Skärpt uppmärksamhet på ursprungsmärkning och föranmälning av införsel

Pressmeddelande Livsmedelsverket 050221

Stockholms Stads miljöförvaltning har efter tips gjort tillsynsbesök på styckningsföretag i Stockholmsområdet. Miljöförvaltningen i Stockholms Stad har uppmärksammat ett misstänkt fall av införsel av kött från annat EU-land där ingen föranmälan gjorts.

Detta ska göras enligt 8§ i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 1998:39) om tillsyn vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen (J66).

Livsmedelsverket vill därför påtala om det gällande kravet på att föranmälan senast 24 timmar före beräknad ankomst av vissa animala livsmedel ska ske till tillsynsmyndighet på den ort där förste mottagare finns.

Vid samma tillfälle hade misstankar mot ett annat företag som enligt uppgift ämnade märka om kött med annat ursprung till svenskt ursprung framförts.

I 5§ i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2004:27) om märkning och presentation av livsmedel (H 125) anges att ”Märkningen och dess närmare utformning får inte vara sådan att den på ett avgörande sätt skulle kunna vilseleda köparen, särskilt om vad som är utmärkande för livsmedlet och i synnerhet dess beskaffenhet, identitet, egenskaper, sammansättning, kvantitet, hållbarhet, ursprung eller härkomst samt tillverknings- eller produktionsmetod.”

Livsmedelsverket föreslår därför att företag, kommunala livsmedelsinspektörer och besiktningsveterinärer skärper uppmärksamheten vad gäller ovanstående regler.