med leverantörsavtalen sina kunder i september om behovet av att höja priserna. Prishöjningarna som meddelades om träder i kraft i december 2004 och i januari 2005. Vid behov kommer man att meddela kunderna om följande prishöjningar på basis av ändringarna i priserna på råvaror.

I den hårda priskonkurrensen inom detaljhandeln motsätter sig Atria Lithells AB:s kunder prishöjningarna starkt. För att anpassa verksamheten till en eventuell minskad försäljningsvolym på grund av prishöjningarna, inleder Atria Lithells AB MBL-föhandlingar den 21 december 2004 i enlighet med medbestämmandelagen i Sverige. Man kan dock ännu inte i detta skede uppskatta hur omfattande personaluppsägningar förhandlingarna kommer att leda till.

Både Atriakoncernens omsättning, marknadsandels- och resultatutveckling har i sin helhet varit fortsatt positiva även under årets fjärde kvartal. Atriakoncernens resultat för hela året kommer att vara betydligt bättre än förra året.

Seppo Paatelainen
Matti Karppinen

ATRIA