KLS-koncernens årsbokslut ger framtidstro

Pressmeddelande KLS 050208

KLS-koncernens preliminära årsbokslut för 2004 redovisar ett positivt rörelseresultat före goodwillavskrivningar. Koncernresultatet efter finansiella poster är dock negativt och uppgår till ca -9 Mkr. Detta är en betydande förbättring från fjolårets förlust om - 23,4 Mkr. Bland annat mot denna bakgrund har KLS styrelse vid ett extra styrelsesammanträde beslutat att påbörja investeringar i utökad styckning. Totalt rör det sig om investeringar om ca 40 Mkr under en treårsperiod. Tillsammans med övriga nödvändiga investeringar i verksamheten har styrelsen uttalat sig positivt om investeringar uppgående till i storleksordningen 100 Mkr under de kommande tre åren.

KLS resultat under 2004 blev bättre än vad som prognostiserades i samband med delårsbokslutet, som lämnades i september. Då förutskickades en mindre förlust som rörelseresultat före goodwillavskrivningar, denna har genom en betydande återhämtning under hösten bytts mot ett mindre överskott. Det negativa rörelseresultatet före goodwillavskrivningar om - 17,3 Mkr efter augusti månad har helt suddats ut och motsvarande resultat är nu positivt, om än på en blygsam nivå.

Förbättringarna är särskilt påtagliga i nötslakten, medan det förädlade sortimentet haft det betydligt tuffare genom hårt pressade marginaler. Planerade kostnadsminskningar i företaget har kunnat infrias. Arbetet med dagliga kostnadsrationaliseringar fortsätter.

Bokslutet är i det närmaste färdigställt och externrevisionen pågår för fullt. Fullständig finansiell information lämnas inom kort. Bakgrunden till att översiktlig finansiell information presenteras i förtid är att med denna som utgångspunkt har styrelsen haft att behandla frågan om investeringar i utökad styckning.

Inför detta ställningstagande har styrelsen analyserat företagets och branschens framtida förutsättningar. Styrelsen har gjort bedömningar avseende förväntad framtida volym av slaktdjur, utvecklingen inom handeln och inte minst andelen KPK (Konsumentpackat kött) på sikt samt värderat sannolik påverkan på branschstrukturen.

Styrelsen är av den uppfattningen att branschen står inför den mest omvälvande förändringen någonsin. Mot den bakgrunden är det angeläget att KLS fortsätter sin strävan mot att utveckla strategiska samarbeten i enlighet med beslutet hösten 2004. Styrelsen har gjort den bedömningen att KLS nuvarande verksamhet har såväl goda förutsättningar att ingå i ett sådant samarbete som betydande möjligheter att utvecklas. Styrelsen har därför beslutat att omedelbart påbörja omfattande investeringar i utökad styckning, vilka under en treårsperiod kommer att uppgå till ca 40 Mkr. Styrelsen har vidare uttalat sig positivt om en treårsplan för de sammanlagda kommande investeringarna som uppgår till ca 100 Mkr. Finansieringen av dessa kommer till övervägande del att ske genom rörelsen men kräver också viss avyttring av fastigheter vilka inte inrymmer kärnverksamhet.

- Det känns oerhört tillfredsställande att styrelsen så tydligt markerat att man är beredda att satsa på framtiden, säger KLS vd Thomas Gustafsson i en kommentar. Det kommer självklart att lugna såväl kunder som leverantörer och därmed vara till gagn för företaget och därigenom dess ägare och medarbetare.